DOKUMENT: Odpověď Václava Klause na otevřený dopis Jiřího Paroubka

Vážený pane předsedo, obdržel jsem Váš veřejný dopis, v němž mě vyzýváte, abych se zúčastnil veřejné televizní debaty s panem profesorem Janem Švejnarem, jemuž Vaše politická strana vyjadřuje svou podporu jako kandidátovi na funkci prezidenta republiky.

Václav Klaus | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Plně s Vámi souhlasím v tom, že česká veřejnost má právo znát osobnost a názory kandidátů na funkci hlavy státu. Pro to, aby si občané mohli udělat vlastní názor na uchazeče o nejvyšší ústavní funkci, však nestačí pouze pár desítek minut  televizní debaty. Občané by měli znát osobu takového kandidáta na základě jeho dlouhodobě známých a veřejně zastávaných postojů, jeho práce pro naši zemi, jeho aktivního veřejného působení, které jej  na funkci prezidenta kandidovat opravňuje.

Dobře rozumím i tomu, že Vy a Vaše strana pociťujete závažný problém v tom, že profesor Švejnar není takovou osobou, jež  by zmíněné nároky na  prezidentského kandidáta splňovala mimo jiné proto, že v naší zemi nežije, neúčastnil se v ní politického života a jeho postoje, názory a skutky nejsou většině naší veřejnosti téměř vůbec známy. Chápu proto, že máte takový zájem na tom, aby Váš kandidát byl občanům mým prostřednictvím náležitě představen v televizní debatě.

Jsem však přesvědčen, vážený pane předsedo, že toto není úkolem mým, ale především úkolem Vaším jako předsedy největší opoziční  strany, která si pana Švejnara – pro mnohé možná trochu překvapivě – zvolila za svého kandidáta na funkci prezidenta republiky.

Myslím proto, že daleko vhodnější by bylo, kdybyste v televizní debatě veřejnosti kandidáta Vaší strany představil Vy a objasnil, proč právě on je kandidátem ČSSD na funkci hlavy státu, pomohl přiblížit názory pana Švejnara a rozptýlil různé pochybnosti, které se o něm a jeho vztahu k naší zemi v médiích šíří. Nepochybně by to pomohlo serióznosti debat o nadcházející prezidentské volbě více, než snahy udělat z ní umělou mediální show.

S pozdravem Václav Klaus

Volební superdebata iDNES.cz a MF DNES v pražském hotelu InterContinental. (10....
ANALÝZA: Kudy se Česko může vydat, až rozhodnou voliči

Už teď je pravděpodobné, že změť různých názorů zaznívajících z Poslanecké sněmovny bude po volbách ještě o něco pestřejší než dosud a že ve Sněmovně může být...  celý článek