Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stádo divokých koní v Milovicích se rozrostlo o hříbě. Přibudou další

  14:59aktualizováno  16:11
Do stáda divokých koní v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku v neděli dopoledne přibyl nový přírůstek. První letošní hříbě se narodilo klisně Funny. Poprvé se stádo rozrostlo loni v říjnu, kdy po několika staletích přišlo na svět první hříbě divokých koní v české přírodě.

První letošní přírůstek do stáda divokých koní v Milovicích (13. března 2016). | foto: Michal Köpping

Zvířata byla dovezena z Velké Británie do Česka, aby spásala agresivní trávu a přispěla tak k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev. „První hříbě divokých koní letošního roku se narodilo asi deset minut před jedenáctou,“ sdělil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Fotogalerie

Jde o druhý přírůstek ve stádě, první přišel na svět loni v říjnu (psali jsme o tom zde). A zanedlouho se stádo rozroste i o další hříbata, březí je totiž většina klisen.

Prvních 14 divokých koní bylo do Milovic přivezeno koncem loňského ledna. Po aklimatizaci v menší ohradě byli 21. března vypuštěni na hlavní pastvinu o rozloze 40 hektarů. V dubnu se ke klisnám připojil také hřebec Northcroft Firestarter, pocházející z pomezí severovýchodní Anglie a Skotska, a další koně z Británie byli dovezeni v prosinci.

Nyní na dvou pastvinách žijí více než tři desítky koní a přibyli k nim také pratuři a zubři (více čtěte zde).

Zatímco první mládě porodila klisna, která už přijela do Milovic březí z Anglie, nejnovější přírůstek byl podle Dostála počat v Milovicích. „Jde o první hříbě, jehož otcem je hřebec Northcroft Firestarter,“ uvedl Dostál.

Výzkum, který v lokalitě v uplynulých měsících provedl etolog Michael Duruttya, potvrdil, že koně v bývalém vojenském prostoru se projevují jako opravdová divoká zvířata. Podle něj našla v Milovicích klid a pohodu, takže u nich chybí většina projevů stresu a nervozity.

Vědecký výzkum porovnával i takzvanou chodivost stáda, tedy jeho schopnost putovat za potravou. Po přepočtu naměřené trasy na celý rok dosahuje u milovického stáda 1 400 kilometrů.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.