Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

ZNALEC ABSINTU: Rekord mám 24 sklenic, žluté krokodýly po něm neuvidíte

Nejen vína se honosí medailemi. Brňan Václav Seidl oceňuje v zahraničních soutěžích spolu s ostatními odborníky absinty. O mýty opředeném bylinném alkoholu dokáže vyprávět dlouhé hodiny. „Halucinace nezpůsobuje, prokletí básníci si do něj přidávali opium,“ říká v rozhovoru pro seriál Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

G72a25b81r10i34e94l 67H34o44r93t45e91n 9241659233524

Návrh redakci - uspořádejte speciální Rozstřel, ve kterém budou hosty Václav Seidl a MUDr. Karel Nešpor. Téma - tento rozhovor.:-)

+1/0
29.5.2017 16:37

R63u82d43o51l81f 19S87t21a61r28y 6338597768

Absinth pochazi taky ze svycarskeho kantonu Jura. Zlute krokodyly z neho nedostanete, ale v kantonu Jura rostou hribecky s velmi silnymi halucinogeny. Pri zbirani vas nesmi chytit policie. Na to je mastna pokuta.

0/0
27.5.2017 16:14

L26a47d83i49s33l32a15v 16K86u29d92l84a93c12e95k 8108430199769

Pravdou je ze po Absinthu je vsechno trochu jinak. Strizliva opilost? Clovek pri pohledu na prazdnou litrovou lahev tusi ze fouknuti do balonku privede prislusnika do soku ale jinak je jeden totalne v pohode. Zabava jede a svet je krasny.)))

0/0
27.5.2017 13:15
Foto

I83v16a19n 15B36á21r74t88a 5801408272256

Zkuste si na netu najít likérku DELIS. Je to u Kladna a dělají tam docela slušný Absint. 24 skleniček jsem tedy nezkusil, ale vychutnat se dá. Známým tvrdím, že je to dobré ráno po třetí světové na vyztřízlivění. Něco do sebe to má.;-)

0/0
25.5.2017 17:24

P16e55t71r 25Š70k85o24d97a 5277380134400

Absint je tradice ;-D;-D

https://www.youtube.com/watch?v=z7Ddvnq2oms

0/0
25.5.2017 9:19

J60a38n44a 94S89t93e35h67l26í37k58o43v17á 2699100420236

Sice mě teď už tolik neláká, když to tedy bez opia nebude ono ;-) ale velice hezký a zajímavý rozhovor, :-)

+2/0
25.5.2017 8:39

P27a78v94e21l 39Š22i54m75e85k 7887532704925

Chodím tam pravidelně, úžasné přátelské místo.

+1/0
25.5.2017 8:22
Foto

P16a96t90r21i86k 97C18h44r38z 4528959322359

A je absinth ještě pořád absinthem? Právě ona regulace na množství tujonu donutila výrobce změnit způsob výroby a místo macerace pelyňku v lihu se maceruje v teplé vodě. Což sice vede k menšímu výluhu tujonu, ale zároveň i dalších, chuť ovlivňujících látek.

+1/0
25.5.2017 6:05

J22i30n14d98r43i37c80h 89K57o37l69a26r 7430580485833

Znovu si ten rozhovor prectete (vzdyt tam zminuje, jak a proc se zacal vyrabet "absinth"), pripadne nastudujte. Treba zminovany Zufanek uz to zase dela podle puvodni receptury. Muzete videt i na videu od Vanka v Jidle sro.

0/−2
25.5.2017 9:32

R59o81m80a90n 39S47t15o71n24e63k 1129513129401

Maceruje se v lihu, podivejte se na novy díl jidla s.r.o.

0/0
25.5.2017 10:55
Foto

P80a86t75r10i68k 57C53h60r76z 4328659922729

Jak tedy dosahují omezení obsahu tujonu? Kafe bez kofeinu a pivo či sekt bez alkoholu prostě chutná jinak (což nemusí vždy znamenat hůře, mně třeba nealkoholická Bohemka moc chutná).

0/0
25.5.2017 12:07

K69o20n30r38a69d 47S28l94a92d56e47k 3747398499222

V devadesátých jsme pili takovej zelenej absint, opilost rozhodně střízlivá nebyla, ale doplňovali jsme to pivem a někdy i teqilou R^

+3/0
25.5.2017 1:18

J69i94n31d18r75i93c35h 28K23o13l77a60r 7170580225323

cetl jsi ten rozhovor?

+1/−2
25.5.2017 9:32

L47a77d70a 81N16o30v89a42k 4412803117

taky fetuju.. Děkuju za přínosný článek...

+2/−7
25.5.2017 1:06

L21a48d57i15s75l11a15v 85M46a82t53u33l76a 3471119530442

"Kupují zmíněný obarvený bramborový líh" - alespoň u nás to není pravda. Bramborový líh se na výrobu alkoholických nápojů nepoužívá už desítky let. I ty nejlevnější rumy se dělají z melasy (odpad z cukrové řepy). Bramborový líh jemně řečeno nevoní, melasa je odpad, který se jinak špatně využívá.

+6/0
25.5.2017 0:18

R43u29d14o91l25f 94R40u25b26e27š 3739905331484

Nádhera - jsem rád, že čtenáře zajímají takováto témata. Občan je už unaven mediální masáží ohledně Kájínka a invaze uprchlíků....

+14/−1
25.5.2017 0:10

K55a13t91e85ř41i11n65a 22T59y53c46o30v42á 9910331986615

pěkné, zajdu. doufám, že i kostku cukru mi zapálí. budu myslet na Toulouse-Lautreca

+3/−3
24.5.2017 23:19

M96a22r93t39i37n 65B76e29r53a23n 6599155746701

Jestli jsou kvalitním podnikem, tak Vám dozajista kostku cukru k absintu nezapálí...

+3/−1
25.5.2017 7:52

J30i65n78d41r53i97c97h 97K40o50l42a71r 7890580825793

ty lidi fakt komentujou, aniz by cetli

0/−2
25.5.2017 9:35

K71a79t95e40ř98i98n49a 49T58y89c97o56v14á 9450881916165

fakt? a já myslela, že zapálená prokapává do naředěné tekutiny. asi jsem četla špatného klasika

0/0
29.5.2017 16:28

M39a85r25t67i30n 13K43ř82í64ž 9683942410387

Takovým lidem se říká absintent.

+19/0
24.5.2017 23:07
Foto

V35ě85r80a 33R10a32m93b97o49u68s47k42o53v58á 3585491500527

Dejte žlutým krokodýlům čas.

+4/0
24.5.2017 22:31

T85e66r54e69z89a 73H41a92j79k72o77v94a 5167662924300

Divne....

0/−6
24.5.2017 21:59

P13e24t74r 20S62o16u34r16e84k 7922731322621

Zajímavý rozhovor, děkuji.

Jenom se musím smát ceně 30 tisíc za archivní láhev Absintu. Ne, nenechte se zmást, nejsem Onasis, ale když se člověk ponoří trochu více do toho, že Whisky není jen Red Label od Walkera a že Rum není jen Diplomatico, tak zjistí, že 30 tisíc jsou raritky a archivní věci se pohybují minimálně o jeden řád výše...

+7/0
24.5.2017 21:57

R73o44m32a24n 46Z81a88j83í82č98e23k 1779409410298

... asta la vista..pralinky ��

+1/0
24.5.2017 22:12

J65a56r87o74s63l58a51v 90R55y29c49h70t90á44ř 2164839499356

Dnes proběhla výměna na postu ministra financí, v Manchestru pokračuje odhalování dalšího zrůdného příběhu majícího mnoho společného s tragickými výsledky oficiálně propagované evropské migrační politiky, ale tématem hlavního článku na titulce iDnes je znalec absintu.

+7/−22
24.5.2017 21:55

M17i86c98h55a41l 42S32t70e16l65m42a85c35h 2795163200377

Zrejme lidi uz unavuje cist furt dokola ty samy sracky, tak tam nechali neco uplne jineho. Ja jsem si clanek precetl, prisel mi zajimavy. Zajimavejsi, nez jaka veprova hlava bude v cele MF nebo kolik muslimskych prasat se zase nekde odpalilo.

+22/−1
24.5.2017 22:20

P54e60t53r 65H16r84a69b68á65k 6930907432640

Tak ani tohle není žádná výhra. Článek o chlastu....holt jsme Češi...

+3/−8
24.5.2017 23:14

J42a38r31o43s33l56a78v 40N48o11v74á17k 2261190681848

A o čem byste rád četl? Ať si každý najde to, co ho zajímá a nechá dýchat ty ostatní.

+5/0
24.5.2017 23:19

J23a82k38u15b 18Z36e77m38á97n62e35k 2544893341568

Dnes vyšel i článek o novém nastudování divadelní hry českého spisovatele Františka Langera, ale váš komentář pod tímto intelektuálním a pokleslých požitků prostým tématem nevidím.

+8/−1
24.5.2017 23:20

V61á12c49l71a50v 51K70o47v76á88ř 1922311147734

Zcela upřímně - znalec absinthu je pro mne zajímavější, než tendenčně pokřivené články o výměnách ve vládě, nebo o pomýlenosti jednoho "ubohého" atentátníka.

+2/0
24.5.2017 23:48

M35a67r83t93i60n 49V83e31s58e51l59ý 1980258347966

Jste si jisti, že se to píše Pierre Ordinairre? Znechucuje mě, že průměrný redaktor není schopen si ověřit v gúglu, jak se jména správně píší. Dál jsem nebyl schopen to dočíst. :-/

+3/−3
24.5.2017 21:05

J77a50r41o85s74l29a27v 90N61o16v81á72k 2201860621478

Ale nebuďte malicherný pane Veselý. V diskuzích narazíte na horší prohřešky...

+2/−2
24.5.2017 23:17

M88a10r49e14k 40V31e80s63e66l72ý 2668501989874

Ale podělit se o to do diskuze jaksi nevadí, že?

+3/0
24.5.2017 23:47

M29i92c29h86a77l 72G67r34u36n33t 9925814186748

Před asi třemi týdny byl pěkný díl o absintu na stream.cz (Jídlo s.r.o.).

+10/0
24.5.2017 21:04

P42e57t31e25r 75D77o48r21o62c86i17a76k 3119363546

Sympatický pan podnikatel. Doporučuji kouknout.

0/0
24.5.2017 22:47

P51e47t65r 20S80k26á58l32a 7657363656350

tak zatím má obě uši

+7/−1
24.5.2017 21:00

M78a33r42t75i44n 14K26o53ž92í67n 1165536341890

;-D

+2/0
24.5.2017 21:09

R48u57d90o91l49f 34S55t32a31r65y 6638517768

Ten pan nevi jak se dela absint. Na to je specielni destilacni pristroj pro domaci vyrobu. Ve Svycarsku ma zvlastni tradici. Vyrabi se v kantonu Jura. Tam je spousta studanek a potucku a tam se i casto najde lahev s vybornym absintem. Rika se mu prelozeno "zelena vila". Pije se s vodou a proto esence vytvori emulsi a napoj se zakali.. Nez se zakazal byl to napoj chudeho lidu. Masove vyrobeny absint je svindl. To se musi jit do kantonu Jura ke znamym. Tam lze ochutnat pravy doma vyrobeny absint. Jiny v dobe zakazu taky nebyl. Kazdy vyrobce ma svoji recepturu. V dobe zakazu navstivila svycarska vlada kanton Jura. Jako dezert dostali zelene zbarvenou zmrzlinu.... To tak trochu k povaze lidi z Jury.

+7/−10
24.5.2017 20:58

M62a66r65t64i88n 45K34o14ž57í97n 1665386271330

V čem má chybu? Myslím, že technologie výroby není v článku popsána. Ale obecně se líh smíchá s bylinným výluhem a znovu předestiluje. Po té se přidá něco bylin se kterými zraje, získá barvu.

+2/0
24.5.2017 21:04

J37a81n 46N31á22d27v22o20r14n97í75k 7863178445857

Jura dělá automaty na kafe a ne Absinth. To si pletete.

0/−3
24.5.2017 21:17

R83u18d29o22l81f 59S88t50a90r53y 6868677358

Jura je svycarsky kanton a Jura je fabrika.

+2/0
24.5.2017 23:53

P59a21v66l87í90n35a 88O92v14č42a35r68č39i40n53o48v51á 4782419366374

Jura je můj kámoš ;-D

+2/0
25.5.2017 6:02

P69a90v32e51l 42O25d18e69h64n70a32l 6753309668265

Je od vás hezké, že jste se s námi podělil o vaše informace a myslím to zcela vážně. Nicméně, "pán" o tom, jak se absint vyrábí, nemluvil, takže - ta první věta byla zcela zbytečná, klidně jste to mohl napsat i bez ní.

Kanton Jura je na pomezí s Francií, takže to odpovídá tomu, co dotyčný o původu absintu napsal.

+14/0
24.5.2017 21:22

R40u49d37o94l76f 97S91t81a39r28y 6768277628

"Nicméně, "pán" o tom, jak se absint vyrábí, nemluvil, takže - ta první věta byla zcela zbytečná, klidně jste to mohl napsat i bez ní"

Jak je to mozne. Takova dlouha diskuze. Podstata chybi. U kazdeho vyrobce chutna absith jinak. Tech jsou tisice.

+2/0
25.5.2017 0:10

K81a61r22e42l 28Z82a80c79e40k 7591319441667

Příště o prospěšnosti rumu.

+20/−1
24.5.2017 20:50

M50a70r26e27k 97S73a69j31d72a 2305210246958

Komu smrdi rum, tomu smrdi prace!!

+18/0
24.5.2017 20:51
Foto

B86r42o94n54i53s50l42a77v 51G86a52b68r93y68š 2542829211

Taková kravina... ;-D;-D

+2/0
24.5.2017 21:47

T66o55m25á46š 47K70r46a71u76s 6156106454

proč? Většinou to platí :-)

0/0
25.5.2017 12:26
Foto

B82r86o51n21i54s61l68a64v 43G71a87b49r22y96š 2302839481

Já a kolega nepijeme a přitom makáme jako šrouby... ;-D

+1/−1
25.5.2017 14:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.