- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Hezká reklama, ale dobrých vinařů je na Moravě více. Když už se dokážeme vyhnout průmyslovým vinařstvím typu Vinium nebo St.Uršula Bingen /Rehein, najdeme i menší vinařství s vynikajícími produkty, třeba Košut. Jeho bílé víno je opravdu výjimečně aromatické a plné, ale já jsem příznivec červených vín, ty se na Moravě už tak špičkové nedaří.
Jižní Morava je geologicky příbuzná rakouským vínům z oblasti mezi Balatonem a Vídní, zvané Burgenland. Tamější réva produkuje objem, méně už kvalitu.
Zajímala by mě finanční stránka příběhu. Jak v 29 letech vyděláte na barák s nerezovými tanky atd. na výrobu vína?
třeba si půjčil od banky oproti vinohradu
je zajímavé, že když čtu článek o jakémkoli vinaři a jeho práci, téměř nikdy v záplavě těch činností s tím spojených se nezmiňují postřiky... Je to nesmírné množství chemie, která se musí do vinohradů navalit (jinak by to nešlo), ale tohle je právě ten důvod, proč jsem víno přestal raději pít...
Není ani veřejným tajemství, že například v níže (kolegou) zmíněné Blatnici se lidem nedoporučuje užívat vodu ze studní, právě kvůli vysokému obsahu škodlivých látek z postřiků, které stékají do podzemních vod z okolních kopců (vinohradů)...
Taky nesnáším vinohrad, ale mám rád víno.
Národní víno? Každá oblast je jiná a každé odrůdě se v ní daří jinak. Dokonce jsou rozdíly i v tratích jedné oblasti. V Blatnici se třeba skvěle daří ryzlinku rýnskému, asi lépe než v Německu. Pravdou je, že některé odrůdy jsou v některých lokalitách zcela nevhodné.
Vsak psali o ceskem narodnim vine a to musi byt nekde od Melnika. Ikdyz z Hustopeci, tak porad cosi plantal o ceskem. Moravske narodni vino moze byt klidne aj z Blatnice;)))
Nejsem znalec, ale mně osobně vína pana Fabiga moc chutnají
Jsem perfektní vinař-znalec. Rozeznám bilé od červeného vína, pokud ho vidím, jinak nic. Víno téměř nepiji, pouze v nutných případech při přípitcích smočím ret. Takže mi v restauraci mohou nalévat perfektní drahé vino, ale take podřadný druhák ve stejné cenové relaci, aniž bych to poznal. Jenom se obávám, že podobných "znalců" vín je nás většina, ale značná část se tváří jako znalci a na těch majitelé resturací a vináren těžce vydělávají.
Já expert nejsem, ale na lahvi bílého třeba z Albertu si prostě nepochutnám, je to pro mě jen kyselý nápoj bez chuti. Pokud někdy zkusíte kvalitní víno, už nechcete jinak. Mladíkovi držím palce!
Tak co jste uvařil tentokrát, pane Kozderka?
Česká odrůda, která je ale moravská?!
#
Neprodává víno, prodává příběh. Stejně nikdo nemůže ochutnat všechna vína a pak pít to nejlepší. Důležité je, co si myslí, že pije.