Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vzniká nejlevnější guláš v Praze? Z lančmítu či kuřecích jater

Kulinářští fajnšmekři tomu možná nebudou věřit, ale guláš nebo spíše jeho obdoba může vzniknout i během patnácti minut za pár korun. „Použít můžu cokoli: třeba lančmít nebo drůbeží játra,“ říká invalidní důchodce Emil Jíra, který dlouhodobě žije za životní minimum. V rámci seriálu Chudoba v Česku vysvětluje, jak vařit úsporně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H76a22n69a 81A30n54t40o24n35o71v24á 6357309364474

Tady všichni radí, že by si pán měl vařit z normálních surovin a vyjde mu to levněji. Pamatujete na ten humbuk, když něco podobného řekla britská poslankyně? Že lidi, kteří říkají že nemají na jídlo jen neumí vařit?

+1/0
24.11.2016 18:44

J75a23n51a 10B76o10h89m65o24v86a 1726273183

Chacha, kdybych rodině ohřívala každý den konzervy jako to dělá pan Emil, tak nevyžijeme ani ze dvou platů ;-D

0/0
24.11.2016 15:31

J85i74ř76í 80V16o77n94d71r79á11č75e56k 5586924180234

Tak zaprvé to není guláš ale lančmít s cibulí a za druhé - z jedné konzervy to jíst až pět dní 8-o To jako dvě lžíce denně?

+1/0
24.11.2016 10:42

J73a34n 39B91a71l19o51u58n 5682501103504

Na fotografii je mletá paprika od Vitany.Ta stojí cca 13 kč,paprika od J.C.Horn,nebo jak se ta firma jmenuje stojí 7 kč.Dokonce stejná hmotnost.Tak kdo umí šetřit.Navíc třeba bramborovej guláš s fazolí,ten je za nula,nula prdlačky.:-P

+2/0
24.11.2016 10:28

J74a92n 67P78u53k63l 6242448169981

Pořád lepší, než smažené kuřecí kůžičky Ládi Hrušky...

0/0
24.11.2016 9:48
Foto

K47a57r19e38l 89W48á73g28n69e32r 4937925449857

Především nejde v případě tohoto seriálu o vaření, kterým se již začala odvracet pozornost od podstatnějších problémů. Jak na to upozorňoval i úvod tohoto seriálu, většina chudých žije ve vyloučených lokalitách. A zůstává otázkou, jak si s tím poradí nastupující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka, který ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera. Jak novinářům Chvojka řekl, chtěl by mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce, přičemž se před novináři zmínil i o řešení problému vyloučených lokalit: "Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti chodily do školy. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň."

+2/0
24.11.2016 8:48

L96u69d59v92í66k 62G17a81j47d13o10š70í58k 2275873184912

Něco jako "Vaříme s Mírou", ale myšleno zřejmě vážně.

+1/0
24.11.2016 8:17

L67u48k79á65š 59M47a17r94e17d51a 6681124527408

Tak koukam, ze situaci zivoreni by mohli vyresit kurzy vareni a hospodareni....

+2/0
24.11.2016 8:03

I45v13a 29V14a35l93č90í49k22o64v61á 3590489789

-y-

+1/0
24.11.2016 8:09

J95a81n 21M21o87r83a90v92e72c 7367791800510

no, tohle bych daval imigrantum k obedu .... a krize by byla vyresena .... ;o))))

+3/0
24.11.2016 7:38

M10i97l24o36š 25B86o64u91k74a51l 8743297153494

Uvařte vaničku vody (10,- Kč), nakrájejte 1 kg cibule (12,-Kč), chléb (15,-Kč) a nastrouhejte křen (15,-Kč). Když se do vaničky posadíte, máte na 14 dní jídlo králů - 2 teplé šunky s křenem a cibulí + chléb.

+1/0
24.11.2016 7:32

R36a12d75i46m 55P22o23l14á66š39e13k 9496913919669

No, je tam vidět, že redaktoři nemají s šetřením zkušenosti, že měli vždy dostatek a šetřit nemuseli. Ono to chce dost uvažování a dost času, než se přijde na to, jak se skutečně ušetří.

Pokud chce někdo levně "něco jako maso", tak úplně nejefektivnější je dnes asi kupovat levné salámy a podobné levné uzeniny, které výrobci "zkazili" , ale taky zlevnili vysokou dávkou separátu. Typicky to je drůbeží salám Junior. Levné konzervy nejsou vhodné, pokud je člověk nekupuje v akci a nemá je v plánu skladovat dlouhodobě jako železnou zásobu, protože už samotné konzervování stojí peníze, které musí výrobce získat ošizením receptury toho obsahu. A to je u levné konzervy výrazná částka z její ceny.

Dřív bývaly jídlem chudých i špekáčky, ale z pohledu chudých nesmyslná kampaň zaměřená na jejich kvalitu je prodražila a nyní jsou špekáčky vesměs pro chudé drahé jídlo.

A jinak, co se týká nákladů na jídlo, je obrovský rozdíl mezi chudým zaměstnaných a chudým nezaměstnaným. Chudý zaměstnaný musí chodit nakupovat tehdy, kdy má čas a často i tam, kde ty potraviny jsou dražší. Chudý nezaměstnaný má čas a tak teoreticky může obrážet supermarkety a nakupovat zrovna v dobu, kdy tam jsou nejvýhodnější slevy. Pokud při tom nemá další náklady, jako například jízdné za dopravu, může teoreticky jíst o 30 až 50 % levněji než zaměstnaný chudý.

A co se týká konkrétního levného guláše, jedno z čeho, místo dvou cibulí bych tam raději dal třeba i 6 cibulí, protože cibule dělá v guláši významnou část chuti a kilo cibule vyjde na cca 15 Kč a potom stolní olej z akce, protože v poměru k ceně je to nejlevnější zdroj mastnoty a tudíž energie. Přirozeně zahustit moukou - další levný zdroj energie. Pak dochutit masoxem a levným kečupem

+3/0
24.11.2016 7:07

J16a47n 92L24u15k17á58š 7287903353792

Rekl bych, ze ze soji by ten gulas byl jeste levnejsi.

I kdyz je otazka, jestli (z predrazene) soji uz neni.

0/0
24.11.2016 0:36

A66n36t95o82n95í83n 72S95e35b11e97r83a 7143618450609

No nevím když si koupím kuřecí řízek, tak ten stojí cca 35 kč.

Není lepší základ toto maso, cibule + trocha špeku?

V čem e výhoda koupit konzervu místo kusu masa? Já dělám taky guláš do 50 kč, mám tam maso a trvá to max půl hodiny.

+2/0
23.11.2016 20:47

A71n21t59o77n41í52n 77S70e84b45e25r65a 7563448450689

Krkovička nebo křídélka taky stojí do 40 kč.

Když chci levné jídlo z masa, tak možností je dost.

+1/0
23.11.2016 20:59

L98a61d97i18s96l18a20v 21M23a22t34u39l20a 3631959390412

Lančmít bych ještě (nerad) skousl, ale udělat jídlo na čtyři, pět dní?? No to kua ani omylem!

0/−2
23.11.2016 19:37

P20e32t27r 92N51o74v15o90t45n20y 1841330931

Tak zrovna guláš(guláš, ne tohle) proč ne?

0/0
23.11.2016 21:32

I63v82a 32V37a98l68č45í79k13o37v75á 3900789799

Já bych zase neskousla lančmít. Jídlo na pět dní, to je také už poněkud nemravné, to už musí kvasit, ne? ;-) Hovězí guláš bez náhražek by tu pětidenní pauzu mohl v lednici dát, ale už by si člověk k tomu nesměl dát Svijany, aby těch plísňáků neměl přes normu. ;-D;-)

0/0
24.11.2016 8:09
Foto

J54i69ř73í 75C34h14o51c44h19o15l58á44č 5654673750856

vy jste nikdy nevařila guláš ? to by jste věděla že zaleželý je nejlepší ;-)

+1/0
24.11.2016 8:35

I85v91a 28V71a46l29č48í74k52o21v16á 3460559489

Ale já ho dělám tak dobrý, že ho naši chlapci stlačí do druhého dne. Obvykle ten sobotní obědový dělám už v pátek večer, aby se rozležel. Nejlepší je druhý den, ale pátý?

0/0
24.11.2016 9:05

P94e65t51r 16B68á21č41a 8825186425255

Novej Lada Hruska?

Neskutecna ubohost tyhle clanky Rv

+2/−2
23.11.2016 19:32
Foto

M83a38r61t62i32n43a 41D37v67o27ř69á41k43o24v86á 2935863899420

Luncheon meat (lidově lančmít) je ta největší, co znám. Možná asi potřebuje reklamu . . . že ho tu tak preferují :-/

+1/−1
23.11.2016 19:26

L84u78d97v89í66k 82G90a53j60d38o39š46í95k 2615303404602

Není lančmít jako lančmít. Může být i výborný. Akorát ta kozerva nestojí 25 Kč, ale 50,- a je poloviční, protože je ze skutečného masa a ne z odpadu.

+2/0
24.11.2016 8:22

J36a42k68u12b 73K31u71r20z43ę12p29a 1715364826721

Tady je zase chytrejch jak při stavbě elektrárny .. zkuste si žít frajeři půl roku na ulici a uvidíte. Pan je rad, ze se naučil vařit levný necojako guláš tak mu ho dopřejte. Možná kuře je ještě levnější, možná to umíte lip a jste šetrnější , tak kontaktujte iDnes a třeba vám daji samci se ukázat do celého světa.

Mám pocit, ze Většina diskutujících tady je chytrá jak poleno ale skutečnou chudobu a nedostatek přeci jen nikdy nedostala

Já osobně za tento projekt rad iDnes pochválím a pokud přijdou ještě s něčím inteligentním jako tento projekt, nezaváhám a zahlasuju na další křišťál

+6/−4
23.11.2016 19:11

R65a48d10i81m 69P50o67l74á42š11e55k 9586693369129

R^R^

0/0
24.11.2016 6:14

J58a51n69a 35B64o56h52m45o33v58a 1666383393

http://praha.idnes.cz/lide-ceska-bezdomovec-emil-jira-dmm-/praha-zpravy.aspx?c=A141215_152930_domaci_zt

0/0
24.11.2016 17:12

D49a32n51i86e17l 67T36s62c59h11e68r34n53a69y 2135632729492

zkuste zit rok dva v lese mimo civilizaci a pak mudrujte

0/0
30.11.2016 16:26

V68l75a36d85i69m79í34r 13F38i45b51i39g10e25r 5124281881644

To raději snad ten guláš z kuřecích jater než lančmít. Ale má pravdu guláš se dá udělat prakticky z čehokoli. Osmahne se cibulka, do toho se vrazí libovolná jako salám, párky, droby až maso, to se zapráší paprikou a osmahne. Pak se to buď doleje vývarem, nebo vodou s masoxem a chváli povaří. Pro větší hustotu se doladí moukou. Já dělám tímto způsobem frankfurtskou polévku, ale dávám do hrnce spoustu brambor, že ho skoro zaplním a trochu doleji vodou do které hodím masox. Když se bramborové kostičky uvaří, pustí se škrob a polévka je pěkně hustá, je to spíš guláš, ale je to dobré a syté.:-)

+2/0
23.11.2016 18:59

P71e18t29r 28S48v57o87b26o82d72a 3578979144

Ty jo,já třeba úplně chudý nejsem (bohatý už vůbec),ale třeba luncheon meat mi přijde jako neskutečně předražená věc.Konzervy jsou dnes obecně dražší než třeba drůbež.Co je tohle zase za soutěž mimo realitu.

+12/0
23.11.2016 18:46

R85a79d28i86m 23S67v66o66b85o32d24a 9973549296652

25kc za 400g. kolik je v te konzerve masa?se stestim pulka.

a to je setsakramentsky drahe kureci

+2/0
23.11.2016 19:22

J73a27n 31S19v11o53b72o18d96a 3157564349103

A ještě k tomu je to vyráběno jen z výběrového kuřecího :)

+1/0
23.11.2016 19:42
Foto

P41e72t43r 20M80a75r54e39č72e80k 4580511133922

Jak vidím to foto..nějak tomu nevěřím...na vojně 89/91 jsme si dělali lanšmít co chvilku a byl křupavý a dal se jíst.Z nostalgie jsem ho dělal nedávno a stala se z toho nějaká hmota ,která se na pánvi rozpustila.. v co to nevím.při pohledu na ty kostky lanšmítu na fotce..nevěřím...

+4/0
23.11.2016 18:38

M85i37l10a40n 34P89r31o58u95z50a 6432104598667

Ale zato máte celý rok rajčata, stejně chutná, jak ten dnešní lanšmít.

+2/0
23.11.2016 18:46
Foto

P23e54t69r 91M58a64r23e23č24e26k 4910961943652

Ale, já jen srovnával nic víc nic míň..a o té chuti rajčat bych si taky dovolil polemizovat...dejte si rajče ze své zahrádky v létě a porovnejte to s rajčem kupovaným ...třeba v prosinci...

0/0
23.11.2016 18:59

F42r54a86n97k 29N76o27v78a34k 5335965811959

Rajcata 200kc za kilo budou dobra..

+1/0
23.11.2016 19:46

M47i86l15a20n 50P50r64o17u23z83a 6182184128427

Jo, lečo bude královské jídlo. Pokud nemáte vlastní suroviny.

+1/0
23.11.2016 19:53

M29i24l54a70n 42P40r65o44u82z36a 6262174618717

No samozřejmě. Hloupě jsem to napsal.

0/0
23.11.2016 19:46

D57a22n24i14e59l 45T45s94c44h91e68r10n22a68y 2935672819872

bsak rikal, ze jsou stejne hnusna jako ten dnesni lancmit

0/0
30.11.2016 16:30

J78a36n 62L70u20k48á87š 7737923143672

Zrovna tohle neni dobrej priklad. Za komunistu napr. nebyla zadna rajcata cherry a ta, co byla, chut nemela. Nekdy v roce 1987 nebo 1988 jsem poprve videl a ochutnal rajcata cherry, co privezli pribuzni ze zapadu, a s beznymi rajcaty v obchodech byla nesrovnatelna. Nasi i rada znamych si je potom pestovali na zahradce ze seminek.

Neni totiz pravda, ze by tehdy nejak zalezelo na kvalite potravin. Komuniste jen nedokazali az tak moc sizenim optimalizovat cenu, jelikoz se o to nikdo nijak moc nesnazil. Vsechno bylo vsech a nikdo nebyl motivovanej se poadne snazit. Proste nikoho nenapadlo delat spekacky ze soji, nemeli stroje na separat atp.

0/0
24.11.2016 0:35

I89v64a 79V18a33l51č77í11k81o90v94á 3800579669

jj, bývávalo to poživatelné, křupavé. Testli jsme to před lety na chatě, už to zkoušet nebudu, nikdo to nechtěl a ani to nešlo osmažit, divná hmota...

+1/0
24.11.2016 9:02

D41a55n37i80e30l 98T86s90c33h48e61r58n87a28y 2565312719662

Na trhu jsou dnes je dva, ktere se daji opeci, to ostatni je uz jen semletej odpad, stejne jako spousta parku, burtu, tocenaku a podobnych humusu

0/0
30.11.2016 16:29

J19o42s73e81f 29P21o47r74t88i10k 8907339974

Na tohle určitě v kriminále koukali čeští vězni a museli se nasmát. Neměl by se lépe v kriminále?

+3/0
23.11.2016 18:33

K28a38r29e41l 47T16o81u97š33k19a 1336326330

Stravuji se celkem normalne, jen pred lety jsem odboural vselijake bramburky, sladkosti, tycinky a podobne pro me nesmysly, bez kterych jsem drive nemohl zit. A davno jsem si zvyknul a neveril bych, jak je to na penezence znat.

0/0
23.11.2016 18:14

M79i52c31h78a24l 90M66r55a28z97i77k 6237977164190

tohle je naprosto presna ukazka toho, jak si lidi mysli, ze umi setrit a pritom opak je pravdou. Kdyby koupil kure (cele) bratru za 50kc, tak ma masa na nekolik jidel, stejne jako dobre jidlo udela z testovin a dalsi veci - jidla umi byt levna pokud clovek umi zapnout alespon cast mozku pri nakupu.... ono totiz to cele kure je levnejsi nez ta plechovka a je z toho daleko vice jidla a daleko kvalitnejsiho... takze pan neumi setrit, jen spatne nakupovat....

+27/−1
23.11.2016 18:11

A62l89e53n27a 51E29l50i21á23š38o56v39á 3474671902138

Naprosto s vámi souhlasím. Tihle chudí většinou nejsou chytří.

+4/0
23.11.2016 18:13

P53e50t81r 14S64i75k64o89r67a 4103736478853

Mě napadlo, že bych jim sepsal kuchařku a prodával po dvou stovkách ? :-)

+2/0
23.11.2016 18:15

M97i61c32h25a25l 52M15r21a55z18i35k 6737427674880

to by koupili jen od ladi hrusky :D

0/0
23.11.2016 18:28

V69l73a25d35i76m85í64r 84F51i75b70i94g97e50r 5724111471454

Tu jeho kuchařku už dávaj skoro zadarmo:-)

0/0
23.11.2016 19:06

M55i46c72h66a71l 47M92r52a26z55i87k 6587887494330

no to jo, i v levnych knihach a nikdo to nechce - ono kdo normalni by to taky varil? Ja teda nevyhazuju jidlo, ale uvarit se da dobre, chutne i zdrave za par korun a nemusim jist blafy a veci z popelnice...byt do popelnich u obchodaku se vyhazuje i celkem pouzitelne jidlo....

+1/−1
23.11.2016 19:09

M59i77c21h90a48l 73M53r39a72z62i50k 6987267374350

To neni ani tak o chytrosti, jako spise o zakladnim premysleni... ale zjevne jim i toto chybi...

+1/0
23.11.2016 18:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.