Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vzniká nejlevnější guláš v Praze? Z lančmítu či kuřecích jater

Kulinářští fajnšmekři tomu možná nebudou věřit, ale guláš nebo spíše jeho obdoba může vzniknout i během patnácti minut za pár korun. „Použít můžu cokoli: třeba lančmít nebo drůbeží játra,“ říká invalidní důchodce Emil Jíra, který dlouhodobě žije za životní minimum. V rámci seriálu Chudoba v Česku vysvětluje, jak vařit úsporně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H10a64n37a 82A43n73t59o35n32o35v51á 6597509374314

Tady všichni radí, že by si pán měl vařit z normálních surovin a vyjde mu to levněji. Pamatujete na ten humbuk, když něco podobného řekla britská poslankyně? Že lidi, kteří říkají že nemají na jídlo jen neumí vařit?

+1/0
24.11.2016 18:44

J74a29n35a 81B74o25h21m22o40v92a 1926983753

Chacha, kdybych rodině ohřívala každý den konzervy jako to dělá pan Emil, tak nevyžijeme ani ze dvou platů ;-D

0/0
24.11.2016 15:31

J75i46ř79í 91V95o63n36d78r95á87č30e11k 5426334110884

Tak zaprvé to není guláš ale lančmít s cibulí a za druhé - z jedné konzervy to jíst až pět dní 8-o To jako dvě lžíce denně?

+1/0
24.11.2016 10:42

J44a87n 89B57a48l66o32u61n 5132641903344

Na fotografii je mletá paprika od Vitany.Ta stojí cca 13 kč,paprika od J.C.Horn,nebo jak se ta firma jmenuje stojí 7 kč.Dokonce stejná hmotnost.Tak kdo umí šetřit.Navíc třeba bramborovej guláš s fazolí,ten je za nula,nula prdlačky.:-P

+2/0
24.11.2016 10:28

J48a25n 70P13u80k66l 6352558599151

Pořád lepší, než smažené kuřecí kůžičky Ládi Hrušky...

0/0
24.11.2016 9:48
Foto

K78a58r41e66l 47W49á39g93n53e23r 4787875389137

Především nejde v případě tohoto seriálu o vaření, kterým se již začala odvracet pozornost od podstatnějších problémů. Jak na to upozorňoval i úvod tohoto seriálu, většina chudých žije ve vyloučených lokalitách. A zůstává otázkou, jak si s tím poradí nastupující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka, který ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera. Jak novinářům Chvojka řekl, chtěl by mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce, přičemž se před novináři zmínil i o řešení problému vyloučených lokalit: "Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti chodily do školy. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň."

+2/0
24.11.2016 8:48

L57u21d85v27í96k 22G68a44j60d70o87š70í48k 2155403384522

Něco jako "Vaříme s Mírou", ale myšleno zřejmě vážně.

+1/0
24.11.2016 8:17

L43u63k87á37š 83M77a89r35e65d23a 6621354967798

Tak koukam, ze situaci zivoreni by mohli vyresit kurzy vareni a hospodareni....

+2/0
24.11.2016 8:03

I35v45a 81V73a76l19č23í69k42o17v66á 3880959169

-y-

+1/0
24.11.2016 8:09

J75a61n 68M54o48r82a49v45e93c 7497681830110

no, tohle bych daval imigrantum k obedu .... a krize by byla vyresena .... ;o))))

+3/0
24.11.2016 7:38

M48i16l86o13š 30B97o45u90k90a22l 8693577643744

Uvařte vaničku vody (10,- Kč), nakrájejte 1 kg cibule (12,-Kč), chléb (15,-Kč) a nastrouhejte křen (15,-Kč). Když se do vaničky posadíte, máte na 14 dní jídlo králů - 2 teplé šunky s křenem a cibulí + chléb.

+1/0
24.11.2016 7:32

R34a49d28i94m 75P21o10l38á59š46e11k 9656513419529

No, je tam vidět, že redaktoři nemají s šetřením zkušenosti, že měli vždy dostatek a šetřit nemuseli. Ono to chce dost uvažování a dost času, než se přijde na to, jak se skutečně ušetří.

Pokud chce někdo levně "něco jako maso", tak úplně nejefektivnější je dnes asi kupovat levné salámy a podobné levné uzeniny, které výrobci "zkazili" , ale taky zlevnili vysokou dávkou separátu. Typicky to je drůbeží salám Junior. Levné konzervy nejsou vhodné, pokud je člověk nekupuje v akci a nemá je v plánu skladovat dlouhodobě jako železnou zásobu, protože už samotné konzervování stojí peníze, které musí výrobce získat ošizením receptury toho obsahu. A to je u levné konzervy výrazná částka z její ceny.

Dřív bývaly jídlem chudých i špekáčky, ale z pohledu chudých nesmyslná kampaň zaměřená na jejich kvalitu je prodražila a nyní jsou špekáčky vesměs pro chudé drahé jídlo.

A jinak, co se týká nákladů na jídlo, je obrovský rozdíl mezi chudým zaměstnaných a chudým nezaměstnaným. Chudý zaměstnaný musí chodit nakupovat tehdy, kdy má čas a často i tam, kde ty potraviny jsou dražší. Chudý nezaměstnaný má čas a tak teoreticky může obrážet supermarkety a nakupovat zrovna v dobu, kdy tam jsou nejvýhodnější slevy. Pokud při tom nemá další náklady, jako například jízdné za dopravu, může teoreticky jíst o 30 až 50 % levněji než zaměstnaný chudý.

A co se týká konkrétního levného guláše, jedno z čeho, místo dvou cibulí bych tam raději dal třeba i 6 cibulí, protože cibule dělá v guláši významnou část chuti a kilo cibule vyjde na cca 15 Kč a potom stolní olej z akce, protože v poměru k ceně je to nejlevnější zdroj mastnoty a tudíž energie. Přirozeně zahustit moukou - další levný zdroj energie. Pak dochutit masoxem a levným kečupem

+3/0
24.11.2016 7:07

J94a46n 78L36u49k38á67š 7927113793852

Rekl bych, ze ze soji by ten gulas byl jeste levnejsi.

I kdyz je otazka, jestli (z predrazene) soji uz neni.

0/0
24.11.2016 0:36

A75n17t39o69n76í42n 78S34e84b69e69r10a 7503888340379

No nevím když si koupím kuřecí řízek, tak ten stojí cca 35 kč.

Není lepší základ toto maso, cibule + trocha špeku?

V čem e výhoda koupit konzervu místo kusu masa? Já dělám taky guláš do 50 kč, mám tam maso a trvá to max půl hodiny.

+2/0
23.11.2016 20:47

A16n57t53o82n95í78n 49S58e69b73e21r84a 7483848200599

Krkovička nebo křídélka taky stojí do 40 kč.

Když chci levné jídlo z masa, tak možností je dost.

+1/0
23.11.2016 20:59

L11a74d41i24s62l51a16v 40M88a19t62u27l20a 3751199360972

Lančmít bych ještě (nerad) skousl, ale udělat jídlo na čtyři, pět dní?? No to kua ani omylem!

0/−2
23.11.2016 19:37

P49e42t64r 93N31o42v91o21t60n30y 1281710141

Tak zrovna guláš(guláš, ne tohle) proč ne?

0/0
23.11.2016 21:32

I23v98a 31V83a88l90č86í59k95o91v94á 3110759649

Já bych zase neskousla lančmít. Jídlo na pět dní, to je také už poněkud nemravné, to už musí kvasit, ne? ;-) Hovězí guláš bez náhražek by tu pětidenní pauzu mohl v lednici dát, ale už by si člověk k tomu nesměl dát Svijany, aby těch plísňáků neměl přes normu. ;-D;-)

0/0
24.11.2016 8:09
Foto

J89i39ř95í 52C63h44o75c21h86o69l26á46č 5794193800696

vy jste nikdy nevařila guláš ? to by jste věděla že zaleželý je nejlepší ;-)

+1/0
24.11.2016 8:35

I39v55a 20V69a46l57č13í20k54o35v46á 3170629829

Ale já ho dělám tak dobrý, že ho naši chlapci stlačí do druhého dne. Obvykle ten sobotní obědový dělám už v pátek večer, aby se rozležel. Nejlepší je druhý den, ale pátý?

0/0
24.11.2016 9:05

P68e12t36r 40B25á55č69a 8895316285505

Novej Lada Hruska?

Neskutecna ubohost tyhle clanky Rv

+2/−2
23.11.2016 19:32
Foto

M78a33r19t96i28n73a 50D78v85o20ř34á71k30o54v29á 2915483489520

Luncheon meat (lidově lančmít) je ta největší, co znám. Možná asi potřebuje reklamu . . . že ho tu tak preferují :-/

+1/−1
23.11.2016 19:26

L88u49d73v78í17k 42G76a76j82d49o54š83í85k 2295483284162

Není lančmít jako lančmít. Může být i výborný. Akorát ta kozerva nestojí 25 Kč, ale 50,- a je poloviční, protože je ze skutečného masa a ne z odpadu.

+2/0
24.11.2016 8:22

J34a85k45u38b 28K43u22r14z81ę91p11a 1685944106491

Tady je zase chytrejch jak při stavbě elektrárny .. zkuste si žít frajeři půl roku na ulici a uvidíte. Pan je rad, ze se naučil vařit levný necojako guláš tak mu ho dopřejte. Možná kuře je ještě levnější, možná to umíte lip a jste šetrnější , tak kontaktujte iDnes a třeba vám daji samci se ukázat do celého světa.

Mám pocit, ze Většina diskutujících tady je chytrá jak poleno ale skutečnou chudobu a nedostatek přeci jen nikdy nedostala

Já osobně za tento projekt rad iDnes pochválím a pokud přijdou ještě s něčím inteligentním jako tento projekt, nezaváhám a zahlasuju na další křišťál

+6/−4
23.11.2016 19:11

R96a82d79i97m 88P83o44l27á21š40e72k 9116133699799

R^R^

0/0
24.11.2016 6:14

J86a44n35a 80B73o41h23m66o53v21a 1556453943

http://praha.idnes.cz/lide-ceska-bezdomovec-emil-jira-dmm-/praha-zpravy.aspx?c=A141215_152930_domaci_zt

0/0
24.11.2016 17:12

D38a93n84i81e80l 58T82s45c31h64e47r18n45a12y 2105202179122

zkuste zit rok dva v lese mimo civilizaci a pak mudrujte

0/0
30.11.2016 16:26

V48l13a78d31i30m81í60r 74F67i32b51i65g40e44r 5714881811264

To raději snad ten guláš z kuřecích jater než lančmít. Ale má pravdu guláš se dá udělat prakticky z čehokoli. Osmahne se cibulka, do toho se vrazí libovolná jako salám, párky, droby až maso, to se zapráší paprikou a osmahne. Pak se to buď doleje vývarem, nebo vodou s masoxem a chváli povaří. Pro větší hustotu se doladí moukou. Já dělám tímto způsobem frankfurtskou polévku, ale dávám do hrnce spoustu brambor, že ho skoro zaplním a trochu doleji vodou do které hodím masox. Když se bramborové kostičky uvaří, pustí se škrob a polévka je pěkně hustá, je to spíš guláš, ale je to dobré a syté.:-)

+2/0
23.11.2016 18:59

P12e78t25r 31S88v30o13b97o13d26a 3358329764

Ty jo,já třeba úplně chudý nejsem (bohatý už vůbec),ale třeba luncheon meat mi přijde jako neskutečně předražená věc.Konzervy jsou dnes obecně dražší než třeba drůbež.Co je tohle zase za soutěž mimo realitu.

+12/0
23.11.2016 18:46

R63a53d10i48m 42S55v35o24b63o60d98a 9973189776982

25kc za 400g. kolik je v te konzerve masa?se stestim pulka.

a to je setsakramentsky drahe kureci

+2/0
23.11.2016 19:22

J22a81n 76S11v39o21b38o90d10a 3697864579413

A ještě k tomu je to vyráběno jen z výběrového kuřecího :)

+1/0
23.11.2016 19:42
Foto

P10e77t62r 70M51a95r28e87č76e90k 4700501483692

Jak vidím to foto..nějak tomu nevěřím...na vojně 89/91 jsme si dělali lanšmít co chvilku a byl křupavý a dal se jíst.Z nostalgie jsem ho dělal nedávno a stala se z toho nějaká hmota ,která se na pánvi rozpustila.. v co to nevím.při pohledu na ty kostky lanšmítu na fotce..nevěřím...

+4/0
23.11.2016 18:38

M75i63l61a70n 89P31r94o29u14z13a 6532544758337

Ale zato máte celý rok rajčata, stejně chutná, jak ten dnešní lanšmít.

+2/0
23.11.2016 18:46
Foto

P41e71t56r 42M85a47r66e31č59e30k 4450461363122

Ale, já jen srovnával nic víc nic míň..a o té chuti rajčat bych si taky dovolil polemizovat...dejte si rajče ze své zahrádky v létě a porovnejte to s rajčem kupovaným ...třeba v prosinci...

0/0
23.11.2016 18:59

F93r92a10n19k 68N70o88v30a33k 5155355861519

Rajcata 200kc za kilo budou dobra..

+1/0
23.11.2016 19:46

M77i82l42a66n 47P52r72o21u52z58a 6982924168827

Jo, lečo bude královské jídlo. Pokud nemáte vlastní suroviny.

+1/0
23.11.2016 19:53

M37i96l40a20n 68P85r57o92u12z19a 6602544668647

No samozřejmě. Hloupě jsem to napsal.

0/0
23.11.2016 19:46

D70a81n35i18e80l 22T78s78c81h47e13r79n87a58y 2305802579602

bsak rikal, ze jsou stejne hnusna jako ten dnesni lancmit

0/0
30.11.2016 16:30

J68a77n 82L47u95k17á93š 7767813913342

Zrovna tohle neni dobrej priklad. Za komunistu napr. nebyla zadna rajcata cherry a ta, co byla, chut nemela. Nekdy v roce 1987 nebo 1988 jsem poprve videl a ochutnal rajcata cherry, co privezli pribuzni ze zapadu, a s beznymi rajcaty v obchodech byla nesrovnatelna. Nasi i rada znamych si je potom pestovali na zahradce ze seminek.

Neni totiz pravda, ze by tehdy nejak zalezelo na kvalite potravin. Komuniste jen nedokazali az tak moc sizenim optimalizovat cenu, jelikoz se o to nikdo nijak moc nesnazil. Vsechno bylo vsech a nikdo nebyl motivovanej se poadne snazit. Proste nikoho nenapadlo delat spekacky ze soji, nemeli stroje na separat atp.

0/0
24.11.2016 0:35

I48v64a 38V90a28l54č86í87k26o66v97á 3120249279

jj, bývávalo to poživatelné, křupavé. Testli jsme to před lety na chatě, už to zkoušet nebudu, nikdo to nechtěl a ani to nešlo osmažit, divná hmota...

+1/0
24.11.2016 9:02

D60a37n31i81e77l 15T52s87c78h96e16r94n92a98y 2875212729282

Na trhu jsou dnes je dva, ktere se daji opeci, to ostatni je uz jen semletej odpad, stejne jako spousta parku, burtu, tocenaku a podobnych humusu

0/0
30.11.2016 16:29

J12o96s89e22f 64P25o59r67t11i36k 8697719524

Na tohle určitě v kriminále koukali čeští vězni a museli se nasmát. Neměl by se lépe v kriminále?

+3/0
23.11.2016 18:33

K20a84r44e80l 88T43o48u60š19k56a 1436216490

Stravuji se celkem normalne, jen pred lety jsem odboural vselijake bramburky, sladkosti, tycinky a podobne pro me nesmysly, bez kterych jsem drive nemohl zit. A davno jsem si zvyknul a neveril bych, jak je to na penezence znat.

0/0
23.11.2016 18:14

M21i31c48h91a94l 27M77r85a39z95i25k 6637477184270

tohle je naprosto presna ukazka toho, jak si lidi mysli, ze umi setrit a pritom opak je pravdou. Kdyby koupil kure (cele) bratru za 50kc, tak ma masa na nekolik jidel, stejne jako dobre jidlo udela z testovin a dalsi veci - jidla umi byt levna pokud clovek umi zapnout alespon cast mozku pri nakupu.... ono totiz to cele kure je levnejsi nez ta plechovka a je z toho daleko vice jidla a daleko kvalitnejsiho... takze pan neumi setrit, jen spatne nakupovat....

+27/−1
23.11.2016 18:11

A61l54e84n86a 52E36l43i52á81š24o53v40á 3824831622458

Naprosto s vámi souhlasím. Tihle chudí většinou nejsou chytří.

+4/0
23.11.2016 18:13

P79e65t30r 13S20i55k79o86r77a 4763346428973

Mě napadlo, že bych jim sepsal kuchařku a prodával po dvou stovkách ? :-)

+2/0
23.11.2016 18:15

M14i83c73h79a11l 51M91r93a87z36i62k 6687937144480

to by koupili jen od ladi hrusky :D

0/0
23.11.2016 18:28

V22l13a34d55i56m22í62r 27F66i51b95i58g44e39r 5164651581654

Tu jeho kuchařku už dávaj skoro zadarmo:-)

0/0
23.11.2016 19:06

M28i49c25h48a55l 19M13r60a92z87i71k 6427767564860

no to jo, i v levnych knihach a nikdo to nechce - ono kdo normalni by to taky varil? Ja teda nevyhazuju jidlo, ale uvarit se da dobre, chutne i zdrave za par korun a nemusim jist blafy a veci z popelnice...byt do popelnich u obchodaku se vyhazuje i celkem pouzitelne jidlo....

+1/−1
23.11.2016 19:09

M84i82c38h64a30l 17M52r57a71z20i62k 6437107954450

To neni ani tak o chytrosti, jako spise o zakladnim premysleni... ale zjevne jim i toto chybi...

+1/0
23.11.2016 18:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.