Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vzniká nejlevnější guláš v Praze? Z lančmítu či kuřecích jater

Kulinářští fajnšmekři tomu možná nebudou věřit, ale guláš nebo spíše jeho obdoba může vzniknout i během patnácti minut za pár korun. „Použít můžu cokoli: třeba lančmít nebo drůbeží játra,“ říká invalidní důchodce Emil Jíra, který dlouhodobě žije za životní minimum. V rámci seriálu Chudoba v Česku vysvětluje, jak vařit úsporně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H44a38n57a 87A10n63t20o41n20o56v32á 6507859304274

Tady všichni radí, že by si pán měl vařit z normálních surovin a vyjde mu to levněji. Pamatujete na ten humbuk, když něco podobného řekla britská poslankyně? Že lidi, kteří říkají že nemají na jídlo jen neumí vařit?

+1/0
24.11.2016 18:44

J95a76n69a 40B73o33h39m59o39v19a 1356283593

Chacha, kdybych rodině ohřívala každý den konzervy jako to dělá pan Emil, tak nevyžijeme ani ze dvou platů ;-D

0/0
24.11.2016 15:31

J88i93ř80í 67V91o10n35d58r10á29č49e15k 5856514710384

Tak zaprvé to není guláš ale lančmít s cibulí a za druhé - z jedné konzervy to jíst až pět dní 8-o To jako dvě lžíce denně?

+1/0
24.11.2016 10:42

J18a95n 44B25a39l80o36u71n 5782891483144

Na fotografii je mletá paprika od Vitany.Ta stojí cca 13 kč,paprika od J.C.Horn,nebo jak se ta firma jmenuje stojí 7 kč.Dokonce stejná hmotnost.Tak kdo umí šetřit.Navíc třeba bramborovej guláš s fazolí,ten je za nula,nula prdlačky.:-P

+2/0
24.11.2016 10:28

J77a28n 78P74u45k59l 6522258749641

Pořád lepší, než smažené kuřecí kůžičky Ládi Hrušky...

0/0
24.11.2016 9:48
Foto

K57a84r93e67l 94W57á29g34n86e80r 4677305309227

Především nejde v případě tohoto seriálu o vaření, kterým se již začala odvracet pozornost od podstatnějších problémů. Jak na to upozorňoval i úvod tohoto seriálu, většina chudých žije ve vyloučených lokalitách. A zůstává otázkou, jak si s tím poradí nastupující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka, který ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera. Jak novinářům Chvojka řekl, chtěl by mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce, přičemž se před novináři zmínil i o řešení problému vyloučených lokalit: "Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti chodily do školy. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň."

+2/0
24.11.2016 8:48

L90u12d30v18í66k 18G87a12j61d31o80š80í50k 2745693364982

Něco jako "Vaříme s Mírou", ale myšleno zřejmě vážně.

+1/0
24.11.2016 8:17

L55u63k53á47š 58M31a71r84e78d51a 6531134667458

Tak koukam, ze situaci zivoreni by mohli vyresit kurzy vareni a hospodareni....

+2/0
24.11.2016 8:03

I56v96a 65V82a42l39č43í57k65o75v55á 3330719859

-y-

+1/0
24.11.2016 8:09

J23a16n 53M64o59r81a22v66e76c 7747421790570

no, tohle bych daval imigrantum k obedu .... a krize by byla vyresena .... ;o))))

+3/0
24.11.2016 7:38

M33i87l65o44š 98B93o84u33k83a84l 8913367963644

Uvařte vaničku vody (10,- Kč), nakrájejte 1 kg cibule (12,-Kč), chléb (15,-Kč) a nastrouhejte křen (15,-Kč). Když se do vaničky posadíte, máte na 14 dní jídlo králů - 2 teplé šunky s křenem a cibulí + chléb.

+1/0
24.11.2016 7:32

R96a96d76i91m 34P59o84l70á72š97e88k 9526833329889

No, je tam vidět, že redaktoři nemají s šetřením zkušenosti, že měli vždy dostatek a šetřit nemuseli. Ono to chce dost uvažování a dost času, než se přijde na to, jak se skutečně ušetří.

Pokud chce někdo levně "něco jako maso", tak úplně nejefektivnější je dnes asi kupovat levné salámy a podobné levné uzeniny, které výrobci "zkazili" , ale taky zlevnili vysokou dávkou separátu. Typicky to je drůbeží salám Junior. Levné konzervy nejsou vhodné, pokud je člověk nekupuje v akci a nemá je v plánu skladovat dlouhodobě jako železnou zásobu, protože už samotné konzervování stojí peníze, které musí výrobce získat ošizením receptury toho obsahu. A to je u levné konzervy výrazná částka z její ceny.

Dřív bývaly jídlem chudých i špekáčky, ale z pohledu chudých nesmyslná kampaň zaměřená na jejich kvalitu je prodražila a nyní jsou špekáčky vesměs pro chudé drahé jídlo.

A jinak, co se týká nákladů na jídlo, je obrovský rozdíl mezi chudým zaměstnaných a chudým nezaměstnaným. Chudý zaměstnaný musí chodit nakupovat tehdy, kdy má čas a často i tam, kde ty potraviny jsou dražší. Chudý nezaměstnaný má čas a tak teoreticky může obrážet supermarkety a nakupovat zrovna v dobu, kdy tam jsou nejvýhodnější slevy. Pokud při tom nemá další náklady, jako například jízdné za dopravu, může teoreticky jíst o 30 až 50 % levněji než zaměstnaný chudý.

A co se týká konkrétního levného guláše, jedno z čeho, místo dvou cibulí bych tam raději dal třeba i 6 cibulí, protože cibule dělá v guláši významnou část chuti a kilo cibule vyjde na cca 15 Kč a potom stolní olej z akce, protože v poměru k ceně je to nejlevnější zdroj mastnoty a tudíž energie. Přirozeně zahustit moukou - další levný zdroj energie. Pak dochutit masoxem a levným kečupem

+3/0
24.11.2016 7:07

J29a90n 50L61u81k20á69š 7987413563392

Rekl bych, ze ze soji by ten gulas byl jeste levnejsi.

I kdyz je otazka, jestli (z predrazene) soji uz neni.

0/0
24.11.2016 0:36

A85n62t39o31n61í37n 62S27e25b69e10r81a 7173308710629

No nevím když si koupím kuřecí řízek, tak ten stojí cca 35 kč.

Není lepší základ toto maso, cibule + trocha špeku?

V čem e výhoda koupit konzervu místo kusu masa? Já dělám taky guláš do 50 kč, mám tam maso a trvá to max půl hodiny.

+2/0
23.11.2016 20:47

A24n67t55o55n20í62n 44S63e92b51e74r25a 7543368960449

Krkovička nebo křídélka taky stojí do 40 kč.

Když chci levné jídlo z masa, tak možností je dost.

+1/0
23.11.2016 20:59

L44a94d72i32s40l50a45v 60M89a66t17u29l29a 3181429410192

Lančmít bych ještě (nerad) skousl, ale udělat jídlo na čtyři, pět dní?? No to kua ani omylem!

0/−2
23.11.2016 19:37

P56e54t41r 85N11o29v33o28t74n37y 1201620471

Tak zrovna guláš(guláš, ne tohle) proč ne?

0/0
23.11.2016 21:32

I71v87a 71V64a47l22č57í49k31o73v32á 3930659529

Já bych zase neskousla lančmít. Jídlo na pět dní, to je také už poněkud nemravné, to už musí kvasit, ne? ;-) Hovězí guláš bez náhražek by tu pětidenní pauzu mohl v lednici dát, ale už by si člověk k tomu nesměl dát Svijany, aby těch plísňáků neměl přes normu. ;-D;-)

0/0
24.11.2016 8:09
Foto

J54i24ř44í 84C18h43o15c96h80o65l58á43č 5754483140656

vy jste nikdy nevařila guláš ? to by jste věděla že zaleželý je nejlepší ;-)

+1/0
24.11.2016 8:35

I23v35a 97V51a93l28č56í63k69o30v82á 3690359809

Ale já ho dělám tak dobrý, že ho naši chlapci stlačí do druhého dne. Obvykle ten sobotní obědový dělám už v pátek večer, aby se rozležel. Nejlepší je druhý den, ale pátý?

0/0
24.11.2016 9:05

P18e91t45r 75B78á13č40a 8515116295415

Novej Lada Hruska?

Neskutecna ubohost tyhle clanky Rv

+2/−2
23.11.2016 19:32
Foto

M74a17r16t16i13n45a 18D44v64o60ř96á94k23o57v35á 2665803249870

Luncheon meat (lidově lančmít) je ta největší, co znám. Možná asi potřebuje reklamu . . . že ho tu tak preferují :-/

+1/−1
23.11.2016 19:26

L59u45d70v10í56k 66G97a98j69d10o35š70í33k 2785203294212

Není lančmít jako lančmít. Může být i výborný. Akorát ta kozerva nestojí 25 Kč, ale 50,- a je poloviční, protože je ze skutečného masa a ne z odpadu.

+2/0
24.11.2016 8:22

J50a57k66u83b 74K34u70r30z21ę95p32a 1275524466581

Tady je zase chytrejch jak při stavbě elektrárny .. zkuste si žít frajeři půl roku na ulici a uvidíte. Pan je rad, ze se naučil vařit levný necojako guláš tak mu ho dopřejte. Možná kuře je ještě levnější, možná to umíte lip a jste šetrnější , tak kontaktujte iDnes a třeba vám daji samci se ukázat do celého světa.

Mám pocit, ze Většina diskutujících tady je chytrá jak poleno ale skutečnou chudobu a nedostatek přeci jen nikdy nedostala

Já osobně za tento projekt rad iDnes pochválím a pokud přijdou ještě s něčím inteligentním jako tento projekt, nezaváhám a zahlasuju na další křišťál

+6/−4
23.11.2016 19:11

R36a23d68i95m 13P16o58l48á15š45e47k 9436393889729

R^R^

0/0
24.11.2016 6:14

J26a12n38a 23B25o32h57m13o84v20a 1106783443

http://praha.idnes.cz/lide-ceska-bezdomovec-emil-jira-dmm-/praha-zpravy.aspx?c=A141215_152930_domaci_zt

0/0
24.11.2016 17:12

D70a75n81i27e63l 75T43s19c19h24e26r14n90a18y 2605472369902

zkuste zit rok dva v lese mimo civilizaci a pak mudrujte

0/0
30.11.2016 16:26

V40l40a47d78i29m88í38r 30F36i78b20i83g84e12r 5374241771394

To raději snad ten guláš z kuřecích jater než lančmít. Ale má pravdu guláš se dá udělat prakticky z čehokoli. Osmahne se cibulka, do toho se vrazí libovolná jako salám, párky, droby až maso, to se zapráší paprikou a osmahne. Pak se to buď doleje vývarem, nebo vodou s masoxem a chváli povaří. Pro větší hustotu se doladí moukou. Já dělám tímto způsobem frankfurtskou polévku, ale dávám do hrnce spoustu brambor, že ho skoro zaplním a trochu doleji vodou do které hodím masox. Když se bramborové kostičky uvaří, pustí se škrob a polévka je pěkně hustá, je to spíš guláš, ale je to dobré a syté.:-)

+2/0
23.11.2016 18:59

P63e30t78r 63S55v63o16b87o21d19a 3348249964

Ty jo,já třeba úplně chudý nejsem (bohatý už vůbec),ale třeba luncheon meat mi přijde jako neskutečně předražená věc.Konzervy jsou dnes obecně dražší než třeba drůbež.Co je tohle zase za soutěž mimo realitu.

+12/0
23.11.2016 18:46

R64a57d29i69m 47S96v90o55b92o88d43a 9493649986342

25kc za 400g. kolik je v te konzerve masa?se stestim pulka.

a to je setsakramentsky drahe kureci

+2/0
23.11.2016 19:22

J38a23n 76S76v39o31b83o16d21a 3767844839713

A ještě k tomu je to vyráběno jen z výběrového kuřecího :)

+1/0
23.11.2016 19:42
Foto

P40e76t29r 95M21a80r54e36č64e42k 4880261863822

Jak vidím to foto..nějak tomu nevěřím...na vojně 89/91 jsme si dělali lanšmít co chvilku a byl křupavý a dal se jíst.Z nostalgie jsem ho dělal nedávno a stala se z toho nějaká hmota ,která se na pánvi rozpustila.. v co to nevím.při pohledu na ty kostky lanšmítu na fotce..nevěřím...

+4/0
23.11.2016 18:38

M70i40l45a23n 89P63r80o58u96z41a 6562844748807

Ale zato máte celý rok rajčata, stejně chutná, jak ten dnešní lanšmít.

+2/0
23.11.2016 18:46
Foto

P50e17t91r 61M22a28r24e25č68e47k 4370821543972

Ale, já jen srovnával nic víc nic míň..a o té chuti rajčat bych si taky dovolil polemizovat...dejte si rajče ze své zahrádky v létě a porovnejte to s rajčem kupovaným ...třeba v prosinci...

0/0
23.11.2016 18:59

F72r80a87n59k 52N47o23v74a75k 5625945291899

Rajcata 200kc za kilo budou dobra..

+1/0
23.11.2016 19:46

M81i78l86a48n 36P16r72o84u57z49a 6362144678677

Jo, lečo bude královské jídlo. Pokud nemáte vlastní suroviny.

+1/0
23.11.2016 19:53

M54i70l96a84n 16P19r82o84u26z53a 6952414378677

No samozřejmě. Hloupě jsem to napsal.

0/0
23.11.2016 19:46

D74a41n38i66e92l 37T42s46c81h97e11r76n80a22y 2255402609552

bsak rikal, ze jsou stejne hnusna jako ten dnesni lancmit

0/0
30.11.2016 16:30

J84a79n 67L13u77k76á87š 7197173953622

Zrovna tohle neni dobrej priklad. Za komunistu napr. nebyla zadna rajcata cherry a ta, co byla, chut nemela. Nekdy v roce 1987 nebo 1988 jsem poprve videl a ochutnal rajcata cherry, co privezli pribuzni ze zapadu, a s beznymi rajcaty v obchodech byla nesrovnatelna. Nasi i rada znamych si je potom pestovali na zahradce ze seminek.

Neni totiz pravda, ze by tehdy nejak zalezelo na kvalite potravin. Komuniste jen nedokazali az tak moc sizenim optimalizovat cenu, jelikoz se o to nikdo nijak moc nesnazil. Vsechno bylo vsech a nikdo nebyl motivovanej se poadne snazit. Proste nikoho nenapadlo delat spekacky ze soji, nemeli stroje na separat atp.

0/0
24.11.2016 0:35

I42v51a 93V77a14l19č25í21k69o20v39á 3340179889

jj, bývávalo to poživatelné, křupavé. Testli jsme to před lety na chatě, už to zkoušet nebudu, nikdo to nechtěl a ani to nešlo osmažit, divná hmota...

+1/0
24.11.2016 9:02

D97a83n39i37e69l 69T84s92c50h56e57r98n71a62y 2605772829302

Na trhu jsou dnes je dva, ktere se daji opeci, to ostatni je uz jen semletej odpad, stejne jako spousta parku, burtu, tocenaku a podobnych humusu

0/0
30.11.2016 16:29

J46o83s48e56f 16P97o76r13t98i29k 8897449554

Na tohle určitě v kriminále koukali čeští vězni a museli se nasmát. Neměl by se lépe v kriminále?

+3/0
23.11.2016 18:33

K54a60r24e78l 92T58o81u47š36k76a 1496116470

Stravuji se celkem normalne, jen pred lety jsem odboural vselijake bramburky, sladkosti, tycinky a podobne pro me nesmysly, bez kterych jsem drive nemohl zit. A davno jsem si zvyknul a neveril bych, jak je to na penezence znat.

0/0
23.11.2016 18:14

M30i15c47h61a59l 90M37r18a87z33i50k 6517767404600

tohle je naprosto presna ukazka toho, jak si lidi mysli, ze umi setrit a pritom opak je pravdou. Kdyby koupil kure (cele) bratru za 50kc, tak ma masa na nekolik jidel, stejne jako dobre jidlo udela z testovin a dalsi veci - jidla umi byt levna pokud clovek umi zapnout alespon cast mozku pri nakupu.... ono totiz to cele kure je levnejsi nez ta plechovka a je z toho daleko vice jidla a daleko kvalitnejsiho... takze pan neumi setrit, jen spatne nakupovat....

+27/−1
23.11.2016 18:11

A66l69e65n12a 15E10l12i48á56š82o67v29á 3114821192178

Naprosto s vámi souhlasím. Tihle chudí většinou nejsou chytří.

+4/0
23.11.2016 18:13

P54e67t77r 71S64i47k69o98r17a 4463656368733

Mě napadlo, že bych jim sepsal kuchařku a prodával po dvou stovkách ? :-)

+2/0
23.11.2016 18:15

M37i26c28h30a79l 66M20r47a94z46i27k 6657897774900

to by koupili jen od ladi hrusky :D

0/0
23.11.2016 18:28

V71l36a35d77i26m51í95r 18F62i88b11i32g95e13r 5974631461214

Tu jeho kuchařku už dávaj skoro zadarmo:-)

0/0
23.11.2016 19:06

M82i55c51h10a79l 12M52r95a60z59i31k 6597157744680

no to jo, i v levnych knihach a nikdo to nechce - ono kdo normalni by to taky varil? Ja teda nevyhazuju jidlo, ale uvarit se da dobre, chutne i zdrave za par korun a nemusim jist blafy a veci z popelnice...byt do popelnich u obchodaku se vyhazuje i celkem pouzitelne jidlo....

+1/−1
23.11.2016 19:09

M77i36c80h20a86l 20M31r40a17z64i41k 6787447244430

To neni ani tak o chytrosti, jako spise o zakladnim premysleni... ale zjevne jim i toto chybi...

+1/0
23.11.2016 18:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.