Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vzniká nejlevnější guláš v Praze? Z lančmítu či kuřecích jater

Kulinářští fajnšmekři tomu možná nebudou věřit, ale guláš nebo spíše jeho obdoba může vzniknout i během patnácti minut za pár korun. „Použít můžu cokoli: třeba lančmít nebo drůbeží játra,“ říká invalidní důchodce Emil Jíra, který dlouhodobě žije za životní minimum. V rámci seriálu Chudoba v Česku vysvětluje, jak vařit úsporně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H71a17n64a 37A27n75t56o42n23o63v98á 6597579134284

Tady všichni radí, že by si pán měl vařit z normálních surovin a vyjde mu to levněji. Pamatujete na ten humbuk, když něco podobného řekla britská poslankyně? Že lidi, kteří říkají že nemají na jídlo jen neumí vařit?

+1/0
24.11.2016 18:44

J51a59n95a 87B51o83h33m87o84v42a 1606523983

Chacha, kdybych rodině ohřívala každý den konzervy jako to dělá pan Emil, tak nevyžijeme ani ze dvou platů ;-D

0/0
24.11.2016 15:31

J16i90ř73í 27V24o27n41d56r34á21č97e92k 5246914380314

Tak zaprvé to není guláš ale lančmít s cibulí a za druhé - z jedné konzervy to jíst až pět dní 8-o To jako dvě lžíce denně?

+1/0
24.11.2016 10:42

J28a39n 66B97a56l36o15u29n 5832311913804

Na fotografii je mletá paprika od Vitany.Ta stojí cca 13 kč,paprika od J.C.Horn,nebo jak se ta firma jmenuje stojí 7 kč.Dokonce stejná hmotnost.Tak kdo umí šetřit.Navíc třeba bramborovej guláš s fazolí,ten je za nula,nula prdlačky.:-P

+2/0
24.11.2016 10:28

J43a46n 23P98u44k10l 6182128649161

Pořád lepší, než smažené kuřecí kůžičky Ládi Hrušky...

0/0
24.11.2016 9:48
Foto

K44a65r74e95l 32W30á39g88n93e56r 4287675119207

Především nejde v případě tohoto seriálu o vaření, kterým se již začala odvracet pozornost od podstatnějších problémů. Jak na to upozorňoval i úvod tohoto seriálu, většina chudých žije ve vyloučených lokalitách. A zůstává otázkou, jak si s tím poradí nastupující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka, který ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera. Jak novinářům Chvojka řekl, chtěl by mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce, přičemž se před novináři zmínil i o řešení problému vyloučených lokalit: "Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti chodily do školy. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň."

+2/0
24.11.2016 8:48

L68u70d65v69í76k 74G81a24j19d38o90š28í75k 2425273284682

Něco jako "Vaříme s Mírou", ale myšleno zřejmě vážně.

+1/0
24.11.2016 8:17

L17u91k39á44š 19M79a87r35e93d59a 6221654317138

Tak koukam, ze situaci zivoreni by mohli vyresit kurzy vareni a hospodareni....

+2/0
24.11.2016 8:03

I68v63a 97V89a16l18č88í35k32o87v26á 3960669149

-y-

+1/0
24.11.2016 8:09

J92a85n 30M19o16r31a33v18e87c 7547461670950

no, tohle bych daval imigrantum k obedu .... a krize by byla vyresena .... ;o))))

+3/0
24.11.2016 7:38

M15i78l83o75š 15B29o13u68k39a59l 8443597233744

Uvařte vaničku vody (10,- Kč), nakrájejte 1 kg cibule (12,-Kč), chléb (15,-Kč) a nastrouhejte křen (15,-Kč). Když se do vaničky posadíte, máte na 14 dní jídlo králů - 2 teplé šunky s křenem a cibulí + chléb.

+1/0
24.11.2016 7:32

R31a70d29i37m 86P55o78l47á49š22e54k 9686263349839

No, je tam vidět, že redaktoři nemají s šetřením zkušenosti, že měli vždy dostatek a šetřit nemuseli. Ono to chce dost uvažování a dost času, než se přijde na to, jak se skutečně ušetří.

Pokud chce někdo levně "něco jako maso", tak úplně nejefektivnější je dnes asi kupovat levné salámy a podobné levné uzeniny, které výrobci "zkazili" , ale taky zlevnili vysokou dávkou separátu. Typicky to je drůbeží salám Junior. Levné konzervy nejsou vhodné, pokud je člověk nekupuje v akci a nemá je v plánu skladovat dlouhodobě jako železnou zásobu, protože už samotné konzervování stojí peníze, které musí výrobce získat ošizením receptury toho obsahu. A to je u levné konzervy výrazná částka z její ceny.

Dřív bývaly jídlem chudých i špekáčky, ale z pohledu chudých nesmyslná kampaň zaměřená na jejich kvalitu je prodražila a nyní jsou špekáčky vesměs pro chudé drahé jídlo.

A jinak, co se týká nákladů na jídlo, je obrovský rozdíl mezi chudým zaměstnaných a chudým nezaměstnaným. Chudý zaměstnaný musí chodit nakupovat tehdy, kdy má čas a často i tam, kde ty potraviny jsou dražší. Chudý nezaměstnaný má čas a tak teoreticky může obrážet supermarkety a nakupovat zrovna v dobu, kdy tam jsou nejvýhodnější slevy. Pokud při tom nemá další náklady, jako například jízdné za dopravu, může teoreticky jíst o 30 až 50 % levněji než zaměstnaný chudý.

A co se týká konkrétního levného guláše, jedno z čeho, místo dvou cibulí bych tam raději dal třeba i 6 cibulí, protože cibule dělá v guláši významnou část chuti a kilo cibule vyjde na cca 15 Kč a potom stolní olej z akce, protože v poměru k ceně je to nejlevnější zdroj mastnoty a tudíž energie. Přirozeně zahustit moukou - další levný zdroj energie. Pak dochutit masoxem a levným kečupem

+3/0
24.11.2016 7:07

J86a92n 69L12u49k58á74š 7867373123312

Rekl bych, ze ze soji by ten gulas byl jeste levnejsi.

I kdyz je otazka, jestli (z predrazene) soji uz neni.

0/0
24.11.2016 0:36

A44n42t72o57n42í62n 36S83e83b95e42r84a 7303428220289

No nevím když si koupím kuřecí řízek, tak ten stojí cca 35 kč.

Není lepší základ toto maso, cibule + trocha špeku?

V čem e výhoda koupit konzervu místo kusu masa? Já dělám taky guláš do 50 kč, mám tam maso a trvá to max půl hodiny.

+2/0
23.11.2016 20:47

A84n24t73o64n69í37n 80S11e57b23e24r80a 7113738380669

Krkovička nebo křídélka taky stojí do 40 kč.

Když chci levné jídlo z masa, tak možností je dost.

+1/0
23.11.2016 20:59

L10a13d70i82s14l63a90v 21M55a96t48u68l23a 3371989740682

Lančmít bych ještě (nerad) skousl, ale udělat jídlo na čtyři, pět dní?? No to kua ani omylem!

0/−2
23.11.2016 19:37

P56e27t73r 23N31o30v70o14t16n56y 1381910531

Tak zrovna guláš(guláš, ne tohle) proč ne?

0/0
23.11.2016 21:32

I78v30a 14V30a39l32č92í53k14o56v25á 3970959239

Já bych zase neskousla lančmít. Jídlo na pět dní, to je také už poněkud nemravné, to už musí kvasit, ne? ;-) Hovězí guláš bez náhražek by tu pětidenní pauzu mohl v lednici dát, ale už by si člověk k tomu nesměl dát Svijany, aby těch plísňáků neměl přes normu. ;-D;-)

0/0
24.11.2016 8:09
Foto

J19i17ř87í 36C92h53o76c94h27o98l74á56č 5334503780826

vy jste nikdy nevařila guláš ? to by jste věděla že zaleželý je nejlepší ;-)

+1/0
24.11.2016 8:35

I34v67a 27V12a92l90č53í25k40o85v65á 3600689909

Ale já ho dělám tak dobrý, že ho naši chlapci stlačí do druhého dne. Obvykle ten sobotní obědový dělám už v pátek večer, aby se rozležel. Nejlepší je druhý den, ale pátý?

0/0
24.11.2016 9:05

P80e68t53r 35B53á14č41a 8985156505735

Novej Lada Hruska?

Neskutecna ubohost tyhle clanky Rv

+2/−2
23.11.2016 19:32
Foto

M95a94r45t13i36n39a 12D98v88o26ř38á42k45o53v28á 2355283819660

Luncheon meat (lidově lančmít) je ta největší, co znám. Možná asi potřebuje reklamu . . . že ho tu tak preferují :-/

+1/−1
23.11.2016 19:26

L10u71d62v27í93k 33G81a37j54d42o79š96í37k 2255133134742

Není lančmít jako lančmít. Může být i výborný. Akorát ta kozerva nestojí 25 Kč, ale 50,- a je poloviční, protože je ze skutečného masa a ne z odpadu.

+2/0
24.11.2016 8:22

J24a82k94u41b 46K35u49r18z23ę68p81a 1715354206171

Tady je zase chytrejch jak při stavbě elektrárny .. zkuste si žít frajeři půl roku na ulici a uvidíte. Pan je rad, ze se naučil vařit levný necojako guláš tak mu ho dopřejte. Možná kuře je ještě levnější, možná to umíte lip a jste šetrnější , tak kontaktujte iDnes a třeba vám daji samci se ukázat do celého světa.

Mám pocit, ze Většina diskutujících tady je chytrá jak poleno ale skutečnou chudobu a nedostatek přeci jen nikdy nedostala

Já osobně za tento projekt rad iDnes pochválím a pokud přijdou ještě s něčím inteligentním jako tento projekt, nezaváhám a zahlasuju na další křišťál

+6/−4
23.11.2016 19:11

R26a76d95i40m 25P97o17l86á33š36e36k 9836163309959

R^R^

0/0
24.11.2016 6:14

J94a20n14a 19B22o59h10m94o73v60a 1546103263

http://praha.idnes.cz/lide-ceska-bezdomovec-emil-jira-dmm-/praha-zpravy.aspx?c=A141215_152930_domaci_zt

0/0
24.11.2016 17:12

D37a50n21i56e35l 92T73s11c88h28e96r53n28a86y 2845372379222

zkuste zit rok dva v lese mimo civilizaci a pak mudrujte

0/0
30.11.2016 16:26

V89l18a28d93i30m26í34r 93F79i74b65i48g15e32r 5334161961144

To raději snad ten guláš z kuřecích jater než lančmít. Ale má pravdu guláš se dá udělat prakticky z čehokoli. Osmahne se cibulka, do toho se vrazí libovolná jako salám, párky, droby až maso, to se zapráší paprikou a osmahne. Pak se to buď doleje vývarem, nebo vodou s masoxem a chváli povaří. Pro větší hustotu se doladí moukou. Já dělám tímto způsobem frankfurtskou polévku, ale dávám do hrnce spoustu brambor, že ho skoro zaplním a trochu doleji vodou do které hodím masox. Když se bramborové kostičky uvaří, pustí se škrob a polévka je pěkně hustá, je to spíš guláš, ale je to dobré a syté.:-)

+2/0
23.11.2016 18:59

P39e81t65r 28S45v68o67b96o24d10a 3938649784

Ty jo,já třeba úplně chudý nejsem (bohatý už vůbec),ale třeba luncheon meat mi přijde jako neskutečně předražená věc.Konzervy jsou dnes obecně dražší než třeba drůbež.Co je tohle zase za soutěž mimo realitu.

+12/0
23.11.2016 18:46

R77a49d66i74m 35S59v87o45b88o33d29a 9943699716162

25kc za 400g. kolik je v te konzerve masa?se stestim pulka.

a to je setsakramentsky drahe kureci

+2/0
23.11.2016 19:22

J62a77n 18S58v29o87b23o36d28a 3347394499543

A ještě k tomu je to vyráběno jen z výběrového kuřecího :)

+1/0
23.11.2016 19:42
Foto

P63e51t98r 43M91a39r76e25č85e37k 4630441903512

Jak vidím to foto..nějak tomu nevěřím...na vojně 89/91 jsme si dělali lanšmít co chvilku a byl křupavý a dal se jíst.Z nostalgie jsem ho dělal nedávno a stala se z toho nějaká hmota ,která se na pánvi rozpustila.. v co to nevím.při pohledu na ty kostky lanšmítu na fotce..nevěřím...

+4/0
23.11.2016 18:38

M60i72l16a97n 56P54r40o77u88z70a 6532204248357

Ale zato máte celý rok rajčata, stejně chutná, jak ten dnešní lanšmít.

+2/0
23.11.2016 18:46
Foto

P50e32t81r 94M82a71r58e60č68e84k 4140271203422

Ale, já jen srovnával nic víc nic míň..a o té chuti rajčat bych si taky dovolil polemizovat...dejte si rajče ze své zahrádky v létě a porovnejte to s rajčem kupovaným ...třeba v prosinci...

0/0
23.11.2016 18:59

F55r79a61n13k 88N19o33v64a74k 5235245241139

Rajcata 200kc za kilo budou dobra..

+1/0
23.11.2016 19:46

M40i68l14a60n 29P80r25o55u11z33a 6452334578947

Jo, lečo bude královské jídlo. Pokud nemáte vlastní suroviny.

+1/0
23.11.2016 19:53

M80i21l12a19n 46P30r74o12u75z56a 6382164838657

No samozřejmě. Hloupě jsem to napsal.

0/0
23.11.2016 19:46

D46a71n62i24e66l 26T57s37c32h60e55r31n38a31y 2525692249812

bsak rikal, ze jsou stejne hnusna jako ten dnesni lancmit

0/0
30.11.2016 16:30

J23a17n 57L18u45k16á40š 7577663683162

Zrovna tohle neni dobrej priklad. Za komunistu napr. nebyla zadna rajcata cherry a ta, co byla, chut nemela. Nekdy v roce 1987 nebo 1988 jsem poprve videl a ochutnal rajcata cherry, co privezli pribuzni ze zapadu, a s beznymi rajcaty v obchodech byla nesrovnatelna. Nasi i rada znamych si je potom pestovali na zahradce ze seminek.

Neni totiz pravda, ze by tehdy nejak zalezelo na kvalite potravin. Komuniste jen nedokazali az tak moc sizenim optimalizovat cenu, jelikoz se o to nikdo nijak moc nesnazil. Vsechno bylo vsech a nikdo nebyl motivovanej se poadne snazit. Proste nikoho nenapadlo delat spekacky ze soji, nemeli stroje na separat atp.

0/0
24.11.2016 0:35

I88v92a 13V33a86l32č50í76k24o94v35á 3510219969

jj, bývávalo to poživatelné, křupavé. Testli jsme to před lety na chatě, už to zkoušet nebudu, nikdo to nechtěl a ani to nešlo osmažit, divná hmota...

+1/0
24.11.2016 9:02

D29a95n39i72e66l 66T68s25c80h48e24r59n56a77y 2595902799922

Na trhu jsou dnes je dva, ktere se daji opeci, to ostatni je uz jen semletej odpad, stejne jako spousta parku, burtu, tocenaku a podobnych humusu

0/0
30.11.2016 16:29

J16o60s18e64f 29P78o27r33t33i73k 8837199564

Na tohle určitě v kriminále koukali čeští vězni a museli se nasmát. Neměl by se lépe v kriminále?

+3/0
23.11.2016 18:33

K49a88r91e64l 66T25o97u20š89k55a 1976236200

Stravuji se celkem normalne, jen pred lety jsem odboural vselijake bramburky, sladkosti, tycinky a podobne pro me nesmysly, bez kterych jsem drive nemohl zit. A davno jsem si zvyknul a neveril bych, jak je to na penezence znat.

0/0
23.11.2016 18:14

M26i36c24h84a56l 44M77r11a28z46i22k 6197487884820

tohle je naprosto presna ukazka toho, jak si lidi mysli, ze umi setrit a pritom opak je pravdou. Kdyby koupil kure (cele) bratru za 50kc, tak ma masa na nekolik jidel, stejne jako dobre jidlo udela z testovin a dalsi veci - jidla umi byt levna pokud clovek umi zapnout alespon cast mozku pri nakupu.... ono totiz to cele kure je levnejsi nez ta plechovka a je z toho daleko vice jidla a daleko kvalitnejsiho... takze pan neumi setrit, jen spatne nakupovat....

+27/−1
23.11.2016 18:11

A73l11e11n98a 81E38l33i14á57š64o49v73á 3524781302148

Naprosto s vámi souhlasím. Tihle chudí většinou nejsou chytří.

+4/0
23.11.2016 18:13

P73e86t28r 60S79i21k23o34r93a 4363816488873

Mě napadlo, že bych jim sepsal kuchařku a prodával po dvou stovkách ? :-)

+2/0
23.11.2016 18:15

M92i81c38h90a93l 62M34r15a33z69i41k 6947327494970

to by koupili jen od ladi hrusky :D

0/0
23.11.2016 18:28

V38l83a96d89i15m21í27r 82F66i50b94i80g28e71r 5184871751984

Tu jeho kuchařku už dávaj skoro zadarmo:-)

0/0
23.11.2016 19:06

M97i33c94h18a77l 30M38r31a74z88i88k 6377547684920

no to jo, i v levnych knihach a nikdo to nechce - ono kdo normalni by to taky varil? Ja teda nevyhazuju jidlo, ale uvarit se da dobre, chutne i zdrave za par korun a nemusim jist blafy a veci z popelnice...byt do popelnich u obchodaku se vyhazuje i celkem pouzitelne jidlo....

+1/−1
23.11.2016 19:09

M39i67c53h40a11l 29M25r84a93z62i91k 6947387394960

To neni ani tak o chytrosti, jako spise o zakladnim premysleni... ale zjevne jim i toto chybi...

+1/0
23.11.2016 18:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.