Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace

Jsou mladí, úspěšní a jejich jméno dnes rozhodně nečtete naposledy. A to nejen proto, že jsou ve svém oboru dobří, ale především kvůli tomu, že k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně. U těch nejlepších kuchařů je to nezbytnost a Jan Horák, další aktér seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru, si je toho dobře vědom. Strávíte s ním den a nemůžete se zbavit dojmu, že se mezi kuchařské celebrity už brzy zařadí nová postava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M20i58c10h38a96l 34K88v27a15k 8317810955563

jestli mistrovství v kuchařství zacina na prazdnem taliri s drtkem jidla pro snoby, tak je nekde něco spatne...to by mel Honza uznat.....ze sice je mozna borec s pinzetou, tak jako kazda druha holka vecer před zrcadlem, coz mu neberu, a uznavam ze umi, ale nemá to nic spolecneho s opravdovou kucharinou, která byla vždy pro lidi, ne pro vybranou sebranku knourajicich hubenouru, kteří si pouze dokazuji, ze si mohou dovolit knedlik za 500 Kč, lidi ocekavaji velmi dobře uvarene a bohate jidlo, abyste se najedli, protože proto tam do te restaurace preci dete, ne se pouze kochat, ale ohlidnout a najist...secteno podtrzeno je jeho soucasna práce dulezita asi jako letani SpaceX do vesmiru - je to pekne, ale je to jen podivana k nicemu

+8/0
25.11.2016 8:19

M18i69c31h24a51l 94K63v45a58k 8497760975813

myslim tim to budouci komercni letani s hvezdama z Holywoodu:)

+1/0
25.11.2016 8:20

M20i11c69h76a75l 59K81v76a23k 8727360315893

a tak pardon ne SpaceX ale Virgin Galactic, at se nekoho nedotknuR^

+1/0
25.11.2016 8:21

J18i57ř30í 16H47r34a11d16e83c 9678537400544

Přesně, svíce s osmi vede;-D

0/0
26.11.2016 7:19
Foto

L96u34b12o70š 80H12a56n86u32s 4297497381712

Tak ono je rozdíl vařit, když máte v kuchyni šest - sedm kuchařů na šichtu, než vařit ve dvou snídaně, obědy pro personál + pasant, pak večeře - tři jídla pro zhruba 250 až 340 lidí 16 hodin denně, 8 dní v kuse a pak čtyři dny volna. Do toho objednávat mraky zboží, taky si ho složit a uklidit.

Lidi neseženete - buď přijde mladej kluk, kterej neumí nic a ještě se ptá po hodině práce kdyže je pauza, nebo přijde totál alkoholik, či smažka. Mladý se na takovou robotárnu vytrusej, a starý vyvařený borci jsou buď někde ve fabrice, nebo v invalidním důchodu...:-/

+3/−3
24.11.2016 11:09

P10a29v43e45l 42S10o33b43o47t43k38a 5210244

Kolik platíte?

9000 Kč měsíčně hrubého?

No tak to se pak nedivím že nemáte lidi ;-D

+2/0
25.11.2016 23:29

J74i91ř96í 52H57r38a32d78e34c 9788157410704

Ono to musí začít u toho, že něco dělám perfektně, lidi mi za to zaplatí, a když nestíhám, najdu si posilu... Systémem naberu hromadu darmožroutů a snad si na sebe vydělaj to úplně nefunguje... Jó, já kdybych moh, já bych toho...

0/0
26.11.2016 7:22
Foto

K79a44r67e88l 17M90a44l46ý 6156674700501

Vidim zapatlane talire, kde je jidlo?

+4/0
24.11.2016 11:08
Foto

M67a29r96t17i63n 95R90o55t15t19e58r 2445742899277

No, nevím. Je to spíš takové jídlo pro oči.

+6/0
24.11.2016 10:53

M59i46c31h23a11l 73T62r65i65s53k39a 2520937732197

Vystudoval jsem hotelovou skolu pred r. 89, delal jsem ve velkem podniku kde se polovina surovin rozkradla, anebo nahradila levnejsim suntem. Byl to propracovany mafiansky system, ve kterem jeli vsichni, od vedeni podniku po posledni pomocnou silu, kazdy neco odnesl. O nejake kvalite, ci nedejboze hrdosti a ucty k profesi jsme si mohli jen zdat. Tesne po 89. se mi povedlo ziskat misto v Italii. Byl to neskutecny rozdil, kvalita surovin, nasazeni, pristup k praci, atd. Take jsem v tom neskutecne plaval, nestihal jsem tempo, neumel jsem bezne postupy..... Bylo to jako presednout za jizdy z dulniho voziku do porsche. Dnes delam neco jineho. Ale obcas se mi vybavi smrad kuchyne, vecne ozraly sefkuchar, clen KSC, soudruzku vedouci, clenku KSC, ktera dokazala nakrast i brambory na sadbu, osazenstvo kancelari, vsichni clenove KSC, ktere kazdy patek odjizdelo s autama narvanyma nakradenymi surovinami, jeste dnes je mi z toho zle.

+8/−2
24.11.2016 4:53

P17a31v55e83l 38S40o24b25o38t86k58a 5350604

co píšete by mohla být pravda, ale s KSČ jste to přehnal.

vymýšlíte si.

+1/0
25.11.2016 23:27

P30a98v92e97l 89S40o97b25o90t66k95a 5870114

Na kterém učilišti vás naučí cizí jazyky?

0/0
23.11.2016 22:56

J62a52k77u20b 11K26n46e97c86h12t59o45v58s13k44ý 3170436631742

Na všech, stejně jako na SŠ

0/0
26.11.2016 22:34

V23á41c65l72a54v 49V21y94m58a27z49a35l 5676828742870

Bez komentářeRv.

+1/−1
23.11.2016 22:28

M46i14l36a70n 22K37e72s27l 2496566483858

Po sametové revoluci odešlo dost pracovníků vyučených za komunistického režimu do zahraničí pracovat.Tvrdili,že neměli problémy přizpůsobit se pracovnímu tempu na př.v Anglii,Německu i jinde.Říkali,že naše učňovské školství je perfektně připravilo.Nevím,zda mluvili pravdu,neověřoval jsem sito.

+3/0
23.11.2016 20:44

M94i89l81a37n 90P82r56o45u89z96a 6372974168677

Ti byli dost vykulený co vše umí jeden člověk za malý peníz. Ovšem opravdu v začátcích.

0/0
24.11.2016 3:50

J29i57ř61í 44D76o70l70e66ž39a79l 4718516472498

Ve 22 zástupce hotelu Hyatt, tak určitě...

jídlo dělá pinzetou, něco mi tady nehraje;-D

0/0
23.11.2016 20:10
Foto

L23u26b26o16š 62H25a14n75u89s 4587517201472

Páč vo tom prd víš.

+3/−1
23.11.2016 21:16

M83i89l18o15š 30B12r91a78d20í81k 3726849767298

Pokud někoho práce opravdu baví, nemusí jezdit do ciziny, aby se naučil makat. Pokud jej to nebaví, tak se to nenaučí ani kdyby jel třeba do p..., chci říci hodně daleko.

+6/0
23.11.2016 13:15

M64i20l19a84n 53P42r42o28u73z90a 6742814118907

Proto leckterý amatér kterého to baví bude lepší než profesionál kterého to nebaví.

+4/0
23.11.2016 13:28

M39i98l19o33š 39B86r80a58d34í59k 3686599687388

Přesně tak to je. Spousta lidí nadává, že je práce nebaví, dělá ji jen tak naoko a ještě jsou naštvaní jak málo za to dostávají. Jiní dělají co je baví a jsou pak spokojenější i za relativně menší peníze. Ovšem většinou, když je práce baví, dokážou si s ní i více vydělat.

+5/0
23.11.2016 13:35

O40n53d40ř38e42j 59H93a65n14s14l19í77k 9286200976424

Pokud to chce delat profesionalne, tak nejlepsi je, kdyz zajede do ciziny. Samouceni je skvele, ale pomalejsi nez kdyz Vam nekdo okamzite rekne, ze to delate spatne nebo jen ze se to da delat jeste o chlup lepe.

+1/0
23.11.2016 15:26

M32i29l21o62š 78B10r58a43d97í94k 3706409607508

Jestli myslíte, že musíte do ciziny, aby vám někdo řekl, že něco děláte špatně, tak si myslím, že se mýlíte.

+2/0
23.11.2016 16:43

V35l84a14d11i74m42í61r 41F31i16b34i34g94e10r 5554201751824

Tak pokud ho to baví super, ale že si jako zástupce šéfkuchaře připravuje oběd do práce doma. Ten by si snad mohl nechat udělat v práci za režii i se všemi těmi serepetičkami a přitom zhodnotit práci kolegů, než si vařit jídlo do kastrůlku. Jako nosit dříví do lesa.

0/0
23.11.2016 11:12
Foto

L25u11b39o57š 95H88a37n81u20s 4427427711292

Nejspíš v práci nemá čas, aby si vařil ještě pro sebe, navíc může jíst jinou, než běžnou stravu, to vás nenapadlo?

0/−1
24.11.2016 13:14

G43a25b78r29i14e76l52a 77K45o10b11l23í85ž38k83o10v13á 2321310229544

Vetsina kucharu podle me nema nejmensi zajem "naucit se makat".

0/0
23.11.2016 8:24
Foto

V39a30c91l38a94v 76F28u64k98s29a 2693121714

No nevim, ty nejtezsi prace delaji v cizine cizinci, delam v mekaci v irsku, mistni irove tomu teda moc nedavaji, nejvic se clovek nadre pri delivery, s to delam ja s polakem nebo cinan s pakistancem, irove nikdy

+4/0
23.11.2016 7:27

O19n54d74ř95e77j 67H97a46n24s10l26í71k 9676150376784

Vsak v CR je to stejne. Kolik nekvalifikovanych praci delaji Ukrajinci? Nebo praci, ktere proste nejsou dostatecne "cool", i kdyz jsou skvele placene. Vite, kolik si clovek muze treba vydelat uklizenim? A pritom to nikdo nechce delat...

0/0
23.11.2016 15:28

L86u21k30á26š 88M23a33r49e34d37a 6571864777268

Clovek musi mit trosku stesti, aby ho nekde naucili makat, a asi moc nezalezi na state, ale na podniku.

+3/−1
23.11.2016 2:46

L40e97o50p75o82l18d 13P34r63o33k74e40š 8399134307

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Tatarák z ředkviček?

Nevím odkud kuchařská naděje čerpá vědomosti. Možná se dozvím , jako i od jiných televizních kuchtíků , že svíčková je omáčka.

+9/0
22.11.2016 21:14

M70i88l48a48n 76P87r97o53u23z57a 6842144508687

Nejlépe by Vám odpověděla svíčková bába.

+1/0
22.11.2016 21:42

H29a80n29a 30D83o12s74t94á83l95o33v54á 1339874540854

No jo, teď se dělá tatarák nejen z lososa, ale i ze zeleniny. Společný to má jen název a to, že je to nasekané na kousky.

+1/0
22.11.2016 23:46

L59u19k13á78š 44M87a19r19e89d27a 6861834917908

Tatarsky(Tartare) znamena v kuchyni nakrajeno na drobno a syrove -> treba tatarska omacka. Nebo tatarak z lososa, nebo tatarak z hoveziho, nebo tatarak z redkvicek.

+4/−1
23.11.2016 2:42

L78e67o44p15o82l13d 54P55r37o37k34e86š 8929254937

Když nakrájím cibuli , tak je Tatarská?

+1/0
23.11.2016 5:45

M53i10l53a67n 63P48r81o35u15z79a 6202704398127

Mně to bylo divný, ta poslední věta. Nyní jsem na sebe pyšný co jsem Vám napsal jako první odpověď.

+1/0
23.11.2016 6:36

L96u27k82á14š 15M37a88r49e50d83a 6981394317808

Ano, presne tak. Jen hold asi neni uplne prijemne jist syrovou cibulku :) Kdyz treba nakrajim na drobno Vas a za syrova tak bude tatar z Vas.

+1/0
23.11.2016 9:14

M77i91l51o72š 24B65r88a73d29í30k 3536189537628

Je to prostě stejný nesmysl jako se svíčkovou omáčkou bez svíčkové, ale už jsem zažil, že v nějaké TV show dělali svíčkovou z kuřecího masa a to už je úplný nesmysl, protože toto kuřecí jídlo má už řadu let svůj vlastní název. Víte jaký?

0/0
23.11.2016 13:21

L63u93k21á72š 52M58a20r54e30d80a 6641354547138

"Je to proste" - argument s kterym clovek nic nenadela... "A kdyz je to proste" tak to tak bude a nebo si dupnu nafouknu tvare a nebudu mluvit!!!

Svickova na smetane - omacka: korenova zelenina zaklad plus smetana na zredeni. Tak ze by kure na smetane?

Nicmene svickova je pojmenovana po svici - coz je vylozene konkretni druh masa. Falesna svickova je pojmenovana po falesne svickove coz je vylozene konkretni druh masa. Tatarsky biftek je pojmenovan po bifteku, coz je vylozene konkretni druh masa a neni to tak ze by v tom plaval Tatar :) Vas priklad je tedy stejne inteligentni jako ze "Je to proste". To ze se tomu lidove rika "tatarak" je jen ceska vylomenina asi jako vyspypat tri kila konzerv na kilo ryze a rikat tomu rizoto. A z historie tohoto pokrmu se delal tatarak z ryby, tedy uz jen z te logiky by mel byt "tatarak" z ryby a ne ze svickove. A z vasi logiky veci by mela byt tatarska omacka taky z bifteku? (Anglicky tartare beef, tartare sauce, tedy ceske sklonovani je matouci, ale jde o ten samy nazev - tatarka a tatarak)

+1/0
23.11.2016 15:19

M25i54l37o41š 66B13r42a63d17í95k 3156509387778

Máte pravdu v tom, že u některých jídel se za komunistů objevila snaha aby jídla vyrobená z méně hodnotných surovin měla pojmenování zaužívaná pro kvalitní pokrmy. Pokud se podíváte do starších kuchařských knih, tak svíčková je zde pouze název masa a toto se změnilo až po válce. Něco jiného je to u tatarské omáčky nebo u vlašského salátu, kde nikdo nečeká, že by byl vyroben z Tatarů nebo vlašák v Itálii. Receptury se sice mění, např nahrazování šunky levnými salámy, ale název zůstává stejný. Tatarský biftek je trochu něco jiného, protože si nikdo netroufne říct tatarský biftek pokrmu z ředkviček, ale tatarák je už přijatelný.

0/0
23.11.2016 16:41

L95u39k95á61š 74M34a54r38e21d55a 6791214367578

Asi jsem tedy spatne pochopil na co presne narazite. Ja jen chtel poukazat to ze "tatarsky" je jen spise privlastek, jako treba "bolonsky", "po zidovsku", "na vine", "na paprice"... a tedy muze to byt prakticky cokoli, jen to musi splnovat to, ze je to syrove a na drobno. Kdezto samozrejme svickova je konkretni surovina, ktera je delana na smetane. Takze tatarak z cibule (tartare onion) je mozny, ale asi ne moc popularni. Kdezto svickove kure je vylozene nesmysl.

0/0
23.11.2016 16:57

M20i86l46o68š 62B73r28a90d88í85k 3146209987568

Rozumíme si naprosto přesně. Jako kulinář amatér a sběratel kuchařských knih, vím velmi dobře jak se vyvíjely názvy pokrmů i kuchařská terminologie.

+1/0
23.11.2016 17:38

L97u16k32á24š 80M23a25r34e29d88a 6111104737148

V tom pripade bych si dovolil doporucit nejakou literaturu (pokud umite jazyky, protoze se obavam v cestine poradne nevysla) od Marie-Antoine Careme - kde je pro amatera nejzajimavejsi jeho klasifikace omacek, kdy defakto vetsi cast sveho kulinarskeho zivota zasvetil omackam :) . A pak literaturu od Auguste Escoffiera , kde zase zajimave pro amatera, je jeho definice peti zakladnich typu omacek, z ktere pak vychazi vsechny ostatni - ovsem i jako amater jeho literatura o vedeni profesionalni kuchyne a kuchynskych standartech je taky velice zajimava i z amaterskeho hlediska.

0/0
23.11.2016 18:17

L97u56k29á40š 55M31a75r69e36d51a 6751194857168

P.S. ale je to smer takzvane Grande Cuisine, coz je trosku jinde od takoveho toho domaciho vareni.

0/0
23.11.2016 18:19

M75i76l56o31š 88B41r98a96d20í33k 3906969457688

Díky za tip. Od Caremeho nemám bohužel nic i když jsem o něm již slyšel. Od Escoffiera mám pouze Der Kochkunst z roku 1906 a nově vydanou knihu Moje francouzská kuchyně (Pragma 2007).

0/0
25.11.2016 10:11

L87e69o30p43o69l55d 57P87r32o86k70e63š 8559154937

Jste se přejed vtipné tatarské kaše , co ?

0/0
23.11.2016 17:49

P88a52v45l95i42n62a 52H89a84m66p42l36o14v89a 7471898229832

Makat se musi vsude, pokud chce clovek neceho dosahnout. A tenhle kluk makat umi. Ze vas nauci makat v cizine je klise. Vzdy zalezi na cloveku samotnem. Preji, at ho prace porad bavi, to je nejdulezitejsiR^

+8/0
22.11.2016 20:12

M25i44l54a62n 84P48r36o35u56z53a 6612124108487

Zde dávám bodík.

Když Vás práce baví není co řešit.

+2/0
22.11.2016 20:18

F25i51l70i75p 98S24o68k43o67l 2840811400

"Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace"

Také se podle toho nechte pořádně zaplatit. Např. v Německu nikdy ne pod 1700 € čistého ( zhruba 2300 € hrubého ). Žádné, že sem přijdete pracovat za 450 €.

+4/−1
22.11.2016 20:02

J53a41n 80N41o27v93o22t52n29y 4617350663

Ale kvalita se platí jinak. Můžeme to srovnat s Jágrem když přijel tak honem rychle mu plat stoupal ale když tam přišlo Nemehlo v uvozovkách tak pořád bylo na nízkém platu a možná i v AHL.

0/−2
23.11.2016 0:55

F96i69l16i16p 98S37o82k66o93l 2200611280

V Německu prostě budete pracovat kvalitně. Protože pokud ne, o práci přijdete. Tak prosté to tam je.

0/0
23.11.2016 19:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.