Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace

Jsou mladí, úspěšní a jejich jméno dnes rozhodně nečtete naposledy. A to nejen proto, že jsou ve svém oboru dobří, ale především kvůli tomu, že k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně. U těch nejlepších kuchařů je to nezbytnost a Jan Horák, další aktér seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru, si je toho dobře vědom. Strávíte s ním den a nemůžete se zbavit dojmu, že se mezi kuchařské celebrity už brzy zařadí nová postava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M66i30c65h62a74l 10K67v43a37k 8747100365783

jestli mistrovství v kuchařství zacina na prazdnem taliri s drtkem jidla pro snoby, tak je nekde něco spatne...to by mel Honza uznat.....ze sice je mozna borec s pinzetou, tak jako kazda druha holka vecer před zrcadlem, coz mu neberu, a uznavam ze umi, ale nemá to nic spolecneho s opravdovou kucharinou, která byla vždy pro lidi, ne pro vybranou sebranku knourajicich hubenouru, kteří si pouze dokazuji, ze si mohou dovolit knedlik za 500 Kč, lidi ocekavaji velmi dobře uvarene a bohate jidlo, abyste se najedli, protože proto tam do te restaurace preci dete, ne se pouze kochat, ale ohlidnout a najist...secteno podtrzeno je jeho soucasna práce dulezita asi jako letani SpaceX do vesmiru - je to pekne, ale je to jen podivana k nicemu

+8/0
25.11.2016 8:19

M64i36c23h43a59l 89K10v28a63k 8237340945553

myslim tim to budouci komercni letani s hvezdama z Holywoodu:)

+1/0
25.11.2016 8:20

M31i11c92h54a56l 68K40v57a60k 8487400265133

a tak pardon ne SpaceX ale Virgin Galactic, at se nekoho nedotknuR^

+1/0
25.11.2016 8:21

J61i16ř39í 27H96r93a90d52e22c 9218627970884

Přesně, svíce s osmi vede;-D

0/0
26.11.2016 7:19
Foto

L56u44b10o48š 66H52a37n79u53s 4457427431292

Tak ono je rozdíl vařit, když máte v kuchyni šest - sedm kuchařů na šichtu, než vařit ve dvou snídaně, obědy pro personál + pasant, pak večeře - tři jídla pro zhruba 250 až 340 lidí 16 hodin denně, 8 dní v kuse a pak čtyři dny volna. Do toho objednávat mraky zboží, taky si ho složit a uklidit.

Lidi neseženete - buď přijde mladej kluk, kterej neumí nic a ještě se ptá po hodině práce kdyže je pauza, nebo přijde totál alkoholik, či smažka. Mladý se na takovou robotárnu vytrusej, a starý vyvařený borci jsou buď někde ve fabrice, nebo v invalidním důchodu...:-/

+3/−3
24.11.2016 11:09

P52a67v47e17l 74S74o13b43o85t47k21a 5330954

Kolik platíte?

9000 Kč měsíčně hrubého?

No tak to se pak nedivím že nemáte lidi ;-D

+2/0
25.11.2016 23:29

J36i10ř63í 78H87r81a91d58e79c 9828227600104

Ono to musí začít u toho, že něco dělám perfektně, lidi mi za to zaplatí, a když nestíhám, najdu si posilu... Systémem naberu hromadu darmožroutů a snad si na sebe vydělaj to úplně nefunguje... Jó, já kdybych moh, já bych toho...

0/0
26.11.2016 7:22
Foto

K72a72r75e81l 61M92a83l63ý 6746484840741

Vidim zapatlane talire, kde je jidlo?

+4/0
24.11.2016 11:08
Foto

M13a86r33t84i23n 58R62o36t42t55e10r 2795892669547

No, nevím. Je to spíš takové jídlo pro oči.

+6/0
24.11.2016 10:53

M61i37c93h86a64l 94T23r73i39s69k20a 2640597392217

Vystudoval jsem hotelovou skolu pred r. 89, delal jsem ve velkem podniku kde se polovina surovin rozkradla, anebo nahradila levnejsim suntem. Byl to propracovany mafiansky system, ve kterem jeli vsichni, od vedeni podniku po posledni pomocnou silu, kazdy neco odnesl. O nejake kvalite, ci nedejboze hrdosti a ucty k profesi jsme si mohli jen zdat. Tesne po 89. se mi povedlo ziskat misto v Italii. Byl to neskutecny rozdil, kvalita surovin, nasazeni, pristup k praci, atd. Take jsem v tom neskutecne plaval, nestihal jsem tempo, neumel jsem bezne postupy..... Bylo to jako presednout za jizdy z dulniho voziku do porsche. Dnes delam neco jineho. Ale obcas se mi vybavi smrad kuchyne, vecne ozraly sefkuchar, clen KSC, soudruzku vedouci, clenku KSC, ktera dokazala nakrast i brambory na sadbu, osazenstvo kancelari, vsichni clenove KSC, ktere kazdy patek odjizdelo s autama narvanyma nakradenymi surovinami, jeste dnes je mi z toho zle.

+8/−2
24.11.2016 4:53

P72a35v25e93l 23S77o14b34o93t69k62a 5970724

co píšete by mohla být pravda, ale s KSČ jste to přehnal.

vymýšlíte si.

+1/0
25.11.2016 23:27

P40a27v74e12l 71S36o38b11o46t53k96a 5190184

Na kterém učilišti vás naučí cizí jazyky?

0/0
23.11.2016 22:56

J72a58k55u52b 47K96n76e13c44h37t53o73v72s41k82ý 3320686921932

Na všech, stejně jako na SŠ

0/0
26.11.2016 22:34

V41á25c11l98a52v 45V62y86m13a81z70a87l 5706968132680

Bez komentářeRv.

+1/−1
23.11.2016 22:28

M40i75l48a26n 25K10e94s36l 2816476573968

Po sametové revoluci odešlo dost pracovníků vyučených za komunistického režimu do zahraničí pracovat.Tvrdili,že neměli problémy přizpůsobit se pracovnímu tempu na př.v Anglii,Německu i jinde.Říkali,že naše učňovské školství je perfektně připravilo.Nevím,zda mluvili pravdu,neověřoval jsem sito.

+3/0
23.11.2016 20:44

M62i96l27a23n 84P13r25o76u57z56a 6552104128447

Ti byli dost vykulený co vše umí jeden člověk za malý peníz. Ovšem opravdu v začátcích.

0/0
24.11.2016 3:50

J88i98ř61í 65D65o13l75e38ž24a91l 4918546772268

Ve 22 zástupce hotelu Hyatt, tak určitě...

jídlo dělá pinzetou, něco mi tady nehraje;-D

0/0
23.11.2016 20:10
Foto

L24u16b71o69š 97H14a89n49u84s 4537747851922

Páč vo tom prd víš.

+3/−1
23.11.2016 21:16

M86i91l82o29š 91B25r22a65d15í37k 3306809917938

Pokud někoho práce opravdu baví, nemusí jezdit do ciziny, aby se naučil makat. Pokud jej to nebaví, tak se to nenaučí ani kdyby jel třeba do p..., chci říci hodně daleko.

+6/0
23.11.2016 13:15

M86i67l13a31n 91P58r47o60u42z50a 6832394148397

Proto leckterý amatér kterého to baví bude lepší než profesionál kterého to nebaví.

+4/0
23.11.2016 13:28

M98i58l76o21š 89B26r81a50d31í18k 3726629617138

Přesně tak to je. Spousta lidí nadává, že je práce nebaví, dělá ji jen tak naoko a ještě jsou naštvaní jak málo za to dostávají. Jiní dělají co je baví a jsou pak spokojenější i za relativně menší peníze. Ovšem většinou, když je práce baví, dokážou si s ní i více vydělat.

+5/0
23.11.2016 13:35

O57n10d44ř49e26j 22H94a62n26s49l52í92k 9436490416494

Pokud to chce delat profesionalne, tak nejlepsi je, kdyz zajede do ciziny. Samouceni je skvele, ale pomalejsi nez kdyz Vam nekdo okamzite rekne, ze to delate spatne nebo jen ze se to da delat jeste o chlup lepe.

+1/0
23.11.2016 15:26

M77i18l85o18š 36B15r77a52d69í11k 3766149267808

Jestli myslíte, že musíte do ciziny, aby vám někdo řekl, že něco děláte špatně, tak si myslím, že se mýlíte.

+2/0
23.11.2016 16:43

V22l28a95d84i56m84í49r 48F89i86b27i14g95e59r 5714471331484

Tak pokud ho to baví super, ale že si jako zástupce šéfkuchaře připravuje oběd do práce doma. Ten by si snad mohl nechat udělat v práci za režii i se všemi těmi serepetičkami a přitom zhodnotit práci kolegů, než si vařit jídlo do kastrůlku. Jako nosit dříví do lesa.

0/0
23.11.2016 11:12
Foto

L11u89b68o93š 53H75a93n31u94s 4657957561202

Nejspíš v práci nemá čas, aby si vařil ještě pro sebe, navíc může jíst jinou, než běžnou stravu, to vás nenapadlo?

0/−1
24.11.2016 13:14

G27a57b98r67i40e73l47a 63K84o64b38l68í94ž30k18o11v80á 2921960639534

Vetsina kucharu podle me nema nejmensi zajem "naucit se makat".

0/0
23.11.2016 8:24
Foto

V65a25c90l53a33v 51F19u61k62s54a 2813921404

No nevim, ty nejtezsi prace delaji v cizine cizinci, delam v mekaci v irsku, mistni irove tomu teda moc nedavaji, nejvic se clovek nadre pri delivery, s to delam ja s polakem nebo cinan s pakistancem, irove nikdy

+4/0
23.11.2016 7:27

O17n85d48ř59e13j 17H58a10n46s15l13í65k 9846790736224

Vsak v CR je to stejne. Kolik nekvalifikovanych praci delaji Ukrajinci? Nebo praci, ktere proste nejsou dostatecne "cool", i kdyz jsou skvele placene. Vite, kolik si clovek muze treba vydelat uklizenim? A pritom to nikdo nechce delat...

0/0
23.11.2016 15:28

L92u83k13á58š 55M73a90r82e75d85a 6491954547328

Clovek musi mit trosku stesti, aby ho nekde naucili makat, a asi moc nezalezi na state, ale na podniku.

+3/−1
23.11.2016 2:46

L11e82o85p12o88l11d 24P42r42o92k56e93š 8659784857

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Tatarák z ředkviček?

Nevím odkud kuchařská naděje čerpá vědomosti. Možná se dozvím , jako i od jiných televizních kuchtíků , že svíčková je omáčka.

+9/0
22.11.2016 21:14

M49i66l65a39n 87P50r60o97u88z81a 6602214568757

Nejlépe by Vám odpověděla svíčková bába.

+1/0
22.11.2016 21:42

H37a30n18a 14D91o81s12t82á97l76o83v20á 1789514690644

No jo, teď se dělá tatarák nejen z lososa, ale i ze zeleniny. Společný to má jen název a to, že je to nasekané na kousky.

+1/0
22.11.2016 23:46

L98u79k35á14š 88M46a81r39e24d44a 6601314877228

Tatarsky(Tartare) znamena v kuchyni nakrajeno na drobno a syrove -> treba tatarska omacka. Nebo tatarak z lososa, nebo tatarak z hoveziho, nebo tatarak z redkvicek.

+4/−1
23.11.2016 2:42

L17e50o12p84o66l65d 35P84r60o86k14e46š 8839664617

Když nakrájím cibuli , tak je Tatarská?

+1/0
23.11.2016 5:45

M13i39l81a56n 29P26r60o41u31z71a 6472824358747

Mně to bylo divný, ta poslední věta. Nyní jsem na sebe pyšný co jsem Vám napsal jako první odpověď.

+1/0
23.11.2016 6:36

L76u47k50á60š 20M64a75r69e75d65a 6131974727938

Ano, presne tak. Jen hold asi neni uplne prijemne jist syrovou cibulku :) Kdyz treba nakrajim na drobno Vas a za syrova tak bude tatar z Vas.

+1/0
23.11.2016 9:14

M73i26l84o98š 97B71r62a40d31í49k 3416929907888

Je to prostě stejný nesmysl jako se svíčkovou omáčkou bez svíčkové, ale už jsem zažil, že v nějaké TV show dělali svíčkovou z kuřecího masa a to už je úplný nesmysl, protože toto kuřecí jídlo má už řadu let svůj vlastní název. Víte jaký?

0/0
23.11.2016 13:21

L69u63k93á28š 51M58a85r20e66d94a 6321564957368

"Je to proste" - argument s kterym clovek nic nenadela... "A kdyz je to proste" tak to tak bude a nebo si dupnu nafouknu tvare a nebudu mluvit!!!

Svickova na smetane - omacka: korenova zelenina zaklad plus smetana na zredeni. Tak ze by kure na smetane?

Nicmene svickova je pojmenovana po svici - coz je vylozene konkretni druh masa. Falesna svickova je pojmenovana po falesne svickove coz je vylozene konkretni druh masa. Tatarsky biftek je pojmenovan po bifteku, coz je vylozene konkretni druh masa a neni to tak ze by v tom plaval Tatar :) Vas priklad je tedy stejne inteligentni jako ze "Je to proste". To ze se tomu lidove rika "tatarak" je jen ceska vylomenina asi jako vyspypat tri kila konzerv na kilo ryze a rikat tomu rizoto. A z historie tohoto pokrmu se delal tatarak z ryby, tedy uz jen z te logiky by mel byt "tatarak" z ryby a ne ze svickove. A z vasi logiky veci by mela byt tatarska omacka taky z bifteku? (Anglicky tartare beef, tartare sauce, tedy ceske sklonovani je matouci, ale jde o ten samy nazev - tatarka a tatarak)

+1/0
23.11.2016 15:19

M68i15l89o25š 27B86r47a56d54í61k 3836379127238

Máte pravdu v tom, že u některých jídel se za komunistů objevila snaha aby jídla vyrobená z méně hodnotných surovin měla pojmenování zaužívaná pro kvalitní pokrmy. Pokud se podíváte do starších kuchařských knih, tak svíčková je zde pouze název masa a toto se změnilo až po válce. Něco jiného je to u tatarské omáčky nebo u vlašského salátu, kde nikdo nečeká, že by byl vyroben z Tatarů nebo vlašák v Itálii. Receptury se sice mění, např nahrazování šunky levnými salámy, ale název zůstává stejný. Tatarský biftek je trochu něco jiného, protože si nikdo netroufne říct tatarský biftek pokrmu z ředkviček, ale tatarák je už přijatelný.

0/0
23.11.2016 16:41

L16u29k21á78š 70M84a79r16e11d18a 6781304447868

Asi jsem tedy spatne pochopil na co presne narazite. Ja jen chtel poukazat to ze "tatarsky" je jen spise privlastek, jako treba "bolonsky", "po zidovsku", "na vine", "na paprice"... a tedy muze to byt prakticky cokoli, jen to musi splnovat to, ze je to syrove a na drobno. Kdezto samozrejme svickova je konkretni surovina, ktera je delana na smetane. Takze tatarak z cibule (tartare onion) je mozny, ale asi ne moc popularni. Kdezto svickove kure je vylozene nesmysl.

0/0
23.11.2016 16:57

M16i28l13o75š 25B65r13a61d43í50k 3766729117328

Rozumíme si naprosto přesně. Jako kulinář amatér a sběratel kuchařských knih, vím velmi dobře jak se vyvíjely názvy pokrmů i kuchařská terminologie.

+1/0
23.11.2016 17:38

L16u49k66á67š 31M83a95r59e75d20a 6761354517888

V tom pripade bych si dovolil doporucit nejakou literaturu (pokud umite jazyky, protoze se obavam v cestine poradne nevysla) od Marie-Antoine Careme - kde je pro amatera nejzajimavejsi jeho klasifikace omacek, kdy defakto vetsi cast sveho kulinarskeho zivota zasvetil omackam :) . A pak literaturu od Auguste Escoffiera , kde zase zajimave pro amatera, je jeho definice peti zakladnich typu omacek, z ktere pak vychazi vsechny ostatni - ovsem i jako amater jeho literatura o vedeni profesionalni kuchyne a kuchynskych standartech je taky velice zajimava i z amaterskeho hlediska.

0/0
23.11.2016 18:17

L98u87k16á48š 66M13a68r47e42d79a 6611864567128

P.S. ale je to smer takzvane Grande Cuisine, coz je trosku jinde od takoveho toho domaciho vareni.

0/0
23.11.2016 18:19

M67i76l37o92š 22B77r83a94d68í22k 3626229137198

Díky za tip. Od Caremeho nemám bohužel nic i když jsem o něm již slyšel. Od Escoffiera mám pouze Der Kochkunst z roku 1906 a nově vydanou knihu Moje francouzská kuchyně (Pragma 2007).

0/0
25.11.2016 10:11

L68e37o64p47o40l61d 71P44r61o70k34e44š 8289464117

Jste se přejed vtipné tatarské kaše , co ?

0/0
23.11.2016 17:49

P33a86v69l96i49n56a 17H43a49m41p39l20o25v92a 7471358139892

Makat se musi vsude, pokud chce clovek neceho dosahnout. A tenhle kluk makat umi. Ze vas nauci makat v cizine je klise. Vzdy zalezi na cloveku samotnem. Preji, at ho prace porad bavi, to je nejdulezitejsiR^

+8/0
22.11.2016 20:12

M65i38l73a52n 95P48r26o49u94z42a 6742324868427

Zde dávám bodík.

Když Vás práce baví není co řešit.

+2/0
22.11.2016 20:18

F64i57l66i87p 74S52o16k69o21l 2290301970

"Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace"

Také se podle toho nechte pořádně zaplatit. Např. v Německu nikdy ne pod 1700 € čistého ( zhruba 2300 € hrubého ). Žádné, že sem přijdete pracovat za 450 €.

+4/−1
22.11.2016 20:02

J98a32n 61N29o68v33o97t41n38y 4807720593

Ale kvalita se platí jinak. Můžeme to srovnat s Jágrem když přijel tak honem rychle mu plat stoupal ale když tam přišlo Nemehlo v uvozovkách tak pořád bylo na nízkém platu a možná i v AHL.

0/−2
23.11.2016 0:55

F44i72l57i32p 16S22o11k73o18l 2510761600

V Německu prostě budete pracovat kvalitně. Protože pokud ne, o práci přijdete. Tak prosté to tam je.

0/0
23.11.2016 19:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.