Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace

Jsou mladí, úspěšní a jejich jméno dnes rozhodně nečtete naposledy. A to nejen proto, že jsou ve svém oboru dobří, ale především kvůli tomu, že k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně. U těch nejlepších kuchařů je to nezbytnost a Jan Horák, další aktér seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru, si je toho dobře vědom. Strávíte s ním den a nemůžete se zbavit dojmu, že se mezi kuchařské celebrity už brzy zařadí nová postava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M31i78c56h49a64l 13K24v36a75k 8307700245773

jestli mistrovství v kuchařství zacina na prazdnem taliri s drtkem jidla pro snoby, tak je nekde něco spatne...to by mel Honza uznat.....ze sice je mozna borec s pinzetou, tak jako kazda druha holka vecer před zrcadlem, coz mu neberu, a uznavam ze umi, ale nemá to nic spolecneho s opravdovou kucharinou, která byla vždy pro lidi, ne pro vybranou sebranku knourajicich hubenouru, kteří si pouze dokazuji, ze si mohou dovolit knedlik za 500 Kč, lidi ocekavaji velmi dobře uvarene a bohate jidlo, abyste se najedli, protože proto tam do te restaurace preci dete, ne se pouze kochat, ale ohlidnout a najist...secteno podtrzeno je jeho soucasna práce dulezita asi jako letani SpaceX do vesmiru - je to pekne, ale je to jen podivana k nicemu

+8/0
25.11.2016 8:19

M29i92c37h51a93l 89K96v84a80k 8257810745533

myslim tim to budouci komercni letani s hvezdama z Holywoodu:)

+1/0
25.11.2016 8:20

M95i74c11h25a79l 26K77v54a35k 8107970705973

a tak pardon ne SpaceX ale Virgin Galactic, at se nekoho nedotknuR^

+1/0
25.11.2016 8:21

J36i72ř23í 40H92r20a43d45e91c 9798297870794

Přesně, svíce s osmi vede;-D

0/0
26.11.2016 7:19
Foto

L55u30b80o49š 62H73a74n21u17s 4487357591502

Tak ono je rozdíl vařit, když máte v kuchyni šest - sedm kuchařů na šichtu, než vařit ve dvou snídaně, obědy pro personál + pasant, pak večeře - tři jídla pro zhruba 250 až 340 lidí 16 hodin denně, 8 dní v kuse a pak čtyři dny volna. Do toho objednávat mraky zboží, taky si ho složit a uklidit.

Lidi neseženete - buď přijde mladej kluk, kterej neumí nic a ještě se ptá po hodině práce kdyže je pauza, nebo přijde totál alkoholik, či smažka. Mladý se na takovou robotárnu vytrusej, a starý vyvařený borci jsou buď někde ve fabrice, nebo v invalidním důchodu...:-/

+3/−3
24.11.2016 11:09

P53a46v32e92l 92S38o79b95o63t34k71a 5500314

Kolik platíte?

9000 Kč měsíčně hrubého?

No tak to se pak nedivím že nemáte lidi ;-D

+2/0
25.11.2016 23:29

J71i40ř18í 13H94r81a37d98e70c 9578737840464

Ono to musí začít u toho, že něco dělám perfektně, lidi mi za to zaplatí, a když nestíhám, najdu si posilu... Systémem naberu hromadu darmožroutů a snad si na sebe vydělaj to úplně nefunguje... Jó, já kdybych moh, já bych toho...

0/0
26.11.2016 7:22
Foto

K34a95r86e28l 33M87a80l52ý 6656964220971

Vidim zapatlane talire, kde je jidlo?

+4/0
24.11.2016 11:08
Foto

M85a89r18t83i91n 94R19o98t40t12e43r 2135132539527

No, nevím. Je to spíš takové jídlo pro oči.

+6/0
24.11.2016 10:53

M32i50c82h87a58l 18T55r14i82s18k44a 2110837692787

Vystudoval jsem hotelovou skolu pred r. 89, delal jsem ve velkem podniku kde se polovina surovin rozkradla, anebo nahradila levnejsim suntem. Byl to propracovany mafiansky system, ve kterem jeli vsichni, od vedeni podniku po posledni pomocnou silu, kazdy neco odnesl. O nejake kvalite, ci nedejboze hrdosti a ucty k profesi jsme si mohli jen zdat. Tesne po 89. se mi povedlo ziskat misto v Italii. Byl to neskutecny rozdil, kvalita surovin, nasazeni, pristup k praci, atd. Take jsem v tom neskutecne plaval, nestihal jsem tempo, neumel jsem bezne postupy..... Bylo to jako presednout za jizdy z dulniho voziku do porsche. Dnes delam neco jineho. Ale obcas se mi vybavi smrad kuchyne, vecne ozraly sefkuchar, clen KSC, soudruzku vedouci, clenku KSC, ktera dokazala nakrast i brambory na sadbu, osazenstvo kancelari, vsichni clenove KSC, ktere kazdy patek odjizdelo s autama narvanyma nakradenymi surovinami, jeste dnes je mi z toho zle.

+8/−2
24.11.2016 4:53

P15a43v94e14l 18S90o29b24o78t61k63a 5850164

co píšete by mohla být pravda, ale s KSČ jste to přehnal.

vymýšlíte si.

+1/0
25.11.2016 23:27

P31a62v83e24l 78S44o57b11o82t18k62a 5890404

Na kterém učilišti vás naučí cizí jazyky?

0/0
23.11.2016 22:56

J85a34k75u56b 93K34n39e61c95h10t17o98v45s60k13ý 3360146361932

Na všech, stejně jako na SŠ

0/0
26.11.2016 22:34

V31á49c81l30a34v 29V31y49m21a76z32a34l 5416248762150

Bez komentářeRv.

+1/−1
23.11.2016 22:28

M93i47l31a67n 39K56e53s34l 2616756253428

Po sametové revoluci odešlo dost pracovníků vyučených za komunistického režimu do zahraničí pracovat.Tvrdili,že neměli problémy přizpůsobit se pracovnímu tempu na př.v Anglii,Německu i jinde.Říkali,že naše učňovské školství je perfektně připravilo.Nevím,zda mluvili pravdu,neověřoval jsem sito.

+3/0
23.11.2016 20:44

M83i53l74a77n 81P68r68o90u13z13a 6512364718847

Ti byli dost vykulený co vše umí jeden člověk za malý peníz. Ovšem opravdu v začátcích.

0/0
24.11.2016 3:50

J27i83ř73í 75D74o84l67e54ž18a87l 4818686642748

Ve 22 zástupce hotelu Hyatt, tak určitě...

jídlo dělá pinzetou, něco mi tady nehraje;-D

0/0
23.11.2016 20:10
Foto

L94u57b67o57š 14H87a65n67u12s 4537517721542

Páč vo tom prd víš.

+3/−1
23.11.2016 21:16

M85i12l90o95š 93B94r53a39d68í59k 3856109407738

Pokud někoho práce opravdu baví, nemusí jezdit do ciziny, aby se naučil makat. Pokud jej to nebaví, tak se to nenaučí ani kdyby jel třeba do p..., chci říci hodně daleko.

+6/0
23.11.2016 13:15

M38i44l85a94n 23P13r93o94u55z44a 6922324828297

Proto leckterý amatér kterého to baví bude lepší než profesionál kterého to nebaví.

+4/0
23.11.2016 13:28

M59i81l30o33š 12B39r81a52d27í90k 3866729207448

Přesně tak to je. Spousta lidí nadává, že je práce nebaví, dělá ji jen tak naoko a ještě jsou naštvaní jak málo za to dostávají. Jiní dělají co je baví a jsou pak spokojenější i za relativně menší peníze. Ovšem většinou, když je práce baví, dokážou si s ní i více vydělat.

+5/0
23.11.2016 13:35

O36n96d80ř56e72j 24H36a32n25s57l37í68k 9606900566554

Pokud to chce delat profesionalne, tak nejlepsi je, kdyz zajede do ciziny. Samouceni je skvele, ale pomalejsi nez kdyz Vam nekdo okamzite rekne, ze to delate spatne nebo jen ze se to da delat jeste o chlup lepe.

+1/0
23.11.2016 15:26

M13i71l21o34š 79B85r39a62d97í11k 3916859277938

Jestli myslíte, že musíte do ciziny, aby vám někdo řekl, že něco děláte špatně, tak si myslím, že se mýlíte.

+2/0
23.11.2016 16:43

V17l50a92d58i67m57í62r 45F59i68b91i36g65e71r 5944421771894

Tak pokud ho to baví super, ale že si jako zástupce šéfkuchaře připravuje oběd do práce doma. Ten by si snad mohl nechat udělat v práci za režii i se všemi těmi serepetičkami a přitom zhodnotit práci kolegů, než si vařit jídlo do kastrůlku. Jako nosit dříví do lesa.

0/0
23.11.2016 11:12
Foto

L94u70b87o25š 60H85a64n49u66s 4287587711312

Nejspíš v práci nemá čas, aby si vařil ještě pro sebe, navíc může jíst jinou, než běžnou stravu, to vás nenapadlo?

0/−1
24.11.2016 13:14

G50a14b31r49i86e75l12a 32K97o92b66l22í51ž41k52o30v67á 2661640329114

Vetsina kucharu podle me nema nejmensi zajem "naucit se makat".

0/0
23.11.2016 8:24
Foto

V89a56c16l91a88v 17F92u28k90s44a 2863861474

No nevim, ty nejtezsi prace delaji v cizine cizinci, delam v mekaci v irsku, mistni irove tomu teda moc nedavaji, nejvic se clovek nadre pri delivery, s to delam ja s polakem nebo cinan s pakistancem, irove nikdy

+4/0
23.11.2016 7:27

O50n32d44ř31e17j 66H75a67n96s77l30í13k 9186530226284

Vsak v CR je to stejne. Kolik nekvalifikovanych praci delaji Ukrajinci? Nebo praci, ktere proste nejsou dostatecne "cool", i kdyz jsou skvele placene. Vite, kolik si clovek muze treba vydelat uklizenim? A pritom to nikdo nechce delat...

0/0
23.11.2016 15:28

L98u60k92á48š 29M60a56r25e57d97a 6681184147178

Clovek musi mit trosku stesti, aby ho nekde naucili makat, a asi moc nezalezi na state, ale na podniku.

+3/−1
23.11.2016 2:46

L57e79o34p14o89l29d 85P45r59o96k56e43š 8929784847

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Tatarák z ředkviček?

Nevím odkud kuchařská naděje čerpá vědomosti. Možná se dozvím , jako i od jiných televizních kuchtíků , že svíčková je omáčka.

+9/0
22.11.2016 21:14

M88i79l62a80n 98P91r83o92u48z27a 6892744288737

Nejlépe by Vám odpověděla svíčková bába.

+1/0
22.11.2016 21:42

H19a97n67a 62D89o29s50t77á14l62o91v42á 1629114940914

No jo, teď se dělá tatarák nejen z lososa, ale i ze zeleniny. Společný to má jen název a to, že je to nasekané na kousky.

+1/0
22.11.2016 23:46

L85u67k77á40š 68M28a15r36e14d24a 6731854857868

Tatarsky(Tartare) znamena v kuchyni nakrajeno na drobno a syrove -> treba tatarska omacka. Nebo tatarak z lososa, nebo tatarak z hoveziho, nebo tatarak z redkvicek.

+4/−1
23.11.2016 2:42

L10e54o66p71o50l98d 87P79r13o59k43e20š 8759104887

Když nakrájím cibuli , tak je Tatarská?

+1/0
23.11.2016 5:45

M65i38l82a96n 56P40r32o96u87z15a 6892924408587

Mně to bylo divný, ta poslední věta. Nyní jsem na sebe pyšný co jsem Vám napsal jako první odpověď.

+1/0
23.11.2016 6:36

L74u54k64á91š 26M62a46r75e90d60a 6951134157638

Ano, presne tak. Jen hold asi neni uplne prijemne jist syrovou cibulku :) Kdyz treba nakrajim na drobno Vas a za syrova tak bude tatar z Vas.

+1/0
23.11.2016 9:14

M28i95l57o52š 14B46r47a85d90í87k 3386559767578

Je to prostě stejný nesmysl jako se svíčkovou omáčkou bez svíčkové, ale už jsem zažil, že v nějaké TV show dělali svíčkovou z kuřecího masa a to už je úplný nesmysl, protože toto kuřecí jídlo má už řadu let svůj vlastní název. Víte jaký?

0/0
23.11.2016 13:21

L77u66k59á15š 57M31a37r14e77d28a 6581474517898

"Je to proste" - argument s kterym clovek nic nenadela... "A kdyz je to proste" tak to tak bude a nebo si dupnu nafouknu tvare a nebudu mluvit!!!

Svickova na smetane - omacka: korenova zelenina zaklad plus smetana na zredeni. Tak ze by kure na smetane?

Nicmene svickova je pojmenovana po svici - coz je vylozene konkretni druh masa. Falesna svickova je pojmenovana po falesne svickove coz je vylozene konkretni druh masa. Tatarsky biftek je pojmenovan po bifteku, coz je vylozene konkretni druh masa a neni to tak ze by v tom plaval Tatar :) Vas priklad je tedy stejne inteligentni jako ze "Je to proste". To ze se tomu lidove rika "tatarak" je jen ceska vylomenina asi jako vyspypat tri kila konzerv na kilo ryze a rikat tomu rizoto. A z historie tohoto pokrmu se delal tatarak z ryby, tedy uz jen z te logiky by mel byt "tatarak" z ryby a ne ze svickove. A z vasi logiky veci by mela byt tatarska omacka taky z bifteku? (Anglicky tartare beef, tartare sauce, tedy ceske sklonovani je matouci, ale jde o ten samy nazev - tatarka a tatarak)

+1/0
23.11.2016 15:19

M47i31l11o52š 34B67r77a90d56í47k 3876939207888

Máte pravdu v tom, že u některých jídel se za komunistů objevila snaha aby jídla vyrobená z méně hodnotných surovin měla pojmenování zaužívaná pro kvalitní pokrmy. Pokud se podíváte do starších kuchařských knih, tak svíčková je zde pouze název masa a toto se změnilo až po válce. Něco jiného je to u tatarské omáčky nebo u vlašského salátu, kde nikdo nečeká, že by byl vyroben z Tatarů nebo vlašák v Itálii. Receptury se sice mění, např nahrazování šunky levnými salámy, ale název zůstává stejný. Tatarský biftek je trochu něco jiného, protože si nikdo netroufne říct tatarský biftek pokrmu z ředkviček, ale tatarák je už přijatelný.

0/0
23.11.2016 16:41

L63u76k62á70š 84M88a96r34e10d89a 6551834357248

Asi jsem tedy spatne pochopil na co presne narazite. Ja jen chtel poukazat to ze "tatarsky" je jen spise privlastek, jako treba "bolonsky", "po zidovsku", "na vine", "na paprice"... a tedy muze to byt prakticky cokoli, jen to musi splnovat to, ze je to syrove a na drobno. Kdezto samozrejme svickova je konkretni surovina, ktera je delana na smetane. Takze tatarak z cibule (tartare onion) je mozny, ale asi ne moc popularni. Kdezto svickove kure je vylozene nesmysl.

0/0
23.11.2016 16:57

M28i38l92o66š 93B57r47a68d85í84k 3306199787858

Rozumíme si naprosto přesně. Jako kulinář amatér a sběratel kuchařských knih, vím velmi dobře jak se vyvíjely názvy pokrmů i kuchařská terminologie.

+1/0
23.11.2016 17:38

L19u22k27á62š 20M48a49r11e64d87a 6621614917228

V tom pripade bych si dovolil doporucit nejakou literaturu (pokud umite jazyky, protoze se obavam v cestine poradne nevysla) od Marie-Antoine Careme - kde je pro amatera nejzajimavejsi jeho klasifikace omacek, kdy defakto vetsi cast sveho kulinarskeho zivota zasvetil omackam :) . A pak literaturu od Auguste Escoffiera , kde zase zajimave pro amatera, je jeho definice peti zakladnich typu omacek, z ktere pak vychazi vsechny ostatni - ovsem i jako amater jeho literatura o vedeni profesionalni kuchyne a kuchynskych standartech je taky velice zajimava i z amaterskeho hlediska.

0/0
23.11.2016 18:17

L31u20k96á50š 41M63a72r28e53d31a 6981614507948

P.S. ale je to smer takzvane Grande Cuisine, coz je trosku jinde od takoveho toho domaciho vareni.

0/0
23.11.2016 18:19

M89i76l49o75š 20B21r25a87d72í91k 3736859737268

Díky za tip. Od Caremeho nemám bohužel nic i když jsem o něm již slyšel. Od Escoffiera mám pouze Der Kochkunst z roku 1906 a nově vydanou knihu Moje francouzská kuchyně (Pragma 2007).

0/0
25.11.2016 10:11

L73e15o13p42o65l34d 47P75r87o79k76e24š 8229904677

Jste se přejed vtipné tatarské kaše , co ?

0/0
23.11.2016 17:49

P94a63v57l97i54n21a 87H47a86m51p80l96o42v47a 7151768549882

Makat se musi vsude, pokud chce clovek neceho dosahnout. A tenhle kluk makat umi. Ze vas nauci makat v cizine je klise. Vzdy zalezi na cloveku samotnem. Preji, at ho prace porad bavi, to je nejdulezitejsiR^

+8/0
22.11.2016 20:12

M56i54l47a28n 66P95r25o56u24z88a 6682974948977

Zde dávám bodík.

Když Vás práce baví není co řešit.

+2/0
22.11.2016 20:18

F34i29l77i37p 25S87o29k14o84l 2670261890

"Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace"

Také se podle toho nechte pořádně zaplatit. Např. v Německu nikdy ne pod 1700 € čistého ( zhruba 2300 € hrubého ). Žádné, že sem přijdete pracovat za 450 €.

+4/−1
22.11.2016 20:02

J83a37n 14N37o81v13o31t35n65y 4467290763

Ale kvalita se platí jinak. Můžeme to srovnat s Jágrem když přijel tak honem rychle mu plat stoupal ale když tam přišlo Nemehlo v uvozovkách tak pořád bylo na nízkém platu a možná i v AHL.

0/−2
23.11.2016 0:55

F96i60l82i96p 96S97o77k87o55l 2810721230

V Německu prostě budete pracovat kvalitně. Protože pokud ne, o práci přijdete. Tak prosté to tam je.

0/0
23.11.2016 19:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.