Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace

Jsou mladí, úspěšní a jejich jméno dnes rozhodně nečtete naposledy. A to nejen proto, že jsou ve svém oboru dobří, ale především kvůli tomu, že k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně. U těch nejlepších kuchařů je to nezbytnost a Jan Horák, další aktér seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru, si je toho dobře vědom. Strávíte s ním den a nemůžete se zbavit dojmu, že se mezi kuchařské celebrity už brzy zařadí nová postava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M64i30c74h92a57l 54K78v74a37k 8577700655783

jestli mistrovství v kuchařství zacina na prazdnem taliri s drtkem jidla pro snoby, tak je nekde něco spatne...to by mel Honza uznat.....ze sice je mozna borec s pinzetou, tak jako kazda druha holka vecer před zrcadlem, coz mu neberu, a uznavam ze umi, ale nemá to nic spolecneho s opravdovou kucharinou, která byla vždy pro lidi, ne pro vybranou sebranku knourajicich hubenouru, kteří si pouze dokazuji, ze si mohou dovolit knedlik za 500 Kč, lidi ocekavaji velmi dobře uvarene a bohate jidlo, abyste se najedli, protože proto tam do te restaurace preci dete, ne se pouze kochat, ale ohlidnout a najist...secteno podtrzeno je jeho soucasna práce dulezita asi jako letani SpaceX do vesmiru - je to pekne, ale je to jen podivana k nicemu

+8/0
25.11.2016 8:19

M53i36c23h71a82l 93K58v11a50k 8637360215673

myslim tim to budouci komercni letani s hvezdama z Holywoodu:)

+1/0
25.11.2016 8:20

M45i65c49h90a52l 42K34v52a91k 8567530175783

a tak pardon ne SpaceX ale Virgin Galactic, at se nekoho nedotknuR^

+1/0
25.11.2016 8:21

J53i27ř37í 75H87r37a71d51e59c 9868167340734

Přesně, svíce s osmi vede;-D

0/0
26.11.2016 7:19
Foto

L23u90b80o62š 79H21a65n46u86s 4437197861662

Tak ono je rozdíl vařit, když máte v kuchyni šest - sedm kuchařů na šichtu, než vařit ve dvou snídaně, obědy pro personál + pasant, pak večeře - tři jídla pro zhruba 250 až 340 lidí 16 hodin denně, 8 dní v kuse a pak čtyři dny volna. Do toho objednávat mraky zboží, taky si ho složit a uklidit.

Lidi neseženete - buď přijde mladej kluk, kterej neumí nic a ještě se ptá po hodině práce kdyže je pauza, nebo přijde totál alkoholik, či smažka. Mladý se na takovou robotárnu vytrusej, a starý vyvařený borci jsou buď někde ve fabrice, nebo v invalidním důchodu...:-/

+3/−3
24.11.2016 11:09

P27a32v54e11l 44S66o27b75o24t14k83a 5220864

Kolik platíte?

9000 Kč měsíčně hrubého?

No tak to se pak nedivím že nemáte lidi ;-D

+2/0
25.11.2016 23:29

J47i83ř94í 92H15r61a84d28e67c 9218607200924

Ono to musí začít u toho, že něco dělám perfektně, lidi mi za to zaplatí, a když nestíhám, najdu si posilu... Systémem naberu hromadu darmožroutů a snad si na sebe vydělaj to úplně nefunguje... Jó, já kdybych moh, já bych toho...

0/0
26.11.2016 7:22
Foto

K72a95r22e17l 39M93a66l11ý 6706534280151

Vidim zapatlane talire, kde je jidlo?

+4/0
24.11.2016 11:08
Foto

M85a70r66t55i46n 75R76o78t67t34e28r 2625912499137

No, nevím. Je to spíš takové jídlo pro oči.

+6/0
24.11.2016 10:53

M34i80c98h63a42l 49T34r73i53s79k12a 2950537272297

Vystudoval jsem hotelovou skolu pred r. 89, delal jsem ve velkem podniku kde se polovina surovin rozkradla, anebo nahradila levnejsim suntem. Byl to propracovany mafiansky system, ve kterem jeli vsichni, od vedeni podniku po posledni pomocnou silu, kazdy neco odnesl. O nejake kvalite, ci nedejboze hrdosti a ucty k profesi jsme si mohli jen zdat. Tesne po 89. se mi povedlo ziskat misto v Italii. Byl to neskutecny rozdil, kvalita surovin, nasazeni, pristup k praci, atd. Take jsem v tom neskutecne plaval, nestihal jsem tempo, neumel jsem bezne postupy..... Bylo to jako presednout za jizdy z dulniho voziku do porsche. Dnes delam neco jineho. Ale obcas se mi vybavi smrad kuchyne, vecne ozraly sefkuchar, clen KSC, soudruzku vedouci, clenku KSC, ktera dokazala nakrast i brambory na sadbu, osazenstvo kancelari, vsichni clenove KSC, ktere kazdy patek odjizdelo s autama narvanyma nakradenymi surovinami, jeste dnes je mi z toho zle.

+8/−2
24.11.2016 4:53

P46a23v50e73l 10S75o23b60o21t73k83a 5430234

co píšete by mohla být pravda, ale s KSČ jste to přehnal.

vymýšlíte si.

+1/0
25.11.2016 23:27

P15a70v93e54l 47S54o63b75o88t54k63a 5710454

Na kterém učilišti vás naučí cizí jazyky?

0/0
23.11.2016 22:56

J46a92k12u66b 73K79n35e50c14h80t49o51v74s13k58ý 3670476521682

Na všech, stejně jako na SŠ

0/0
26.11.2016 22:34

V65á89c59l48a18v 17V51y16m71a65z70a33l 5946208372390

Bez komentářeRv.

+1/−1
23.11.2016 22:28

M75i67l19a16n 19K63e87s64l 2666236153948

Po sametové revoluci odešlo dost pracovníků vyučených za komunistického režimu do zahraničí pracovat.Tvrdili,že neměli problémy přizpůsobit se pracovnímu tempu na př.v Anglii,Německu i jinde.Říkali,že naše učňovské školství je perfektně připravilo.Nevím,zda mluvili pravdu,neověřoval jsem sito.

+3/0
23.11.2016 20:44

M79i60l26a31n 17P21r13o79u56z42a 6622584668387

Ti byli dost vykulený co vše umí jeden člověk za malý peníz. Ovšem opravdu v začátcích.

0/0
24.11.2016 3:50

J29i77ř48í 20D25o55l64e74ž29a90l 4788426612558

Ve 22 zástupce hotelu Hyatt, tak určitě...

jídlo dělá pinzetou, něco mi tady nehraje;-D

0/0
23.11.2016 20:10
Foto

L36u71b83o50š 93H45a20n91u15s 4537127871972

Páč vo tom prd víš.

+3/−1
23.11.2016 21:16

M34i59l29o34š 56B57r52a35d68í85k 3286129887488

Pokud někoho práce opravdu baví, nemusí jezdit do ciziny, aby se naučil makat. Pokud jej to nebaví, tak se to nenaučí ani kdyby jel třeba do p..., chci říci hodně daleko.

+6/0
23.11.2016 13:15

M24i84l96a40n 37P78r50o33u29z70a 6772174718917

Proto leckterý amatér kterého to baví bude lepší než profesionál kterého to nebaví.

+4/0
23.11.2016 13:28

M18i84l42o65š 23B67r65a49d68í70k 3546859147138

Přesně tak to je. Spousta lidí nadává, že je práce nebaví, dělá ji jen tak naoko a ještě jsou naštvaní jak málo za to dostávají. Jiní dělají co je baví a jsou pak spokojenější i za relativně menší peníze. Ovšem většinou, když je práce baví, dokážou si s ní i více vydělat.

+5/0
23.11.2016 13:35

O11n12d96ř32e90j 55H71a77n29s55l70í60k 9296830356984

Pokud to chce delat profesionalne, tak nejlepsi je, kdyz zajede do ciziny. Samouceni je skvele, ale pomalejsi nez kdyz Vam nekdo okamzite rekne, ze to delate spatne nebo jen ze se to da delat jeste o chlup lepe.

+1/0
23.11.2016 15:26

M63i77l49o79š 43B60r11a84d46í75k 3806579457378

Jestli myslíte, že musíte do ciziny, aby vám někdo řekl, že něco děláte špatně, tak si myslím, že se mýlíte.

+2/0
23.11.2016 16:43

V68l82a91d46i29m28í67r 79F84i80b45i45g17e22r 5194511171464

Tak pokud ho to baví super, ale že si jako zástupce šéfkuchaře připravuje oběd do práce doma. Ten by si snad mohl nechat udělat v práci za režii i se všemi těmi serepetičkami a přitom zhodnotit práci kolegů, než si vařit jídlo do kastrůlku. Jako nosit dříví do lesa.

0/0
23.11.2016 11:12
Foto

L65u43b71o89š 17H63a33n66u51s 4957467541792

Nejspíš v práci nemá čas, aby si vařil ještě pro sebe, navíc může jíst jinou, než běžnou stravu, to vás nenapadlo?

0/−1
24.11.2016 13:14

G90a29b83r28i12e77l36a 47K16o79b94l96í64ž98k96o24v93á 2721360339724

Vetsina kucharu podle me nema nejmensi zajem "naucit se makat".

0/0
23.11.2016 8:24
Foto

V21a78c93l96a91v 84F81u95k60s26a 2833481354

No nevim, ty nejtezsi prace delaji v cizine cizinci, delam v mekaci v irsku, mistni irove tomu teda moc nedavaji, nejvic se clovek nadre pri delivery, s to delam ja s polakem nebo cinan s pakistancem, irove nikdy

+4/0
23.11.2016 7:27

O64n54d86ř38e90j 49H38a19n27s36l90í94k 9196980336684

Vsak v CR je to stejne. Kolik nekvalifikovanych praci delaji Ukrajinci? Nebo praci, ktere proste nejsou dostatecne "cool", i kdyz jsou skvele placene. Vite, kolik si clovek muze treba vydelat uklizenim? A pritom to nikdo nechce delat...

0/0
23.11.2016 15:28

L37u11k73á28š 55M27a17r14e33d14a 6851504657198

Clovek musi mit trosku stesti, aby ho nekde naucili makat, a asi moc nezalezi na state, ale na podniku.

+3/−1
23.11.2016 2:46

L28e78o23p26o72l42d 68P16r43o44k83e44š 8119604667

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Tatarák z ředkviček?

Nevím odkud kuchařská naděje čerpá vědomosti. Možná se dozvím , jako i od jiných televizních kuchtíků , že svíčková je omáčka.

+9/0
22.11.2016 21:14

M16i95l75a81n 71P90r88o81u73z17a 6192374798337

Nejlépe by Vám odpověděla svíčková bába.

+1/0
22.11.2016 21:42

H67a44n52a 67D61o27s71t26á95l82o60v36á 1679944390824

No jo, teď se dělá tatarák nejen z lososa, ale i ze zeleniny. Společný to má jen název a to, že je to nasekané na kousky.

+1/0
22.11.2016 23:46

L70u82k15á52š 65M97a88r74e82d46a 6361894407518

Tatarsky(Tartare) znamena v kuchyni nakrajeno na drobno a syrove -> treba tatarska omacka. Nebo tatarak z lososa, nebo tatarak z hoveziho, nebo tatarak z redkvicek.

+4/−1
23.11.2016 2:42

L65e33o41p36o20l76d 48P91r43o98k49e43š 8799784977

Když nakrájím cibuli , tak je Tatarská?

+1/0
23.11.2016 5:45

M21i64l30a86n 43P34r47o53u73z79a 6112464628927

Mně to bylo divný, ta poslední věta. Nyní jsem na sebe pyšný co jsem Vám napsal jako první odpověď.

+1/0
23.11.2016 6:36

L78u80k44á36š 64M41a94r13e35d68a 6291154327908

Ano, presne tak. Jen hold asi neni uplne prijemne jist syrovou cibulku :) Kdyz treba nakrajim na drobno Vas a za syrova tak bude tatar z Vas.

+1/0
23.11.2016 9:14

M71i53l26o63š 19B94r83a35d71í68k 3536179417858

Je to prostě stejný nesmysl jako se svíčkovou omáčkou bez svíčkové, ale už jsem zažil, že v nějaké TV show dělali svíčkovou z kuřecího masa a to už je úplný nesmysl, protože toto kuřecí jídlo má už řadu let svůj vlastní název. Víte jaký?

0/0
23.11.2016 13:21

L86u61k39á74š 12M38a49r29e68d98a 6521244667268

"Je to proste" - argument s kterym clovek nic nenadela... "A kdyz je to proste" tak to tak bude a nebo si dupnu nafouknu tvare a nebudu mluvit!!!

Svickova na smetane - omacka: korenova zelenina zaklad plus smetana na zredeni. Tak ze by kure na smetane?

Nicmene svickova je pojmenovana po svici - coz je vylozene konkretni druh masa. Falesna svickova je pojmenovana po falesne svickove coz je vylozene konkretni druh masa. Tatarsky biftek je pojmenovan po bifteku, coz je vylozene konkretni druh masa a neni to tak ze by v tom plaval Tatar :) Vas priklad je tedy stejne inteligentni jako ze "Je to proste". To ze se tomu lidove rika "tatarak" je jen ceska vylomenina asi jako vyspypat tri kila konzerv na kilo ryze a rikat tomu rizoto. A z historie tohoto pokrmu se delal tatarak z ryby, tedy uz jen z te logiky by mel byt "tatarak" z ryby a ne ze svickove. A z vasi logiky veci by mela byt tatarska omacka taky z bifteku? (Anglicky tartare beef, tartare sauce, tedy ceske sklonovani je matouci, ale jde o ten samy nazev - tatarka a tatarak)

+1/0
23.11.2016 15:19

M60i94l27o24š 28B24r62a12d36í84k 3816529967938

Máte pravdu v tom, že u některých jídel se za komunistů objevila snaha aby jídla vyrobená z méně hodnotných surovin měla pojmenování zaužívaná pro kvalitní pokrmy. Pokud se podíváte do starších kuchařských knih, tak svíčková je zde pouze název masa a toto se změnilo až po válce. Něco jiného je to u tatarské omáčky nebo u vlašského salátu, kde nikdo nečeká, že by byl vyroben z Tatarů nebo vlašák v Itálii. Receptury se sice mění, např nahrazování šunky levnými salámy, ale název zůstává stejný. Tatarský biftek je trochu něco jiného, protože si nikdo netroufne říct tatarský biftek pokrmu z ředkviček, ale tatarák je už přijatelný.

0/0
23.11.2016 16:41

L54u72k67á21š 33M63a27r47e17d89a 6401294617318

Asi jsem tedy spatne pochopil na co presne narazite. Ja jen chtel poukazat to ze "tatarsky" je jen spise privlastek, jako treba "bolonsky", "po zidovsku", "na vine", "na paprice"... a tedy muze to byt prakticky cokoli, jen to musi splnovat to, ze je to syrove a na drobno. Kdezto samozrejme svickova je konkretni surovina, ktera je delana na smetane. Takze tatarak z cibule (tartare onion) je mozny, ale asi ne moc popularni. Kdezto svickove kure je vylozene nesmysl.

0/0
23.11.2016 16:57

M34i57l64o66š 80B27r18a20d72í35k 3926239707348

Rozumíme si naprosto přesně. Jako kulinář amatér a sběratel kuchařských knih, vím velmi dobře jak se vyvíjely názvy pokrmů i kuchařská terminologie.

+1/0
23.11.2016 17:38

L59u13k88á29š 84M52a34r23e35d84a 6121424627438

V tom pripade bych si dovolil doporucit nejakou literaturu (pokud umite jazyky, protoze se obavam v cestine poradne nevysla) od Marie-Antoine Careme - kde je pro amatera nejzajimavejsi jeho klasifikace omacek, kdy defakto vetsi cast sveho kulinarskeho zivota zasvetil omackam :) . A pak literaturu od Auguste Escoffiera , kde zase zajimave pro amatera, je jeho definice peti zakladnich typu omacek, z ktere pak vychazi vsechny ostatni - ovsem i jako amater jeho literatura o vedeni profesionalni kuchyne a kuchynskych standartech je taky velice zajimava i z amaterskeho hlediska.

0/0
23.11.2016 18:17

L56u20k34á86š 93M11a79r11e37d27a 6851254767468

P.S. ale je to smer takzvane Grande Cuisine, coz je trosku jinde od takoveho toho domaciho vareni.

0/0
23.11.2016 18:19

M61i93l85o40š 50B56r23a56d86í50k 3106759787988

Díky za tip. Od Caremeho nemám bohužel nic i když jsem o něm již slyšel. Od Escoffiera mám pouze Der Kochkunst z roku 1906 a nově vydanou knihu Moje francouzská kuchyně (Pragma 2007).

0/0
25.11.2016 10:11

L43e38o80p78o83l55d 76P26r24o67k35e75š 8329784117

Jste se přejed vtipné tatarské kaše , co ?

0/0
23.11.2016 17:49

P61a12v98l36i57n76a 73H90a25m11p22l85o43v63a 7461468939342

Makat se musi vsude, pokud chce clovek neceho dosahnout. A tenhle kluk makat umi. Ze vas nauci makat v cizine je klise. Vzdy zalezi na cloveku samotnem. Preji, at ho prace porad bavi, to je nejdulezitejsiR^

+8/0
22.11.2016 20:12

M11i12l92a87n 15P46r91o89u84z76a 6712714248807

Zde dávám bodík.

Když Vás práce baví není co řešit.

+2/0
22.11.2016 20:18

F89i77l85i87p 97S76o51k50o66l 2640881620

"Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace"

Také se podle toho nechte pořádně zaplatit. Např. v Německu nikdy ne pod 1700 € čistého ( zhruba 2300 € hrubého ). Žádné, že sem přijdete pracovat za 450 €.

+4/−1
22.11.2016 20:02

J81a43n 89N81o60v31o88t80n97y 4777970673

Ale kvalita se platí jinak. Můžeme to srovnat s Jágrem když přijel tak honem rychle mu plat stoupal ale když tam přišlo Nemehlo v uvozovkách tak pořád bylo na nízkém platu a možná i v AHL.

0/−2
23.11.2016 0:55

F23i92l88i64p 85S88o23k53o38l 2960151520

V Německu prostě budete pracovat kvalitně. Protože pokud ne, o práci přijdete. Tak prosté to tam je.

0/0
23.11.2016 19:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.