Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace

Jsou mladí, úspěšní a jejich jméno dnes rozhodně nečtete naposledy. A to nejen proto, že jsou ve svém oboru dobří, ale především kvůli tomu, že k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně. U těch nejlepších kuchařů je to nezbytnost a Jan Horák, další aktér seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru, si je toho dobře vědom. Strávíte s ním den a nemůžete se zbavit dojmu, že se mezi kuchařské celebrity už brzy zařadí nová postava.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M40i12c48h72a68l 21K65v86a82k 8347160455333

jestli mistrovství v kuchařství zacina na prazdnem taliri s drtkem jidla pro snoby, tak je nekde něco spatne...to by mel Honza uznat.....ze sice je mozna borec s pinzetou, tak jako kazda druha holka vecer před zrcadlem, coz mu neberu, a uznavam ze umi, ale nemá to nic spolecneho s opravdovou kucharinou, která byla vždy pro lidi, ne pro vybranou sebranku knourajicich hubenouru, kteří si pouze dokazuji, ze si mohou dovolit knedlik za 500 Kč, lidi ocekavaji velmi dobře uvarene a bohate jidlo, abyste se najedli, protože proto tam do te restaurace preci dete, ne se pouze kochat, ale ohlidnout a najist...secteno podtrzeno je jeho soucasna práce dulezita asi jako letani SpaceX do vesmiru - je to pekne, ale je to jen podivana k nicemu

+8/0
25.11.2016 8:19

M60i93c30h88a77l 27K43v84a58k 8217360185833

myslim tim to budouci komercni letani s hvezdama z Holywoodu:)

+1/0
25.11.2016 8:20

M48i56c35h93a52l 20K82v83a66k 8787280115843

a tak pardon ne SpaceX ale Virgin Galactic, at se nekoho nedotknuR^

+1/0
25.11.2016 8:21

J17i41ř61í 26H65r56a60d25e40c 9118687950484

Přesně, svíce s osmi vede;-D

0/0
26.11.2016 7:19
Foto

L81u57b23o51š 34H31a39n82u62s 4537607731502

Tak ono je rozdíl vařit, když máte v kuchyni šest - sedm kuchařů na šichtu, než vařit ve dvou snídaně, obědy pro personál + pasant, pak večeře - tři jídla pro zhruba 250 až 340 lidí 16 hodin denně, 8 dní v kuse a pak čtyři dny volna. Do toho objednávat mraky zboží, taky si ho složit a uklidit.

Lidi neseženete - buď přijde mladej kluk, kterej neumí nic a ještě se ptá po hodině práce kdyže je pauza, nebo přijde totál alkoholik, či smažka. Mladý se na takovou robotárnu vytrusej, a starý vyvařený borci jsou buď někde ve fabrice, nebo v invalidním důchodu...:-/

+3/−3
24.11.2016 11:09

P66a88v97e66l 51S19o16b93o59t63k66a 5560364

Kolik platíte?

9000 Kč měsíčně hrubého?

No tak to se pak nedivím že nemáte lidi ;-D

+2/0
25.11.2016 23:29

J28i76ř31í 32H89r77a42d36e79c 9818247690404

Ono to musí začít u toho, že něco dělám perfektně, lidi mi za to zaplatí, a když nestíhám, najdu si posilu... Systémem naberu hromadu darmožroutů a snad si na sebe vydělaj to úplně nefunguje... Jó, já kdybych moh, já bych toho...

0/0
26.11.2016 7:22
Foto

K45a52r70e65l 17M40a85l82ý 6936174640651

Vidim zapatlane talire, kde je jidlo?

+4/0
24.11.2016 11:08
Foto

M60a12r17t49i25n 16R14o45t39t70e74r 2255152269417

No, nevím. Je to spíš takové jídlo pro oči.

+6/0
24.11.2016 10:53

M96i28c44h98a30l 34T25r39i34s79k89a 2330317142657

Vystudoval jsem hotelovou skolu pred r. 89, delal jsem ve velkem podniku kde se polovina surovin rozkradla, anebo nahradila levnejsim suntem. Byl to propracovany mafiansky system, ve kterem jeli vsichni, od vedeni podniku po posledni pomocnou silu, kazdy neco odnesl. O nejake kvalite, ci nedejboze hrdosti a ucty k profesi jsme si mohli jen zdat. Tesne po 89. se mi povedlo ziskat misto v Italii. Byl to neskutecny rozdil, kvalita surovin, nasazeni, pristup k praci, atd. Take jsem v tom neskutecne plaval, nestihal jsem tempo, neumel jsem bezne postupy..... Bylo to jako presednout za jizdy z dulniho voziku do porsche. Dnes delam neco jineho. Ale obcas se mi vybavi smrad kuchyne, vecne ozraly sefkuchar, clen KSC, soudruzku vedouci, clenku KSC, ktera dokazala nakrast i brambory na sadbu, osazenstvo kancelari, vsichni clenove KSC, ktere kazdy patek odjizdelo s autama narvanyma nakradenymi surovinami, jeste dnes je mi z toho zle.

+8/−2
24.11.2016 4:53

P62a69v90e46l 17S82o35b70o23t30k22a 5620894

co píšete by mohla být pravda, ale s KSČ jste to přehnal.

vymýšlíte si.

+1/0
25.11.2016 23:27

P29a46v65e30l 76S68o20b66o88t89k32a 5680414

Na kterém učilišti vás naučí cizí jazyky?

0/0
23.11.2016 22:56

J66a18k29u90b 90K73n20e59c80h50t93o11v59s78k36ý 3370976901462

Na všech, stejně jako na SŠ

0/0
26.11.2016 22:34

V97á53c26l13a66v 37V43y11m66a10z41a92l 5316358492930

Bez komentářeRv.

+1/−1
23.11.2016 22:28

M44i47l53a88n 54K53e69s38l 2556916193268

Po sametové revoluci odešlo dost pracovníků vyučených za komunistického režimu do zahraničí pracovat.Tvrdili,že neměli problémy přizpůsobit se pracovnímu tempu na př.v Anglii,Německu i jinde.Říkali,že naše učňovské školství je perfektně připravilo.Nevím,zda mluvili pravdu,neověřoval jsem sito.

+3/0
23.11.2016 20:44

M86i69l71a86n 39P53r42o13u68z26a 6822914468577

Ti byli dost vykulený co vše umí jeden člověk za malý peníz. Ovšem opravdu v začátcích.

0/0
24.11.2016 3:50

J17i91ř53í 16D91o43l59e46ž43a16l 4718516522628

Ve 22 zástupce hotelu Hyatt, tak určitě...

jídlo dělá pinzetou, něco mi tady nehraje;-D

0/0
23.11.2016 20:10
Foto

L15u72b23o22š 82H73a72n21u18s 4327757441652

Páč vo tom prd víš.

+3/−1
23.11.2016 21:16

M76i16l15o93š 21B84r84a37d85í45k 3186439117338

Pokud někoho práce opravdu baví, nemusí jezdit do ciziny, aby se naučil makat. Pokud jej to nebaví, tak se to nenaučí ani kdyby jel třeba do p..., chci říci hodně daleko.

+6/0
23.11.2016 13:15

M43i62l78a53n 78P17r98o96u95z74a 6402384418837

Proto leckterý amatér kterého to baví bude lepší než profesionál kterého to nebaví.

+4/0
23.11.2016 13:28

M93i79l70o42š 29B31r51a23d66í71k 3166739457578

Přesně tak to je. Spousta lidí nadává, že je práce nebaví, dělá ji jen tak naoko a ještě jsou naštvaní jak málo za to dostávají. Jiní dělají co je baví a jsou pak spokojenější i za relativně menší peníze. Ovšem většinou, když je práce baví, dokážou si s ní i více vydělat.

+5/0
23.11.2016 13:35

O25n13d16ř19e53j 68H87a96n74s85l12í17k 9796250886354

Pokud to chce delat profesionalne, tak nejlepsi je, kdyz zajede do ciziny. Samouceni je skvele, ale pomalejsi nez kdyz Vam nekdo okamzite rekne, ze to delate spatne nebo jen ze se to da delat jeste o chlup lepe.

+1/0
23.11.2016 15:26

M19i26l45o89š 69B41r96a98d15í97k 3346979807468

Jestli myslíte, že musíte do ciziny, aby vám někdo řekl, že něco děláte špatně, tak si myslím, že se mýlíte.

+2/0
23.11.2016 16:43

V72l16a20d80i64m41í47r 74F69i34b32i58g42e28r 5624721401284

Tak pokud ho to baví super, ale že si jako zástupce šéfkuchaře připravuje oběd do práce doma. Ten by si snad mohl nechat udělat v práci za režii i se všemi těmi serepetičkami a přitom zhodnotit práci kolegů, než si vařit jídlo do kastrůlku. Jako nosit dříví do lesa.

0/0
23.11.2016 11:12
Foto

L50u66b43o63š 41H18a76n16u86s 4707287831372

Nejspíš v práci nemá čas, aby si vařil ještě pro sebe, navíc může jíst jinou, než běžnou stravu, to vás nenapadlo?

0/−1
24.11.2016 13:14

G90a96b69r86i77e19l97a 77K26o28b97l44í79ž57k32o65v37á 2731820499904

Vetsina kucharu podle me nema nejmensi zajem "naucit se makat".

0/0
23.11.2016 8:24
Foto

V79a28c72l42a87v 68F24u30k76s16a 2663911284

No nevim, ty nejtezsi prace delaji v cizine cizinci, delam v mekaci v irsku, mistni irove tomu teda moc nedavaji, nejvic se clovek nadre pri delivery, s to delam ja s polakem nebo cinan s pakistancem, irove nikdy

+4/0
23.11.2016 7:27

O44n86d23ř43e35j 81H42a58n63s87l34í64k 9626900576174

Vsak v CR je to stejne. Kolik nekvalifikovanych praci delaji Ukrajinci? Nebo praci, ktere proste nejsou dostatecne "cool", i kdyz jsou skvele placene. Vite, kolik si clovek muze treba vydelat uklizenim? A pritom to nikdo nechce delat...

0/0
23.11.2016 15:28

L51u89k69á60š 70M63a33r85e47d85a 6391794147838

Clovek musi mit trosku stesti, aby ho nekde naucili makat, a asi moc nezalezi na state, ale na podniku.

+3/−1
23.11.2016 2:46

L40e38o30p59o80l26d 98P44r55o47k61e77š 8459914907

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Tatarák z ředkviček?

Nevím odkud kuchařská naděje čerpá vědomosti. Možná se dozvím , jako i od jiných televizních kuchtíků , že svíčková je omáčka.

+9/0
22.11.2016 21:14

M98i38l15a35n 95P22r52o74u44z20a 6922964528827

Nejlépe by Vám odpověděla svíčková bába.

+1/0
22.11.2016 21:42

H63a28n18a 71D25o11s94t83á57l17o27v78á 1309404880444

No jo, teď se dělá tatarák nejen z lososa, ale i ze zeleniny. Společný to má jen název a to, že je to nasekané na kousky.

+1/0
22.11.2016 23:46

L70u29k77á47š 84M18a92r87e23d83a 6111324947628

Tatarsky(Tartare) znamena v kuchyni nakrajeno na drobno a syrove -> treba tatarska omacka. Nebo tatarak z lososa, nebo tatarak z hoveziho, nebo tatarak z redkvicek.

+4/−1
23.11.2016 2:42

L67e72o34p98o44l54d 64P34r61o38k72e90š 8659894337

Když nakrájím cibuli , tak je Tatarská?

+1/0
23.11.2016 5:45

M10i37l94a67n 26P41r71o65u63z48a 6922984408347

Mně to bylo divný, ta poslední věta. Nyní jsem na sebe pyšný co jsem Vám napsal jako první odpověď.

+1/0
23.11.2016 6:36

L39u92k11á95š 43M32a25r55e34d76a 6311704467298

Ano, presne tak. Jen hold asi neni uplne prijemne jist syrovou cibulku :) Kdyz treba nakrajim na drobno Vas a za syrova tak bude tatar z Vas.

+1/0
23.11.2016 9:14

M43i92l30o83š 40B58r50a92d44í42k 3716629397768

Je to prostě stejný nesmysl jako se svíčkovou omáčkou bez svíčkové, ale už jsem zažil, že v nějaké TV show dělali svíčkovou z kuřecího masa a to už je úplný nesmysl, protože toto kuřecí jídlo má už řadu let svůj vlastní název. Víte jaký?

0/0
23.11.2016 13:21

L65u81k12á81š 97M70a23r44e73d59a 6411594407978

"Je to proste" - argument s kterym clovek nic nenadela... "A kdyz je to proste" tak to tak bude a nebo si dupnu nafouknu tvare a nebudu mluvit!!!

Svickova na smetane - omacka: korenova zelenina zaklad plus smetana na zredeni. Tak ze by kure na smetane?

Nicmene svickova je pojmenovana po svici - coz je vylozene konkretni druh masa. Falesna svickova je pojmenovana po falesne svickove coz je vylozene konkretni druh masa. Tatarsky biftek je pojmenovan po bifteku, coz je vylozene konkretni druh masa a neni to tak ze by v tom plaval Tatar :) Vas priklad je tedy stejne inteligentni jako ze "Je to proste". To ze se tomu lidove rika "tatarak" je jen ceska vylomenina asi jako vyspypat tri kila konzerv na kilo ryze a rikat tomu rizoto. A z historie tohoto pokrmu se delal tatarak z ryby, tedy uz jen z te logiky by mel byt "tatarak" z ryby a ne ze svickove. A z vasi logiky veci by mela byt tatarska omacka taky z bifteku? (Anglicky tartare beef, tartare sauce, tedy ceske sklonovani je matouci, ale jde o ten samy nazev - tatarka a tatarak)

+1/0
23.11.2016 15:19

M41i61l45o11š 85B46r88a42d76í55k 3786969407198

Máte pravdu v tom, že u některých jídel se za komunistů objevila snaha aby jídla vyrobená z méně hodnotných surovin měla pojmenování zaužívaná pro kvalitní pokrmy. Pokud se podíváte do starších kuchařských knih, tak svíčková je zde pouze název masa a toto se změnilo až po válce. Něco jiného je to u tatarské omáčky nebo u vlašského salátu, kde nikdo nečeká, že by byl vyroben z Tatarů nebo vlašák v Itálii. Receptury se sice mění, např nahrazování šunky levnými salámy, ale název zůstává stejný. Tatarský biftek je trochu něco jiného, protože si nikdo netroufne říct tatarský biftek pokrmu z ředkviček, ale tatarák je už přijatelný.

0/0
23.11.2016 16:41

L18u69k46á92š 38M79a22r62e24d90a 6931794467408

Asi jsem tedy spatne pochopil na co presne narazite. Ja jen chtel poukazat to ze "tatarsky" je jen spise privlastek, jako treba "bolonsky", "po zidovsku", "na vine", "na paprice"... a tedy muze to byt prakticky cokoli, jen to musi splnovat to, ze je to syrove a na drobno. Kdezto samozrejme svickova je konkretni surovina, ktera je delana na smetane. Takze tatarak z cibule (tartare onion) je mozny, ale asi ne moc popularni. Kdezto svickove kure je vylozene nesmysl.

0/0
23.11.2016 16:57

M20i32l23o27š 24B75r42a13d82í41k 3636979257308

Rozumíme si naprosto přesně. Jako kulinář amatér a sběratel kuchařských knih, vím velmi dobře jak se vyvíjely názvy pokrmů i kuchařská terminologie.

+1/0
23.11.2016 17:38

L80u25k44á18š 37M46a88r93e62d11a 6491314377938

V tom pripade bych si dovolil doporucit nejakou literaturu (pokud umite jazyky, protoze se obavam v cestine poradne nevysla) od Marie-Antoine Careme - kde je pro amatera nejzajimavejsi jeho klasifikace omacek, kdy defakto vetsi cast sveho kulinarskeho zivota zasvetil omackam :) . A pak literaturu od Auguste Escoffiera , kde zase zajimave pro amatera, je jeho definice peti zakladnich typu omacek, z ktere pak vychazi vsechny ostatni - ovsem i jako amater jeho literatura o vedeni profesionalni kuchyne a kuchynskych standartech je taky velice zajimava i z amaterskeho hlediska.

0/0
23.11.2016 18:17

L67u16k31á73š 83M74a51r82e74d42a 6651294867948

P.S. ale je to smer takzvane Grande Cuisine, coz je trosku jinde od takoveho toho domaciho vareni.

0/0
23.11.2016 18:19

M52i32l27o95š 76B38r31a59d91í77k 3596649257758

Díky za tip. Od Caremeho nemám bohužel nic i když jsem o něm již slyšel. Od Escoffiera mám pouze Der Kochkunst z roku 1906 a nově vydanou knihu Moje francouzská kuchyně (Pragma 2007).

0/0
25.11.2016 10:11

L23e84o79p34o81l79d 12P42r19o35k14e57š 8249594517

Jste se přejed vtipné tatarské kaše , co ?

0/0
23.11.2016 17:49

P60a43v85l63i23n61a 95H80a62m36p83l70o50v20a 7531448619252

Makat se musi vsude, pokud chce clovek neceho dosahnout. A tenhle kluk makat umi. Ze vas nauci makat v cizine je klise. Vzdy zalezi na cloveku samotnem. Preji, at ho prace porad bavi, to je nejdulezitejsiR^

+8/0
22.11.2016 20:12

M58i14l25a76n 50P53r72o19u72z96a 6442254748957

Zde dávám bodík.

Když Vás práce baví není co řešit.

+2/0
22.11.2016 20:18

F33i87l30i45p 15S72o24k79o97l 2260211300

"Teprve v cizině vás naučí makat, říká mladý kuchař ze špičkové restaurace"

Také se podle toho nechte pořádně zaplatit. Např. v Německu nikdy ne pod 1700 € čistého ( zhruba 2300 € hrubého ). Žádné, že sem přijdete pracovat za 450 €.

+4/−1
22.11.2016 20:02

J65a24n 61N70o66v23o45t37n93y 4897640393

Ale kvalita se platí jinak. Můžeme to srovnat s Jágrem když přijel tak honem rychle mu plat stoupal ale když tam přišlo Nemehlo v uvozovkách tak pořád bylo na nízkém platu a možná i v AHL.

0/−2
23.11.2016 0:55

F68i11l19i35p 68S59o36k65o74l 2280221770

V Německu prostě budete pracovat kvalitně. Protože pokud ne, o práci přijdete. Tak prosté to tam je.

0/0
23.11.2016 19:05





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.