Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři

Létá z místa na místo a v pivovarech vaří podle vlastních receptů pivní speciály. „Pivo má u nás zatím stále image lůzra, má nálepku levného alkoholu. Myslím, že během nějakých deseti let se to změní,“ říká kočovný sládek Jan Kočka. Špatná piva se podle něj nedělají, neměla by totiž šanci. Občas však várku zkazí chyby výčepních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R92o73b30i49n 22Ž40i58ž71k78a 2558154856126

Tohle je asi nejlepší rozhovor o pivě, co jsem četl. Hodně se mi líbí, že se Kočka nepovyšuje nad "obyčejné" pijáky, ale bez předsudků si dá Prazdroj nebo dokonce géčko (zatímco spousta pivních pozérů sice Kočkovu tvorbu adoruje, ale gambáčem by si neumyli boty) :-)

0/0
3.1.2016 22:38

K24a82r39e54l 34N47e50č19a65s 5693189240320

Tak někdo pije víno,jiný pivo.Jsou i kořalečníci.Všechny tyto nápoje jsou buď dobré nebo mohou být patok.Lůzry tyto nápoje mohou spíše vyrobit.;-D

0/0
22.12.2015 15:36

F82r17a42n19t46i58š68e42k 82E62l18i78á96š 6307193865426

Pivo beru jako ochucenou vodu, která výborně zahání žízeň. Víno pochází z lisovaných hroznů a je to božský nápoj.

+1/−7
21.12.2015 19:43

J91a90r80o53s30l60a60v 66J51o24s14e26f 5512640630784

Dobré pivo je nápoj k vepřo-knedlo-zelo, popřípadě zaskočit na jedno. Dobré víno je nápoj k jiným jídlům a na posezení nejlépe ve sklípku. Pro mne je to takto. Oba nápoje, jsou-li dělané s láskou jsou skvělé, ovšem vybírám si, jak v pivu, tak i ve víně. Sládkům i vinařům (dobrým vynikajícím) zdar a dlouhá léta!

+4/0
21.12.2015 16:21

F14r26a35n88t71i23š95e48k 53S55m49o56l90n26ý 1679535883569

;-)R^

Jasně, trh je o boji o spotřebitele, ale pokud připustíme, že televize servíruje lidem nejlépe jejich vlastní myšlenky tak, aby byli spokojeni, a porovnáme seriály či filmy o víně a o pivu, tak je jasné, že cílovka je pořád někde jinde.

Jasně, jsou tu konzumenti pod obojí, ale ti se zase nenechaj zmasit reklamou tak, aby přešli jen na jedno z toho.

+1/0
21.12.2015 20:45
Foto

V82l74a31d41i11m62í21r 58V85o90l26k28o 6770452657249

Jsem zapálený pivař. Ten mok prostě miluji. Pivní speciály...hmmmm.

Dobré víno mám sice rád a není mi líto obětovat nějakou kačku, ale dám si ho jednou za uherák. Tak jen doufám, že nepůjde cena na dvojnásobek.:-/

0/0
21.12.2015 15:03

J42o50s14e69f 17P13o28k67o57r80n16ý 6152269934321

Tak základem je to že tyto pivovary nemají na stáčecí linku a to ani finance ani produkci, stáčení probíhá ručně. Dokážete si představit následný opruz pro minipivovar se 4mi stálými zaměstnanci se zálohovanými lahvemi?

+1/0
21.12.2015 14:20

P58a97v75e17l 95V38a93j93n86e19r 4110472624617

To bych pochopil, tak proč to nestočej do PETky a hned můžou místo 90 Kč za 0,75 l účtovat 60-70 Kč za 1l PET. ;-)

0/0
21.12.2015 14:23

D38a31n77i54e60l 53N20. 47P51o22k67o28r22n43ý 6157406515801

Protože v Česku jsou stále trupky, co prohlašují, že pivo v PETce je hnus, ale ve skle, to je, panečku, něco! ;-)

+3/0
21.12.2015 14:26

P73a32v94e89l 86V66a48j35n54e75r 4750222254197

Dost pivovarů dává třeba 12-14ky do PET a ipy apod. do 0,75l skla. Zřejmě to má vzbudit dojem něčeho vzácnějšího.

0/0
21.12.2015 14:44

P65a19u28l 53K76u94c25e76r36a 4157860375659

Zemsky pivovar staci vse do 0.75l - veri, ze to je pro pivo lepsi

0/0
21.12.2015 20:45

F82r69a74n81t52i14š70e94k 81S86m15o35l86n67ý 1929145843919

On je to především lepší marketing. Archivní piva jsem sice viděl, ale ani minipéčka to nedělaj ve větších objemech.

0/0
21.12.2015 20:46

P74a46v55e13l 12V77a94j21n96e14r 4780162274637

To dělá spousta minipivovarů pro speciály. Jako ne že by mi to až tak vadilo, protože moje oblíbená míra jest 3 kusy, takže 2 lahve. V jiném případě mi to ale přijde nepraktické. Ze třetinky si dám belgána / trapistu, ale dávat si ipu v třetince, resp. 375 či 350 ml? To mi přijde divný...

+1/0
22.12.2015 8:13

T81o79m20a69s 71B15a10m40b72u15s 6944238454656

A cepovat do 0,4l je dobry pro Zemskou kapsu :D

0/0
22.12.2015 14:23
Foto

V70l68a38d19i43m10í12r 44V89o45l24k71o 6780742187589

V PET houby vydrží, ale pokut to vypijete do pár dní, rozdíl není. Ipu v plastu běžně beru. A to jsem mlsnej jako pes.;-)

+1/0
21.12.2015 15:05
Foto

V97l77a18d98i18m33í84r 23V92o25l30k69o 6450242397959

D

0/0
21.12.2015 15:05

P82a80v75e40l 43V19a77j17n30e81r 4760752784357

To neni balením, ale pivem. I ve skle mají "živá" piva krátkou trvanlivost.

+1/0
22.12.2015 9:35
Foto

V90l38a60d97i96m45í25r 67V57o70l60k14o 6340292167869

To je pravda, přesto doporučují výrobci v plastu neskladovat pivo tak dlouho jako ve skle. Jinak vcelku souhlas. Rozhodující je ona "živost"

0/0
22.12.2015 20:14
Foto

K24a29r10e98l 41P82l90a36c82h66ý 6446986314109

Podle me to neni az tak o uvareni, ale hlavne o vykvaseni a stoceni.

0/0
21.12.2015 13:40

R13u13d45a 27S45l93a77v17í63k 5413988466651

To se mýlíte, vaření je zásadní část výroby piva, kde se toho dá spoustu zkazit.

0/0
21.12.2015 14:07
Foto

K17a82r71e57l 72P81l10a74c89h60ý 6586356904959

Nemylim. Samozrejme, ze to je zasadni., avsak kvaseni a dokvasovani je rovnez zasadni. Ze se nemylim si myslim podle toho, ze jsem oborem sladovnik a v pivovaru Branik jsem napriklad uvaril tak 1 000 000 litru mladiny.

+2/0
21.12.2015 15:07

M77a16r69t62i58n 33K58o49ž59í11n 1315836871500

Pak musíte vědět, že způsob vaření má obrovský vliv na to, kolik bude v pivu zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů, což má vliv na výsledný charakter piva. Úplně jinak bude chutnat pivo vařené infuzně a jinak piva vařená dekokčně na jeden, dva (u českého ležáku asi nejčastější metoda) a nebo tři rmuty.

+1/0
21.12.2015 19:31
Foto

K29a50r91e44l 98P82l54a70c74h82ý 6716506574279

Samozrejme, ze to vim. A jakou to ma souvislost s tim, ze pivo musi radne vykvasit? Ono totiz i sebelepe uvarene, bude stale pouze mladina a pivo az po vykvaseni. Jedno souvisi s druhym.

+1/0
22.12.2015 1:07

J12a37n 55S66o85u68k86u21p 1854354396825

Dokvasit může v tanku a lahvovat v atmosféře, to používají i někteří domovarníci.

0/0
22.12.2015 8:35
Foto

L16a83d34i32s97l70a60v 26K85r49a40t17o43c56h95v93í60l 6974872748614

I hlavní kvašení může proběhnout v tanku.

0/0
22.12.2015 9:27

D17a90v41i98d 93K37a31č63í60r63e80k 1586720538708

Je dobře, že se malé pivovary soustřeďují piva typu IPA, ALE, PALE... Pokud začne větší pivovar vařit toto pivo "seriově" nejsem proti, ale ať to dělaj z chmele a bez chemie. Myslim, že jako mustr bych vzal vše od Matušky..Raptor, Apollo Galaxy, Zlatá Raketa....Co na to Stanislav Bernard? :-)

0/0
21.12.2015 11:52

P63a90v58e48l 52V86a66j85n50e16r 4350772344397

No vidíte, a já bych jako mustr vzal všechno z Kounického pivovaru. Takový Sorachi, Nelson Sauvin, Mouřenín, Porter... Akorát není tak proslavený jako Matuška. :-)

+2/0
21.12.2015 12:25

D24a90v74i40d 94K41a31č26í41r65e71k 1666870638848

Musím se zeptat v pivotéce..rád ochutnám :-)

+1/0
21.12.2015 13:03

P78a53v61e96l 33V50a89j44n95e26r 4220642144747

Jsou naprosto výborný, ale obávám se, že se vám budou špatně shánět. Prodávají buď přímo v pivovaru v Kounicích u Českého Brodu, a nebo ve Skladu nápojů v Liblicích.

Ještě doporučuji na jejich stránkách kounickypivovar.cz (které ausgerechtnet zrovna teď nefungují) kontrolovat, co je dostupné. ;-)

P.S. když jsem se napil Apollo Galaxy od Matušky, tak muj první dojem byl: "Dobrý, ale (kounický) Sorachi je lepší." :-)

0/0
21.12.2015 13:10

J23a52n 31S95o85u35k33u66p 1674974226745

Imo je Matuška momentálně spíš v útlumu. Některé jiné malé pivovary ho přejely.

+1/0
21.12.2015 14:12

F32r68a42n17t85i24š98e96k 85S30m55o34l71n42ý 1909495843959

Taky není divu, cena je nastavená na Matuška-hype, ne na reál.

+4/0
21.12.2015 20:53

J98a24n 19S60o37u90k58u24p 1654674976525

V té době byla taková poptávka po ́něčem jiném ́, že se to neřešilo. Dneska mi to přijde úlet, navíc některé jejich vzory nejsou zrovna za ty prachy moc adekvátní.

+1/0
22.12.2015 8:47

D29a94n38i34e38l 24N21. 37P82o15k78o88r74n25ý 6657106495601

Matuška je modní, ale je hodně pivovarů, co vaří piva lepší. Navíc, je to přesně, jak píšete. Všechno podle jednoho mustru :-( Pokud Vám nesedí jeho chuť a styl, nemáte na výběr.

0/0
21.12.2015 13:18

J62o90s75e28f 23P26o75k17o58r80n78ý 6932659844401

Zrovna Matuška a Lucky Bastard je až příliš přehypovaný. Najdete spoustu lepších piv které si nehrají na hogo fogo a nejsou nesmyslně předražená.

+1/0
21.12.2015 14:13

P28a31v12e15l 76V13a65j21n69e83r 4710412144807

Zrovna Lucky Basrarda jsem tuhle měl v ruce, ale nakonec ho nevzal. Jaké máte namysli? Uvítám tip. ;-)

0/0
21.12.2015 14:22

D47a26n42i57e64l 28N47. 89P37o29k20o21r21n48ý 6137776125351

Záleží na tom, jaký druh/styl piv máte rád?

0/0
21.12.2015 14:24

P83a33v88e83l 47V78a46j55n85e86r 4190162524417

No já bych to ani nevázal na styl. Donedávna jsem po zkušenostech s Permonem a Nomadem považoval ipu za chininovej hnus. Pak mi bylo řečeno, že Kounice Nelson Sauvin jsou taky ipa, tak jsem si řekl aha a jal se zkoumat. Třeba břevnovská ipa je výborná, Raven blond ipa taky, Raptor od Matušky, Albrecht 15 mi chutnal (17 mám v lednici, ale ještě jsem neměl). Jó a Clock No idols! (něco), 19ka z chmele Nelson Sauvin, ta byla taky výtečná! A k ní jsem si (rovněž na blind) vzal Rišaví Zmikund a to bylo taky výborný pivo.

Ležáček taky, třeba Koutská 12, Rychnovská kněžna, může bejt i silnější, třeba F.L.Věk z Dobrušky.

A nezapomeňma na dunkely: Koutská 14 a 18, Kounický Mouřenín či Porter.

0/0
21.12.2015 14:48

V14o75j54t98ě40c77h 32R36o75z10s83í22v76a56l 5910543985314

koutska 14 je nejlepsi cesky cerny lezak!

0/0
28.12.2015 21:34

P80a92v38e78l 96Š24e36b57e20s85t80a 4912138495208

Kurňa, hned jsem dostal chuť na summer ale z místního minipivovárku :-)

0/0
21.12.2015 11:50

J14a67n 78P44r37i33c12h93y15s11t61a18l 8471938333

Fuj, kdo delal ted odpudivy titulek?

Co melo jako znamena to "lůzra"?

Cestina i anglictina placi.

0/0
21.12.2015 11:38
Foto

K77a39r93e64l 16P31l60a20c46h74ý 6126266514739

To je novotvar, "dva v jednom". Neco mezi luzou a losserem. :-)

0/0
21.12.2015 13:17

R26u88d28a 91S19l36a46v87í85k 5303868526691

Loser se píše s jedním s

0/0
21.12.2015 14:08
Foto

K36a84r90e23l 73P49l72a91c56h23ý 6736556554969

Aha, nejsem anglictinar. Vychazel jsem z tech "zz".

0/0
21.12.2015 15:09

P46e27t33r 89O57b10r76l63í36k 2453295281123

Pivo je pivo . A víno zase víno.

+3/0
21.12.2015 11:15

J24i50ř92í 16J77u85ř44i17c49a 2208893201

Jste si jist? O tom by se dalo polemizovat. ;-)

0/0
21.12.2015 11:24

R12u76d34a 52S96l70a77v45í80k 5893908496121

Hluboká myšlenka...takové obvykle přicházejí po 6 pivech. :-)

+5/0
21.12.2015 11:38

H62o62n22z36a 17H37r85o38m29a54s 1895417717792

Nic proti pivu ale víno prostě je něco lepšího a také mnohem komplexnější na výrobu. Nemyslím moravské patoky...

0/−21
21.12.2015 11:14

L48a76d20i11s20l82a78v 66M88i73k85a 1111919324564

tím co jsi napsal jsi na sebe prozradil, že o tom absolutně nic nevíš a ještě má komplex, celkem slušné v jedné větě.

+16/0
21.12.2015 11:17

H33o78n69z12a 24H37r83o80m54a37s 1835827827252

Tak to určitě. Pracuju v dobrém vinařství ve španělsku vy jaké máte kvalifikace na to aby jste posoudil co je víc složitější na výrobu?

0/−10
21.12.2015 11:19

J47a14n 97S17o39u16k64u42p 1234804486915

V čem je víno konkrétně komplexnější na výrobu? Je to dost odvážné tvrzení.

+5/0
21.12.2015 11:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.