Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři

Létá z místa na místo a v pivovarech vaří podle vlastních receptů pivní speciály. „Pivo má u nás zatím stále image lůzra, má nálepku levného alkoholu. Myslím, že během nějakých deseti let se to změní,“ říká kočovný sládek Jan Kočka. Špatná piva se podle něj nedělají, neměla by totiž šanci. Občas však várku zkazí chyby výčepních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R59o51b10i47n 48Ž88i74ž98k53a 2518934296126

Tohle je asi nejlepší rozhovor o pivě, co jsem četl. Hodně se mi líbí, že se Kočka nepovyšuje nad "obyčejné" pijáky, ale bez předsudků si dá Prazdroj nebo dokonce géčko (zatímco spousta pivních pozérů sice Kočkovu tvorbu adoruje, ale gambáčem by si neumyli boty) :-)

0/0
3.1.2016 22:38

K32a65r86e40l 34N10e55č58a44s 5333729520550

Tak někdo pije víno,jiný pivo.Jsou i kořalečníci.Všechny tyto nápoje jsou buď dobré nebo mohou být patok.Lůzry tyto nápoje mohou spíše vyrobit.;-D

0/0
22.12.2015 15:36

F95r56a61n92t81i47š10e10k 28E76l66i59á45š 6297173345766

Pivo beru jako ochucenou vodu, která výborně zahání žízeň. Víno pochází z lisovaných hroznů a je to božský nápoj.

+1/−7
21.12.2015 19:43

J34a31r47o78s66l34a22v 31J50o97s88e21f 5602960580534

Dobré pivo je nápoj k vepřo-knedlo-zelo, popřípadě zaskočit na jedno. Dobré víno je nápoj k jiným jídlům a na posezení nejlépe ve sklípku. Pro mne je to takto. Oba nápoje, jsou-li dělané s láskou jsou skvělé, ovšem vybírám si, jak v pivu, tak i ve víně. Sládkům i vinařům (dobrým vynikajícím) zdar a dlouhá léta!

+4/0
21.12.2015 16:21

F28r85a52n43t65i21š69e29k 56S73m30o63l67n80ý 1539595113819

;-)R^

Jasně, trh je o boji o spotřebitele, ale pokud připustíme, že televize servíruje lidem nejlépe jejich vlastní myšlenky tak, aby byli spokojeni, a porovnáme seriály či filmy o víně a o pivu, tak je jasné, že cílovka je pořád někde jinde.

Jasně, jsou tu konzumenti pod obojí, ale ti se zase nenechaj zmasit reklamou tak, aby přešli jen na jedno z toho.

+1/0
21.12.2015 20:45
Foto

V40l89a15d55i95m38í84r 35V31o11l80k91o 6920102427389

Jsem zapálený pivař. Ten mok prostě miluji. Pivní speciály...hmmmm.

Dobré víno mám sice rád a není mi líto obětovat nějakou kačku, ale dám si ho jednou za uherák. Tak jen doufám, že nepůjde cena na dvojnásobek.:-/

0/0
21.12.2015 15:03

J91o92s13e41f 52P91o45k40o57r58n59ý 6932379504391

Tak základem je to že tyto pivovary nemají na stáčecí linku a to ani finance ani produkci, stáčení probíhá ručně. Dokážete si představit následný opruz pro minipivovar se 4mi stálými zaměstnanci se zálohovanými lahvemi?

+1/0
21.12.2015 14:20

P82a68v86e85l 55V81a35j22n79e72r 4900152384927

To bych pochopil, tak proč to nestočej do PETky a hned můžou místo 90 Kč za 0,75 l účtovat 60-70 Kč za 1l PET. ;-)

0/0
21.12.2015 14:23

D94a33n42i16e72l 77N76. 21P76o43k98o51r28n18ý 6727346595371

Protože v Česku jsou stále trupky, co prohlašují, že pivo v PETce je hnus, ale ve skle, to je, panečku, něco! ;-)

+3/0
21.12.2015 14:26

P21a22v74e98l 42V60a52j49n61e45r 4540802574647

Dost pivovarů dává třeba 12-14ky do PET a ipy apod. do 0,75l skla. Zřejmě to má vzbudit dojem něčeho vzácnějšího.

0/0
21.12.2015 14:44

P93a10u73l 88K71u18c80e67r13a 4697870245949

Zemsky pivovar staci vse do 0.75l - veri, ze to je pro pivo lepsi

0/0
21.12.2015 20:45

F50r53a42n26t55i39š84e41k 60S25m83o56l97n16ý 1309595673489

On je to především lepší marketing. Archivní piva jsem sice viděl, ale ani minipéčka to nedělaj ve větších objemech.

0/0
21.12.2015 20:46

P52a83v70e40l 15V43a72j90n98e84r 4710602384537

To dělá spousta minipivovarů pro speciály. Jako ne že by mi to až tak vadilo, protože moje oblíbená míra jest 3 kusy, takže 2 lahve. V jiném případě mi to ale přijde nepraktické. Ze třetinky si dám belgána / trapistu, ale dávat si ipu v třetince, resp. 375 či 350 ml? To mi přijde divný...

+1/0
22.12.2015 8:13

T60o12m87a54s 60B70a64m18b49u82s 6364968144116

A cepovat do 0,4l je dobry pro Zemskou kapsu :D

0/0
22.12.2015 14:23
Foto

V57l23a40d24i69m52í41r 83V20o19l91k26o 6420972407779

V PET houby vydrží, ale pokut to vypijete do pár dní, rozdíl není. Ipu v plastu běžně beru. A to jsem mlsnej jako pes.;-)

+1/0
21.12.2015 15:05
Foto

V20l10a56d44i14m24í45r 89V53o34l74k60o 6840852687549

D

0/0
21.12.2015 15:05

P14a28v40e95l 95V26a98j67n88e51r 4610142274627

To neni balením, ale pivem. I ve skle mají "živá" piva krátkou trvanlivost.

+1/0
22.12.2015 9:35
Foto

V66l63a60d36i52m22í36r 60V68o73l13k31o 6310522207429

To je pravda, přesto doporučují výrobci v plastu neskladovat pivo tak dlouho jako ve skle. Jinak vcelku souhlas. Rozhodující je ona "živost"

0/0
22.12.2015 20:14
Foto

K91a69r97e93l 26P41l30a55c32h68ý 6536396584309

Podle me to neni az tak o uvareni, ale hlavne o vykvaseni a stoceni.

0/0
21.12.2015 13:40

R98u30d56a 30S87l88a51v54í46k 5393878446901

To se mýlíte, vaření je zásadní část výroby piva, kde se toho dá spoustu zkazit.

0/0
21.12.2015 14:07
Foto

K98a45r11e34l 90P35l61a14c36h15ý 6946856334319

Nemylim. Samozrejme, ze to je zasadni., avsak kvaseni a dokvasovani je rovnez zasadni. Ze se nemylim si myslim podle toho, ze jsem oborem sladovnik a v pivovaru Branik jsem napriklad uvaril tak 1 000 000 litru mladiny.

+2/0
21.12.2015 15:07

M90a83r50t35i30n 70K32o38ž82í21n 1485366101760

Pak musíte vědět, že způsob vaření má obrovský vliv na to, kolik bude v pivu zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů, což má vliv na výsledný charakter piva. Úplně jinak bude chutnat pivo vařené infuzně a jinak piva vařená dekokčně na jeden, dva (u českého ležáku asi nejčastější metoda) a nebo tři rmuty.

+1/0
21.12.2015 19:31
Foto

K46a47r39e49l 85P81l98a56c11h22ý 6336516694779

Samozrejme, ze to vim. A jakou to ma souvislost s tim, ze pivo musi radne vykvasit? Ono totiz i sebelepe uvarene, bude stale pouze mladina a pivo az po vykvaseni. Jedno souvisi s druhym.

+1/0
22.12.2015 1:07

J53a83n 26S41o52u96k52u18p 1444144966195

Dokvasit může v tanku a lahvovat v atmosféře, to používají i někteří domovarníci.

0/0
22.12.2015 8:35
Foto

L39a93d19i94s39l14a11v 40K23r51a64t68o64c62h97v62í10l 6384852938694

I hlavní kvašení může proběhnout v tanku.

0/0
22.12.2015 9:27

D55a91v45i81d 97K50a27č76í89r45e26k 1266430228308

Je dobře, že se malé pivovary soustřeďují piva typu IPA, ALE, PALE... Pokud začne větší pivovar vařit toto pivo "seriově" nejsem proti, ale ať to dělaj z chmele a bez chemie. Myslim, že jako mustr bych vzal vše od Matušky..Raptor, Apollo Galaxy, Zlatá Raketa....Co na to Stanislav Bernard? :-)

0/0
21.12.2015 11:52

P12a27v95e90l 97V71a35j44n48e21r 4440432674587

No vidíte, a já bych jako mustr vzal všechno z Kounického pivovaru. Takový Sorachi, Nelson Sauvin, Mouřenín, Porter... Akorát není tak proslavený jako Matuška. :-)

+2/0
21.12.2015 12:25

D98a49v74i91d 17K98a79č66í39r69e48k 1486410608518

Musím se zeptat v pivotéce..rád ochutnám :-)

+1/0
21.12.2015 13:03

P36a82v70e91l 51V69a64j55n86e53r 4520772124107

Jsou naprosto výborný, ale obávám se, že se vám budou špatně shánět. Prodávají buď přímo v pivovaru v Kounicích u Českého Brodu, a nebo ve Skladu nápojů v Liblicích.

Ještě doporučuji na jejich stránkách kounickypivovar.cz (které ausgerechtnet zrovna teď nefungují) kontrolovat, co je dostupné. ;-)

P.S. když jsem se napil Apollo Galaxy od Matušky, tak muj první dojem byl: "Dobrý, ale (kounický) Sorachi je lepší." :-)

0/0
21.12.2015 13:10

J65a81n 16S15o55u86k27u30p 1354444506945

Imo je Matuška momentálně spíš v útlumu. Některé jiné malé pivovary ho přejely.

+1/0
21.12.2015 14:12

F66r78a83n55t63i14š75e45k 97S46m51o36l67n77ý 1419195143539

Taky není divu, cena je nastavená na Matuška-hype, ne na reál.

+4/0
21.12.2015 20:53

J67a66n 29S25o12u86k76u56p 1884894866805

V té době byla taková poptávka po ́něčem jiném ́, že se to neřešilo. Dneska mi to přijde úlet, navíc některé jejich vzory nejsou zrovna za ty prachy moc adekvátní.

+1/0
22.12.2015 8:47

D94a27n49i73e67l 63N89. 15P46o47k31o24r81n44ý 6557706635591

Matuška je modní, ale je hodně pivovarů, co vaří piva lepší. Navíc, je to přesně, jak píšete. Všechno podle jednoho mustru :-( Pokud Vám nesedí jeho chuť a styl, nemáte na výběr.

0/0
21.12.2015 13:18

J29o47s46e78f 79P46o29k31o79r47n14ý 6372459964141

Zrovna Matuška a Lucky Bastard je až příliš přehypovaný. Najdete spoustu lepších piv které si nehrají na hogo fogo a nejsou nesmyslně předražená.

+1/0
21.12.2015 14:13

P88a41v97e68l 10V58a25j16n26e75r 4210772384387

Zrovna Lucky Basrarda jsem tuhle měl v ruce, ale nakonec ho nevzal. Jaké máte namysli? Uvítám tip. ;-)

0/0
21.12.2015 14:22

D31a91n59i17e25l 32N32. 90P88o79k12o51r52n80ý 6547586745821

Záleží na tom, jaký druh/styl piv máte rád?

0/0
21.12.2015 14:24

P71a94v44e97l 76V89a27j40n97e67r 4970742524107

No já bych to ani nevázal na styl. Donedávna jsem po zkušenostech s Permonem a Nomadem považoval ipu za chininovej hnus. Pak mi bylo řečeno, že Kounice Nelson Sauvin jsou taky ipa, tak jsem si řekl aha a jal se zkoumat. Třeba břevnovská ipa je výborná, Raven blond ipa taky, Raptor od Matušky, Albrecht 15 mi chutnal (17 mám v lednici, ale ještě jsem neměl). Jó a Clock No idols! (něco), 19ka z chmele Nelson Sauvin, ta byla taky výtečná! A k ní jsem si (rovněž na blind) vzal Rišaví Zmikund a to bylo taky výborný pivo.

Ležáček taky, třeba Koutská 12, Rychnovská kněžna, může bejt i silnější, třeba F.L.Věk z Dobrušky.

A nezapomeňma na dunkely: Koutská 14 a 18, Kounický Mouřenín či Porter.

0/0
21.12.2015 14:48

V32o26j90t15ě16c67h 45R47o87z81s25í31v56a32l 5290863845344

koutska 14 je nejlepsi cesky cerny lezak!

0/0
28.12.2015 21:34

P25a13v61e16l 16Š40e12b78e15s73t78a 4502458405158

Kurňa, hned jsem dostal chuť na summer ale z místního minipivovárku :-)

0/0
21.12.2015 11:50

J28a79n 57P46r56i81c83h64y41s95t76a98l 8111478273

Fuj, kdo delal ted odpudivy titulek?

Co melo jako znamena to "lůzra"?

Cestina i anglictina placi.

0/0
21.12.2015 11:38
Foto

K75a92r68e83l 64P83l38a19c89h83ý 6216236284119

To je novotvar, "dva v jednom". Neco mezi luzou a losserem. :-)

0/0
21.12.2015 13:17

R96u89d16a 52S69l23a80v53í32k 5453978876361

Loser se píše s jedním s

0/0
21.12.2015 14:08
Foto

K64a93r71e73l 85P92l31a13c88h57ý 6306636484609

Aha, nejsem anglictinar. Vychazel jsem z tech "zz".

0/0
21.12.2015 15:09

P56e79t46r 47O33b25r10l16í42k 2623625331523

Pivo je pivo . A víno zase víno.

+3/0
21.12.2015 11:15

J65i13ř84í 72J50u65ř37i22c98a 2778673521

Jste si jist? O tom by se dalo polemizovat. ;-)

0/0
21.12.2015 11:24

R15u30d52a 67S69l54a81v85í25k 5583608706221

Hluboká myšlenka...takové obvykle přicházejí po 6 pivech. :-)

+5/0
21.12.2015 11:38

H76o82n25z24a 45H68r50o47m83a84s 1985717437132

Nic proti pivu ale víno prostě je něco lepšího a také mnohem komplexnější na výrobu. Nemyslím moravské patoky...

0/−21
21.12.2015 11:14

L40a17d22i70s28l14a92v 17M97i41k86a 1801639534464

tím co jsi napsal jsi na sebe prozradil, že o tom absolutně nic nevíš a ještě má komplex, celkem slušné v jedné větě.

+16/0
21.12.2015 11:17

H83o62n78z41a 80H53r80o88m59a81s 1185927577662

Tak to určitě. Pracuju v dobrém vinařství ve španělsku vy jaké máte kvalifikace na to aby jste posoudil co je víc složitější na výrobu?

0/−10
21.12.2015 11:19

J10a32n 57S24o43u41k54u18p 1884914126965

V čem je víno konkrétně komplexnější na výrobu? Je to dost odvážné tvrzení.

+5/0
21.12.2015 11:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.