Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři

Létá z místa na místo a v pivovarech vaří podle vlastních receptů pivní speciály. „Pivo má u nás zatím stále image lůzra, má nálepku levného alkoholu. Myslím, že během nějakých deseti let se to změní,“ říká kočovný sládek Jan Kočka. Špatná piva se podle něj nedělají, neměla by totiž šanci. Občas však várku zkazí chyby výčepních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R70o89b22i81n 54Ž47i31ž25k51a 2168384956386

Tohle je asi nejlepší rozhovor o pivě, co jsem četl. Hodně se mi líbí, že se Kočka nepovyšuje nad "obyčejné" pijáky, ale bez předsudků si dá Prazdroj nebo dokonce géčko (zatímco spousta pivních pozérů sice Kočkovu tvorbu adoruje, ale gambáčem by si neumyli boty) :-)

0/0
3.1.2016 22:38

K90a70r68e90l 21N74e51č63a11s 5373869410630

Tak někdo pije víno,jiný pivo.Jsou i kořalečníci.Všechny tyto nápoje jsou buď dobré nebo mohou být patok.Lůzry tyto nápoje mohou spíše vyrobit.;-D

0/0
22.12.2015 15:36

F22r63a38n41t34i10š73e84k 35E53l97i31á85š 6197193855276

Pivo beru jako ochucenou vodu, která výborně zahání žízeň. Víno pochází z lisovaných hroznů a je to božský nápoj.

+1/−7
21.12.2015 19:43

J73a61r74o65s33l53a80v 59J44o52s73e87f 5692610350504

Dobré pivo je nápoj k vepřo-knedlo-zelo, popřípadě zaskočit na jedno. Dobré víno je nápoj k jiným jídlům a na posezení nejlépe ve sklípku. Pro mne je to takto. Oba nápoje, jsou-li dělané s láskou jsou skvělé, ovšem vybírám si, jak v pivu, tak i ve víně. Sládkům i vinařům (dobrým vynikajícím) zdar a dlouhá léta!

+4/0
21.12.2015 16:21

F90r35a66n85t20i81š37e31k 53S65m26o70l68n34ý 1659415763839

;-)R^

Jasně, trh je o boji o spotřebitele, ale pokud připustíme, že televize servíruje lidem nejlépe jejich vlastní myšlenky tak, aby byli spokojeni, a porovnáme seriály či filmy o víně a o pivu, tak je jasné, že cílovka je pořád někde jinde.

Jasně, jsou tu konzumenti pod obojí, ale ti se zase nenechaj zmasit reklamou tak, aby přešli jen na jedno z toho.

+1/0
21.12.2015 20:45
Foto

V34l65a96d87i20m56í80r 88V57o98l95k64o 6900722807949

Jsem zapálený pivař. Ten mok prostě miluji. Pivní speciály...hmmmm.

Dobré víno mám sice rád a není mi líto obětovat nějakou kačku, ale dám si ho jednou za uherák. Tak jen doufám, že nepůjde cena na dvojnásobek.:-/

0/0
21.12.2015 15:03

J82o51s98e17f 90P33o52k22o67r36n20ý 6892199854421

Tak základem je to že tyto pivovary nemají na stáčecí linku a to ani finance ani produkci, stáčení probíhá ručně. Dokážete si představit následný opruz pro minipivovar se 4mi stálými zaměstnanci se zálohovanými lahvemi?

+1/0
21.12.2015 14:20

P21a85v96e10l 83V92a47j56n39e39r 4910792324567

To bych pochopil, tak proč to nestočej do PETky a hned můžou místo 90 Kč za 0,75 l účtovat 60-70 Kč za 1l PET. ;-)

0/0
21.12.2015 14:23

D10a35n96i87e39l 81N88. 76P75o72k11o22r83n29ý 6827466895781

Protože v Česku jsou stále trupky, co prohlašují, že pivo v PETce je hnus, ale ve skle, to je, panečku, něco! ;-)

+3/0
21.12.2015 14:26

P70a66v84e78l 92V71a96j11n45e93r 4690762974527

Dost pivovarů dává třeba 12-14ky do PET a ipy apod. do 0,75l skla. Zřejmě to má vzbudit dojem něčeho vzácnějšího.

0/0
21.12.2015 14:44

P30a64u67l 11K22u12c79e13r52a 4437190345989

Zemsky pivovar staci vse do 0.75l - veri, ze to je pro pivo lepsi

0/0
21.12.2015 20:45

F70r18a27n73t91i48š23e19k 64S71m30o41l34n90ý 1379465933179

On je to především lepší marketing. Archivní piva jsem sice viděl, ale ani minipéčka to nedělaj ve větších objemech.

0/0
21.12.2015 20:46

P97a73v57e91l 29V61a81j34n86e98r 4660232504697

To dělá spousta minipivovarů pro speciály. Jako ne že by mi to až tak vadilo, protože moje oblíbená míra jest 3 kusy, takže 2 lahve. V jiném případě mi to ale přijde nepraktické. Ze třetinky si dám belgána / trapistu, ale dávat si ipu v třetince, resp. 375 či 350 ml? To mi přijde divný...

+1/0
22.12.2015 8:13

T68o72m35a91s 28B30a77m38b84u43s 6644918474696

A cepovat do 0,4l je dobry pro Zemskou kapsu :D

0/0
22.12.2015 14:23
Foto

V86l21a51d66i57m36í20r 60V50o78l88k65o 6900672617239

V PET houby vydrží, ale pokut to vypijete do pár dní, rozdíl není. Ipu v plastu běžně beru. A to jsem mlsnej jako pes.;-)

+1/0
21.12.2015 15:05
Foto

V51l50a31d60i72m61í64r 45V27o73l38k69o 6880242367369

D

0/0
21.12.2015 15:05

P24a22v46e74l 57V10a64j23n58e18r 4320562124627

To neni balením, ale pivem. I ve skle mají "živá" piva krátkou trvanlivost.

+1/0
22.12.2015 9:35
Foto

V38l19a75d71i91m24í70r 86V96o35l56k15o 6480832967499

To je pravda, přesto doporučují výrobci v plastu neskladovat pivo tak dlouho jako ve skle. Jinak vcelku souhlas. Rozhodující je ona "živost"

0/0
22.12.2015 20:14
Foto

K71a36r51e62l 51P78l30a85c64h51ý 6856186114649

Podle me to neni az tak o uvareni, ale hlavne o vykvaseni a stoceni.

0/0
21.12.2015 13:40

R38u17d42a 64S44l29a93v26í32k 5223658376251

To se mýlíte, vaření je zásadní část výroby piva, kde se toho dá spoustu zkazit.

0/0
21.12.2015 14:07
Foto

K21a28r51e60l 79P25l19a45c95h15ý 6496216594879

Nemylim. Samozrejme, ze to je zasadni., avsak kvaseni a dokvasovani je rovnez zasadni. Ze se nemylim si myslim podle toho, ze jsem oborem sladovnik a v pivovaru Branik jsem napriklad uvaril tak 1 000 000 litru mladiny.

+2/0
21.12.2015 15:07

M89a16r49t38i61n 84K42o95ž49í72n 1825496771550

Pak musíte vědět, že způsob vaření má obrovský vliv na to, kolik bude v pivu zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů, což má vliv na výsledný charakter piva. Úplně jinak bude chutnat pivo vařené infuzně a jinak piva vařená dekokčně na jeden, dva (u českého ležáku asi nejčastější metoda) a nebo tři rmuty.

+1/0
21.12.2015 19:31
Foto

K54a14r39e95l 23P63l19a67c23h89ý 6156916904289

Samozrejme, ze to vim. A jakou to ma souvislost s tim, ze pivo musi radne vykvasit? Ono totiz i sebelepe uvarene, bude stale pouze mladina a pivo az po vykvaseni. Jedno souvisi s druhym.

+1/0
22.12.2015 1:07

J42a12n 91S53o83u40k13u20p 1814834136515

Dokvasit může v tanku a lahvovat v atmosféře, to používají i někteří domovarníci.

0/0
22.12.2015 8:35
Foto

L82a24d78i77s76l40a47v 63K90r91a74t53o96c95h77v32í91l 6584322688934

I hlavní kvašení může proběhnout v tanku.

0/0
22.12.2015 9:27

D23a63v47i80d 39K65a46č51í43r31e55k 1916710798948

Je dobře, že se malé pivovary soustřeďují piva typu IPA, ALE, PALE... Pokud začne větší pivovar vařit toto pivo "seriově" nejsem proti, ale ať to dělaj z chmele a bez chemie. Myslim, že jako mustr bych vzal vše od Matušky..Raptor, Apollo Galaxy, Zlatá Raketa....Co na to Stanislav Bernard? :-)

0/0
21.12.2015 11:52

P88a44v23e73l 54V37a36j49n36e48r 4560862624807

No vidíte, a já bych jako mustr vzal všechno z Kounického pivovaru. Takový Sorachi, Nelson Sauvin, Mouřenín, Porter... Akorát není tak proslavený jako Matuška. :-)

+2/0
21.12.2015 12:25

D27a32v60i43d 56K68a59č40í96r47e73k 1106210578698

Musím se zeptat v pivotéce..rád ochutnám :-)

+1/0
21.12.2015 13:03

P29a60v34e25l 82V43a57j45n58e24r 4650862244207

Jsou naprosto výborný, ale obávám se, že se vám budou špatně shánět. Prodávají buď přímo v pivovaru v Kounicích u Českého Brodu, a nebo ve Skladu nápojů v Liblicích.

Ještě doporučuji na jejich stránkách kounickypivovar.cz (které ausgerechtnet zrovna teď nefungují) kontrolovat, co je dostupné. ;-)

P.S. když jsem se napil Apollo Galaxy od Matušky, tak muj první dojem byl: "Dobrý, ale (kounický) Sorachi je lepší." :-)

0/0
21.12.2015 13:10

J42a81n 77S83o69u25k98u94p 1584254216455

Imo je Matuška momentálně spíš v útlumu. Některé jiné malé pivovary ho přejely.

+1/0
21.12.2015 14:12

F57r47a75n10t54i25š77e79k 17S86m32o71l78n47ý 1699865123299

Taky není divu, cena je nastavená na Matuška-hype, ne na reál.

+4/0
21.12.2015 20:53

J90a80n 45S30o64u64k95u26p 1504424706335

V té době byla taková poptávka po ́něčem jiném ́, že se to neřešilo. Dneska mi to přijde úlet, navíc některé jejich vzory nejsou zrovna za ty prachy moc adekvátní.

+1/0
22.12.2015 8:47

D11a19n14i47e84l 20N69. 57P69o49k19o44r13n54ý 6597166145321

Matuška je modní, ale je hodně pivovarů, co vaří piva lepší. Navíc, je to přesně, jak píšete. Všechno podle jednoho mustru :-( Pokud Vám nesedí jeho chuť a styl, nemáte na výběr.

0/0
21.12.2015 13:18

J55o21s92e38f 34P40o98k36o81r20n13ý 6372749454181

Zrovna Matuška a Lucky Bastard je až příliš přehypovaný. Najdete spoustu lepších piv které si nehrají na hogo fogo a nejsou nesmyslně předražená.

+1/0
21.12.2015 14:13

P82a85v22e66l 41V61a59j26n53e59r 4500712114277

Zrovna Lucky Basrarda jsem tuhle měl v ruce, ale nakonec ho nevzal. Jaké máte namysli? Uvítám tip. ;-)

0/0
21.12.2015 14:22

D20a14n89i21e28l 86N58. 40P72o84k73o47r58n37ý 6587546415741

Záleží na tom, jaký druh/styl piv máte rád?

0/0
21.12.2015 14:24

P72a35v29e67l 47V48a71j70n94e93r 4480782824687

No já bych to ani nevázal na styl. Donedávna jsem po zkušenostech s Permonem a Nomadem považoval ipu za chininovej hnus. Pak mi bylo řečeno, že Kounice Nelson Sauvin jsou taky ipa, tak jsem si řekl aha a jal se zkoumat. Třeba břevnovská ipa je výborná, Raven blond ipa taky, Raptor od Matušky, Albrecht 15 mi chutnal (17 mám v lednici, ale ještě jsem neměl). Jó a Clock No idols! (něco), 19ka z chmele Nelson Sauvin, ta byla taky výtečná! A k ní jsem si (rovněž na blind) vzal Rišaví Zmikund a to bylo taky výborný pivo.

Ležáček taky, třeba Koutská 12, Rychnovská kněžna, může bejt i silnější, třeba F.L.Věk z Dobrušky.

A nezapomeňma na dunkely: Koutská 14 a 18, Kounický Mouřenín či Porter.

0/0
21.12.2015 14:48

V97o19j71t16ě23c25h 56R58o58z51s22í37v92a93l 5130313675974

koutska 14 je nejlepsi cesky cerny lezak!

0/0
28.12.2015 21:34

P28a74v97e74l 96Š51e66b50e49s57t90a 4642918925118

Kurňa, hned jsem dostal chuť na summer ale z místního minipivovárku :-)

0/0
21.12.2015 11:50

J15a48n 48P65r52i41c25h28y24s75t77a55l 8191558773

Fuj, kdo delal ted odpudivy titulek?

Co melo jako znamena to "lůzra"?

Cestina i anglictina placi.

0/0
21.12.2015 11:38
Foto

K66a73r36e50l 60P18l69a32c21h29ý 6486716754979

To je novotvar, "dva v jednom". Neco mezi luzou a losserem. :-)

0/0
21.12.2015 13:17

R67u93d59a 28S36l87a54v63í65k 5243668126561

Loser se píše s jedním s

0/0
21.12.2015 14:08
Foto

K82a98r29e95l 56P94l71a89c27h37ý 6506426924449

Aha, nejsem anglictinar. Vychazel jsem z tech "zz".

0/0
21.12.2015 15:09

P25e36t46r 13O68b48r29l56í81k 2273365821663

Pivo je pivo . A víno zase víno.

+3/0
21.12.2015 11:15

J32i13ř18í 21J82u57ř60i85c33a 2918333901

Jste si jist? O tom by se dalo polemizovat. ;-)

0/0
21.12.2015 11:24

R76u14d18a 49S66l18a85v43í52k 5383368286201

Hluboká myšlenka...takové obvykle přicházejí po 6 pivech. :-)

+5/0
21.12.2015 11:38

H96o63n36z36a 26H11r69o73m37a48s 1855197257672

Nic proti pivu ale víno prostě je něco lepšího a také mnohem komplexnější na výrobu. Nemyslím moravské patoky...

0/−21
21.12.2015 11:14

L84a41d57i91s44l22a21v 91M44i20k16a 1241199494494

tím co jsi napsal jsi na sebe prozradil, že o tom absolutně nic nevíš a ještě má komplex, celkem slušné v jedné větě.

+16/0
21.12.2015 11:17

H24o92n75z88a 11H84r93o34m59a16s 1895627277482

Tak to určitě. Pracuju v dobrém vinařství ve španělsku vy jaké máte kvalifikace na to aby jste posoudil co je víc složitější na výrobu?

0/−10
21.12.2015 11:19

J64a31n 40S50o50u10k11u94p 1464914166985

V čem je víno konkrétně komplexnější na výrobu? Je to dost odvážné tvrzení.

+5/0
21.12.2015 11:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.