Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři

Létá z místa na místo a v pivovarech vaří podle vlastních receptů pivní speciály. „Pivo má u nás zatím stále image lůzra, má nálepku levného alkoholu. Myslím, že během nějakých deseti let se to změní,“ říká kočovný sládek Jan Kočka. Špatná piva se podle něj nedělají, neměla by totiž šanci. Občas však várku zkazí chyby výčepních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R32o41b86i73n 61Ž69i86ž51k69a 2338624186166

Tohle je asi nejlepší rozhovor o pivě, co jsem četl. Hodně se mi líbí, že se Kočka nepovyšuje nad "obyčejné" pijáky, ale bez předsudků si dá Prazdroj nebo dokonce géčko (zatímco spousta pivních pozérů sice Kočkovu tvorbu adoruje, ale gambáčem by si neumyli boty) :-)

0/0
3.1.2016 22:38

K71a79r85e94l 79N66e68č33a31s 5963529170950

Tak někdo pije víno,jiný pivo.Jsou i kořalečníci.Všechny tyto nápoje jsou buď dobré nebo mohou být patok.Lůzry tyto nápoje mohou spíše vyrobit.;-D

0/0
22.12.2015 15:36

F94r14a64n92t29i33š15e72k 83E15l59i79á49š 6337383535486

Pivo beru jako ochucenou vodu, která výborně zahání žízeň. Víno pochází z lisovaných hroznů a je to božský nápoj.

+1/−7
21.12.2015 19:43

J84a75r65o94s97l96a93v 73J52o72s78e71f 5112430440664

Dobré pivo je nápoj k vepřo-knedlo-zelo, popřípadě zaskočit na jedno. Dobré víno je nápoj k jiným jídlům a na posezení nejlépe ve sklípku. Pro mne je to takto. Oba nápoje, jsou-li dělané s láskou jsou skvělé, ovšem vybírám si, jak v pivu, tak i ve víně. Sládkům i vinařům (dobrým vynikajícím) zdar a dlouhá léta!

+4/0
21.12.2015 16:21

F65r73a82n86t75i14š39e13k 43S86m74o36l25n40ý 1429405793829

;-)R^

Jasně, trh je o boji o spotřebitele, ale pokud připustíme, že televize servíruje lidem nejlépe jejich vlastní myšlenky tak, aby byli spokojeni, a porovnáme seriály či filmy o víně a o pivu, tak je jasné, že cílovka je pořád někde jinde.

Jasně, jsou tu konzumenti pod obojí, ale ti se zase nenechaj zmasit reklamou tak, aby přešli jen na jedno z toho.

+1/0
21.12.2015 20:45
Foto

V21l75a50d10i96m17í69r 28V75o59l35k10o 6820702247229

Jsem zapálený pivař. Ten mok prostě miluji. Pivní speciály...hmmmm.

Dobré víno mám sice rád a není mi líto obětovat nějakou kačku, ale dám si ho jednou za uherák. Tak jen doufám, že nepůjde cena na dvojnásobek.:-/

0/0
21.12.2015 15:03

J82o59s54e66f 71P80o46k62o61r20n31ý 6672579224401

Tak základem je to že tyto pivovary nemají na stáčecí linku a to ani finance ani produkci, stáčení probíhá ručně. Dokážete si představit následný opruz pro minipivovar se 4mi stálými zaměstnanci se zálohovanými lahvemi?

+1/0
21.12.2015 14:20

P47a91v27e32l 67V25a65j76n75e26r 4570372784767

To bych pochopil, tak proč to nestočej do PETky a hned můžou místo 90 Kč za 0,75 l účtovat 60-70 Kč za 1l PET. ;-)

0/0
21.12.2015 14:23

D42a13n14i21e12l 56N82. 85P22o20k39o39r86n47ý 6857846115691

Protože v Česku jsou stále trupky, co prohlašují, že pivo v PETce je hnus, ale ve skle, to je, panečku, něco! ;-)

+3/0
21.12.2015 14:26

P63a29v86e18l 64V48a56j96n26e82r 4780492244537

Dost pivovarů dává třeba 12-14ky do PET a ipy apod. do 0,75l skla. Zřejmě to má vzbudit dojem něčeho vzácnějšího.

0/0
21.12.2015 14:44

P66a85u28l 17K27u55c55e64r57a 4617780175919

Zemsky pivovar staci vse do 0.75l - veri, ze to je pro pivo lepsi

0/0
21.12.2015 20:45

F37r38a27n89t90i25š86e72k 59S88m34o47l64n64ý 1159405983169

On je to především lepší marketing. Archivní piva jsem sice viděl, ale ani minipéčka to nedělaj ve větších objemech.

0/0
21.12.2015 20:46

P72a94v85e72l 11V28a78j66n55e24r 4970712344387

To dělá spousta minipivovarů pro speciály. Jako ne že by mi to až tak vadilo, protože moje oblíbená míra jest 3 kusy, takže 2 lahve. V jiném případě mi to ale přijde nepraktické. Ze třetinky si dám belgána / trapistu, ale dávat si ipu v třetince, resp. 375 či 350 ml? To mi přijde divný...

+1/0
22.12.2015 8:13

T57o55m28a68s 97B91a86m34b37u79s 6174958934686

A cepovat do 0,4l je dobry pro Zemskou kapsu :D

0/0
22.12.2015 14:23
Foto

V61l90a49d34i57m54í15r 21V16o64l36k98o 6210332687719

V PET houby vydrží, ale pokut to vypijete do pár dní, rozdíl není. Ipu v plastu běžně beru. A to jsem mlsnej jako pes.;-)

+1/0
21.12.2015 15:05
Foto

V74l86a64d94i89m19í45r 46V41o16l28k48o 6670152647159

D

0/0
21.12.2015 15:05

P34a19v15e63l 73V73a24j78n32e45r 4490622414987

To neni balením, ale pivem. I ve skle mají "živá" piva krátkou trvanlivost.

+1/0
22.12.2015 9:35
Foto

V80l63a64d64i15m29í41r 97V78o52l54k13o 6920502357669

To je pravda, přesto doporučují výrobci v plastu neskladovat pivo tak dlouho jako ve skle. Jinak vcelku souhlas. Rozhodující je ona "živost"

0/0
22.12.2015 20:14
Foto

K52a10r10e31l 73P11l28a15c96h10ý 6726846714539

Podle me to neni az tak o uvareni, ale hlavne o vykvaseni a stoceni.

0/0
21.12.2015 13:40

R68u81d14a 41S35l64a83v13í98k 5443738356401

To se mýlíte, vaření je zásadní část výroby piva, kde se toho dá spoustu zkazit.

0/0
21.12.2015 14:07
Foto

K61a18r70e80l 72P52l65a91c48h62ý 6196346784459

Nemylim. Samozrejme, ze to je zasadni., avsak kvaseni a dokvasovani je rovnez zasadni. Ze se nemylim si myslim podle toho, ze jsem oborem sladovnik a v pivovaru Branik jsem napriklad uvaril tak 1 000 000 litru mladiny.

+2/0
21.12.2015 15:07

M58a66r15t56i55n 36K35o82ž71í97n 1605256701820

Pak musíte vědět, že způsob vaření má obrovský vliv na to, kolik bude v pivu zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů, což má vliv na výsledný charakter piva. Úplně jinak bude chutnat pivo vařené infuzně a jinak piva vařená dekokčně na jeden, dva (u českého ležáku asi nejčastější metoda) a nebo tři rmuty.

+1/0
21.12.2015 19:31
Foto

K49a10r64e57l 48P70l65a95c36h29ý 6986416164609

Samozrejme, ze to vim. A jakou to ma souvislost s tim, ze pivo musi radne vykvasit? Ono totiz i sebelepe uvarene, bude stale pouze mladina a pivo az po vykvaseni. Jedno souvisi s druhym.

+1/0
22.12.2015 1:07

J29a29n 94S16o55u29k34u46p 1934874276985

Dokvasit může v tanku a lahvovat v atmosféře, to používají i někteří domovarníci.

0/0
22.12.2015 8:35
Foto

L15a77d45i72s29l57a81v 82K52r48a96t61o85c18h78v62í39l 6844562248294

I hlavní kvašení může proběhnout v tanku.

0/0
22.12.2015 9:27

D73a62v52i13d 53K68a51č57í13r15e76k 1406490648868

Je dobře, že se malé pivovary soustřeďují piva typu IPA, ALE, PALE... Pokud začne větší pivovar vařit toto pivo "seriově" nejsem proti, ale ať to dělaj z chmele a bez chemie. Myslim, že jako mustr bych vzal vše od Matušky..Raptor, Apollo Galaxy, Zlatá Raketa....Co na to Stanislav Bernard? :-)

0/0
21.12.2015 11:52

P59a63v98e51l 59V33a17j80n31e43r 4300462494717

No vidíte, a já bych jako mustr vzal všechno z Kounického pivovaru. Takový Sorachi, Nelson Sauvin, Mouřenín, Porter... Akorát není tak proslavený jako Matuška. :-)

+2/0
21.12.2015 12:25

D16a19v40i13d 78K40a25č92í69r75e88k 1406340498428

Musím se zeptat v pivotéce..rád ochutnám :-)

+1/0
21.12.2015 13:03

P30a30v45e52l 90V12a75j84n14e64r 4950652814317

Jsou naprosto výborný, ale obávám se, že se vám budou špatně shánět. Prodávají buď přímo v pivovaru v Kounicích u Českého Brodu, a nebo ve Skladu nápojů v Liblicích.

Ještě doporučuji na jejich stránkách kounickypivovar.cz (které ausgerechtnet zrovna teď nefungují) kontrolovat, co je dostupné. ;-)

P.S. když jsem se napil Apollo Galaxy od Matušky, tak muj první dojem byl: "Dobrý, ale (kounický) Sorachi je lepší." :-)

0/0
21.12.2015 13:10

J32a31n 11S85o95u95k45u36p 1694344716665

Imo je Matuška momentálně spíš v útlumu. Některé jiné malé pivovary ho přejely.

+1/0
21.12.2015 14:12

F92r33a62n28t97i67š48e10k 22S83m93o58l68n39ý 1339355483829

Taky není divu, cena je nastavená na Matuška-hype, ne na reál.

+4/0
21.12.2015 20:53

J73a42n 71S10o52u66k39u48p 1524464836925

V té době byla taková poptávka po ́něčem jiném ́, že se to neřešilo. Dneska mi to přijde úlet, navíc některé jejich vzory nejsou zrovna za ty prachy moc adekvátní.

+1/0
22.12.2015 8:47

D75a28n28i45e81l 61N51. 45P97o97k42o30r56n47ý 6377516265661

Matuška je modní, ale je hodně pivovarů, co vaří piva lepší. Navíc, je to přesně, jak píšete. Všechno podle jednoho mustru :-( Pokud Vám nesedí jeho chuť a styl, nemáte na výběr.

0/0
21.12.2015 13:18

J71o19s87e86f 59P39o93k92o79r94n88ý 6582259124261

Zrovna Matuška a Lucky Bastard je až příliš přehypovaný. Najdete spoustu lepších piv které si nehrají na hogo fogo a nejsou nesmyslně předražená.

+1/0
21.12.2015 14:13

P28a18v74e40l 32V56a71j83n12e83r 4750982504527

Zrovna Lucky Basrarda jsem tuhle měl v ruce, ale nakonec ho nevzal. Jaké máte namysli? Uvítám tip. ;-)

0/0
21.12.2015 14:22

D14a39n86i31e84l 73N73. 15P88o68k88o50r87n80ý 6567556485821

Záleží na tom, jaký druh/styl piv máte rád?

0/0
21.12.2015 14:24

P40a14v38e39l 61V21a92j19n98e35r 4840122834397

No já bych to ani nevázal na styl. Donedávna jsem po zkušenostech s Permonem a Nomadem považoval ipu za chininovej hnus. Pak mi bylo řečeno, že Kounice Nelson Sauvin jsou taky ipa, tak jsem si řekl aha a jal se zkoumat. Třeba břevnovská ipa je výborná, Raven blond ipa taky, Raptor od Matušky, Albrecht 15 mi chutnal (17 mám v lednici, ale ještě jsem neměl). Jó a Clock No idols! (něco), 19ka z chmele Nelson Sauvin, ta byla taky výtečná! A k ní jsem si (rovněž na blind) vzal Rišaví Zmikund a to bylo taky výborný pivo.

Ležáček taky, třeba Koutská 12, Rychnovská kněžna, může bejt i silnější, třeba F.L.Věk z Dobrušky.

A nezapomeňma na dunkely: Koutská 14 a 18, Kounický Mouřenín či Porter.

0/0
21.12.2015 14:48

V52o50j75t65ě12c36h 39R37o51z23s28í16v50a81l 5670903365564

koutska 14 je nejlepsi cesky cerny lezak!

0/0
28.12.2015 21:34

P45a91v68e46l 23Š73e76b75e38s75t73a 4482298865838

Kurňa, hned jsem dostal chuť na summer ale z místního minipivovárku :-)

0/0
21.12.2015 11:50

J59a96n 47P14r90i53c22h53y13s62t25a20l 8551698213

Fuj, kdo delal ted odpudivy titulek?

Co melo jako znamena to "lůzra"?

Cestina i anglictina placi.

0/0
21.12.2015 11:38
Foto

K50a18r97e38l 66P90l69a16c36h11ý 6876356974639

To je novotvar, "dva v jednom". Neco mezi luzou a losserem. :-)

0/0
21.12.2015 13:17

R63u12d92a 41S31l90a83v30í85k 5453138326481

Loser se píše s jedním s

0/0
21.12.2015 14:08
Foto

K64a83r97e62l 31P15l26a34c65h49ý 6906296914889

Aha, nejsem anglictinar. Vychazel jsem z tech "zz".

0/0
21.12.2015 15:09

P90e21t13r 12O27b23r89l49í59k 2313785331783

Pivo je pivo . A víno zase víno.

+3/0
21.12.2015 11:15

J36i30ř31í 61J35u43ř52i15c31a 2378473661

Jste si jist? O tom by se dalo polemizovat. ;-)

0/0
21.12.2015 11:24

R30u80d38a 96S62l12a21v39í12k 5923198826431

Hluboká myšlenka...takové obvykle přicházejí po 6 pivech. :-)

+5/0
21.12.2015 11:38

H84o19n58z25a 33H75r83o96m36a88s 1135437867652

Nic proti pivu ale víno prostě je něco lepšího a také mnohem komplexnější na výrobu. Nemyslím moravské patoky...

0/−21
21.12.2015 11:14

L85a49d83i68s82l64a44v 96M41i60k51a 1961299664934

tím co jsi napsal jsi na sebe prozradil, že o tom absolutně nic nevíš a ještě má komplex, celkem slušné v jedné větě.

+16/0
21.12.2015 11:17

H76o43n21z48a 28H49r34o93m88a97s 1605627697922

Tak to určitě. Pracuju v dobrém vinařství ve španělsku vy jaké máte kvalifikace na to aby jste posoudil co je víc složitější na výrobu?

0/−10
21.12.2015 11:19

J90a35n 63S74o46u35k89u27p 1344354276975

V čem je víno konkrétně komplexnější na výrobu? Je to dost odvážné tvrzení.

+5/0
21.12.2015 11:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.