Diskuze

VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město

Život včel neohrožují nejvíce nemoci, ale spíš nerozumné změny jejich přirozeného prostředí. „Jsem přesvědčen, že největším škůdcem včel je člověk,“ říká v rozhovoru pro projekt Lidé Česka včelař Jiří Šturma. Sám proto používá minimum chemie. Kritériem úspěchu podle něho není produkce medu, ale společenská funkce včelaření.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J21a28n 50M46l27ý59n92e85k

23. 6. 2015 13:59

Opravdu moc hezký rozhovor o včelaření. Včelaření je ušlechtilá, prospěšná a krásná záliba.

0 0
možnosti

Když mi muž od sestřenky v Uruguayi říkal, že má od 220 včelstev cca 2.500 kg medu taxem mu moc nevěřil. Vidím, že to může být pravda!

0 0
možnosti

J35a61n 81M39a59r70e89k

23. 6. 2015 11:37

Ale už to není ani zábava, natož práce. To už bude celkem dřina. Prý to jeden zvládne.

0 0
možnosti

E18m16i65l 56R15a29š90n18e62r

22. 6. 2015 16:08

S tím názorem na městské včelaření bych si taky dovolil nesouhlasit,nejlepší místa by mohla být a možná i bio v bývalých vojenských újezdech.

1 0
možnosti

Med z Prahy si nikdy nekoupím... stejně jako v Praze nebudu nikdy pít vodu z vodovodu atd.

0 1
možnosti

P26e66t52r 66L33u52k42e97š

22. 6. 2015 13:54

Hergot, to je ale dlouhý rozhovor.

1 0
možnosti

Ale hezký. V půlce jsem si ho raději na později poslal do Kindla ...

0 0
možnosti

Pekny clanek. Nejvic me zaujaly dve veci - rada jak spravne odstranit zihadlo a nazor vcelare na bio vyrobky, ten ja totiz sdilim, ale superekobio nadsencu je stale hodne

5 0
možnosti

R59a24d70e50k 95J17a76h70n

22. 6. 2015 11:24

Hezký a poučný rozhovor. Jen bych nesouhlasil s tím, že ubývají lesy. Nyní máme největší zalesnění země od dob velké kolonizace (vnitřní i německé) ve 13. století.

9 0
možnosti

Stejně tak je nesmyslem tvrzení na závěr, že cukr je "chemie". Extrakce sacharózy z řepy je čistě fyzikální. Jde jen o hodně vyčištěnou přírodní látku, celkem bez problémů extrahovatelnou i doma. Léta už se cukr chemicky ani nebělí (což nemělo vliv na samotný cukr ale na odbarvení příměsí), ale prostě se nechá hrubě vykrystalizovat a pak se v pračkách krátce na povrchu umyje od nečistot....  A ta "špína" se ve finále zkvasí a vypálí na líh.

9 0
možnosti

Me by zajimalo,zda je pravda, ze varroaza se leci sama tim ze ul ma plechovou strechu na kterou sviti slunce. Teplota 40st v ule po 2h pry virus spolehlive znici. A udajne je ji tolik protoze se modernizuji uly. Umi nekdo odppvedet?

0 0
možnosti

Tohle bych neriskoval - i včely můžete upéct.

Ale protože opravdu včela snese vyšší teplotu než roztoč varoazy, experimentuje se s termoboxy, ve kterých úl i s včelami zahřejete nad 40 stupňů roztoče zničíte a včely přežijí.

Podobně lze zničit i hmyzomorku včelí.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

J14a63n 44M25a12r88e40k

22. 6. 2015 11:34

Dá se to tak říct. Ale zrovna včely na tohle nehrají. Nemůžete je brát jako spečenstvo tísíců jednotlivců. jedno včelstvo je jeden organismus. Včela se bez ostatních ani nenakrmí.

6 1
možnosti

No vidíte. A já si přesto med z Prahy nikdy nekoupím, a budu ho brát i nadále jen od lidí u kterých vím že mají včelíny v čisté přírodě.

0 0
možnosti

R39a77d21e82k 64J59a70h69n

22. 6. 2015 11:25

Čistá příroda neexistuje, všude se na polích hnojí a postřikuje. Ve městě paradoxně ne.

11 0
možnosti