Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město

Život včel neohrožují nejvíce nemoci, ale spíš nerozumné změny jejich přirozeného prostředí. „Jsem přesvědčen, že největším škůdcem včel je člověk,“ říká v rozhovoru pro projekt Lidé Česka včelař Jiří Šturma. Sám proto používá minimum chemie. Kritériem úspěchu podle něho není produkce medu, ale společenská funkce včelaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J47a22n 14M79l22ý42n46e93k 3652797302129

Opravdu moc hezký rozhovor o včelaření. Včelaření je ušlechtilá, prospěšná a krásná záliba.

0/0
23.6.2015 13:59

L75u73b89o54m67í66r 28S37a50z23e26č71e73k 7749718145113

Když mi muž od sestřenky v Uruguayi říkal, že má od 220 včelstev cca 2.500 kg medu taxem mu moc nevěřil. Vidím, že to může být pravda!

0/0
23.6.2015 10:21

J43a39n 21M77a37r74e93k 4599962494949

Ale už to není ani zábava, natož práce. To už bude celkem dřina. Prý to jeden zvládne.

0/0
23.6.2015 11:37

L60u84b86o23m85í52r 47S18a61z66e23č40e74k 7639148795553

Je v důchodu a med posílá v barelech do USA za pěkný prachy!

0/0
23.6.2015 11:49

J84a52n 71M28a29r32e90k 4159572974739

Přejte mu to. Jsou to ssakra zasloužený prachy.

0/0
23.6.2015 12:11

E39m60i42l 88R38a52š43n89e26r 1753754230880

S tím názorem na městské včelaření bych si taky dovolil nesouhlasit,nejlepší místa by mohla být a možná i bio v bývalých vojenských újezdech.

+1/0
22.6.2015 16:08

P84a90v25e90l 90S13o26b70o61t62k84a 5430454

Med z Prahy si nikdy nekoupím... stejně jako v Praze nebudu nikdy pít vodu z vodovodu atd.

0/−1
22.6.2015 16:21

B25o15h10u44s51l66a32v 25K27r56á19l25í65k 2441120709906

Víc věříte vodě ze své studny, kterou máte na dvorku hned vedle hnojníku a žumpy, že.

+3/0
22.6.2015 20:41

P26a42v19e80l 12S53o55b77o25t72k16a 5580484

I kdepak  - věřím jen balené kojenecké vodě, porotože jen ta je opradu čistá a pravidelně pečlivě kontrolovaná.

0/0
22.6.2015 21:40

J69a39n 71M67a89r79e15k 4819392604189

Chyba lávky...

Balená voda, byla li vystavena kolísání teplot má v sobě tolik jedovaté chemie z katalyzátorů plastu, že byste ji pít neměl.

Stačí aby kamion s vodou stál několik hodin na slunci.

Dobrou chuť.

0/−3
22.6.2015 22:43

P49a49v58e67l 75S84o69b61o46t96k49a 5400744

Ale já píšu o balené kojenecké vodě.

A to si pište že pro miminka je pečlivě kontrolovaná jak voda, tak i obal..

0/0
23.6.2015 10:57

J34a87n 66M35a69r64e78k 4689482404459

Chtěl bych mít vaši důvěru.

+1/0
23.6.2015 11:29

P18a17v95e42l 40S28o57b51o39t75k29a 5230944

Něčemu věřit musíte - a věřit kojencké balené vodě bude vždy lepší než věřit vodě z vodovodu - i to je jen víra...

0/0
23.6.2015 12:28

P81e64t50r 64L36u29k31e23š 7787937880160

Hergot, to je ale dlouhý rozhovor.

+1/0
22.6.2015 13:54

P46ř38e25m38e89k 53P97a43v15k40a 8258952938441

Ale hezký. V půlce jsem si ho raději na později poslal do Kindla ...

0/0
22.6.2015 13:57

P65a73v78e14l 22K51u16r25f48ü85r26s51t 3968563205779

hezký rozhovor R^

+5/0
22.6.2015 13:08

K57a67t50e13ř19i86n16a 90F86e17n72c90l25o91v21á 8523307308873

Pekny clanek. Nejvic me zaujaly dve veci - rada jak spravne odstranit zihadlo a nazor vcelare na bio vyrobky, ten ja totiz sdilim, ale superekobio nadsencu je stale hodne

+5/0
22.6.2015 12:51

R16a27d84e58k 33J41a67h34n 8126857825385

Hezký a poučný rozhovor. Jen bych nesouhlasil s tím, že ubývají lesy. Nyní máme největší zalesnění země od dob velké kolonizace (vnitřní i německé) ve 13. století.

+9/0
22.6.2015 11:24

R58o56m88a88n 28V49i82t65h17o16u37s 3115131636100

Stejně tak je nesmyslem tvrzení na závěr, že cukr je "chemie". Extrakce sacharózy z řepy je čistě fyzikální. Jde jen o hodně vyčištěnou přírodní látku, celkem bez problémů extrahovatelnou i doma. Léta už se cukr chemicky ani nebělí (což nemělo vliv na samotný cukr ale na odbarvení příměsí), ale prostě se nechá hrubě vykrystalizovat a pak se v pračkách krátce na povrchu umyje od nečistot....  A ta "špína" se ve finále zkvasí a vypálí na líh.

+9/0
22.6.2015 12:08

R33a60d78i52m 59P81o63l98á35š37e47k 9616963909119

Říkejte to zeleně nablblým lidem.;-D;-D

+1/0
22.6.2015 12:11

B56o67h55u49s48l87a38v 19K81r92á72l40í98k 2861770119916

To je ten absurdní strach z chemie. Přitom biologické jedy jsou mnohdy mnohem škodlivější než čistě chemické jedy.

0/0
22.6.2015 20:59

M25a35r39t33i97n 32K82ř14í97ž77e46k 4384455846837

On pánovi asi nikdo neřekl, že ten strašně chemický cukr se skládá z glukózy a fruktózy stejně, jako med...

0/0
25.6.2015 9:18

J40a79n 67N75o13v22á61k 7525644158397

je hlavně ze sacharózy

0/0
29.6.2015 14:39

P14ř71e52m54e26k 41P63a16v61k19a 8238102638511

To je pravda, brutálně se zalesňovalo už v předminulém století, kdy byla velká poptávka po dřevě - bohužel kvůli ekonomice se ve velkém začaly pěstovat smrkové monokultury a to přineslo i všechna negativa.

0/0
22.6.2015 13:59

J30a19n 25M88l16ý35n76e94k 3942937702519

V rozhovoru byla spíše řeč o tom, že v lese chybí staré stromy a proto je populace divoce žijících včel na sestupu, protože chybí dutiny.

Mladých lesů je opravdu dost a souhlasím, že plošně lesů neubývá.

0/0
23.6.2015 13:57

M91a27r61t45i66n 63B29e85r69a39n 1484928473411

Me by zajimalo,zda je pravda, ze varroaza se leci sama tim ze ul ma plechovou strechu na kterou sviti slunce. Teplota 40st v ule po 2h pry virus spolehlive znici. A udajne je ji tolik protoze se modernizuji uly. Umi nekdo odppvedet?

0/0
22.6.2015 11:16

P66a91v39e67l 98S26o61b23o92t97k61a 5870224

Tohle bych neriskoval - i včely můžete upéct.

Ale protože opravdu včela snese vyšší teplotu než roztoč varoazy, experimentuje se s termoboxy, ve kterých úl i s včelami zahřejete nad 40 stupňů roztoče zničíte a včely přežijí.

Podobně lze zničit i hmyzomorku včelí.

+1/0
22.6.2015 11:21

M83a29r87t81i46n 29B48e45r67a22n 1904678303811

Takze na tom neco je ze modernizace ulu prinasi takove nemoci?

0/0
22.6.2015 11:32

P12a16v63e55l 94S13o45b94o38t12k56a 5610134

těžko říct..

" Tento roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V Česku je rozšířen od 70. let 20. století."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Varro%C3%A1za

0/0
22.6.2015 11:46

J58a62n 58M61a28r15e49k 4369872174519

Varoaza je dar globalizace. Modernizace úlů naopak nemoci utlumuje. Větší problém je pasivita včelaře. Zanedbaná včelstva potom ohrožují ostatní.

+2/0
22.6.2015 11:49

R35a18d28i53m 84P55o20l29á62š57e48k 9316353779789

Dnešní včely jsou přešlechtěné. Zatímco dříve pomalu každý větší včelař po desetiletí vychovával svou linii včel přizpůsobenou jeho způsobu práce a místním podmínkám, dneska téměř všichni kupují a rozchovávají dotované včelí matky z komerčních chovů. Na území Čr je šlechtěno asi 5 včelích linií včely Kraňky, plemenivo z těchto chovů nakupuje asi tisíc komerčních chovatelů včelích matek a jejich včelí matky pak kupují jednotliví včelaři. Ještě před 30 - 40 lety bylo na území ČR stovky, možná tisíce včelaři chovaných místních liní včelích matek, geneticky od sebe více či méně odlišných a přizpůsobených místním podmínkám. Dneska, protože komerčně chované matky slibují mnohem větší výnos medu, je téměř všude na území Čr chováno jenom asi těch cca 5 všelijak mezi sebou pokřížených chovaných liní. V podstatě zmizela genetická diverzita včelstev chovaných na území našeho státu. Všechna včelstva na našem území reagují na nepřiznivé vlivy, nemoci nebo parazity , v podstatě úplně obdobně. Rozdíl je daný pouze místním klimatem , například rozdílem mezi teplotami zvláště v zimě mezi třeba Znojemskem a mezi třeba Bruntálskem.

Proto potom jedny roky, kdy jsou příhodné podmínky, bude mít u nás většina včelařů hodně medu , bude ho nadbytek a včelaři budou muset prodávat levně. Jiné roky, vhodné třeba pro šíření varaózy, zase u nás budou plošné úhyny většiny včelstev , jako tomu bylo loni a předloni a medu bude málo.

+6/0
22.6.2015 12:10

R85a16d30i72m 92P78o10l33á20š43e20k 9596863199679

Je to jedna z metod, která částečně funguje, ale je zároveň velice pracná. Tudíž je vhodná jen pro víkendové včelaře s málo včelstvy anebo pro včelůaře důchodce, co mohou být u včel celý týden.

Pro ostatní včelaře, což je většina včelařů a hlavně většina chovaných včelstev není kvůli vysoké pracnosti vhodná.

Sranda je, že jediná vhodná metoda pro komerční včelaře a včelaře s nedostatkem času  je ta "chemická" , ovšem účinnost používaných látek v současné době už dobíhá, roztoči si po 30 letech z velké části na tyto látky už zvykli. Nyní zbývá pravděpodobně už jenom pár let, až roztoči tu adaptaci dokončí a léčiva se stanou neúčinná. A nové rovnocenné chemické látky k dispozici nejsou, nehledají se. Do 5 - 10 let pravděpodobně budou muset kvůli tomu naši komerční a polokomerční včelaři zavést alternativní metody ošetřování proti varaóze a tím znatelně zvýšit pracnost při ošetřování včelstev. Což se určitě promítne do zvyšování ceny medu.

0/−1
22.6.2015 12:21

T33o49m86á57š 16B68y24d38e53l12s93k38ý 8180281120

nemáte přesně pravdu o věku včelařů. měli jsme na zahradě cca 10 úlů, táta se o ně staral a chodil do práce.. Obden jsme se do toho podívali, mně včelí žihadlo nevadilo, ale tátovi naběhla ruku hned. někdy si ho nechával dát schválně, proti revmatu

0/0
22.6.2015 14:59

Z51d39e98n70ě65k 27T11r19u37t65n29o86v54s59k15ý 7543863186290

je rozdíl mít jeden úl, deset, sto, dvěstě... ;-)

0/0
22.6.2015 22:30

P47a87v44e25l 19S55o45b28o71t66k33a 5630714

Těch metod je povícero, a některé se v ČR ještě nezačaly používat, i když např. kyselina šťavelová prý v Rakousku funguje docela dobře

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150002267/?lang=cs

0/0
22.6.2015 16:20

O78l18d48ř81i51c67h 16L25e92b50e26d91a 5877675151100

Před lety jsem někde viděl článek o léčení včel teplem. Je k tomu potřeba speciální termokomora vyhřátá na 50°C. Matka se vychytí a procedury se neúčasní. Včely se nasypou do vřetene se síťovanými stěnami a 10 min se vrtí v termokomoře. Přitom uhyne většina trubců a asi i roztoči. Smysl použít tuto metodu je asi jen u včelstva bez plodu, tedy u roje, kde je ale zase obtížné vychytit matku. Metodu jsem nezkoušel, jen mě to zajímalo jako poslední možnost. V úle včely takovou teplotu mít nebudou, uhynul by plod, stekly by plásty atd.

0/0
22.6.2015 22:47

R87a81d16e83k 57K22a57d64l31e78c 6333767829847

Takže ten pán každý rok způsobí smrt stovce včelek..

0/0
22.6.2015 11:12

J98a81n 29M11a24r86e35k 4519812174109

Dá se to tak říct. Ale zrovna včely na tohle nehrají. Nemůžete je brát jako spečenstvo tísíců jednotlivců. jedno včelstvo je jeden organismus. Včela se bez ostatních ani nenakrmí.

+6/−1
22.6.2015 11:34
Foto

H79a65n46a 75A19n93t62o94n11o79v78á 6657589714904

Jenže bez jeho péče by ty včely nepřišly vůbec na svět.

+2/0
22.6.2015 11:58

T35o42m96á92š 55B57y60d71e70l92s25k15ý 8820151270

ty včely by zahynuly stejně,životnost včely je přes letní období 21 dní

+2/0
22.6.2015 15:00

P67a80v91e95l 32S70o74b56o30t98k66a 5390174

No vidíte. A já si přesto med z Prahy nikdy nekoupím, a budu ho brát i nadále jen od lidí u kterých vím že mají včelíny v čisté přírodě.

0/0
22.6.2015 11:08

R74a15d28e34k 98J44a18h69n 8926207265735

Čistá příroda neexistuje, všude se na polích hnojí a postřikuje. Ve městě paradoxně ne.

+11/0
22.6.2015 11:25

P67a52v30e60l 42S90o33b18o64t73k82a 5520534

Stejně jako můžete potkat česká jablka pěstovaná vedle dálnice.

Takže na to koukejte obráceně - med od magistrály ani od D1 ne, ale například z Železných hor ano.

0/0
22.6.2015 11:49

J32a54n 50M11a70r83e82k 4149502714359

Životní prostředí je celek. není někde zdravější než jinde. To, že nevidíte zátěže na venkově, venkov nedělá zdravější.

+3/0
22.6.2015 11:38

P84a96v17e98l 98S43o80b56o86t62k76a 5640394

Ale když přijedu do Prahy, vidím a hlavně cítím, že tudy cesta nevede.

+1/0
22.6.2015 11:47

J56a60n 98M86a86r23e72k 4379102894799

Na venkově je zase kontaminovaná voda a spusta dobrot z postřiků. ve městech jsou problém exalace, na venkově jsou to chemie a bakterie

+1/0
22.6.2015 11:56

P44a85v49e65l 93S28o96b65o81t45k77a 5380494

Všude je něco, ale nikdo mne nepřesvědčí, že med z Prahy je zdravější než z Vysočiny.

0/0
22.6.2015 15:51

J61a81n 79M75a75r53e54k 4879722924239

To vás taky nikdo nepřesvědčuje. Každá oblast má své zátěže a poslední dobou jsou větší problém ty chemické na venkově, než exhalace ve městech. Na opravdu nezatížené lokalitě byste musel v okruhu 5 km vyloučit zemědělskou činnost.

0/0
23.6.2015 10:13

R18a16d27i74m 93P20o35l97á20š92e35k 9716423899769

Zrovna včely mají schopnost při zpracovávání sladiny v med odstranit většinu jedovatých látek. Pokud prostředí, ve kterém žijí, není zrovna extrémně znečištěné, něco ve smyslu průmyslového ovzduší  velkých čínských měst, je produkovaný med prakticky úplně čistý. A je skoro jedno, jestli se jedná o med z včel uprostřed hlubokého lesa nebo z včel ve městě.

+3/0
22.6.2015 12:33

M52i75c37h97a44l 37M63a43l14ý 5502454449863

No to bych chtěl vidět, jak včely odstraňují glyfosát (roundup) z řepky...

0/−1
22.6.2015 13:15





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.