Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město

Život včel neohrožují nejvíce nemoci, ale spíš nerozumné změny jejich přirozeného prostředí. „Jsem přesvědčen, že největším škůdcem včel je člověk,“ říká v rozhovoru pro projekt Lidé Česka včelař Jiří Šturma. Sám proto používá minimum chemie. Kritériem úspěchu podle něho není produkce medu, ale společenská funkce včelaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J68a15n 61M47l26ý76n70e44k 3222177942479

Opravdu moc hezký rozhovor o včelaření. Včelaření je ušlechtilá, prospěšná a krásná záliba.

0/0
23.6.2015 13:59

L27u27b91o16m19í35r 40S20a11z83e47č13e45k 7679958125843

Když mi muž od sestřenky v Uruguayi říkal, že má od 220 včelstev cca 2.500 kg medu taxem mu moc nevěřil. Vidím, že to může být pravda!

0/0
23.6.2015 10:21

J57a77n 81M21a34r57e35k 4399862154419

Ale už to není ani zábava, natož práce. To už bude celkem dřina. Prý to jeden zvládne.

0/0
23.6.2015 11:37

L95u29b60o61m52í66r 29S66a78z67e51č88e22k 7559498835663

Je v důchodu a med posílá v barelech do USA za pěkný prachy!

0/0
23.6.2015 11:49

J57a12n 58M79a68r58e64k 4389232364929

Přejte mu to. Jsou to ssakra zasloužený prachy.

0/0
23.6.2015 12:11

E68m65i76l 31R30a98š24n81e32r 1843604770470

S tím názorem na městské včelaření bych si taky dovolil nesouhlasit,nejlepší místa by mohla být a možná i bio v bývalých vojenských újezdech.

+1/0
22.6.2015 16:08

P39a32v27e15l 88S68o65b84o72t68k80a 5840554

Med z Prahy si nikdy nekoupím... stejně jako v Praze nebudu nikdy pít vodu z vodovodu atd.

0/−1
22.6.2015 16:21

B60o36h69u94s32l38a40v 36K96r23á89l29í68k 2231410669616

Víc věříte vodě ze své studny, kterou máte na dvorku hned vedle hnojníku a žumpy, že.

+3/0
22.6.2015 20:41

P80a95v33e21l 50S46o41b59o49t53k70a 5180944

I kdepak  - věřím jen balené kojenecké vodě, porotože jen ta je opradu čistá a pravidelně pečlivě kontrolovaná.

0/0
22.6.2015 21:40

J96a95n 46M73a47r86e22k 4369612314479

Chyba lávky...

Balená voda, byla li vystavena kolísání teplot má v sobě tolik jedovaté chemie z katalyzátorů plastu, že byste ji pít neměl.

Stačí aby kamion s vodou stál několik hodin na slunci.

Dobrou chuť.

0/−3
22.6.2015 22:43

P21a41v19e36l 84S30o54b33o27t21k86a 5830614

Ale já píšu o balené kojenecké vodě.

A to si pište že pro miminka je pečlivě kontrolovaná jak voda, tak i obal..

0/0
23.6.2015 10:57

J44a19n 89M37a45r82e84k 4699272124259

Chtěl bych mít vaši důvěru.

+1/0
23.6.2015 11:29

P93a82v93e75l 53S54o34b28o74t84k98a 5190374

Něčemu věřit musíte - a věřit kojencké balené vodě bude vždy lepší než věřit vodě z vodovodu - i to je jen víra...

0/0
23.6.2015 12:28

P15e73t29r 98L46u89k82e20š 7227837380370

Hergot, to je ale dlouhý rozhovor.

+1/0
22.6.2015 13:54

P95ř83e90m78e46k 77P92a39v92k41a 8128352788781

Ale hezký. V půlce jsem si ho raději na později poslal do Kindla ...

0/0
22.6.2015 13:57

P71a86v67e19l 75K44u10r62f31ü71r63s85t 3328373285149

hezký rozhovor R^

+5/0
22.6.2015 13:08

K81a97t64e47ř57i69n43a 49F37e17n16c79l43o72v70á 8923297668273

Pekny clanek. Nejvic me zaujaly dve veci - rada jak spravne odstranit zihadlo a nazor vcelare na bio vyrobky, ten ja totiz sdilim, ale superekobio nadsencu je stale hodne

+5/0
22.6.2015 12:51

R95a51d12e18k 93J37a42h61n 8286247605545

Hezký a poučný rozhovor. Jen bych nesouhlasil s tím, že ubývají lesy. Nyní máme největší zalesnění země od dob velké kolonizace (vnitřní i německé) ve 13. století.

+9/0
22.6.2015 11:24

R65o20m88a59n 13V69i41t31h12o53u27s 3805671376300

Stejně tak je nesmyslem tvrzení na závěr, že cukr je "chemie". Extrakce sacharózy z řepy je čistě fyzikální. Jde jen o hodně vyčištěnou přírodní látku, celkem bez problémů extrahovatelnou i doma. Léta už se cukr chemicky ani nebělí (což nemělo vliv na samotný cukr ale na odbarvení příměsí), ale prostě se nechá hrubě vykrystalizovat a pak se v pračkách krátce na povrchu umyje od nečistot....  A ta "špína" se ve finále zkvasí a vypálí na líh.

+9/0
22.6.2015 12:08

R29a58d11i69m 65P65o19l31á61š78e89k 9706203259179

Říkejte to zeleně nablblým lidem.;-D;-D

+1/0
22.6.2015 12:11

B24o34h75u62s50l68a54v 23K66r33á87l45í25k 2521340319496

To je ten absurdní strach z chemie. Přitom biologické jedy jsou mnohdy mnohem škodlivější než čistě chemické jedy.

0/0
22.6.2015 20:59

M65a16r23t13i27n 54K94ř87í55ž87e36k 4794235976307

On pánovi asi nikdo neřekl, že ten strašně chemický cukr se skládá z glukózy a fruktózy stejně, jako med...

0/0
25.6.2015 9:18

J16a93n 38N92o14v15á86k 7605744458437

je hlavně ze sacharózy

0/0
29.6.2015 14:39

P45ř77e30m92e78k 37P57a49v14k13a 8118142968791

To je pravda, brutálně se zalesňovalo už v předminulém století, kdy byla velká poptávka po dřevě - bohužel kvůli ekonomice se ve velkém začaly pěstovat smrkové monokultury a to přineslo i všechna negativa.

0/0
22.6.2015 13:59

J80a73n 93M79l28ý42n53e34k 3662387302249

V rozhovoru byla spíše řeč o tom, že v lese chybí staré stromy a proto je populace divoce žijících včel na sestupu, protože chybí dutiny.

Mladých lesů je opravdu dost a souhlasím, že plošně lesů neubývá.

0/0
23.6.2015 13:57

M41a26r44t78i54n 47B67e82r18a26n 1674618193971

Me by zajimalo,zda je pravda, ze varroaza se leci sama tim ze ul ma plechovou strechu na kterou sviti slunce. Teplota 40st v ule po 2h pry virus spolehlive znici. A udajne je ji tolik protoze se modernizuji uly. Umi nekdo odppvedet?

0/0
22.6.2015 11:16

P32a73v92e27l 14S89o40b22o32t41k91a 5800564

Tohle bych neriskoval - i včely můžete upéct.

Ale protože opravdu včela snese vyšší teplotu než roztoč varoazy, experimentuje se s termoboxy, ve kterých úl i s včelami zahřejete nad 40 stupňů roztoče zničíte a včely přežijí.

Podobně lze zničit i hmyzomorku včelí.

+1/0
22.6.2015 11:21

M12a88r20t20i90n 72B64e95r40a15n 1354588633451

Takze na tom neco je ze modernizace ulu prinasi takove nemoci?

0/0
22.6.2015 11:32

P23a71v64e15l 41S70o29b20o79t41k49a 5340394

těžko říct..

" Tento roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V Česku je rozšířen od 70. let 20. století."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Varro%C3%A1za

0/0
22.6.2015 11:46

J82a28n 93M13a85r73e90k 4659932964169

Varoaza je dar globalizace. Modernizace úlů naopak nemoci utlumuje. Větší problém je pasivita včelaře. Zanedbaná včelstva potom ohrožují ostatní.

+2/0
22.6.2015 11:49

R76a88d54i11m 90P67o67l68á50š54e26k 9496673359599

Dnešní včely jsou přešlechtěné. Zatímco dříve pomalu každý větší včelař po desetiletí vychovával svou linii včel přizpůsobenou jeho způsobu práce a místním podmínkám, dneska téměř všichni kupují a rozchovávají dotované včelí matky z komerčních chovů. Na území Čr je šlechtěno asi 5 včelích linií včely Kraňky, plemenivo z těchto chovů nakupuje asi tisíc komerčních chovatelů včelích matek a jejich včelí matky pak kupují jednotliví včelaři. Ještě před 30 - 40 lety bylo na území ČR stovky, možná tisíce včelaři chovaných místních liní včelích matek, geneticky od sebe více či méně odlišných a přizpůsobených místním podmínkám. Dneska, protože komerčně chované matky slibují mnohem větší výnos medu, je téměř všude na území Čr chováno jenom asi těch cca 5 všelijak mezi sebou pokřížených chovaných liní. V podstatě zmizela genetická diverzita včelstev chovaných na území našeho státu. Všechna včelstva na našem území reagují na nepřiznivé vlivy, nemoci nebo parazity , v podstatě úplně obdobně. Rozdíl je daný pouze místním klimatem , například rozdílem mezi teplotami zvláště v zimě mezi třeba Znojemskem a mezi třeba Bruntálskem.

Proto potom jedny roky, kdy jsou příhodné podmínky, bude mít u nás většina včelařů hodně medu , bude ho nadbytek a včelaři budou muset prodávat levně. Jiné roky, vhodné třeba pro šíření varaózy, zase u nás budou plošné úhyny většiny včelstev , jako tomu bylo loni a předloni a medu bude málo.

+6/0
22.6.2015 12:10

R19a36d90i19m 78P70o65l42á80š76e46k 9126483839719

Je to jedna z metod, která částečně funguje, ale je zároveň velice pracná. Tudíž je vhodná jen pro víkendové včelaře s málo včelstvy anebo pro včelůaře důchodce, co mohou být u včel celý týden.

Pro ostatní včelaře, což je většina včelařů a hlavně většina chovaných včelstev není kvůli vysoké pracnosti vhodná.

Sranda je, že jediná vhodná metoda pro komerční včelaře a včelaře s nedostatkem času  je ta "chemická" , ovšem účinnost používaných látek v současné době už dobíhá, roztoči si po 30 letech z velké části na tyto látky už zvykli. Nyní zbývá pravděpodobně už jenom pár let, až roztoči tu adaptaci dokončí a léčiva se stanou neúčinná. A nové rovnocenné chemické látky k dispozici nejsou, nehledají se. Do 5 - 10 let pravděpodobně budou muset kvůli tomu naši komerční a polokomerční včelaři zavést alternativní metody ošetřování proti varaóze a tím znatelně zvýšit pracnost při ošetřování včelstev. Což se určitě promítne do zvyšování ceny medu.

0/−1
22.6.2015 12:21

T79o29m74á58š 38B52y25d27e28l21s72k80ý 8830841650

nemáte přesně pravdu o věku včelařů. měli jsme na zahradě cca 10 úlů, táta se o ně staral a chodil do práce.. Obden jsme se do toho podívali, mně včelí žihadlo nevadilo, ale tátovi naběhla ruku hned. někdy si ho nechával dát schválně, proti revmatu

0/0
22.6.2015 14:59

Z78d35e76n36ě63k 63T73r83u27t44n20o55v73s33k53ý 7653283836770

je rozdíl mít jeden úl, deset, sto, dvěstě... ;-)

0/0
22.6.2015 22:30

P73a96v74e19l 95S16o92b18o72t97k16a 5890814

Těch metod je povícero, a některé se v ČR ještě nezačaly používat, i když např. kyselina šťavelová prý v Rakousku funguje docela dobře

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150002267/?lang=cs

0/0
22.6.2015 16:20

O57l24d97ř21i34c22h 29L17e16b45e56d23a 5287955511930

Před lety jsem někde viděl článek o léčení včel teplem. Je k tomu potřeba speciální termokomora vyhřátá na 50°C. Matka se vychytí a procedury se neúčasní. Včely se nasypou do vřetene se síťovanými stěnami a 10 min se vrtí v termokomoře. Přitom uhyne většina trubců a asi i roztoči. Smysl použít tuto metodu je asi jen u včelstva bez plodu, tedy u roje, kde je ale zase obtížné vychytit matku. Metodu jsem nezkoušel, jen mě to zajímalo jako poslední možnost. V úle včely takovou teplotu mít nebudou, uhynul by plod, stekly by plásty atd.

0/0
22.6.2015 22:47

R73a54d54e95k 15K21a68d13l25e80c 6293697559107

Takže ten pán každý rok způsobí smrt stovce včelek..

0/0
22.6.2015 11:12

J85a21n 54M38a97r58e35k 4429412164649

Dá se to tak říct. Ale zrovna včely na tohle nehrají. Nemůžete je brát jako spečenstvo tísíců jednotlivců. jedno včelstvo je jeden organismus. Včela se bez ostatních ani nenakrmí.

+6/−1
22.6.2015 11:34
Foto

H70a67n61a 27A95n77t20o51n24o97v52á 6607929754464

Jenže bez jeho péče by ty včely nepřišly vůbec na svět.

+2/0
22.6.2015 11:58

T54o93m94á52š 91B58y61d15e58l45s68k88ý 8970921670

ty včely by zahynuly stejně,životnost včely je přes letní období 21 dní

+2/0
22.6.2015 15:00

P41a23v47e41l 44S53o17b85o29t13k19a 5280404

No vidíte. A já si přesto med z Prahy nikdy nekoupím, a budu ho brát i nadále jen od lidí u kterých vím že mají včelíny v čisté přírodě.

0/0
22.6.2015 11:08

R12a42d59e60k 62J61a13h40n 8476887235155

Čistá příroda neexistuje, všude se na polích hnojí a postřikuje. Ve městě paradoxně ne.

+11/0
22.6.2015 11:25

P18a61v12e80l 36S87o21b57o55t66k39a 5230614

Stejně jako můžete potkat česká jablka pěstovaná vedle dálnice.

Takže na to koukejte obráceně - med od magistrály ani od D1 ne, ale například z Železných hor ano.

0/0
22.6.2015 11:49

J40a92n 47M18a74r49e82k 4399302124269

Životní prostředí je celek. není někde zdravější než jinde. To, že nevidíte zátěže na venkově, venkov nedělá zdravější.

+3/0
22.6.2015 11:38

P85a18v36e45l 88S37o92b33o33t35k35a 5900154

Ale když přijedu do Prahy, vidím a hlavně cítím, že tudy cesta nevede.

+1/0
22.6.2015 11:47

J14a91n 24M96a69r83e45k 4139462974319

Na venkově je zase kontaminovaná voda a spusta dobrot z postřiků. ve městech jsou problém exalace, na venkově jsou to chemie a bakterie

+1/0
22.6.2015 11:56

P68a65v31e71l 48S40o74b86o58t84k94a 5280614

Všude je něco, ale nikdo mne nepřesvědčí, že med z Prahy je zdravější než z Vysočiny.

0/0
22.6.2015 15:51

J75a68n 28M72a15r88e36k 4159112414139

To vás taky nikdo nepřesvědčuje. Každá oblast má své zátěže a poslední dobou jsou větší problém ty chemické na venkově, než exhalace ve městech. Na opravdu nezatížené lokalitě byste musel v okruhu 5 km vyloučit zemědělskou činnost.

0/0
23.6.2015 10:13

R81a35d84i68m 46P66o23l48á19š14e76k 9326153319849

Zrovna včely mají schopnost při zpracovávání sladiny v med odstranit většinu jedovatých látek. Pokud prostředí, ve kterém žijí, není zrovna extrémně znečištěné, něco ve smyslu průmyslového ovzduší  velkých čínských měst, je produkovaný med prakticky úplně čistý. A je skoro jedno, jestli se jedná o med z včel uprostřed hlubokého lesa nebo z včel ve městě.

+3/0
22.6.2015 12:33

M59i47c41h29a19l 73M61a31l11ý 5652724969573

No to bych chtěl vidět, jak včely odstraňují glyfosát (roundup) z řepky...

0/−1
22.6.2015 13:15





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.