- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No nevím ... v Thajsku jsem měl nejlepší jídlo v životě ... Ale je fakt že jsem jedl vždy tak kde se stravovali místní ... Jak měli někde nápis, že dělají i evropský jídlo tak jsem zdrhal :)
Ono vubec v Asii se da velmi dobre najist. A kupodivu nejlip se clovek naji v tech pomalu nejlevnejsich jidelnach.
Docela by mě zajímalo, jak by obstálo jídlo z thajských restaurací v ČR
No priznam se ze mockrat jsem thajske jidlo v CR nemel - ze dvou duvodu:
1) Kdyz uz jsem v CR tak si dam ceske jidlo (v CR neziju)
2) Kdyz jsem si prece jenom dal tak to melo k pravemu thajskemu hodne daleko
Mam dojem ze to je problem CR ale i jinych statu, ze danou kuchyni "upravi" pro mistni jedliky. Bohuzel v CR to vetsino asi znamena pridat alespon litr oleje do cehokoliv, vynechavat nektere ingredience ci pouzivat nahrazky (ala Babica) a pripadne jinak korenit (mene palive, ci sul - ktera se samozrejme v techto zemich nepouziva). Problem je to jak s Thajskou tak treba s Cinskou kuchyni. Korejskou, Vitnamskou nebo Japonskou jsem v CR nezkousel.
Cest vyjimkam. Ale je to problem i v Sydney, kde je hodne dobrych Thajskych ci Cisnkych restauraci, ale take nekolik ktere se take "prizpusobily".
Osobne - proc ne, ale bylo by fer to uvest na ceduli aby to nematlo zakaznika. Tj. Thajskem inspirovana kuchyne, nebo neco podobneho. A ne Thajska restaurace, pokud delam napodobeniny. Asi jako udelat Vepro, knedlo, zelo se skopovym misto veproveho, bez zeli a s bramborama a vydavat se za Ceskou kuchyni.
"Polévka s nejlepším hodnocení byla určena za standart. "
Fakt by mě zajímalo, jak z polivky dělají prapor. Holt jiná kultura...
"standart"? To jako vážně?
Jinak samozřejmě nejde o nějakou chuť, ale o to, že chtějí exportovat do těch států původní suroviny. a zvýšit si tak hodnotu exportu. Vůbec to není špatný nápad, vzhledem k tomu, že thajská kuchyně je jejich nejlepším vývozním artiklem.
Suroviny se už teď bez problémů sehnat dají, spíš je problém v tom, že skutečně kvalitní thajské restaurace mají určitý,omezený okruh zákazníků a ty ostatní se buď vynecháním, či náhradou původních ingrediencí snaží jít s cenou dolů, na úkor kvality, nebo mají kuchaře, který si o thjaské kuchyni četl maximálně v nějaké kuchařce, nebo se chtějí chutěmi jídel přizpůsobit většinovému konzumentovi (někdo nemusí moc pálivé, někomu smrdí koriandr, o kuřecích pařátcích nemluvě...).
Jen nevím, jak bude kontrola restaurací s robotem probíhat.
Přijde pán z ambasády,poručí si jídlo, vytáhne z tašky robota, dá mu vzorek, robot zjistí, že jídlo neodpovídá tradiční thajské kuchyni a co dál???
Samozřejmě, držím palce kvalitním thajským restauracím a těm nekvalitním přeji, aby se polepšily, ale nenapadá mě, jakým způsobem chtějí Thajci donutit restaurace, aby tato jídla nevařily.