Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tři dospělí a tři děti se v Žamberku otrávili hřibem kovářem

Nepříjemné zdravotní potíže. Takové trable postihly rodinu ze Žamberka na Orlickoústecku, která se přiotrávila houbami. Paradoxem je, že jinak jedlým a při současné houbařské neúrodě vcelku oblíbeným hřibem kovářem. Původně byl v podezření jemu blízký hřib koloděj.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M65a30r73i62e 36Z24e28l58e71n79á 2824901939821

Tak já momentálně čistím a zpracovávám kvanta hub, které mi donesli příbuzní a známí. Všichni se zaručili, že jsou to houby jedlé a výborné.

Tož jim to všem připravím na způsob, který si objednali, a popřeji jim dobrou chuť.

Doufám, že se i zítra všichni sejdeme.

Já osobně si dám salám s cibulí...;-)

0/0
24.8.2013 14:04

J38a39n 35P48a49v46e31l17k78a 3937391714401

Chválím, že jste stáhli ten hysterický úvod.

0/0
24.8.2013 13:18

P61e61t93r 13K95o36l43á79ř 2108487844921

A něco o okurkách by nebylo?

+1/0
24.8.2013 12:23

V87á84c32l33a50v 91V73o24ř71í22š69e73k 1176731141760

Se nemá co divit, když nosí houby celý den v igelitce. Taková nezodpovědnost.

0/0
23.8.2013 19:27

M58i50c78h33a63l 83M65a96l76a75t 7868647601126

Potkají se dvě báby.......tak co paní, jak se máte a co manžel? .......ÁÁÁle zase umřel.........a není to už pátý? ...........ale jo už pátý mi umřel............a na co umřeli?.........ááááále čtyři umřeli na otravu houbama.........ale nepovídejte, a co ten pátý?..........Ten pátý zemřel na úraz hlavy............ááále nepovídejte, a jak se mu to stalo?............no-nechtěl žrát houby.........

+5/0
23.8.2013 17:18

J38a89n 50M54r61t60v98ý 1825389111644

Když to neznám, tak to nesbírám.

+2/0
23.8.2013 15:12

J57a68n 49S91l30a95d32k31ý 1658313580681

To byl asi obr Koloděj;-D

+2/0
23.8.2013 14:49

M61i39c14h29a35l 56M73a15l19a63t 7688837781336

A nikdo mu po smrti nezatlačil víka : - )

+1/0
23.8.2013 17:13

J61a21n 52K77a74n21t 9761678168253

To Orlickoustecko je mykologicky zvlastni kraj : u Chocne pry  nachazeji lanyze (u jineho clanku jsem se ptal, jakym zpusobem, ale bez odpovedi), u Zamberka zase hriba kovare, kolodeje, satana...houby, ktere poskozuji jatra a mohou zpusobit nasledne smrt. Hmm, opravdu zvlastni a nevidane ! Najde se v diskuzi iDnes mykologicky odbornik schopny uvest tuto problematiku na spravnou miru ? Diskutujici "houbari" zde jenom amatersky pindaji (napr. hlaska typu "vsechny houby muzeme jist, ale nektere pouze jednou"), coz nas mykologicky prilis neobohacuje !

+1/−1
23.8.2013 14:44

O26l15i56v79e63r 42N93e80u78m31a88n25n 3570416729

Neda se rict, ze bych byl primo odbornik, ale to na co se ptate (problematika ibotenovych sloucenin u hribovitych hub) popisuji o par prispevku nize.

0/0
23.8.2013 15:05

Š35á64r95k55a 92M98a64t22y96á43š20o78v87á 1551475902929

jen blbec houby dělá rychle a nepočká si....

+4/−1
23.8.2013 13:17

K33a88m13i30l10a 93K51a75l69e86n14s56k44á 9466637217148

Kováře též běžně sbíráme a konzumujem. Skvělá houba. Koloděje možná též jen si nejsem vždy jistá že jde o koloděje. Ono snad žádná hřibovitá houba není smrtelně jedovatá, nebo jedovatá po dostatečné tepelné úpravě. Pouze hřib žlučový není chutný. A je to škoda protože těch tradičně nacházíme nejvíce a na pohled je to pěkná houba :-)

+2/0
23.8.2013 12:59

M48a56r80t21a 22D25o60u91b59r45a52v63o16v35á 4410394945907

nacházíte jich (žlučových) "tradičně nejvíc" právě proto, že je nikdo nesbírá. :-)))))

0/0
23.8.2013 13:44

P68a38v52e35l 69O53d78r33a22z59i65l 6614959567660

Satan není kovář, kovář není jedovatý, ale může způsobit žaludeční nevolnost, ale že by z něj mohlo být poškození jater, to jsem neslyšel. Mám na ně super místečko. bohužel při podzimu mě ohrožují lesní střelci.

+3/0
23.8.2013 13:50

O82l16i89v19e80r 20N72e51u37m50a57n97n 3220636619

No tu nevolnost zpusobuje prave ten jed. Jde jen o mnozstvi. ;-) Ono je to slozitejsi. Kazdy druh houby je nestaly, jejich genotypy se mohou vyrazne lisit. (jiste vite, ze treba stejny druh klouzka, muze na ruznych mistech vypadat podstatne ruzne). A stejne jako je promenlivy vzhled houby, je promenlive i jejich slozeni. Houby - a treba prave hribovite - jsou koktejlem nejruznejsich latek - tech podstatnych tam mohou byt i stovky. Na ruznych mistech, v rozdilnych podminkach a ruzne dobe produkuji houby ruzne koncentrace techto latek. Hodnoty se mohou extremne lisit. Tyto navic kontraindikuji vzajemne, nebo treba s alkoholem a potom jsou nebezpecne jejich metabolity v organismu. (casto hepatotoxicke - takze ta moznost poskozeni jater tam skutecne je)

U hub jako jsou treba kovar a kolodej jednoznacne plati, ze se to musi dostatecne tepelne upravit. Takze pozor, kdyz se z techto druhu delaji treba rizky, mely by na panvi chvili pobyt. Protoze dikybohu jsou tyto slouceniny u hribovitych hub (alespon u nas) vzdy termolabilni a teplem se nici.

U tech "jedovatejsich" jako jsou satan, hrib nachovy, satanovity, krist nebo Moseruv to plati taky ;-D Akorat tam jeste navic plati  - nesbirat ! Jednak nejsou o nic lepsi, nez daleko hojnejsi jine druhy. A jednak jsou krasne a vzacne. A jednak si muzete usetrit potize, kdyby jste treba nevydrzeli s mechackou dostatecne dlouho a ochutnali drive nez je zdravo.

Ono obecne, hub, ktere lze bez potizi jist a stravit v syrovem stavu je pomerne malo. Lesnich uplne minimum.

+5/0
23.8.2013 16:50

J72a26n 48P55a94v82e61l23k85a 3367421884131

Nenechte se zmást. Houby s trubičkama vás nezabijou, dobře udělané ani neotráví. Pozor se musí dát jen na hořčák a kvůli většímu bezpečí i na satan.

+1/0
23.8.2013 11:43
Foto

P10a36v96e49l 95D95v32o28ř50á30k 7239799940859

Ještě, že nejím houby.

0/−2
23.8.2013 11:18

M25i84c22h55a65e69l 59F86l48e22n50d60r 2830314929132

Ježiš, co to je za dukáta, ten redaktor? "Selhání jater a následně smrt. Takový konec hrozil rodině ...", začít touhle větou je fakt na pěst.

+15/0
23.8.2013 10:44

V82ě48r31a 69L50o11r52e18n11c26o40v43á 5316950354

přímo stodukát osobně ;-D

+1/0
23.8.2013 10:58

M74a10r95t45i37n 73P80a75u29l 4524239861837

Taky jsem se na tom zasek. ;-D

0/0
23.8.2013 14:55

O97l45i21v11e35r 47N47e74u58m34a44n23n 3410146539

Pouze drobna poznamka k satanum, kolodejum, kovarum i hribum obecne.

Plati, ze vsechny hribovite houby obsahuji nejruznejsi iboteny a nektere z nich, mohou byt ve vetsi koncentraci jedovate. Da se (velmi zjednodusene) rici, ze mnozstvi techto ibotenu lze vypozorovat i z toho, jake je zbarveni hribovite houby a jak intenzivne modra/zelena pri pozkozeni. Prave koncentrovane iboteny jsou zodpovedne za zbarveni techto hub. Nicmene tyto latky jsou nestale pri vyssich teplotach a dostatecnou tepelnou upravou je lze zredukovat na neskodnou uroven, pripadne uplne.

Opet jednoduse receno... je li hribovita houba vyrazne zbarvena (a to je prave pripad kolodeje, kovare ,satana ale i mnoha dalsich - zpravidla vzacnych hribovitych druhu)... cervene vytrusnice, cervene nebo modre zbarveni nebo zihani nohy atd.. vyzaduje vzdy dukladnou tepelnou upravu. Kovar nebo kolodej jsou vynikajici treba na poceni pod maso.

A uplne zaverem... satana lze opravdu jist. Po dukladne tepelne uprave (i treba hodinove) uz jedovaty nebude. Moje babicka pochazela z kraje, kde se satan bezne konzumoval, stejne jako treba kovar. Recept na polevku ze satanu mame dodnes doma, a jako chlapec jsem ji dokonce jedl ! (byla vyborna a nic mi nebylo)

A co se tyka vyskytu satana (cetl jsem tu ze v zapadnich Cechach se nevyskytuje... no znam ho i z Kadanska/Podkrusnohori ...a na Rakovnicku (ackoliv je to SC kraj, patri geograficky do Cech spise zapadnich  -  tam vsude je satan bezny).

Proste silne modrajici hribovite houby VZDY poradne tepelne upravit. Pak se neni ceho bat.

+12/0
23.8.2013 10:31

J48i38ř26í 65S51o86u74č59e87k 5846647399119

Nevím, odkud pocházejí informace, které tu uvádíte, ale souvislost modrání s jedovatostí se v literatuře uváděla tak před 50 lety a dnes je tato teorie dávno vyvrácená. Hřib satan modrá ze všech tuzemských druhů sekce Luridi (červené hřiby) nejméně a přitom je nejjedovatější. Naopak hřib modračka, který ze všech tuzemských hřibů modrá nejintenzivněji, není jedovatý ani za syrova.

0/0
10.10.2013 22:30

K72a12r26e37l 23S68e19m65e15r39á17d 6838580600261

;-D Smrt a selhání jater po požití koloděje... I vy bulvární komici. Ale trochu blbě jim bejt i mohlo - o tym žádná.

+7/0
23.8.2013 10:08

J74a60n 32K94ř68í37ž 6365893365568

............nejsem houbař a mám dotaz : On někdo jí hřiba satana?

0/0
23.8.2013 10:20

J45o95s32e84f 33T25r69ö17g45l 8119562186176

Hřib satan není o moc jedovatější než kovář nebo koloděj. Když ho důkladně uvaříte, tak ho sníst klidně můžete.

+1/0
23.8.2013 10:28

J10a72n 94K86ř43í98ž 6185813925368

................já ho jednou donesl domů.

Smáli se mi a řekli abych ochutnal.

No fuj!Hořký.

+2/0
23.8.2013 10:32

P58a84v36e62l 68K69r73e45j21č88í79ř 2772711853806

Tak to byl asi hořčák. Ten jedovatý není.

+4/0
23.8.2013 10:45

J81a23n 46K75ř23í58ž 6685663535328

:-)......no jo,tak jsem to popletl.

0/0
23.8.2013 10:52

J32o73s49e91f 90T28r74ö51g69l 8739102956626

Já jsem taky nepsal, že je dobrý do smaženice, jen že se může sníst :-) Jedlých hub (alespoň po uvaření) je spousta, ale to ještě neznamená, že by se měly sbírat a jíst, když jsou k dispozici lepší a chutnější.

0/0
23.8.2013 11:33

J11a46n 71K64ř45í28ž 6365313115188

...........inu,nehoubař!:-)

0/0
23.8.2013 11:34

Z16d61e85ň70k15a 79K77a88z27d82o40v46á 6952345523

Roste...

0/0
23.8.2013 17:12

R29a70d14e35k 12M22i79t84a59s 6451398511920

Dobry den, mam na nejakeho experta dotaz, kdyz jsem nasel hrib satan, tak ho ani neberu do kosiku natoz abych se ho snazil tepelne upravovat vice jak 20 minut.

A tedka k me otazce: hrib satan se po tepelne uprave delsi jak 20 minut da snist???

0/0
23.8.2013 9:29

P33e48t26r 10J31a64r42o40š 2154571695717

snist se da vsechno. neco jen jednou.

+5/0
23.8.2013 9:39

M90i83c81h23a32l 64N50o47v22á25k 4575323947973

Dá se sníst i okamžitě, ale otrávíš se;-D. Pokud ho vystavíš alespoň 20 minut teplotě varu, tak opravdu drtivou většinu toxinů zničíš a pak můžeš satana bez větších problémů zkonzumovat. Ale proč by to někdo dělal, že?

+3/0
23.8.2013 9:39

L95a35d75i35s34l74a38v 83M65a78t65u39l24a 3401909220242

prý ani nijak dobře nechutná..

0/0
23.8.2013 9:59

J22o43s63e20f 38T97r71ö37g80l 8889132806186

Kříšť je dole krásně žlutý, to snad nejde zaměnit. Jinak je to pěkný hnus :-)

0/0
23.8.2013 10:29

Š89á93r15k32a 68M17a64t78y32á94š43o17v27á 1131565922499

ono k němu stačí i čichnout,ta hořkost je i cítit

+1/0
23.8.2013 13:19

M19a55r10t10i44n 87P41a86u67l 4374149971537

Kdo ten hysterický článek psal?

Páté přes deváté, nejdřív se mluví v souvislosti s případem o smrti jako o nevyhnutelném následku pozření jedlé houby, pak o tom, že se jim nic nestalo a nakonec se dovíme, že si z hub dělali fast food a nějak jim to nevyšlo.

Následuje vysvětlení, jak se tato jedlé houba liší od jiné téměř nejedlé, která ovšem vůbec nebyla ve hře.

Jinými slovy žunalista i ti houbaři jsou diletanti.

+24/0
23.8.2013 8:43

J85a34k13u56b 87F71e34i91f70a82r 7569449886489

přesně, koloděj není smrtelně jedovatý, maximálně způsobí nevolnosti. když se dělá 20+ minut, je vše úplně v pohodě.

+7/0
23.8.2013 8:57

P29e13t20r 94K25o43z40á78k 8575807177554

Kolodějů jsem loni našel více než mnoho a také jich mnoho snědl. Nevím, kdo z houbařů dusí hřiby okolo 10min! Garantuji, že za 10minut změkne tak možná suchihřib babka, či "podborovák" ... "praváci" nemají šanci, tam prostě musíte těch 20+ minut dusit chtě nechtě! Takže kde je problém? Syrové hřiby nejím ...

+4/0
23.8.2013 10:01

M16a72r45t11i79n 60P80a78u18l 4194139691247

Přesně tak.:-)

0/0
23.8.2013 10:32

E83l68i57š48k72a 52K65u54č48e22r82o56v41á 7889632223163

asi jsou v tom suchu ty hřiby nějaké "koncentrované", jinak si to neumím vysvětlit. koloděje jsem jedla vždycky bez problémů a s nějakým dlouhým dušením jsem si nikdy nelámala hlavu.

+2/0
23.8.2013 8:39

T75o31m49á42š 65Š60v55a69g13e95r63a 2209390194983

Asi se jen poblili...

Některé publikace uvádějí, že hřib koloděj může být za syrova jedovatý a při nedostatečné tepelné úpravě může působit žaludeční potíže.[5] Na území Československa však (přinejmenším do roku 1974) nebyla popsána jediná otrava tímto druhem.[5]

+4/0
23.8.2013 8:41

V80ě40r74a 82L40o83r38e51n10c66o60v61á 5536470704

tak tu máme první popsanou ;-D

0/0
23.8.2013 11:00

M27a65r12t42i81n 30P80a28u17l 4114779681557

Jak píše pan Fejfar, houbám je dobré dát alespoň 20 minut a dostatek soli. To je známá věc od dob našich prababiček. Mají bílkovinu blízkou masu, leč v trávicím procesu téměř nezničitelné buněčné stěny, které tepelná příprava + sůl dokážou porušit. Houby pak ve smaženici sice vypadaj blbě, ale chutnaj znamenitě.

Zřejmě by Vás ani nenapadlo, prsknout houby na olej, ofofrovat je jako cibuli, fláknout do toho vejce a šup s tím na talíře.

+3/0
23.8.2013 9:27

H12o44n18z12a 83F17á60t57o87r 2399755914920

Slint!R^

0/0
23.8.2013 9:54

J97a42n 97K10a93r26l65í35č45e54k 5378761279288

Ale napadlo, napadlo. Mňam. Ale ne hřibovité... Na to nejsou houby s molitanem, ale s chladičem, jak by řekly naše děti. ;-D

+2/0
23.8.2013 12:01
Foto

H98a21n67a 80A61n25t82o49n65o58v58á 6767459854224

Ofofrovat jako cibuli lze třeba pýchavky a vatovce.

0/0
23.8.2013 14:43





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.