Diskuze

Slovenští horníci využili teplo ze štol, zbudovali rajčatové impérium

V ultramoderních sklenících u bývalých uhelných dolů Nováky tento rok vypěstují jeden a půl milionu kilo rajčat. Pěstírny jsou vytápěny geotermální vodou objevenou při těžbě uhlí a pracují v nich desítky mužů, kteří už odložili havířské náčiní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P29e37t60r 73H80a59n10á66k

27. 1. 2013 20:41

Co? To na Slovensku asi moc nestudovali. To chce hlavně světlo!!! Jinak jestli chtějí razit cestu Španělska, tak jsou oběma nohama v krachu. Protože otroci na Slovensku dělat nebudou a nebo budou, ale budou řvát více, než severoafričani.

0 3
možnosti
LN

uz jsi videl jejich ucetnictvi???;-D

1 0
možnosti
JK

Občas jsem přemýšel, jak využít teplo z eletrárny, které už parní turbína využít nedokáže. Párou z chladící věže vytápět skleník, než ji vypustím do atmosféry? To by šlo, ne?

4 0
možnosti

J81o28s84e75f 86Š63l15o47u53f

27. 1. 2013 18:17

Páru místo do chladící věže přivést do města, a vytápět celé městské čtvrti !! (např. přilehlé městské čtvrti v Brně (teplo z JEDU)).

0 0
možnosti
IJ

Tak jsem si tady přečetl ty vaše stesky na kvalitu rajčat. No asi si neuvědomujete, že pokud byste je prostě nekupovali mimo sezónu, tak by se přestaly prodávat a byl by klid. Bohužel lidi dneska chtějí všechno a furt a nic jim není dost dobré.

4 0
možnosti
Foto

I52v68a44n 43M90a43r66e69k

26. 1. 2013 15:18

Jeden a půl milionu kg = 1500 tun ! ! ! Tak za A)to bych chtěl vidět na vlastní oči

 B) je zvláštní že tento článek není prezentovaný jedinou fotografií "prosperujících" skleníků ale pouze ilustračním fotem rajčat původem ze Španělska >>>Takže jen další zpráva rádia "JEREVAN" Rv Rv Rv

1 1
možnosti
JB

A co strejda GŮGL?

1 0
možnosti
MJ

Super, perfektní, úžasný.. Myslím že využívání energie ze Země má velkou budoucnost a je to velice výhodný R^

1 0
možnosti
PN

Chtěl bych vidět ekonomickou návratnost. Ta vstupní investice je astronomická (pro zemědělce): 5 Mio Eur.

1 0
možnosti
LP

no na zimu dejme tomu ale aby to nechutnalo jako ty španělské ty jsou jako z "umělé hmoty" Slunce je slunce a to jaksi nejde ošidit

0 0
možnosti
JZ

No hlavně ať to není stejný tvrdý a nedozrálý humáč bez chuti, kterým španělsko-marocké firmy zásobují celou východní Evropu.

3 0
možnosti
PS

P83e23t63r 12S28o63k49o58l

26. 1. 2013 13:23

Nejlepší je domácí rajče ze záhonu vyhnané jen sluncem, to cítíte tu sílu už z listů a natě. A když do něj kousnete pálí Vás pomalu i huba.

3 0
možnosti
PK

P67a35v28e22l 53K64u11r24a84l

26. 1. 2013 13:39

to je sice možné ale živit se tímto způsobem tak půlka Evropské populace pojde hlady.

4 0
možnosti
OP

JE to sice zajímavé technické řešení, ale za svoje četné cesty po světě musím říci, že jen technikou prostě dobré plodiny neuděláte. Můžete jim vytápět geotermální energií, můžete je hnojit čímkoliv, ale nic nemá na plodinu, která vyrostla přirozeně v nějaké hodně slunné zemi v sezóně. Můžete topit jak chcete, ale prostě na to přirozené dozrávání pod sluncem to nemá. Platí to hlavně u jahod, rajčat atd... Chuťově nejlepší plodiny (v rámci Evropy) jsem jedl v Rumunsku, Bulharsku, na Krymu a bylo to díky tomu, že jsem je koupil na místním trhu (např. ve Španělsku těch zkutečně místních trhů moc nenajdete.)

7 0
možnosti
EK

to budou zas takové ty bledé chudinky bez chuti. rajčata potřebují slunce, nejen teplo.

2 2
možnosti