Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pekařka chce certifikát EU pro frgál. Na Valašsku soutěžili o nejlepší

Pekařka Jana Kasalová z Velkých Karlovic pracuje na tom, aby frgál získal ochrannou známku. Byl by více atraktivní pro obchodníky. Vadí jí často špatná kvalita valašské dobroty vyrobené v jiných koutech republiky. Také ona se zúčastnila tradiční soutěže o nejlepší frgál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Nikit

Ať raději mlčí ...

Paní pekařka by měla být potichu a moc na sebe neupozorňovat, bo taky ji ten její frgál mužou zakázat jak skoro tu slivovicu, protože frgál nebude mít průměr přesně 50cm výšku 0.5cm a hrušková povidla nesmí vydávat za povidla, jelikož označení hrušková povidla budou mít smět jen ta připravená z hrušek o délce 10 cm šířce u šťopky 1cm a v druhé třetině o průměru 6cm trhané výhradné v květnu. Navíc kynuté těsto nesmí být označován jako frgál, jelikož se jedná o buchtu a definici koláč už vlastní hanáci. Také těsto s drožďá nesmí být, jelikož používat se smí pouze kvasnice. O posépce raději nemluvě. ;-(

0/0
11.10.2012 23:21

mamina2

Frgál

To je vidět, že paní na Valašsko přišla odjinud. Původní valašský význam slova frgál byl nepovedený koláč.;-)

0/0
11.10.2012 12:58

pouze svazák je dobrý člověk

A jaký specialista byrokrat ten certifikát přidělí?

Z Bruselu vyrazí bolševik z Evropské komise a procestuje Čechy. Před odjezdem jeho tým čítající 250 euroúředníků vypracuje analýzu, na které bude každý člen týmu pracovat cca 160 hodin v sazbě 1250 CZK/hod. Cena analýzy bude tedy 50 mil. CZK. Výsledkem bude seznam 10 pekařských firem v ČR, které pečou bochte. Eurokomisař všechny vojede, všechny ochutná a po předání obálky od uchazečky o Certifikát slavnostně prohlásí,že její buchta je nejlepší a že si na ní může lepit europský papír.

Paní s její moravskou buchtou se zviditelní a zdejší moravští přispěvatelé budou rádi, že mají certifikovaný frgál.

Kdysi v normálním světě si lidé říkali: ta paní peče nejlepší frgále, kupujte to u ní. Dneska si budou říkat: ta ... si myslí, že když má EU certifikát, že si to budu kupovat. Leda kulový.

0/0
10.10.2012 10:12

Si0 po 4. zákazu

Re: A jaký specialista byrokrat ten certifikát přidělí?

To je blbost. Ten certifikát nebude mít kuchařka, ale frgál. Ať ho peče na Valašsku kdokoliv.

0/0
10.10.2012 12:18

ladamm

jo v obchodním řetězci frgál zabalený v igelitu

to bude fakt hodně velká mňamka ... hlavně že bude mít certifikát EU;-D

0/0
9.10.2012 22:20

Si0 po 4. zákazu

Re: jo v obchodním řetězci frgál zabalený v igelitu

Jo, to je teď. Doufám, že pak už to nebude smět být.

0/0
10.10.2012 12:16

Tamborino

Držím palce

Skvělý nápad, každé zviditelnění našeho rodného Valašska je pro nás Valašiska dobrou zprávou.

+1/0
9.10.2012 12:11

flames828

Re: Držím palce

Nevím, co je na tom tak skvělého se zviditelňovat.

0/0
10.10.2012 22:34

tedyn

Certifát EU

hmm tak to bude zase o něco dražší ;-O

+2/0
9.10.2012 11:20

Walker-W3

Přeji aby jí to vyšlo

Aspoň něco positivního v této smutné politické době

0/0
9.10.2012 11:18

radim36

Proč pozitivního?

Pokud nejste z Valašska, tak to pro vás není nic pozitivního, protože třeba vaše místní pekařství nebude moct frgály péct a bude třeba kvůli tomu propouštět. 

Jak dopadly třeba Štramberské uši? Nelze je vyrábět nikde jinde než ve Štramberku, ostatní regionální výrobci "utřeli"  a samotné malopekárny ve Štramberku vyrobí toho sotva tak pro místní jarmarky a trochu toho posílání po internetu. Že by byly Štramberské uši k dostání běžně v nějakém marketu se spoustou poboček v ČR, tak to ani náhodou. 

Je jen otázkou času, kdy nějaký podnikatel monopol štramberáků prolomí, udělá podobné těsto chutnající podobně, udělá jiný tvar, nazve to jinak a bude toho produkovat denně desítky tun a vyvážet.

0/0
9.10.2012 11:48

sCZECH1

Re: Proč pozitivního?

propoustet v pekarstvi ze z vyroby stahnou jen frgaly? neprehanejte zas

0/0
9.10.2012 12:01

_m-

Re: Proč pozitivního?

Ale di - a proč by je nemohi jiné pekárny péct. Akorát se to nebude jmenovat Štramberské uši, to je všechno. Nebo snad mají ve Štramberku patent i na recept?

0/0
10.10.2012 11:00

mamina2

Re: Proč pozitivního?

Právě, Štramberské uši těžko můžou být třeba z Hradce Králové.

0/0
11.10.2012 13:00

mamina2

Re: Proč pozitivního?

Tak budete péct koláče. Co je frgál jiného než kulatý kynutý koláč?

0/0
11.10.2012 12:59





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.