Diskuze

Pálit alkohol se musí umět, říkají zkušení výrobci domácích kořalek

Domácích černých pálenic jsou po Zlínském kraji rozesety stovky. Nikdo tu ale ještě z alkoholu neoslepl. Lidé totiž vědí, jak v polních podmínkách alkohol pálit, aby nebyl nebezpečný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ciryl

12. 9. 2012 6:08
Palit alkohol se musi umet.

Odbornici porad te.To jsme se ucili v zakladni skole jak se ma palit alkohol,aby se do nej nedostal metyl.V chemii..A to jsem nebyl zazracny student abych si to nezapamatoval do dnes.;-D;-D;-D

0 0
možnosti

ciryl

12. 9. 2012 5:55
Alkohol

Neni nahodou ten cepovany alkohol made in China?:-/

0 0
možnosti

uz jsem tu zas patrycku

11. 9. 2012 14:12
a tenhle znáte?

vytáhnou financi baču na kopec nad dědinou a ptaj se,:"dědo ,ve které chalupě se pálí načerno?"Děda se rozhlédne a povídá:"Vidíte ten kostel dole?-oni "že jako vidí"-no tak kromě něho -VŠUDE.

0 0
možnosti

rad3on

11. 9. 2012 14:42
Re: a tenhle znáte?

jj ten je znamy snad po cele morave,ptze misto "dediny" si clovek muze dosadit jakekoliv jmeno vesnice a ten vtip vetsinou plati ;-D

0 0
možnosti

Z mechu - nová registrace

11. 9. 2012 12:40
Domácí pálení je zcela jiná kapitola

Tady je problém, že do prodeje je upravený denaturovaný líh. Denaturuje se různými způsoby, složení denaturátu ale obvykle ti podvodníci ani neznají. Jednou z možností je přidat 9,5% metanolu, zbytek další svinstva (chemikálie, nafta apod.). A ti podvodníci neprovádí destilaci takovéhoto lihu, ale přidáním sava vysráží určité příměsy, nechají to odstát.

V takovémto alkoholu pak je nejen metanol, ale i různé chemikálie, které tam zůstanou.Metanol je jinak i v pálenkách běžně, jenže to množství je malé a není nebezpečné. Stopy metanolu jsou i v různém ovoci a taky to nikdo neřeší.

Myslím, že z domácí hodně nekvalitní pálenky by mohlo hrozit oslepnutí, ale spíš jen v krajním případě. Smrt sotva, pokud se někdo neupije množstvím alkoholu k smrti. Ale lidé, co to takhle pokoutně pálí, obvykle vědí, že metanole má nižší teplotu varu a umí se jej zbavit.

Šel by destilovat i denaturovaný líh, ale obtížně. Např. odstranil by se přidaný metanol, ale zůstala tam na nafta apod. Nešlo by taky o

1 0
možnosti

Z mechu - nová registrace

11. 9. 2012 12:43
Re: Domácí pálení je zcela jiná kapitola

o vodný roztok alkoholů, ale o směs, kde není voda. Denaturování se provádí ale tak, aby oddělení destilací bylo velmi obtížné. Takovýto proces by zvádl dobře chemik. Analýza směsi, čím byl líh denaturován. Pak odstranění příměsí, destilace v rektifikační koloně. Ten líh by pak vyšel výrobně dráž než když do něj nyní přidají chlornan (SAVO) a nechají odstát, co se vysráží.

1 0
možnosti

_lu

11. 9. 2012 12:32
...

bože... když vidim v cizině, jak tahaj lidi slivovici a další utrejchy z tašek, taxe stydim... co je to za alkáče, že musej všude vozit "flašu" a ještě to s humbukem komentovat?

1 0
možnosti

lahab

11. 9. 2012 12:49
Re: ...

Domácí slivka utrejch? Vás jednou někdo upálí za kacířství ;-D

6 0
možnosti

Huckleberry Švédd 9

11. 9. 2012 12:21
rozesety stovky pálenic ...... ehm ....

tisíce !!!! ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

pomocný učitel Václav Poustka

11. 9. 2012 13:20
Re: rozesety stovky pálenic ...... ehm ....

miliony.

0 0
možnosti

Karotka369

11. 9. 2012 12:16
At zije medialni masaz....

Misto, aby se poukazovalo, kde ti podvodnici berou ten bordel, ze kteryho delaj levnej chlast...tak za par dni uvidime medialni utok na domaci palirny.....proste chybejici dane;-D;-D;-D

1 0
možnosti

rosona

11. 9. 2012 12:55
Re: At zije medialni masaz....

Jo jo, to my tady na Moravě říkáme pořád, že nejlepší alkohol je ten nezdaněný ;-D

1 0
možnosti

Čičikov jsem jáááá!

11. 9. 2012 12:08
Milá redakce

Raději si opravte ty křišťálovolupové bláboly v zavádějícím článku a nemažte veseleé glosy u ozbrojených myslivců.:-P

0 0
možnosti

zukov

11. 9. 2012 12:02
Vážení, tady nikdo kořalku nevyráběl,

anóbrž míchal ze sraček! Jelikož u nás 80% vyrobených "destilátů" je směska lihu z brambor a řepy ochucená trestí, nedá se mluvit o kvalitních destilátech.Dnešní tzv.likérky - až na pár výjimek - svoje destiláty pouze míchají a stáčí ! proto je jasné, že se asi omylem dostala špatná surovina na špatné místo nebo se nějaký lumen pokoušel vyrobit kořalku z jiné suroviny, než měl. Známe určitě zaručené zprávy o filtraci třeba lihobenzínu a podobně, že? ;-D

0 0
možnosti

minutos007

12. 9. 2012 6:07
Re: Vážení, tady nikdo kořalku nevyráběl,

Tak destiláty se vyrábí destilací. Ostatní lihoviny mícháním lihu a jiných látek již staletí. Líh z řepy? Dnes spíš z obilí...

0 0
možnosti

jaryk1

11. 9. 2012 11:25
Nevím co má společného tyto otravy s domácím pálením?

Větve někde koupili cisternu alhoholu jestli tam je metyl nebo etyl neřešili a vyrobili normální chlast. Čemu se všichni diví, když polovina produkce obyčejných alkoholů je od větví ze syntetického lihu již 20 let. Co už otrávili lidí (jen to trvá trochu déle), ale asi platí na správných místech. Teď to teda trochu zvorali, ale asi to vylijí snad to nestočili všechno a ono to utichne, a nebo to Češi ještě musí tu cisternu metylalkoholu dopít do dna.

1 0
možnosti

tigrakrajtovita3

11. 9. 2012 11:48
Re: Nevím co má společného tyto otravy s domácím pálením?

8-o Sorry , nerozumim :-/

2 0
možnosti