- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
a není ten uvedený finanční rozdíl daný jednoduše tím, že chleba je dražší jako rýže ?
Rýže je spíš dietní, kdo má střevní potíže, tak může jíst suchary, suché rohlíky a případně uvařenou rýži. Rýže je menší zátěží pro trávicí soustavu než kaše z obilí a než brambory v jakékoli formě. Má ale méně živin vůči evropským obilovinám i bramborám. Jednam má nízký obsah bílkovin i jejich kvalita je nižší. Pak na rozdíl od brambor neobsahuje vitamin C, který brambory mají a jsou jeho významným zdrojem.
Výhodou rýže je, že v teplém klimatu může být více sklizní ročně a vysoký výnos. Pak i to, že je dietní, organismus ji dobře snáší. Ale jinak je biologicky méně hodnotná než pšenice, žito, oves a nebo ječmen i než brambory.
rýže je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, ovšem jen do chvíle, než se u nejprodávanější varianty strojově odstraní slupka a povrchová vrstva zrnek, v podstatě jen kvůli tomu, aby byla hezky bílá.
Nebude to tim, ze v Japonsku stoji kilo chleba nekolikrat vice nez kilo ryze?
Naopak, v Japonsku mají zemědělci obrovské dotace na pěstování rýže, plus vysoká cla na dovoz rýže má za následek, že v obchodech je předražená domácí rýže.