Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tisíciletý symbol ustupuje. Japonci dávají před rýží přednost chlebu

Tisíce let byla rýže symbolem japonské kuchyně. Loni poprvé utratili Japonci více za chleba než za tuto národní plodinu. Odhalil to průzkum ministerstva vnitřních záležitostí. Japonská strava stále více podléhá západnímu vlivu a Japonci také od havárie v jaderné elektrárně Fukušima příliš nevěří místním potravinám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

CeleronD

Rýže je jen špatně narostená obilnina.

.;-)

0/0
5.5.2012 10:04

FoDa

Hmm...

a není ten uvedený finanční rozdíl daný jednoduše tím, že chleba je dražší jako rýže ? ;-);-D

0/0
5.5.2012 9:06

laduk

hm..

o 0,2% více chleba? křišťálovou lupu zachvacuje panika ..

+1/0
5.5.2012 5:19

Z mechu a pazdeří

Na rýži není nic zas tak zdravého

Rýže je spíš dietní, kdo má střevní potíže, tak může jíst suchary, suché rohlíky a případně uvařenou rýži. Rýže je menší zátěží pro trávicí soustavu než kaše z obilí a než brambory v jakékoli formě. Má ale méně živin vůči evropským obilovinám i bramborám. Jednam má nízký obsah bílkovin i jejich kvalita je nižší. Pak na rozdíl od brambor neobsahuje vitamin C, který brambory mají a jsou jeho významným zdrojem.

Výhodou rýže je, že v teplém klimatu může být více sklizní ročně a vysoký výnos. Pak i to, že je dietní, organismus ji dobře snáší. Ale jinak je biologicky méně hodnotná než pšenice, žito, oves a nebo ječmen i než brambory.

0/0
4.5.2012 21:57

FoDa

Re: Na rýži není nic zas tak zdravého

rýže je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, ovšem jen do chvíle, než se u nejprodávanější varianty strojově odstraní slupka a povrchová vrstva zrnek, v podstatě jen kvůli tomu, aby byla hezky bílá. :-P

0/0
5.5.2012 9:05

dezo007

chleb a piivo

konecne jim to doslo jj[>-]

+2/0
4.5.2012 19:04

Nenic mi me triangly

Re: chleb a piivo

chleba, parek , pivo ne?

0/0
4.5.2012 19:55

wulcaneli

Re: chleb a piivo

párek a pívo

0/0
4.5.2012 22:55

davnopryc

Re: chleb a piivo

Nevyrabi se nahodou pivo z jecmene, ryze, vody, chmelu a kvasnic?

0/0
5.5.2012 5:05

Eledra

Re: chleb a piivo

to je Asahi, normální pivo je chmel, cukr, slad - mladina + kvasnice - zrání - filtrace ano/ne - pivo. (cukr buď nerafinovaný, nebo používají melasu)

0/0
5.5.2012 9:20

davnopryc

Re: chleb a piivo

Asahi neznam, ale Budweiser (Anheuser-Busch) se vyrabi z jecmene sladu, ryze, vody, chmelu a kvasnic. :-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Budweiser_%28Anheuser-Busch%29#Beer

0/0
5.5.2012 21:51

Rubik1

Pocty

Nebude to tim, ze v Japonsku stoji kilo chleba nekolikrat vice nez kilo ryze?

0/0
4.5.2012 17:12

vKrieg

Re: Pocty

Naopak, v Japonsku mají zemědělci obrovské dotace na pěstování rýže, plus vysoká cla na dovoz rýže má za následek, že v obchodech je předražená domácí rýže.

0/0
4.5.2012 19:23





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.