- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Toskánská kuchyně je součástí italského národního kuturního dědictví, stála u zrodu francouzské kuchyně, a jako takovou ji je třeba chránit, pokud radní dospěli k názoru, že situace přesáhla únosnou mez. Pizzerie, tratorie, pasticerie atd. dotváří resp. vytváří kolorit italských městeček a vesnic, kterým např. západní řetězce rychlého stravování (a nic proti nim) na kráse nepřidají. Je to jejich zem a jejich svaté právo. Když se to Koljovi, Ahmedovi nebo Václavovi nelíbí, stačí nasednout do letadla a zaletět si do Jekatěrinburgu na výborný boršč z domácích surovin, Istanbulu na pravý kebab, nebo chutnou vepřovou do Prahy.
Přesně tak. Když si vyberu dovolenou v cizí zemi, tak musím taky poznat jejich kulturu a kuchyně je ten nejlepší způsob. To bych mohla zůstat doma a dívat se na plakát italské pláže a přikusovat u toho řízek. Mně osobně se třeba nelíbily na Krétě ruské obchody s kožichy a stejně tak i obchody s názvy psanými v azbuce - nikoliv alfabetě. Moc mě to mrzí, že jsou lidi tak omezení a musí mít jenom to svoje a nechtějí poznat nic jiného a nového. Tím nemyslím jen Rusy, bohužel takoví jsou všude a děkuji všem, kteří takoví nejsou.
Nic proti etnickému jídlu, ale místo všudepřítomných haburgrů či pizzy bych si kolikrát raději dala za rozumnou cenu dršťkovku nebo guláš, jenže už pomalu není kde...
Poptávka by určitě byla, ale vyrobit prefabrikovaný hambáč je jednodušší a když je hlad a není výběr, tak se to prodá tak jako tak a pak se řekne, že lidi to tak chtějí...
Pokud "tyicky česká" jídla bude vařit Číňan, Vietnamec nebo Marťan a bude to dobré, lidi tam budou chodit, chce to jen nebát se to zkusit.
Vietnamci namísto vaření toho co umí, začnou se snažit vařit italskou kuchyni. To bude pane pošušňáníčko:)
Radši ať zůstanou u toho, co umí, člověk, který tam jíst nechce, přeci nemusí. Copak by nějaký soudný člověk vyměnil tradiční italskou kuchyni za McDonald nebo KFC?
V Kanade je kazdy druhy obchod a hospoda china, indi, vietnemi, thai a podobne. Same svinstvo, zadnne dane, seda ekonomika a nikomu to nevadi, ze si za to kupuji domy, kdy na dum v aukci za 750 00, Cinan, aby jako nezdrzoval hhodi hned 3,5 milionu. A to ma mensi rohovy kramek s vetesi. Nebo prijede se statnimi penezi.
důchodu. Prostě česká malost a přitom se to italské město potýká s takovými problémy.
s místní pláží mě ujistila, že do toho města se nepodívám i kdyby tam byly restaurace sebelepší. Klasická továrna na turisty, slunečník vedle slunečníku, hlava na hlavě. Ale někomu se to třeba líbí.
Nedávno jsem prošel celé centrum Brna a chtěl jsem si koupit bramborák. Všude jen kebab, pizza a ting-ťong nudle. Nakonec byl jediný bramborák od vietnamce (ohřál zmrzlou placku bez uzeniny). Po této zkušenosti se jim v té Itálii nedivím.
Souhlasim s tim bramborakem - chteli jsme si ho onehda dat v byvalem Vesmiru, ale kdyz jsme videli ty prefabrikovane placky, zase jsme sli. Je to skoda...na druhe strane to opravdu je projev trhu. Pizzu si da kazdy, burek a cinske jidlo (i kdyz ta ceska cinska bistra spis vypadaji jako tovarna na salmonelozu), hodi se to jako obed apod. Bramborak samotny nikoho neuzivi, nekdo by musel otevrit trochu rustikalni bistro a nejak s tim svezt i ty bramboraky.
Lek na to ale je prave v tom, nabidnout zakaznikum neco, co si myslim, ze uspeje...a nevinit CInany nebo Rusy z toho, kdyz to pripadne neuspeje...
Byt liny neco udelat a zakazovat cinnost tem, kdo lini nejsou, to je cesta do riti.
plnou hubu kulturních odlišností, ale když si je chce někdo uchovat, tak zas kňučí že je to rasista. Podle nich má totiž tento nárok jen menšina a přistěhovalci.
Pro historické město, které žije z turistického ruchu je zachování tradičního vzhledu, gastronomie a krajových odlišností existenční otázkou. Právě taková města mají v cestovatelských příručkách ta nejvyšší hodnocení.
Kritizovat podobné opatření jako rasistické, můžou opravdu jen prázdné hlavy a majitelé McDonalds...
Mně přijde spíš socialistické...