Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdrojem střevní nákazy jsou pravděpodobně zeleninové výhonky

Němcům se zřejmě podařilo odhalit zdroj nebezpečné střevní nákazy. Podle místních úřadů jsou jejími původci zeleninové výhonky vypěstované v Německu. České úřady nyní prověří, zda se kontaminované klíčky nedostaly na tuzemský trh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jmhad

a já chtěl včera

od zelináře do kuchyně bednu výhonků a on mě poslal tam,až tam,sprosťák jeden;-(

0/0
10.6.2011 7:13

kocourek25

Zase jedna kachna....

jen nevím zda divoká,chudá , vykrmané, ale asi NOVINÁŘSKÁ a pořádně tučná. Kdy už se poučíte a nebudete z nás dělat  blbečky ? ;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
6.6.2011 22:11

babacek

Ministr

Ministr Fuksa se omluvil za svůj výrok o zeleninových skladech a teroristickém útoku.

http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/ministr-fuksa-se-omluvil-za-svuj-vyrok-o-zeleninovych-skladech-a-teroristickem-utoku-74471.html

0/0
6.6.2011 15:09

ADix

...

Do ankety jsem dal ano, pač díky příznivým 50ti % slevám zeleniny všeho druhu jí mám poprvé za život více než masa a sýrů ;-D

+1/0
6.6.2011 13:26

iwwi

Re: ...

já rovněž zařadila do jídelníčku celé rodiny kvanta zeleniny :D ale slev jsem si nijak nevšimla, spíš začala sezona pěstování zeleninky u nás, takže objíždíme malé pěstitele, pleníme skleník rodičů, a pochutnáváme si na CHUTNÉ nedovozové zelenině ;)

0/0
6.6.2011 15:17

Doktor Redaktor

Co je to zase za nesmysl, hned v titulku

Jsou to samozřejmě klíčky. Výhonek je mladá větvička.

0/0
6.6.2011 13:22

téniska

Re: Co je to zase za nesmysl, hned v titulku

co se divíš, na íděsu pracují samí odborníci;-)

0/0
6.6.2011 16:17

brekebrekeke

e.coli se hojne vyuziva v biotechnologiich

takze ve slechteni rostlin. bud ji vytunili prilis, anebo tunili hnojivo. smytec

0/0
6.6.2011 13:16

proost

Globalizace

Zde se ukázala v plné nahotě jedna z hlavních výhod "globalizace trhu". A to byl naštěstí ještě případ komodity, která nemá tak velké množství. Až něco podobného napadne rajčata, brambory, nebo skutečně okurky, které se vozí do spousty zemí, to teprve bude hukot.

0/0
6.6.2011 13:15

S-Tony

K jídku

A tohle je k jídlu? S tímhle jsem se v obyčejných restauracích a domácnostech ještě nesetkal.

+1/0
6.6.2011 13:10

František_Koudelka6.Kyju

Jen

jestli v tom nehrál nějakou roli ten aluminiovej klíček od Felixe Holzmanna

0/0
6.6.2011 12:44

Streit

Zloděj volal, chyťte zloděje

0/0
6.6.2011 10:10

Streit

Re: Zloděj volal, chyťte zloděje

http://streit.blog.idnes.cz/c/194896/Kde-jste-alarmiste-Okamzite-zastavte-dovozy-nemeckych-potravin.html

0/0
6.6.2011 10:10

IARK - Králíček ušáček

Re: Zloděj volal, chyťte zloděje

Precetl jsem si to a je to desne zaujaty pohled, pri takovychto vecech se musi postupovat rychle. Jak by vam bylo, kdyby za to mohli spanelsky okurky (bio prusvih muze byt u cehokoli) a vedci by informovali az po overeni? Naopak by bylo vice lidi mrtvych, hlavne, ze jsme na nic neukazali. :-/ hezky si kryt zada, strcit hlavu do pisku a cekat az udela slozite rozhodnuti nekdo jiny, ze?

0/0
6.6.2011 10:54

xs123

Pučálka

To bylo v raném středověku jídlo chudých. Nechali naklíčit hrách, potom to osmažili a jedli. Jenomže se to neprodávalo nemyté a v igelitu.

0/0
6.6.2011 10:09

aju reptans

Re: Pučálka

No jo ..dřív si každý dával větší pozor ... mušince na mléce, vyhodil a pak se napil:-)

0/0
6.6.2011 10:15

xs123

Re: Pučálka

No a co. Tím si lidi zlepšovali imunitu. Ale když něco hnije zapařené v igelitu a cestuje to sem a tam, tak se není co divit, že to v tom igelitu zmutuje. Kdysi ledacos rostlo i na hnoji, dýně a možná i ty okurky, ale hnůj byl starý a zetlelý normálně na vzduchu.

0/0
6.6.2011 10:28

IARK - Králíček ušáček

Re: Pučálka

Presne, uz jen proto bych v zivote BIO nevzal do huby, protoze to neni nijak osetrene a je to choulistivejsi na vsechno, od hnojeno, pres skladovani po dopravu

0/0
6.6.2011 10:49

aju reptans

Re: Pučálka

To je pravda..já si kdysi dala sváču ze slepičího kastrolu namočený chleba namočený chleba (nebyl plesnivý ):-) až musel přijít kohout a odehnat mě:-)

0/0
6.6.2011 11:15

,palič

Re: Pučálka

Byla jsi mladá, potřebovala peníze a řekli ti, že to uvidí jen v USA?

0/0
6.6.2011 11:30

joyFX

Re: Pučálka

možná bude průšvih i v původu semen. firma, která produkovala naklíčená semena, je německá, tam asi problém nebude - po německu to cestuje chvíli a v celkem luxusních podmínkách. otázkou je, co je to za semena, případně na čem je pěstovali a čím zalévali a "krmili"

0/0
6.6.2011 12:00

religionripper

Pokud

řekne Vít, že nebezpečí pro ČR nehrozí tak to smrdí problémem. Prasečí chřipka se mu taky dvakráte nepovedla.

0/0
6.6.2011 10:00

aju reptans

Re: Pokud

Nějak moc nahlas obhajoval správný systém ochrany zdraví v ČR ...že by se bál, aby nenastolili systém podobný , jako mají INDE?

0/0
6.6.2011 10:09

aju reptans

Re: Pokud

úspory ve zdravotnictví jsou hrozbou právě pro takovéto XXXRvRv

0/0
6.6.2011 10:10

brekebrekeke

Re: Pokud

rozved to

0/0
6.6.2011 10:12

aju reptans

Re: Pokud

vychvalovat náš ..systém zabezpečení hygieny stravování nad německým mi nepřipadá dvakrát korektní. Včera -Michal Vít a ministr zemědělství Fuxa mi udělali tmu před očima.Otázky V.Moravce ČT1 Kochův institut zkoumá , Vít dává pokuty ;-D

0/0
6.6.2011 11:09

brekebrekeke

Re: Pokud

to ja nevim, co ti pousti :-/ co zkoumaji a co mele vit. zpravy jsou zmateny a proste takhle ta bakterie nefunguje. v au je znama. ehec cas od casu skoli farmare a vybije se tisic ovci. totez v jiz.americe. proste obcas zmutuje tak, ze holt vyvola infekce. atb na to zabiraji a uplne stejne jako na ostatni bakterialni infekce - nekomu hned, nekoho potrapi

0/0
6.6.2011 11:18

Zkorumpovaná velryba

Mno, tataráček a k tomu zeleninu

R^R^ O víkendu to bude jasná volba.

0/0
6.6.2011 9:50

KarelV

Re: Mno, tataráček a k tomu zeleninu

Grilovanou rybu a čerstvou zeleninu jsme si dopřávali už tento víkend .... ;-) R^

0/0
6.6.2011 10:01

aju reptans

Re: Mno, tataráček a k tomu zeleninu

hmm:-( nevím sice jakou rybu , ale beru i mřenky:-)

0/0
6.6.2011 11:11

Zkorumpovaná velryba

Už se předělávaj reklamy v telce ?

Tento produkt není absolutně bio. ;-D

0/0
6.6.2011 9:38

aju reptans

Re: Už se předělávaj reklamy v telce ?

;-D;-DR^

0/0
6.6.2011 10:06

IARK - Králíček ušáček

Re: Už se předělávaj reklamy v telce ?

;-DR^

0/0
6.6.2011 10:46

Amanita phalloides erectus

***

Zdroj pochází z Afriky.

0/0
6.6.2011 9:30

busty

uf

tak to jsem mimo ohrozeni ;-D

0/0
6.6.2011 9:18

O.M.

Re: uf

;-D Hlavně ať mi nesáhnou na tataráček.

0/0
6.6.2011 9:38

Jen Aby

tak teď teprve bychom se měli začít bát

jakmile hlavní nákupčí do farmaceutických firem Vít řekne, že nebezpečí nehrozí, tak můžeme vzít jed na to, že je to naopak

+1/0
6.6.2011 9:15

O.M.

Re: tak teď teprve bychom se měli začít bát

R^

0/0
6.6.2011 9:38

Peter66

Koloběh ho..a v přírodě jsme tady už měli.

http://www.youtube.com/watch?v=0HA8UNy3mHg ;-D

0/0
6.6.2011 9:11

mak1_re

No - můžou za to

nějaký fujtajbl bio hnusy

jsem rád, že se bublině bio vyhýbám - doteď jsem si myslel, že to je pouze marketing na tahání pěněz z lidí - ale te´d vidím, že bio zabíjí....

0/0
6.6.2011 9:02

O.M.

Re: No - můžou za to

Tak až si budu brát letos od dědy ořechy (nestříkaný), tak si k tomu radši koupím trochu DDT, aby mě to nezabilo.

+1/0
6.6.2011 9:41

veš na pleši

Re: No - můžou za to

DDT nepomůže, v ořechách sídlí hlavně plísně.

0/0
6.6.2011 10:21

IARK - Králíček ušáček

Re: No - můžou za to

Je rozdil mezi nestrikanym cerstve utrzenym a nestrikanym kdovikde a jak skladovanym. Pokud si mam vybrat, tak radsi chemii nez plisne a microorganismy

0/0
6.6.2011 10:48

venenum

klíčky

Že by zdrojem mohly být klíčky mě nepřekvapuje. Umýt je pořádně prakticky nelze.

0/0
6.6.2011 9:01

barb.udo

Re: klíčky

... umýt se musí ten, kdo na ně hamtá ...

0/0
6.6.2011 9:03

,palič

Naprosto přesné

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011060501

0/0
6.6.2011 8:40

Peter66

Re: Naprosto přesné

R^

0/0
6.6.2011 9:09

(š)moula

Obávám se, že zdroj nákazy nebude nikdy zveřejněn

To neustálé tápání a obviňování okurek, festivalů, restaurací, klíčků ...a další jistě přibudou.

Nikdo neřeší přenos této choroby vzájemným kontaktem (např. rodina, pracoviště).

Kdo přinesl nákazu v sobě? Jak se pak dostala do potravního řetězce? Kdo je ten primární bacilonosič? Odkud pochází?

0/0
6.6.2011 8:22

Jan Motůrek

Re: Obávám se, že zdroj nákazy nebude nikdy zveřejněn

To zní jakože vy byste to měl vyřešeno za pár minut, znáte přesně ty postupy  jak oni to vyšetřují a že ti odborníci jsou vlastně úplný diletanti, co nic a nákazách nevědí ;-)

0/0
6.6.2011 8:28

(š)moula

Re: Obávám se, že zdroj nákazy nebude nikdy zveřejněn

Postupy znám, za pár minut to opravdu vyřešit nejde.

To, co mi vadí, jsou mediální tanečky a zveřejňování a následné dementování (pravdivých?) informací.

Primárně je taková bakterie ve výkalech dobytka. Potud povrch Biozeleniny.

Zeleninové výhonky (ze semen) jsou už mimo toto schéma. Tady bych už hledal bacilonosiče.

0/0
6.6.2011 8:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.