Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci zachraňují staré odrůdy jablek, které mizí ze sadů

Staré odrůdy jablek, které se dřív pěstovaly v sadech, téměř vymizely. Výzkumné ústavy vyvíjí nová - rezistenční jablka, která sice dobře chutnají, ale ve sklepech do jara nevydrží. Ovocnáři proto shánějí staré jablečné odrůdy po celé zemi. A zachránit se je snaží i vědci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Shumway

špatně položená anketní otázka

většina lidí by samozřejmě kožeňáky v obchodě nekoupila. ale i v česku vypěstovaný Idared vydrží doma ve sklepě v pohodě do dubna. žvýkat kožeňáky a namlouvat si jak jsou dobré je podobné, jako chodit v dřevácích a svítit petrolejkou. je to jenom nostalgický úlet, nic víc

0/0
13.10.2010 12:52

vsamotar

Genofond...

Stačí obejít pár vesnic (neplést se satelity!) a genofond bude těmi "mizejícími odrůdami" přeplněn. Matčino máme a donedávna i koženáče. Jablko z něj vydrželo až do příští úrody, to je pravda. Ale spíš než slupku mělo kůru, takže se muselo okrájet. Na druhou stranu bylo příjemně sladké.

0/0
12.10.2010 15:50

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

Re: Genofond...

to nejspíš spolu souvisí - čím tvrdší slupka, tím víc vydrží

0/0
12.10.2010 16:23

blondie76

Re: Genofond...

Měl jste štěstí, já jsem matčino jablko sháněla pěkně dlouho, jadrnička je taky fajn a hodně plodí, koženáče (u nás se říká "kožuchy") už ne, ale byly taky vynikající. Vzhled a velikost nic moc, ale chuť a skladovatelnost úžasné.

0/0
12.10.2010 19:13

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

pokrok?

normálně ve starých sadech a u silnic jsou staré jabloně, nikdo se o ně nestará, a jsou zcela obsypané jablky, která nejsou vůbec ani červivá

no jen jsou trochu menší, možná i méně vzhledná, ale výborná chuť to vynahradí

a teď se všechno stříká jak šílený a výsledky naprd

0/0
12.10.2010 15:43

ábeles1.

Re: pokrok?

pravdu máš, narveš prachy do postřiků, ruce vytahaný z pumpy, a soused na to kašle! je to bída, přerouboval jsem na starší odrudy, kamarád mi dal pár stromků ze starých německých odrůd, príma. Nízké stromky, masité plody, nakyslé, šťavnaté! Na nové odrůdy už kašlu, stačí mi jen pár Rubínu. Rouboval jsem Zvonkové, kožeňáka. Já potřebuju jabka na jaro a dál.

0/0
12.10.2010 20:20

Kartony

Nemám rád jablka, která mají tvrdou slupku

Při tom slupka je na kablku to nejzdravější. Současné odrůdy mají silné slupky, protože dlouho vydrží a ty slupky ještě povlékají slabou vrstvou vosku. Na pohled jsou krásná, dlouho vydrží, ale slupka se nedá jíst. Dříve jsme kupovali Jonatan, ty teď vymizely, ale zřejmě byly nahrazeny odrůdou Jonagold a tato jablka mám nejraději.

0/0
12.10.2010 14:27

majkl1

Ne vše nové musí být špatné

a to staré zase super. Šlechtili i staří ovocnáři. Jen životní styl se změnil a ruku na srdce - jak velká část populace má prostory na uskladnění ovoce? Takže ho holt musí nakupovat po kile v obchodě. A tady vidím kámen úrazu - podmínky nediktuje zákazník, ale obchodní řetězec. A stát k tomu přihlíží, aniž by jakkoli podpořil domácí producenty. A tak kupujeme česnek z Číny, jablka odsud, okurky odtamtud. A koupit kilo jablek od pěstitele doma - litr benzínu na cestu tam, litr na cestu zpět, to jaksi nelze. Za prvé republiky mívali zemědělci svá hospodářská družstva a prodejny ve městech. Že by zájem byl, o tom svědčí občasné farmářské trhy. Pokud by se zemědělci k formě družstevních prodejen ve městech vrátili, nepochybně by měli úspěch a řetězce by "utřely".

0/0
12.10.2010 14:17

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

Re: Ne vše nové musí být špatné

obávám se, že řetězce by si to nenechaly jen tak líbit

jo ta neviditelná ruka trhu je sv_ně

0/0
12.10.2010 16:26

majkl1

Re: Ne vše nové musí být špatné

Ono by jim toho moc nezbývalo. Tak jako nyní na tržnice a stánkový prodej. A že zelenina a ovoce ze superhyperultramarketů je často pěkný humus, o tom nás přesvědčují občasné spotřebitelské testy.:-)

0/0
12.10.2010 16:52

net.Xtreme počtvrté

Ne

Kupoval bych jablka, která mi chtnají a dobře vypadají a pokud možno vím, že nejsou škodlivá.

Nejradši bych nějaké GM jablko:-)

0/0
12.10.2010 13:14

yvoko

rubín

U mě vede rubín, ale nevím, jestli jde o nějakou hodnotnou nebo mizející odrůdu, prostě mi nejvíc chutnají, jsou voňavá... (nejlepší jsou ta s šupinkama kolem šťopky, slaďoučká).

0/0
12.10.2010 12:22

orinka3

je to pravda

já se pamatuju na jablka, která, když se s nimi zahrkalo, tak uvnitř chřestila jadérka, to bylo pro děcka moc zajímavé, teď nevím, jestli to bylo či nebylo Zvonkové. Pak bylo dobré jablíčko Matčino, to Malinové - fandím snaze vrátit to, co bylo osvědčené.

0/0
12.10.2010 11:34

nocenka

není tak zle, doufejme

Hmm, my jsme koupili zahradu se starými odrůdami, bohužel se o ně nikdo asi 20 let vůbec nestaral, takže podle toho vypadaly a většina musela jít pryč. Zbylo nám panenské české a ontario. Přisadili jsme jaderničku, ale ta moc nejde, nicméně sehnali jsme ji bez problémů. O dznámých jsme letos dostali na skladování gdánský hranáč. Ještě to s těmi starými odrůdami není snad tak zlé;-)

0/0
12.10.2010 11:12

paprna

Re: není tak zle, doufejme

Jo, jo, panenka je klasika. Sice mensi, ale lahodne.

0/0
12.10.2010 12:03

prognostique

Re: není tak zle, doufejme

Ontario, to je jablko pro zlost. Na stromě je jich pár, velký jako meloun, pořád trvdý bez chutí a pak to ve sklepě zhnije najednou. Před 10 lety jsem to porazil a jsem rád. Ze starých odrůd jsem měl rád Matčino a Čistecké.

0/0
12.10.2010 13:29

Phantasm

není nad starší sad

Červi vyžerou vnitřek jablka, kterej se nejdřív kazí a strupovitost je jen pocitová záležitost, takže nevím proč používat postřiky. o starej sad se starám 3víkendy v roce, kdy češu ovoce, sem tam provedu řez suchých nebo napadených větví, toť vše, navíc je vysokokmen super větrolam a vlastně i živý tvor co pamatuje leccos a je užitečnej nejenom člověku. Žádnej posekanej trávníček, kterýmu lidi dělaj otroka. Je to o vztahu k přírodě a vlastně i k životu, buď máte úctu nebo ne.

0/0
12.10.2010 10:18

zijutady

No to je ten přístup lidí, státu a cílená likvidace

českého zemědělství slavnou Unií. Např. kousek od  Váňovy Chyše jsou obrovské sady. Léta opuštěné. Pasou se tam koně (a jeleni). Přitom široko daleko sehnat práci je skoro nemožné. Absolutně nechápu, proč se sem tahají jablka např. z Nového Zélandu za pár korun (chuť nula) a naše hnijou v sadech, nebo se vyvážejí zas někam do tramtárie. To je efektivita .....  

Jinak starým odrůdám se také hodně věnují na MZLU v Lednici.

0/0
12.10.2010 9:33

O.M.

Re: No to je ten přístup lidí, státu a cílená likvidace

Máte pravdu. Ale zas od dubna do srpna tady jablka nejsou, tak proto se asi taky tahaj z NZ apod.

0/0
12.10.2010 9:39

mattonka

Re: No to je ten přístup lidí, státu a cílená likvidace

dobře... od dubna do srpna... ale proč jsou v září k dostání pořád jen belgická a polská jablka a hrušky? Když tedy nepočítám trhy, na které se nedostanu, protože u nás jsou jen ve všední dny... :-/

0/0
12.10.2010 11:38

paprna

Re: No to je ten přístup lidí, státu a cílená likvidace

No proc, protoze to lide kupuji.

0/0
12.10.2010 12:05

blastula

Otázka informací, propagace a nabídky

Pro plastikové supermarketové ovoce se najde reklamy dost, stejné je to i s nabídkou a propagací stromků nových odrůd. . Většina lidí toho o starých odrůdách moc neví, je pohodlná se pídit a popravdě  klasické odrůdy té propagace a informací mnoho nemají.Spíš jsou  prezentovány negativně

Vůbec dnešním mlaďochům chybí spousta užitečných praktických znalostí o obyčejných věcech a jednou se budou divit.

0/0
12.10.2010 8:46

radim36

V konzumaci jablek bez chemikálií budou asi velké rezervy

Co občas jezdím místními autobusovými  linkami přes místní vesnice, na spoustě zahrad se jejich majitelé jablka ani neobtěžují posbírat. Červená krásná jablíčka se válejí pod jabloněmi až do mrazu. Přitom na 99 % se tito majitelé neobtěžují používat na jablka nějaké chemické prostředky a vliv prostředí je na většině vesnických zahrad zanedbatelný. Zbývá jen se s majiteli domluvit a ty jablíčka zakoupit, případně u něho na zahradě sám posbírat. Takových 30 - 40 kilo by klidně "absorbovala" i rodina v paneláku bez sklepa, 10 - 15 kilo se nechá na měsíc na spotřebu za syrova,  ten měsíc to v pohodě vydrží i v polystyrenové bedně na balkóně a zbytek  zavařit na kompoty a polotovary do kuchyně. 

Jablka jsou sama o sobě, i ty supermarketová sklízená nezralá velice zdravá, obsahují vlákninu a spousty zdravých látek a ty vypěstované bez chemikálií a obraná či opadaná zralá ještě více.

0/0
12.10.2010 8:31

O.M.

Re: V konzumaci jablek bez chemikálií budou asi velké rezervy

R^

0/0
12.10.2010 9:24

pakostič

Re: V konzumaci jablek bez chemikálií budou asi velké rezervy

prosímvás, kdo by to dnes jedl? Opět si půjčíme a dovezeme banány. Jablka jsme jedli za totality

0/0
12.10.2010 9:57

paprna

Re: V konzumaci jablek bez chemikálií budou asi velké rezervy

A zavarovat? Ktere zeno to umi? To umim spis ja, muz 25 let, protoze doma opravdu hodne zavarujeme. Sice ne jablka, ale ostatni ovoce a zeleninu. Radime, nejsi vcelar?

0/0
12.10.2010 12:07

Martinigue

Teď frčí ...

...i kdyby moc nechutnaly; těžko chtít návrat ke kvalitním jablkům, když se pěstitel uživí produkcí jablek, která vlastně nechutnají ....

0/0
12.10.2010 8:24

t.e.x.

Uz nekolik mesicu...

... mam v merku tyto stranky. A cekal jsem jen na to az otevrou podzimni prodej. R^

http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/jablone--stare-odrudy/1.html

0/0
12.10.2010 8:10

TF209

Re: Uz nekolik mesicu...

R^R^R^

0/0
12.10.2010 8:33

O.M.

Re: Uz nekolik mesicu...

Ok, ale pravokořenné by nebyly?

0/0
12.10.2010 9:37

TF209

Re: Uz nekolik mesicu...

www.stareodrudy.org

R^

0/0
12.10.2010 10:12

blahak

Pravá česká jablka

My uz roky kupujeme jablka na podzim v male obci Kamyk u Litomeric (od Prahy 30min). Za par korun, asi 10kc/kg, koupime celou lisku krasne cervenych jablek, ktere nam ve spajzu vydrzi do jara. Lepsi nez z marketu za 30 a za tyden jsou ohnile. Pestuji je v sadech jiz nekolik desetileti. Kdyby mel nekdo zajem, prodavaji kazdy den vc. sobot a nedeli. Podporujme ceske zemedelce, kteri nepestuji jen unifikovanou hmotu podobnou jablku.

0/0
12.10.2010 7:54

blahak

Re: Pravá česká jablka

Zde prava ceska jablka kupujeme a podporujeme tim ceske zemedelce: http://maps.google.cz/?q=Agrofrukt+Kam%C3%BDk&cid=851247528362274844

0/0
12.10.2010 7:54

the doctor

Re: Pravá česká jablka

majitel sadu,co! že tady pořád opakuješRv

0/0
12.10.2010 8:01

blahak

Re: Pravá česká jablka

Chichi, to ne, ale nakupujeme tam pravidelne. Majitel sadu je starý 70ti letý pán, který ani pořádně neví "Kde je ten internet" :-) Ale myslím si, že je zapotřebí lidi, kteří stále pěstují v čechách ovoce a zeleninu podpořit. Včera jsem byl v Albertu a tak 90% zeleniny je buď z Holandska, Německa, Španělska nebo Polska. Jen my blbci si tady radši pole zastavíme solárníma kolektorama a ještě si zlikvidujeme drahou elektřinou podniky. Tohle je RvRvRv

0/0
12.10.2010 8:37

pakostič

Re: Pravá česká jablka

souhlas

0/0
12.10.2010 9:59

ábeles1.

Re: Pravá česká jablka

Pošík z Kamýka má bezva jabka, to můžu potvrdit. ;-DR^

0/0
12.10.2010 22:00

Karel48

znalost cizích slov

Pan redaktor by se měl vyškolit ve významu některých cizích slov. Kupř. rozdíl mezi rezistenčními a rezistentními.

0/0
12.10.2010 7:28

radim36

Zachování starých způsobu pěstování jablek.

Když už je kampaň za zachování starých odrůd jabloní, měla by být souběžně kampaň za zachování starých způsobů pěstování.

Dneska mladí mlamojové, pokud pěstují jabloně, obvykle zakoupí všelijaké zákrsky a potom do toho celý rok perou chemikálie. Už v předjaří stříkají, aby cosi nevykousalo pupeny, potom aby něco nenapadlo květy, potom proti mšicím, potom proti červivosti, potom proti hnilobě a proti všemu možnému. Nadávají přitom na stříkaná chemická jablka prodávaná v supermarketech a oni sami mají spotřebu chemikálií až několikrát vyšší než ti profesionální sadaři.  Protože profesionální sadaři stříkají jen tehdy, když je skutečně napadení a potřeba postřiku, zatímco oni stříkají, když to doporučí třeba Gondík v Loskutákovi.

Přitom naše klimatické podmínky jsou pro jabloně ideální, na 95 %zahrad stačí používat jabloně ve vyšším tvaru do 4 - 6 metrů výšky a akceptovat odpad 10 - 20 %  procent jablek a může se většina odrůd pěstovat bez jakékoliv chemie, stejně jako pěstovali dříve.

0/0
12.10.2010 7:07

Jaco007

Re: Zachování starých způsobu pěstování jablek.

Přesně tak a co se nehodí na uskladnění, tak se hodí na zkapalnění :-)

0/0
12.10.2010 8:29

O.M.

Re: Zachování starých způsobu pěstování jablek.

R^R^R^

Na mojí zahradě nebude žádná chemie, i kdybych měl jíst malá strupovitá červivá jablíčka.

0/0
12.10.2010 9:27

radim36

Staré a nové odrůdy.

Staré odrůdy měly kvalitnější vlákninu. Současné odrůdy, když se nechají zhnít, je z nich břečka, když se nastrouhají, je z nich šlem a rosol. Mošt je z nich taky mizerný.  Stará jablka, když zhnila, zůstavala často vcelku, což bylo dobré při domácím skladování. A nastrouhaná třeba na koláč nebo v rýži byla i po upečení nastrouhaná jalka, ne podivná měkká rosolovitá hmota ve stylu marmeláda z Lidlu nadstavená  řepou. Třebas taková jadernička .

Staré odrůdy byly taky šlechtěny na chuť na osluněné části stromu a na vyšším tvaru, kde dosahovaly podle odrůd specifické sladkosti, kyselosti, vůně atd nejvyšší kvality. Podobně mošt, z každé odrůdy byl jiný.  Naopak jablka na spodních větvích a na severní či zastíněné straně byly často horší než "polystyrenové supermarketové" a byly ve vesnickém hospodaření určena spíš pro domácí zvířectvo nebo na moštování.

0/0
12.10.2010 6:35

radim36

Re: Staré a nové odrůdy.

Nové odrůdy jsou šlechtěné na to, že mají jakousi takousi chuť i na zastíněném zákrsku vyrostlém mezi baráky a otrhané nedozrálé, aby ve sklepě vydržely co nejdéle.. Obvykle to ale není nic zvláštního.

A když se nová odrůda naroubuje na nějaký vyšší tvar a vezmou se z ní jablka vyrostlá v optimálním prostředí, na vyšší osluněné větvi, které se nechají pořádně dozrát, dostane se překyselené či přeslazené jablko , které má tím zkaženou chuť. A které je na jiné použití než na přímý konzum, jako polotovar do kuchyně nebo na mošt nebo na sušení atd  podstatně méně vhodnější než ty staré odrůdy.

0/0
12.10.2010 6:47

TF209

Re: Staré a nové odrůdy.

:-) Třikrát krásné R^ Jen ta jablíčka najít - budu je hledat .

0/0
12.10.2010 7:31

radim36

Re: Staré a nové odrůdy.

Záleží, jestli je chcete jen konzumovat nebo máte plochu, kde je můžete pěstovat.

Pokud pěstovat, jak tady už někdo napsal, zadejte do vyhledávače heslo "staré odrůdy" a vyjedou školky, co některé staré odrůdy množí a prodávají. Ale není jich zas tak moc.  Případně je třeba se koukat po starých sadech a stromořadích, komunikovat s majiteli a získat od nich rouby.

Ono taky dost starých odrůd ani nejsou oficiální odrůdy, původně to někde vyrostlo u lesa a podobně a náhodou to mělo dobrá jablka.  Ono když se zkříží jedna dobrá odrůda s  jinou dobrou odrůdou, tak výsledek bude taky nějaké konzumovatelné jablko spíše než že z toho bude původní divoké trpké malé jablko.

Jinak by byl asi ideální stav, kdyby odrůdy jabloní byly brány podobným způsobem jako jsou brány jednotlivé odrůdy hroznového vína. Hlavně ty staré odrůdy jablek mají každá svoji originalitu podobně jako to hrozno....

0/0
12.10.2010 8:02

TF209

Re: Staré a nové odrůdy.

R^ při nedávném "courání " Nymburskem jsem na podobné malé zázraky v podobě "starých jablůněk " valila oči . Díky ..ještě mám problém s česnekem , ale to asi jindy .;-)R^

0/0
12.10.2010 8:14

O.M.

A nejenom jablka

Kdo nechce být otrokem Monsanto apod., zachraňuje semena.

0/0
12.10.2010 6:30

pliza27

?

Ty staré odrůdy se zachraňují právě kuli tomu , že jsou odolnější , nežli ty nové . Nové jsou naopak přešlechtěné a co se chutě týká nedá se srovnat . Bohužel spousta jabloní doplatí , na to , že lidé neznají odrůdy a prostě je pokácí .Vidím to ve svém okolí. Ty jabka jsou nedobrý a skácel krásný strom odrůda ontário. Když jsem mu řek , že tohle jabko musí jíst až kolem vánoc a né v listopadu , řek že si radči koupí .

0/0
12.10.2010 5:51

TF209

úžasná

fotka ..tohle mít za humny , tak skáču radostí . Nostalgicky vzpomínám na sad mojí babičky a dědy ,kde jsme od léta měli jablek co hrdlo ráčilo , jen názvy neznám :-/ chuť nezapomenu nikdy ;-)

0/0
12.10.2010 1:01

SvatyAntonin

pomologie

Zajímalo by mne, kolik mají z první stovky jablek mého otce - pomologie z 50-tých let.

0/0
12.10.2010 0:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.