Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Newyorským restauracím hrozí zákaz solení, radnice argumentuje zdravím

Politik Felix Ortiz přišel s kontroverzním návrhem, který by newyorským kuchařům zakázal používání soli pod pokutou tisíc dolarů. Ortiz chce návrhem A10129 chránit zdraví hostů. Je to absurdní, naříkají kuchaři v americkém velkoměstě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Charles panther _ růžový Lytton

I to bóží hovádko ví, že bez soli to nejde............

A chleba si posolím briliantama?

0/0
28.3.2010 23:07

ten.jenz.bloudi.svetem5

Když se dá přílišna moc poplatnému politikovi...

pak to takhle dopadá.Rv

0/0
28.3.2010 23:03

Pejsátko

Nepřehnal to pan radní trochu?

Nějaké omezení množství soli chápu, ale zcela zakázat? 8-o Moje babička říkávala, že i do dortu se musí přidat trochu soli, jinak nebude dobrý.

0/0
22.3.2010 11:22

Andrax

vzor demokracie

Aspon ze to na ne zcela demokraticky prasklo. Ale plno amerikomilu stejnak zavre oci, pokud je jeste vubec otevrene maji  :-)

0/0
13.3.2010 9:21

crocodileclip

Vařit bez soli?

Na to může přijít jenom ten co se nudí;-Ddoufám že to tady někdo neokouká8-o

0/0
13.3.2010 6:24

pes Muki

no jo

Lide co nemuzou pochopit, ze to nevyzaduje 300 milionu obcanu, ale jeden ujety levicak, coz se zatim neodhlasovalo, se presto povazuji za inteligenty. Zajimave

0/0
12.3.2010 20:46

azojaši

vdovu Kubátovou na něj!

0/0
12.3.2010 18:41

Charles panther _ růžový Lytton

Re: vdovu Kubátovou na něj!

;-D;-D;-D;-D;-D;-DR^

0/0
28.3.2010 23:06

TClovek

V čem je problém?

Vařit se solí umí každý, bez soli, to je umění :-)

0/0
12.3.2010 18:33

Fikos

Nakonec zakážou zpívat

:-)

0/0
12.3.2010 18:09

Irish Stout

Ještě zbývá v pivnicích zakázat čepování piva.

... guláš uvařený jako neslaný, už se dosolit nedá. Ovšem u hamburgerů je to jedno.

0/0
12.3.2010 17:59

pes Muki

Re: Ještě zbývá v pivnicích zakázat čepování piva.

Tito kuchari nedelaji Hamburgry. Dokazes pochopit rozdil mezi stankem na hamburgry a restauraci s dobrym kucharem?

0/0
12.3.2010 20:44

rafol

Zeme neomezenych moznosti

nebo snad blbosti? Jak to heslo bylo? ;-D

0/0
12.3.2010 17:17

BlueSmile

Haha

[] No hlavně že se cpou hambáčema a přesolenejma hranolkama...

0/0
12.3.2010 17:14

Flyer01

joudové

8-o prostě magoři... vždy jsem se chtěl do usa podívat... po takovýchto zprávách mne tam už nic netáhne a raději se vrátím do střední a jižní Ameriky....

Američany by měli zavřít a nechat je svému osudu... jsou to mamlasy !!!

0/0
12.3.2010 17:03

hovnival

Re: joudové

mel bys cist normalni zpravy, ne informace o USA na ceskych serverech. Z 90 procent se publikuji jen negativni zpravy o USA. Asi tak, jako kdyby v Ceskych novinach zacali psat, ze v Cesku je vse spatne, nic nefunguje, a jakekoli priznive nebo aspon trochu pozitvni zpravy by nikdy neotiskli.

0/0
12.3.2010 17:04

kocour Mikeš

Re: joudové

Hele, máš asi pravdu. Ale z druhé strany - je ten zákaz solení pravdivá zpráva, nebo ne?

0/0
12.3.2010 17:43

hovnival

Re: joudové

no ten Ortiz neco podobneho navrhuje, ale to nemuze projit, protoze vsichni vedi, ze je to nesmysl. Bloomberg chce soleni omezit, ale samozrejme ne zakazat. Kazdopadne se to ale tyka fastfoodu, ne normalnich restauraci. Takze bezneho cloveka to nijak neomezi.

0/0
12.3.2010 18:18

pes Muki

Re: joudové

Rozhodne tam nejezdi,m, protoze nekam jet, kde jsem se rozhodl, ze se mi nebude libit a jedu tam jako genius mezi blbce, ktere vysoce intelektem prevysuji, to nema vyznam. Mysli si, ze kdyby ti american rekl, byl jsem v Portugalsku, takze vim jak to v cele Evrope vypada, tak by si ho mel za blbce. Ku podivu kdyz to same prohlasi cech, citi se chytry. V USA je kazdy stat ruzny s vlastnimi zakony i zvyklostmi. Take v kazdem meste, okrese ci vesnici si obyvatele muhou odhlasovat co chteji, rika se tomu demokracie. Takde kdyz v jednom miste zakazi zvoleni radni sul a v druhem ne, je to jen a jen na obcanech toho mista. Takze mas misto, kde je zakazana pornografie, bary, protoze tam ziji lide s detmi, jinde zase ano a v jednom okrese v Nevade je zase dovolena prostituce. V nekterych statech je skoro nemozne mit zbran, jinde to neni problem.  Soudit USA podle New York dokaze jen idiot

0/0
12.3.2010 20:37

Rubik1

Re: joudové

R^

0/0
13.3.2010 3:33

acvil

Re: joudové

...a těch je spousta...R^

0/0
14.3.2010 20:14

hubobubo

SLAVA AMERICE

Koneckonců atˇ nežerou nic zkrmení už jsou dost.

vivat AMERIKO [>-];-D

0/0
12.3.2010 16:56

hovnival

@@

http://assembly.state.ny.us/mem/?ad=051 tady je ten ortiz

0/0
12.3.2010 16:52

hovnival

@@

Zase jeden z negativnich clanku o USA. V posledni dobe jsem jich tu nasel nekolik. Zda se, ze je to snad nejaky zamer.

Ono je to trochu jinak. Nejedna se o zakaz soleni, ale o omezeni. Ortiz sice navrhuje uplny zakaz, ale on je tak trochu pomateny i v jinych vecech. Typicky zastupce Demokratu, kteri by chteli, aby vlada mohla kontrolovat uplne vse. Cim vic vladnich narizeni a kontroly, tim lepe.

Mimochodem, v normalnich restauracich se soli problem neni. Problem nadmerneho pouzivani soli je ve fastfoodech. A tam normalni clovek v NY nechodi.

0/0
12.3.2010 16:51

net.Xtreme vrací úder

A zakažte tuk

cukr, kofein, koření, syrové jídlo, spálené jídlo, nakonec jídlo jako takové může být nebezpečné.

0/0
12.3.2010 16:50

killy

V Čechách už to bylo dávno řešeno !

Viz: Salt More Than Gold !

Lady Nemec !

0/0
12.3.2010 16:39

Rubik1

Důvod, proč řeší sůl

Kromě jiného, drtivá většina polévek je v USA šíleně přesolená z toho důvodu, aby se nekazila, když ji prodávají celý den ne-li déle z jedné nádoby. Poslední, co by chtěli, aby se našly v jejich jídle nějaké bakterie. To, že miska polévky může znamenat vyšší dávku soli na celý den než je doporučené množství, to zatím nikdo neřešil. Návrh zákazu solení je ovšem druhý extrém, který by postihnul i ty restaurace, kde solí s mírou.

0/0
12.3.2010 16:17

chenile

Re: Důvod, proč řeší sůl

to musi bejt docela humus...

protoze cim starsi jidlo, tim je slanejsi... takze kdyz to presolej na zacatku... z dva dny ze to nemuze dat zrat

0/0
12.3.2010 16:20

Terrurek

:)

jen houšť... včera cigára, dneska sůl, zejtra cukr... jak v base si budem žít. Vodu amarouny a hlavně pořádně makat a žrát abysme vydrželi makat co nejdýl.

0/0
12.3.2010 16:07

Homer.Simpson

všeználek

Nejsem vůbec žádný kuchař a přesto vím, že pokud se sůl v jídle nerozpustí už při vaření, tak se to nějakým dosolováním hotového jídla nedožene. Sůl skřípe mezi zuby a drží se většinou na povrchu, mrška. Ten velemoudrý starosta by si to měl někdy vyzkoušet sám. Nemohl stanovit nějaké přípustné množství soli. Nemá nějaké lékaře jako poradce, když už se jim plete do řemesla? Ne! Je to všeználek!;-D

0/0
12.3.2010 15:33

Kartony

Já jsem původně myslel,že mají nedostatek soli,

že ji vyplýtvali na sněhovou kalamitu.

Ale vážně. Sůl je pro zdraví mimořádně důležitá. Pokud je člověk dehydratovaný, dávají mu kapačky fyziologického roztoku, což je roztok soli, protože v krvi normálníhočloveka je cca 9g/l soli. Sůl není možné získat z potravin rostlinného původu, protože rostliny místo sodíku mají draslík. Takže jedině živočišná strava může člověku poskytnout dostatek soli. I těm zvířatů+m, která se živí rostlinnou stravou se dává sůl. Velké množství soli člověk ztrácí pocením. Jsou známá úmrtí maratonců, kteří po závodě vypili obyčejnou vodu bez soli; následoval kolaps.

Ty informace o vlivu soli na zvyšování krevního tlaku se zakládají na pravdě jenom částečně; nekomu to škodí a někomu ne. Tělo si udržuje stálou hladinu iontu Na v krvi tak, že buťo zadržuje, anebo vypoutí vodu z těla. Při nízkém množství soli dojde k dehydrataci; to se stává na příklad při průjmech.

Jinými slovy, v USA jsou blbci.

0/0
12.3.2010 15:32

wrah

Re: Já jsem původně myslel,že mají nedostatek soli,

No tak to moment, sůl je sice k životu nezbytná, ale američané a hlavně ti z velkoměst ji mají opravdu brutální nadbytek. Slané hranolky, slaný hamburger, pak k tv slaný popcorn atd. Trochu to snížit neuškodí, ale opravdu trochu, ne zakázat používání soli, dotyčný se asi zbláznil.

0/0
12.3.2010 16:19

mraduk

Re: Já jsem původně myslel,že mají nedostatek soli,

A vy jste kdo, že byste říkal lidem, kolik soli můžou jíst? To je snad jejich věc, ne? Jsou to dospělí, svéprávní jedinci, tak nevidím důvod, proč by jim měl někdo cokoliv diktovat.

0/0
13.3.2010 8:31

Jesuslives

..

A tahle zeme nas bude kritizovat, ze se spatne chovame k romske mensine. I kdyz vlastne mozna opravnene, amici svoje velke problemy uz vyresili, takze muzou zacit resit uroven soli v jidle :-) Brusel hadr...

0/0
12.3.2010 15:27

Pizmonek

Je to trochu jinak

Clanek nezminuje jednu zasadni vec - ze v US se bezne prakticky nesoli. Takze treba pohadka "Sul nad zlato" zni pro Americany jako naprosta kravina.

Jinak muj nazor je ten ze dany zakaz je nesmysl, ale je potreba ho videt v souvislostech, neni mozne ho porovnavat s Ceskym prostredim.

0/0
12.3.2010 15:10

Gaspard

Re: Je to trochu jinak

Že se USA nesolí? Už jsi tam někdy byl? V drtivé většině fastfoodů a restaurací se podávají pěkně solené hranolky a hamburgery.

0/0
12.3.2010 15:25

Andee

Re: Je to trochu jinak

Taky si říkám, kde jsem to vlastně byl, když v US se údajně vůbec nesolí ;-D

0/0
12.3.2010 15:27

tsignotschka

Re: Je to trochu jinak

Tak se priste zkuste vice koukat, v USA se nesoli, stejne tak jako se necukruje.

Protoze uz vsechno maji presolene nebo sladke jak cecek.  Zajdete se kouknout do americke domacnosti a jsem zvedav jestli nejaky pytlik soli najdete.

0/0
12.3.2010 15:59

hovnival

Re: Je to trochu jinak

nesoli a necukruje? jsi pomatenec!

0/0
12.3.2010 16:41

Pizmonek

Re: Je to trochu jinak

V US ziju uz par let, v Americke domacnosti s Americankou a polovicnima Americancatama :-).

Hranolky, precliky a tycinky se soli. Hamburgery jak kde, dle chuti bych rekl McDonalds jo, Wendy's ne. Jde o to ze sul v US neni nedilnou soucasti jidla jako v Cesku. Spis bych to prirovnal jako kdybys misto soli mluvil o cesneku - do nekterych jidel se dava, do nekterych ne. V nektere hospode nebo domacnosti davaji cesnek do vseho, vetsina ne. Podobne je to v US se soli.

Moje zena ma treba problem v Ceskych hospodach - i kdyz rekne ze nechce do jidla zadnou sul, stejne tam neco nasypou protoze nedokazou pochopit ze "zadnou" znamena opravdu "zadnou". Me to trvalo tri bramborovy kase nez jsem to pochopil :-).

0/0
12.3.2010 17:53

Homer.Simpson

Re: Je to trochu jinak

bez soli nemá jídlo žádnou chuť. Solí se už od pravěku. Akorát že třeba mnohem míň, ale solilo se vždycky.

0/0
12.3.2010 15:35

Paul Sulc

Re: Je to trochu jinak

Clovece, cintate si pently !    Ja jsem v Americe uz 42 let a ze by Amerikani nesolili, toho jsem si jeste nevsiml. Gulas v hospode je slanej zrovna ak jako c Cesku. Polivky take. A hotove porce jidla v supermarketu maji 1-1.3 g soli na porci, dodt a dost. Tak nefantasirujte.

0/0
12.3.2010 19:06

ppelc

Sam moc nesolim

ale kdyz nebudou solit vubec, nebude to naopak  zdravi skodlive? Chlor potrebujeme k traveni a k mysleni...

0/0
12.3.2010 14:54

Gaspard

Re: Sam moc nesolim

A co teprve ten sodík!

http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/cd_ds4/hypertext/KVAEN.htm

0/0
12.3.2010 15:26

Homer.Simpson

Re: Sam moc nesolim

ten starosta to nepotřebuje. On totiž nemyslí vůbec. Ideální politik.;-D

0/0
12.3.2010 15:36

Pejsátko

Re: Sam moc nesolim

Nevím, jak v New Yorku, ale ve střední Evropě je sůl i významným zdrojem jódu.

0/0
22.3.2010 11:01

barbu do

Ovšem daleko škodlivější je ten azbest ...

... co při jídle vdechují ...

0/0
12.3.2010 14:39

performer1

DEMOLITION MAN

ještě pořád chcete tvrdit, že to byla kravina ? ;-D

0/0
12.3.2010 14:38

Lolinek2003

Re: DEMOLITION MAN

Tak to se těším na cívku z vodivého gelu;-D

0/0
12.3.2010 14:44

Andee

Re: DEMOLITION MAN

Byla, dopracujeme se k tomu totiž mnohem dřív ;-D

0/0
12.3.2010 14:51





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.