- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Je pravda, že když mám rýmu, tak je jídlo "bez chuti", ale když si nakapu Sanorin a nos si uvolním, tak je jídlo stejně bez chuti... Tak v čem to spočívá?
Tady bych řekl, že ta ucpanost je jen jakoby jeden z přízanků toho, že nos je "mimo provoz". Kapkama se sice protáhne, takže jím proudí vzduch a dá se dýchat, ale ty čichové buňks jsou natolik otupělé nebo poničené, že žádnou informaci do mozku stejně nepředají...
Každý pijte co komu chutná a hlavně ať z toho druhý den nebolí hlava.
Clanek jakoby tvrdil, ze stara vina musi byt vzdy kvalitnejsi a cennejsi ! Vzdyt to ale neni pravda! Jenom nektera vina se vekem zlepsuji, vetsina se horsi. A proto take nejvice vazeni jsou somelierove, kteri dokazou odhadnout, ktere vino - (rocnik) bude dobre starnout a tedy se vyplati skladovat nekolik let ! Dokazou tim vinarum vydelat miliardy a proto jsou take nejvice placeni !
a vlastne, proc je takovy nedostatek ryzlinku Vlasskeho? Jedna z nejlepsich odrur (zaradil jsem ji hned za Veltlin zelenej)..
Vinař: dáá sa....hmmm...nedá sa....hmmm....dá sa - Pražákom.
Pražák: hmmm....jemná kyselinka a chuť po cedrové krabičce na doutníky
Asi tak volové
na patoky z Moravy není nikdo zvědavý, leda tak Moravák O pár desítek km jižněji si s vínem poradí líp, a bez békání
samozřejmě poněkud jednostranný. Např. ta poslední studie je velmi zvláštní, je přeci známo, že chlad znecitlivuje jazyk a tudíž prudce klesá schopnost chuťových buňek vůbec nějakou chuť cítit. Proto se např. špatné pivo dá pít jen silně vychlazené, naopak dobré klidně úplně teplé.
Část o pivu s "balzámovým octem" (správně samozřejmě balsamikovým) jenom potvrzuje, že člověka v soudu silně ovlivňuje obdržená informace a zdaleka se to netýká jenom jídla. Na toto téma byla provedena už řada studií, za jednu z nich byla letos dokonce udělena Nobelova cena.
Z článku skoro vyplývá, že jediným rozdílem v tom, jak nám jídlo chutná je pocit, jaký jsme získali před jeho konzumací, což je určitě nesmysl a pochybuji, že by v této diskusi byl někdo, kdo by nepoznal rozdíl mezi uherákem a Vysočinou se zavázanýma očima.
nejsem žádný znalec vína, ale řekl bych, že cenu neurčuje ani tak konečná chuť, jako postup výroby dotyčného produktu. Chuťově to někdy muže být i naopak, protože uměle dochucované výrobky mohou někomu chutnat stejně, jako čistě přírodní, ale to je zase málokdy. Takže závěr podle mě je, že mimo chut se platí zejména za postup při výrobě.
Někde v hospodě jsme se bavili zda jde poznat CocaCola od Pepsi. Já jsem tvrdil, že když už tak mám radši Coca Colu, tak jsem si myslel, že to poznám.
Koupil jsem si tedy Coca Colu normální, light a zero a pak Pepsi normální a light.
Na dva pokusy jsem vždy určil jako lepší Pepsi a vždy jsem okamžitě vyřadil light verze obou producentů.
Myslím, že s vínem to bude obdobné, krabicové každý možná hned vyřadí, ale pak už to bude sakra těžké s tím rozpoznámím lepšího vína.
PS: Vsadím se, že nikdo nic takového nezkusil ani s kolou ani s vínem, přesto tu bude plno chytráku :)
Tak s Coca Colou jsme to taky zkouseli a hrave ji poznam. Pepsi se neda pit a light verze uz vubec ne.