Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Více než odborníkům, kteří doporučují například exkluzivní vína, věřte svým vlastním chutím

Značný podíl na pověsti a ceně nápojů i jídel mají předsudky a iluze. To celkem jasně ukázala řada experimentů, které obnažily vratkost různých výroků o objektivní jedinečnosti té či oné pochutiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Zuzana.

Jak je to s tím ucpaným nosem?

Je pravda, že když mám rýmu, tak je jídlo "bez chuti", ale když si nakapu Sanorin a nos si uvolním, tak je jídlo stejně bez chuti... Tak v čem to spočívá?

0/0
11.1.2010 13:02

Túzokot

Re: Jak je to s tím ucpaným nosem?

Tady bych řekl, že ta ucpanost je jen jakoby jeden z přízanků toho, že nos je "mimo provoz". Kapkama se sice protáhne, takže jím proudí vzduch a dá se dýchat, ale ty čichové buňks jsou natolik otupělé nebo poničené, že žádnou informaci do mozku stejně nepředají...

0/0
13.1.2010 10:55

pimon

To je zas výblitků

Každý pijte co komu chutná a hlavně ať z toho druhý den nebolí hlava.

0/0
11.1.2010 0:51

Josef II

Vina starych rocniku ...

Clanek jakoby tvrdil, ze stara vina musi byt vzdy kvalitnejsi a cennejsi ! Vzdyt to ale neni pravda! Jenom nektera vina se vekem zlepsuji, vetsina se horsi.  A proto take nejvice vazeni jsou somelierove, kteri dokazou odhadnout, ktere vino - (rocnik)  bude dobre starnout a tedy se vyplati skladovat nekolik let ! Dokazou tim vinarum vydelat miliardy a proto jsou take nejvice placeni !

0/0
10.1.2010 13:40

r-man

Vlasak

a vlastne, proc je takovy nedostatek ryzlinku Vlasskeho? Jedna z nejlepsich odrur (zaradil jsem ji hned za Veltlin zelenej)..

0/0
8.1.2010 16:25

Ludek_II

Víno z Moravy

Vinař: dáá sa....hmmm...nedá sa....hmmm....dá sa - Pražákom.

Pražák: hmmm....jemná kyselinka a chuť po cedrové krabičce na doutníky

Asi tak volové ;-)

0/0
7.1.2010 21:11

joyFX

Re: Víno z Moravy

na patoky z Moravy není nikdo zvědavý, leda tak Moravák :-) O pár desítek km jižněji si s vínem poradí líp, a bez békání

0/0
8.1.2010 9:06

Ludek_II

Re: Víno z Moravy

Koukám...jeden co naletěl se právě ozval ;-D

0/0
8.1.2010 9:53

joyFX

Re: Víno z Moravy

již 20 let míjím moravské sklípky velkým obloukem

0/0
8.1.2010 10:57

Cislo 2

Re: Víno z Moravy

Přesně tak, červené absolutně nepoživatelné jakékoliv odrůdy, oblasti, trakce, pěstitele, sklípku, ročníku, svahu, půdy, doby sklizně. U bílého je to loterie, zda spotřebitel bude mít štěstí a narazí na výborné víno.

0/0
8.1.2010 11:05

r-man

Re: Víno z Moravy

Velka chyba...mas tam nejaky znamy? Prazakum ti blbi Moravaci zamerne nalivaji to co se moc nepovedlo, protoze to vypijou, zatimco na Morave by to neprodali :-)

0/0
8.1.2010 16:19

slon75

Re: Víno z Moravy

Píšete přesně jako snob, který, aby nevypadal jako neznalec, raději všechna česká resp. moravská vína shodí.

Přitom je to hloupost. Že bílá vína umíme, je všeobecně známo a červená se občas také podaří, problém je spíš v tom, že dobrých českých / moravských červených je jen malé procento v porovnání s průměrnými a podprůměrnými. Toho slunce je tu prostě méně.

To, že zvláště za poslední roky získávají moravská vína v Evropě i ve světě různá ocenění, určiě není náhoda.

0/0
9.1.2010 13:19

r-man

Re: Víno z Moravy

A delas velkou chybu. Jestli jezdis na Rakousky vina, tak to jsou patoky nejhorsi kategorie.

0/0
8.1.2010 16:18

gourmett

Re: Víno z Moravy

Až pomine ta sněhová kalamita tak zajdi k doktorovi máš něco z hlavou a jsi svému okolí asi hódně nebezpečný. G.Rv

0/0
9.1.2010 12:49

slon75

Článek je zajímavý, dobře napsaný, ale...

samozřejmě poněkud jednostranný. Např. ta poslední studie je velmi zvláštní, je přeci známo, že chlad znecitlivuje jazyk a tudíž prudce klesá schopnost chuťových buňek vůbec nějakou chuť cítit. Proto se např. špatné pivo dá pít jen silně vychlazené, naopak dobré klidně úplně teplé.

Část o pivu s "balzámovým octem" (správně samozřejmě balsamikovým) jenom potvrzuje, že člověka v soudu silně ovlivňuje obdržená informace a zdaleka se to netýká jenom jídla. Na toto téma byla provedena už řada studií, za jednu z nich byla letos dokonce udělena Nobelova cena.

Z článku skoro vyplývá, že jediným rozdílem v tom, jak nám jídlo chutná je pocit, jaký jsme získali před jeho konzumací, což je určitě nesmysl a pochybuji, že by v této diskusi byl někdo, kdo by nepoznal rozdíl mezi uherákem a Vysočinou se zavázanýma očima.

0/0
7.1.2010 13:07

pavlik05

Re: Článek je zajímavý, dobře napsaný, ale...

R^

0/0
7.1.2010 13:27

honzajaka

Re: Článek je zajímavý, dobře napsaný, ale...

Porovnávat uherák a vysočinu a levné víno od drahého je podle mého mínění mírně zavádějící, protože přece jenom uherák a vysočina je celkem jiná technologie, zatímco u vína se všechno vyrábí skoro stejně. Výslednou cenu vína určuje spíš renomé (a doufání) výrobce

0/0
7.1.2010 14:27

slon75

Re: Článek je zajímavý, dobře napsaný, ale...

No laciná vína se např. doslazují, aby se přebila nevábná chuť. Nemusíte být žádný velký znalec, abyste to poznal.

0/0
7.1.2010 21:48

slon75

Re: Článek je zajímavý, dobře napsaný, ale...

Ještě sám sebe upřesním: chladem patrně příliš neklesá schopnost chuťových buňek cítit chuť, ale zcela jistě prudce klesá schopnost nervových buňek přenést signál do mozku (i proto se např. bolestivá místa ledují).

0/0
8.1.2010 8:50

smějící se bestie

***

mě když víno nechutná piju pivo.

0/0
7.1.2010 12:45

chrtil

hmmmm

krabicové je krabicové ;-D

0/0
7.1.2010 8:45

peavey

Re: hmmmm

okana, iron ;)

0/0
10.1.2010 12:48

Urbie

postup výroby

nejsem žádný znalec vína, ale řekl bych, že cenu neurčuje ani tak konečná chuť, jako postup výroby dotyčného produktu. Chuťově to někdy muže být i naopak, protože uměle dochucované výrobky mohou někomu chutnat stejně, jako čistě přírodní, ale to je zase málokdy. Takže závěr podle mě je, že mimo chut se platí zejména za postup při výrobě.

0/0
7.1.2010 1:07

petr_kkk

z jiného soudku - COLA

Někde v hospodě jsme se bavili zda jde poznat CocaCola od Pepsi. Já jsem tvrdil, že když už tak mám radši Coca Colu, tak jsem si myslel, že to poznám.

Koupil jsem si tedy Coca Colu normální, light a zero a pak Pepsi normální a light.

Na dva pokusy jsem vždy určil jako lepší Pepsi a vždy jsem okamžitě vyřadil light verze obou producentů.

Myslím, že s vínem to bude obdobné, krabicové každý možná hned vyřadí, ale pak už to bude sakra těžké s tím rozpoznámím lepšího vína.

PS: Vsadím se, že nikdo nic takového nezkusil ani s kolou ani s vínem, přesto tu bude plno chytráku :)

0/0
6.1.2010 21:14

fritzek

Re: z jiného soudku - COLA

Tak s Coca Colou jsme to taky zkouseli a hrave ji poznam. Pepsi se neda pit a light verze uz vubec ne.

0/0
7.1.2010 12:38

slon75

Re: z jiného soudku - COLA

Já jsem to kdysi zkoušel s pivem a poznal jsem 4 vzorky ze 6ti.

Ale je pravda, že se tam našli lidé, kteří Gambrinus označili za pivo pro diabetiky a spletli třeba i tmavou sladkou 13ku se světlou desítkou.

0/0
7.1.2010 13:11

pavlik05

Re: z jiného soudku - COLA

my sme takhle zkouseli krusovice (na ktery je v mode nadavat) vs. gambrinus .. prelili sme krusky do flasky od gambrinusu a reakce znela "ten gambrinus ma dneska nakej poradnej riz" ;-D takze ona je to kolikrat opravdu spis kulturni/socialni zalezitost

0/0
7.1.2010 13:30

slon75

Re: z jiného soudku - COLA

Krušovice se za poslední zhruba rok dost zlepšily. Cca do r. 98 to bylo výborné pivo, pak to s nimi šlo z kopce, ale od doby, co je koupil Heineken jdou zase nahoru. Bohužel, naopak z Březňáku se po koupi tímže koncernem stal strašidelný patok a bolehlav (díky tomu, že do něj kromě sladu míchají i cukr :-/).

0/0
7.1.2010 21:46

ZZZZZZZZ

Re: z jiného soudku - COLA

Tak tento Coca/Pepsi cola blind test je asi nejznamnejsi marketingovy omyl ktery vedl k tomu ze Cocacola nahradila klasickou kolu "New COKE" a byl to totalni prusvih. Pak se zjistilo ze lidi v testu Pepsi oznaci jako lepsi protoze je sladsi a test je jenom jeden lok.

0/0
7.1.2010 15:10

honzajaka

Tohle

já tvrdím už dávno, že tihle "znalci tvrdí" tvrdí nesmysly. Všechny vína chutnají +- stejně. Jeden známý chce ze sebe dělat velkého intelektuála, znalce a úspěšného podnikatele, tak má doma 2 láhve od drahého vína a když má přijít návštěva tak to plní nějakým nejlevnějším vínem co kde koupí a nikdo to zatím nepoznal

0/0
5.1.2010 20:34

FKus

Re: Tohle

Pletete si trochu pojmy, když nevíte, kdo je intelektuál. A to Vaše +- stejně beru také jako velkou hl.... Doporučil bych Vám znovu si článek přečíst a pak opravit Váš diskuzní příspěvek. No a jestli Váš známý takhle hostí své přátele, pak bych se opravdu zamyslel nad jeho úrovní a úrovní jeho přátel (někteří jsou asi také příliš slušní, než aby řekli otevřeně svůj názor).

0/0
6.1.2010 0:21

Zebin

Re: Tohle

pro trubku je dobrých vín škoda................. a ten úspěšný podnikatel seš ty sám, ne? ;-D 

0/0
6.1.2010 7:59

cara al sol

Re: Tohle

To si děláš srandu. I laciný Merlot J.P.Chenet pozná od prakticky kterékoliv zdejší Frankovky i člověk s minimem chuťových buněk. Jestliže Tvému otci neomlátily návštěvy to podřadné víno o hlavu, bylo to s velkou pravděpodobností výrazem úcty k hostiteli a slušného vychování.

0/0
7.1.2010 1:15

intago

Re: Tohle

HLOUPOST, ROZDÍLY JSOU VELIKÉ. HLAVNĚ ROZLIŠOVAT lehká od těžkých. Spíš nevidím velký rozdíl mezi odrůdami, důležitější je země původu. Someliéři jsou podvodníci, at si každý porovnává po svém. Evropská vína vidím slabší, i francouzská, to spíš španělská. Víno potřebuje hodně tepla.

0/0
7.1.2010 12:28

honzajaka

Re: Tohle

Pil jsem i celkom drahá vína (kolem pětistovky za flašku) a mezi vínem za stovku se ta chuť moc neliší. Vidím to tak, že jen hlavně Francouzi okolo toho vystavěli instituci, aby mohli prodávat ten svůj patok za šílené ceny

0/0
7.1.2010 13:41

slon75

Re: Tohle

Strašně záleží na okolnostech. Já jakožto mírně vycvičený laik ocením rozdíl až při degustaci, když se jde od obyčejnějších vín k lepším a lepším. Pak teprve člověk začne chápat bohatost a zajímavost chutí lepších vín.

Ale opravdu, velmi záleží na okolnostech: jídlu, teplotě, co jste jedl předtím a podle mě i na náladě. Samozřejmě, že slušný pozdní sběr vám k večeři může posloužit lépe, než přechlazené Chateauneuf du Pape ;-)

0/0
7.1.2010 22:01

HrubesaMares

ad psi konzervy

jestli to nebude i dusledek supermarketoveho junk foodu, ktery ma kvuli katovani kostu na trhu cim dal tim silnejsi postaveni :-(

0/0
5.1.2010 16:02

Lanolin

co vám zas ta čeština udělala?

Bože, bože. To opravdu musíte mluvit jako magor jen aby vaše řeč vypadala, že jste v obraze? To neexistují české výrazy?

junk food - podřadné jídlo (levné na úkor kvality)

katování kostu - totální nesmysl odvozený od anglického snižování cen

Takhle jen vypadáte jako magor a ne jako někdo z oboru.

0/0
9.1.2010 18:17

Si0

No, kdyby kvalita vína byla až tak subjektivní věc,

tak by tím nejkvalitnějším vínem u většiny lidí bylo to nejsladší.

0/0
5.1.2010 12:34

Doktor Redaktor

Proč? já sladké nerad.

0/0
5.1.2010 13:57

onemar

Re: No, kdyby kvalita vína byla až tak subjektivní věc,

jedině suché!

0/0
6.1.2010 8:07

Bouše

Mně ke štěstí úplně stačí Svatovavřinecké a Müller Thurgau

s modrým a žlutým motýlkem. R^

0/0
5.1.2010 12:27

komentator-1

Re: Mně ke štěstí úplně stačí Svatovavřinecké a Müller Thurgau

tak to Vás lituju, protože "motýlci" z Mikulova jsou opravdu slaboučcí.

0/0
6.1.2010 13:07

legnaw

ocot jak ocot

uprimnu sustrast... skladam nesklonnu uctu k poslednej chutovej bunke ktoru si uz vo vlastnych ustach zabil.

a dakujem za prijemne pobavenie....

0/0
7.1.2010 8:32

Leskotová

Jak říká

můj manžel, víno musí chutnat především tomu kdo jej pije a hlavně víno je i prožitek z místa kde ho pijem. Budu-li pít  víno v toskánské restauraci za příjemné atmosféry a v létě, bude chutnat jinak, než když  to samé víno budu popíjet třeba v zimě a doma v obýváku. Každý člověk má jiné vnímání chutí, ano můžu si nechat poradit, ale nemůžu si nechat vsugerovat chuť a názor a už vůbec né podle ceny, ale tak to je všude ve světě, že maloměšťák bude chválit i patok, hlavně, že cena je vysoká....:-)

0/0
5.1.2010 12:11

Zebin

Re: Jak říká

cena bývá dost určující, že to neplatí vždy je zřejmé, asi tak jako, že za pár kaček koupíte báječný pití...................ano, stane se to;-D

0/0
6.1.2010 8:06

gourmett

Re: Jak říká

Jo koupíš u kamaráda na Moravě přímo ze soudku, ale né v Supermarketu. G.[>-]

0/0
9.1.2010 12:47

irij

Re: Jak říká

Naprosto s vámi souhlasím, víno které jsem pil v Řecku večer v hotelu na balkoně pod kterým šplouchalo moře chutnalo bohužel opravdu úplně jinak než to samé, které jsem pil doma. . Jinak musím opět konstatovat jako už několikrát ve zdejších diskuzích o víně, že pokud člověk přizná, že pije určité víno protože mu chutná, tak ho "znalci" označí za kacíře a nejraději by ho poslali za Janem Husem. Omlouvám se, ale iděs přiřadil můj příspěvek o patro níž;-€

0/0
7.1.2010 19:38

URB-inspirace básníků revoluce

Ve víně pravda, to je skutečnost, protože podle něho

poznáte upřímnost člověka. Otevřu mu například láhev červeného na etiketě stáří pět let, ověnčenou medajlemi ze soutěží, v nabídce depotů na internetu mu najdu, že cena je 1.500 Kč, dovoz Australie. Předem říkám, že je to hnus odpornej a když mně to po prvním koštu potvrdí i ten dotyčný, je to můj člověk. Většina ho válí po patře a na jazyku a vychvaluje ho. Tak pryč od něj, je to blb Podle mě a jenom mých zkušeností, se starší víno dá pít jen bílé a ani to není žádný zázrak. Slušné stolní víno se k nám dováží do obchoďáků v 5L demižonkách, je tak akorát,. bílé i červené. O krabicovém a plastovém se těžko vyjadřovat. Nikde se nedá vyčíst z čeho a jak to vyrábějí, Vypít se to dá také a když se načíáá druhá krabice, tak už je to jedno..

0/0
5.1.2010 11:17

RodoDendron 00001

Re: Ve víně pravda, to je skutečnost, protože podle něho

Jestli děláš všechny věci tak, jak píšeš, že testuješ lidi, tak pryč od tebe. Logicky ti to dost pokulhává, tvým testováním zjistíš jenom, že člověk má jinou chuť a vlastní názor. ;-D;-D;-D

0/0
5.1.2010 11:41





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.