Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pozor na maso z ciziny. Může zabít

V Česku se opět po letech objevilo riziko nákazy smrtelně nebezpečným svalovcem. Parazit, který člověku ničí svaly až k ochrnutí a zástavě srdce, se objevil v kančím mase dováženém z ciziny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

klokan.42

Z toho paroubka vážně nekouká

nic dobrého. Prasečí chřipka, teď svalovec.........

0/0
19.6.2009 20:08

someone_else

Nejde o onoho milého broučka,

který v jistých dobách po smrti jistého mocipána z jisté východní země zbavil díky jistému očkování proti jisté nemoci (nejprve vydávanému za úplně jiné očkování a později mermomocí utajovanému) několik satelitních zemí této nejmenované země jejich mocipánů jen z obavy vedení oné země, že by mohly pominout staré zlaté časy? Tak to tedy ten brouček opravdu bude silná brazilská káva!

0/0
16.6.2009 16:27

Slaine55

Re: Nejde o onoho milého broučka,

To je tak zašifrovaný, že není znát, kdo co kde a jak.

0/0
16.6.2009 21:31

someone_else

Re: Nejde o onoho milého broučka,

To si takhle jednoho dne kvůli Stalinovi pozval Rusák šéfy bolševickejch států a naočkoval jim svalovce. Dodneška vůbec nikdo netuší, proč pak během relativně krátký doby popadali jak hrušky. A chudáci historici toho mají plnou hlavu (jak který, Grebeníčka se to z principu netejká, ten už má hlavu tak napěchovanou, že se mu do ní nic novýho nevejde).

0/0
17.6.2009 2:01

sageorg

Hm,prasečí chřipka nestačí,............

tak lidi vystrašíme prasečím svalovcem!Co přijde dál?

0/0
16.6.2009 15:01

Slaine55

Re: Hm,prasečí chřipka nestačí,............

To není strašení. Jen by se mělo dávat majzla na různé krvavé stejky z Argentiny a mňamky z divočiny. Jinak si užívej. jinak je mu třeba fajn i v oku a tak. Boubel boubelatej...

0/0
16.6.2009 21:34

ppetr1

od roku 56

to uz o novinarich vypovida vse ;-D;-€;-O.kazdy ma denne na stole divocaka,za svych 50 let jsem ho na stole jeste nemel a vetsina novinaru ani neví jak vubec vypada i kdyz se mi obcas prochazeji na pozemku 8-o;-D

0/0
16.6.2009 14:51

Slaine55

Re: od roku 56

V tomhle jsou novináři nevinně. Prostě se otevřel trh a s ním přicházejí jobovky jako je třeba i boubel. Tak nechytračte.

0/0
16.6.2009 21:35

rudezari

Dobrá telpelná úprava a je klid

Stačí to maso pořádně tepelně upravit a to tam myslím v tom článku je, tak se není čeho bát.

0/0
16.6.2009 14:28

Next Apache

Re: Dobrá telpelná úprava a je klid

To je jasné. Ono se to ale dává v některých krajích (Vršovice, Žižov) do klobás a ty se udí studeným dýmem.

0/0
16.6.2009 16:18

someone_else

Re: Dobrá telpelná úprava a je klid

Omyl, příteli. České uzeniny se klidně obejdou bez masa, aniž kdo co pozná.

0/0
16.6.2009 16:29

borovec

Re: Dobrá telpelná úprava a je klid

XSice jsem se rozesmála,ale je tomu asi tak.X

0/0
18.6.2009 1:20

Jan Gutbayer

PR a reklama by měla být označena jako PR a reklama...

Tomu nerozumím... maso z Argentiny je teď mnohem levnější než maso od českých producentů a najednou se objeví článek, že takové maso může zabíjet... Tomu vááážně nerozumím...

.

Nepopisuje tohle náhodou zákon pod označením "šíření poplašné zprávy"?

0/0
16.6.2009 14:04

Slaine55

Re: PR a reklama by měla být označena jako PR a reklama...

Hele, je to k zamyšlení, ale vychází mi jasné varování, že příroda je opět tu a boubel řádí jako za stara. To jenom teď byl chvíli klid. HOWG

0/0
16.6.2009 21:38

PepekVyskoc007

Pozor na zpravy z iDNES. Můžou zabít

Malem jsem vyzvracel dnesni obed z kurete.To nemuzou do titulku dat neco jineho ?? "Chvilka pro tebe" hadr.  ;-€  TAKY CHCI  BLICIHO SMAJLIKA ! :-/

0/0
16.6.2009 12:12

12345hanka

Re: Pozor na zpravy z iDNES. Můžou zabít

;-D

Ne že bych vám to přál :-)

0/0
16.6.2009 18:41

def...

zas titulek jak vino

A CHCI ZPATKY BLICIHO SMAJLIKA, jak mam ted vyjadrit svuj pocit? ;-O

0/0
16.6.2009 11:44

Martin V

někdo by měl paní autorce říci

někdo by měl paní autorce říci, že srdce není hladký sval, hladký sval je třena picza:-)]

Ať už si to konečně opraví, nejdůvěryhodnější...Rv

0/0
16.6.2009 11:44

def...

Re: někdo by měl paní autorce říci

;-D

0/0
16.6.2009 11:44

kuk.vykuk

A kdo

za to může, že se maso dováží už jen z ciziny? Naši politici, kteří tady za tučné úplaty vědomě likvidují české zemědělství a ti bulíci pravicoví  tomu ještě přitakaj!

0/0
16.6.2009 11:13

app

Re: A kdo

Nejdřív si ty bulíku zjisti, kdo likviduje český zemědělství.

Je to zemědělská politika socialistické EU.

A nejsem si úplně jistý, jestli je EU pravicová ;-D;-D;-D

0/0
16.6.2009 11:22

kuk.vykuk

Re: A kdo

Ty balavane a kdo hned po převratu s likvidcí zemědělství začal? ODS!;-O

0/0
16.6.2009 11:25

app

Re: A kdo

Aby ti neprdla žilka v rudém mozku ;-D;-D;-D

Čim začala ODS likvidovat zemědělce? Tím, že vracela nakradenej majetek z družstev?

0/0
16.6.2009 11:33

ppetr1

Re: A kdo

uz mu praskla zilka ;-D;-D;-D.jen nepochopil,ze ODS to v zadnem priade nebyla ;-(

0/0
16.6.2009 14:54

;-)

Re: A kdo

zemědělská a dotační politika EU je k zemědělcům vstřícná až moc.

0/0
16.6.2009 11:29

app

Re: A kdo

Zemědělská politika bohužel deformuje trh, deformuje chování zemědělců a vede k tomu, že se všude pěstuje řepka, že dovážíme cukr, že dovážíme jablka, že se dováží kuřata z číny, že se dováží kanci z argentiny a podobné nesmysly Rv

0/0
16.6.2009 11:35

;-)

Re: A kdo

myslím , že k části dovozů by určitě docházelo i bez dotací. Že to deformuje trh je určitě pravda. Ale jestli by našim zemědělcům bylo lépe bez nich, to nevím. Myslím, že na tom docela vydělávají. Náklady a ceny mají pořád stejné, ale teď dostávají dotace - tak to se vyplatí, ne? samozřejmě, dlouhodobě není moc výhodná živočišná výroba - ale ta se už za socialismu dotovala z rostlinné. Takže omezování chovů je logické. Myslím, že volný trh by naše chovy nepozvedl  - spíše by více přál dovozům - možná ale z bližších zemí.

0/0
16.6.2009 11:52

davadu

Re: A kdo

K dovozům by zajisté docházelo, ale určitě ne v takové míře.

Například konečně se uzákonilo, že malý chovatel (do pár set kusů) může legálně prodávat zabité chovné zvíře. Do nedávna to bylo tak, že to muselo vždy projít přes jatka. Takže se snad povede to, že si v místě bydliště budete moci koupit od chovatele, kterého znáte, maso, protože jej bude moci prodávat legálně.

Typicky se jedná o králíky a jinou drobnou zvěř.

0/0
16.6.2009 12:18

ppetr1

Re: A kdo

A PROC BY SE NEMOHLO JEDNAT I O PRASE ??????

kralik,slepice,kure,kruta,prase - vidim rozdil jen ve vaze.

0/0
16.6.2009 14:59

ppetr1

Re: A kdo

KAZDA DOTACE JE SPATNA DOTACE.ZA ROK UVIDIME CO TO UDELA S AUTOMOBILOVYM TRHEM.TAM TO TOTIZ BUDE MARKANTNI A DRUHA VLNA KRIZE PRIJDE TEPRVE ZA ROK.TO PAK BUDE MELA ;-(.PLKY ANALITIKU JSEM UZ SLYSEL ZA 20 MRAKY A DO NICEHO SE NETREFILI ;-D;-D;-D.

ZADNY ZEMEDELEC BY NEMEL MIT NAROK NA ZADNOU DOTACI.TO UZ TY DOTACE MOHOU ZADAT I HOSPODSKY ;-D

0/0
16.6.2009 14:57

PepekVyskoc007

Re: A kdo

ale zrovna ne k nasim.. to je momentalne problem

0/0
16.6.2009 12:09

ppetr1

Re: A kdo

A nejsem si úplně jistý, jestli je EU pravicová;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
16.6.2009 14:52

;-)

idnes

Ten titulek je dost nepřesný. Těžko říct, jestli jim jde o to, pomoci tuzemským producentům masa, uškodit zahreničním, nebo jen chtějí mít senzaci......každopádně titulek vyvolá vřadě lidí zcela zbytečné obavy - přitom se roblém týká pouze kančího masa, které není rozhodně běžné. Mnohem vyšší informační hodnotu by mělo např. "pozor na kančí maso "Rv

0/0
16.6.2009 11:00

tinwe666

Re: idnes

no jo, ale Pozor na kančí maso by čet jenom ten, kdo jí kančí maso a to se nevyplatí :-) šířit zbytečnou paniku je mnohem větší legrace :-)

0/0
16.6.2009 11:28

;-)

Re: idnes

Člověk se jen diví, jak umě naroubovali na fakt, že v kančím mase z pár jihoamerických zemí se našel svalovec úplně jiné zdělení - a  to že vepřové z jiných zemí je nebezpečné a jistota je jíst to české. V idnes jsou opravdu žurnalisté schopni všeho.

0/0
16.6.2009 11:32

IgorAlelujev

Re: idnes

;-D;-D;-D ... zurnalisté ... ;-D;-D;-D *LOL* *LOL* *LOL*

0/0
16.6.2009 12:56

IgorAlelujev

Re: idnes

;-D;-D;-DR^R^R^

0/0
16.6.2009 12:54

Kartony

A jak je to při smažení ?

O tom se už nikdo nezmiňuje. Teplota uvnitř pečeného masa nemusí překročit ani 75 stupňů C

0/0
16.6.2009 10:59

kuk.vykuk

Re: A jak je to při smažení ?

Žádné médium, ale pořádně propečené.R^

0/0
16.6.2009 11:15

12345hanka

No jasně

Taková zmrzlá párkilová porce, a pěkně do hlavy...

0/0
16.6.2009 10:56

Fatal.Error

Zabít podle mě může ...

... i tuzemské maso a to kuřecí. Konkrétně Vodňanské kuře. Možná že se mýlím, ale mám takový pocit, že to možné je. Pod okny nám chodí docela dost lidí, tak já ho vytáhnu z mrazáku a z pátého patra ho pošlu dolů. Když by to někomu ublížilo, mám se obrátit na hlavního hygienika?

0/0
16.6.2009 10:48

Reeve

Trichinelóza

Nákaza svalovcem se ve střední Evropě i nadále vyskytuje, jejím hlavním přírodním zdrojem jsou divoce žijící hlodavci. Pozřením uhynulého hlodavce se nákaza přenese na prase (divoké i domácí), jejichž maso bez dostatečné tepelné úpravy se tak může stát nebezpečné i člověku. Veterinární kontrola je samozřejmě přísná, ale nikdy nemůže odhalit cysty Trichinelly na 100 % (ani testy na protilátky nejsou krátce po infekci stoprocentně spolehlivé).

Na fakultě (konec 80. let) nám líčili tehdy čerstvý případ, jak se trichinelózou vážně nakazili dva vojáci, kteří při hlídkové službě v jednom vojenském prostoru bouchli divočáka, improvizovaně si ho upekli a polosyrové maso snědli. Pochybuji, že by se za těch 20 let evropští hlodavci zázračně vyléčili.

Takže riziko i nadále existuje, není však nutné z něj šílet. Stačí si uvědomit, že svalovce (včetně encystovaných larev) spolehlivě hubí teploty nad 75 °C, takže kvalitní tepelná úprava je dostatečně účinnou ochranou.

0/0
16.6.2009 10:24

Karel Soják

Re: Trichinelóza

Děkujučlověče, po těch slepičiních jem to už vážně potřeboval, jak napít se čisté vody. Děkuju. R^R^

0/0
16.6.2009 10:32

Fatal.Error

Re: Trichinelóza

To není dobré toto takhle psát. To veřejnost zbytečně uklidňuje. Veřejnost je třeba udržovat v napětí na pokraji hystérie a paniky. Člověče. Ještě víc takových jako jste vy a nikdo ty naše vyplašené články nebude číst a prodej novin, koláče sledovanosti, všechno půjde do kopru!

0/0
16.6.2009 10:52

IgorAlelujev

Re: Trichinelóza

;-D;-D;-D;-D;-DR^R^R^R^R^

0/0
16.6.2009 12:58

balonek

konzumuji pouze masíčko

z prasat dovezených z ciziny. českomoraskoslezské maso = nepoživatelné.

0/0
16.6.2009 10:19

Karel Soják

Re: konzumuji pouze masíčko

jen provokuj. Tak se vždycky báječně diskutuje. Bez emocí, věcně, konstruktivně. ;-D

0/0
16.6.2009 10:27

WIFI

Re: konzumuji pouze masíčko

věř si čemu chceš. Jo,kdyby si zkusil hovězí, tak se nechá koupit ve vybraných superkrámech nádherý maso z mladého býka v ceně kolem 50 Kč/kg;-D

0/0
16.6.2009 10:59

Karel Soják

Lenka Petrášová

Začínala v regionální redakci v

Olomouci, od roku 2003 působí v celostátní redakci. Píše předevšímZDRAVOTNICTVÍ(cože??)a rovných příležitostech žen a mužů(uááá). V roce 2004 získala

za své texty o diskriminaci(uááá:-DD) cenu Journalist Award, kterou uděluje

Evropská komise.

0/0
16.6.2009 10:17

Karel Soják

Re: Lenka Petrášová

uáááá;-D co kdyby články o JEDOVATÝCH BOTÁCH  A ZABIJÁCKÉM MASE psal někdo, kdo ví, která bije a umí o tom napsat NORMÁLNÍ článek s NORMÁLNÍM titulkem.

0/0
16.6.2009 10:19





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.