Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Univerzální omáčku vzal čas, ve školách vaří lépe

Školní jídelny vaří dětem chutně, pestře a zdravě. Ukázal to velký test MF DNES. Podle odborníků je oběd ve školní jídelně to nejlepší, nejvyváženější a nejzdravější, co dítě školou povinné během dne spořádá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

prasák

uho

AŤ žije UHO. R^

0/0
30.11.2007 19:53

hibes

Ve školních jídelnách se vaří

z polotovarů, plných glutamátů a solí. Pokud tomu autoři nevěří, ať mě zkontaktují, zaplatím jim oběd v místní školní jídelně, ale předem upozorňuji, musíte mít hodně otrlý žaludek;-€

0/0
30.11.2007 19:09

dislektik-idnes si na mě zasedla

Re: Ve školních jídelnách se vaří

správné prase všechno spase R^;-D

0/0
30.11.2007 19:35

our_city

Příděl?

No to jste mě pobavili?Mě se kuchta zeptala,jestli těch šišek s mákem nemám moc.Když jsem řekla,že ne,podotkla na účet své kolegyně.Ale dala vám toho moc!Jo,měla jsem porci v prohlubni mělkého taláře.Ještě se mi to nestalo,takže sláva kapitalistickému vyvařování.Kuchařky jsou roky stejné,ale co dokáže špatná vedoucí!

0/0
30.11.2007 14:18

our_city

No co asi tak může chutnat?

Stále doufám v nějakou kontrolu.Po nástupu nové vedoucí jen zírám.Páchnoucí jelení guláš,dršťková,uzeniny,to jsou jídla pro děti?Ne nadarmo dopadla hedna olomoucká škola nejhůř.Naše jídelna by ji ještě trumfla.Opět se kuchařky prohýbají pod taškami cestou domů.Je to o lidech.Dost se divím,že si tam chodí cizí strávníci pro obědy v ceně 50 korun.Mít tam dozor je za trest,ten zápach je skutečně nepříjemný.

0/0
30.11.2007 14:11

enthor

UHO

no já nevim, ale mě i to UHO chutná. V jídelně jsem se naučil vážit si jídla a jíst de facto všechno. Dodnes mě točí lidí co nad jídlem pronesou věty typu:"fuuuuj to maso je tlustýýýýý" nebo "fuuuj ja dušenou mrkev nejím". Jak se jí v jídelnách teď nevím ZŠ jsem navštěvoval v letech 86-95 ale na jídlo si opravdu stěžovat nemůžu.

0/0
30.11.2007 10:29

pvl1

Ještě kdyby zmizela UHO

i z našeho Eutrestu.

0/0
30.11.2007 10:23

captain cook

stara skola

pri nasi minule navsteve v Cesku jsem se zasel podivat se do byvale zakladky jak to tam dneska vypada. Byla tenkrat asi ve 2/3 renovace a v nedavno dokoncene stazi byla nova kuchyne a jidelna. Jaka byla kvalita jidla , to nemohu posoudit protoze jsem tam byl rano a kucharky teprve zacinaly. Jejich jidelnicek je na Internetu, kazdodenne jsou na vyber 2 hlavni jidla, ale na moji chut je v tom prilis uhlovodanu; ja jsem zvykly na vic masa a zeleniny, nez je v Cesku porad jeste zvykem;-) 

Prostorna kuchyne se jim leskla samou nerezi, vsude cisto a jidelna -plna prirodniho svetla a s vyhledem do zahrady- vypadala velmi privetive. Male stolky spis jak  bistro, zadne dlouhe stoly jak je pamatuji, zadna internatni atmosfera. R^

0/0
30.11.2007 4:40

Tryskomys Muf

Problem

Problem je v tom, ze kuchari ze skolnich jidelen dnes vyvaruji sra*cky v Sodexho. :-©:-©:-©Rv

0/0
29.11.2007 19:58

belgian chocolate,

proč mi ten článěk zoufale připomíná

komunistickou nadšenou propagandu.

0/0
29.11.2007 19:46

rene1879

Růžový svět, tmná minulost

Takhle blbé články vycházely v novinách v padesátých letech. "Za buržoazní republiky bylo všechno strašné, nyní žijeme v nádherných časech." Ano, socialistické kuchařky byly úplně blbé a neschopné a režim je nutil vařit co nejhůř! Okresní tajemníci osobně chodili močit do polívky. Teď nastoupili do školních jídelen šéfkuchaři z interhotelů a vaří dětem vybrané lahůdky. Nepřipadáte si páni redaktoři jako kreténi? Nechce se vám někdy nad vašimi články zvracet?

0/0
29.11.2007 19:31

rene1879

Re: Růžový svět, tmná minulost

Nedávno jsem ochutnal oběd svého syna z gymnaziální školní jídelny a

nedalo se to jíst. Nedovařená a špatně ochucená čočka a k ní

nepoživatelný buřt ze sóji a zbytků z jatek, produkt našeho

modernizovaného potravinářského průmyslu.  Tenkrát i teď byly  a jsou

jídelny, kde se vařilo a vaří dobře nebo také úplně blbě. 

0/0
29.11.2007 19:32

rene1879

Re: Re: Růžový svět, tmná minulost

Dušan Jasánek by klidně dnes mohl smolit články do Mladé fronty, jen

by obrátil znaménka. Já jsem padesátá léta nezažil, ale v osmdesátých

by se takhle blbé propagandě smály i děti. ;-D;-D;-D

0/0
29.11.2007 19:33

Mirco1

Re: Re: Re: Růžový svět, tmná minulost

Tak jsme si zahráli na tepače současné "propagandy" a proč si teď neprojít předchozí příspěvky a poměr pozitivních a negativních vzpomínek v nich?

0/0
30.11.2007 3:43

John.Major

Re: Růžový svět, tmná minulost

Víš co, ty dědku bolševickej, přečti si, jaký zkušenosti píšou ostatní a pak tady obhajuj zlaté časy za sviní, šmejde:-©

0/0
29.11.2007 21:30

Granitol

vzpomíná si někdo...

na ty zvláštní malé sklenice do kterých se naléval tzv. čaj??? i když ta kapalina se hodila k tom, aby zmírnila pachuť z ledvinek na smetaně, no ale  jednou to u mě zafungovalo opačně ;-D

0/0
29.11.2007 18:10

dislektik-idnes si na mě zasedla

do háje já myslel že až začnou děti chodit do školy

že mi donesou a já zavzpomínám na flaksu s kolínkama atd.;-D;-D a najednou zdravě :-©:-©

0/0
29.11.2007 16:39

Vanous1

ZS Plaminkove

mel jsem tu cest tuhle zakladku vychodit (tehdy jeste pod nazvem ZS Fr.Krizka, ze) a pamatuju si na zaskleny obrazek nad pultem, kde se vracelo nedojedene jidlo. Bylo tam napsano:

"Nez si reknes o svuj pridel, dobre uvaz, kolik snis. Nacnechavat zbytky jidel, coz se za to nestydis?" :-) ale uz tehda tam varili moc dobre, aspon co si pamatuju :-)

0/0
29.11.2007 14:22

Xavier-xxx

Re: ZS Plaminkove

jo jasně...já když řekl kuchařce o svůj příděl tak mě většinou ignorovala;-D

0/0
29.11.2007 14:34

Axelroth

Re: Re: ZS Plaminkove

...jestli si ji rekl, ze tudle slichtu zrat nebudes, tak co mohla delat?...

;-)

0/0
29.11.2007 15:53

redhead73

Re: Re: Re: ZS Plaminkove

to si nikdo nedovolil, protoze tam byly jako dozor ty nejhorsi baby - ucitelky

0/0
29.11.2007 17:42

redhead73

Re: ZS Plaminkove

ja jsem tam taky chodila "kazdy patek remoplatek" bylo asi nejlepsi jidlo...

0/0
29.11.2007 17:37

Vanous1

Re: Re: ZS Plaminkove

jj, to byla velka klasika :-)

0/0
29.11.2007 18:03

Xavier-xxx

HELLO

Ten socialismus byla vychytávka...a odrážel se i v kultuře stravování ve školních jídelnách...dodnes na to vzpomínám jak na očistec...závidim dnešnim dětem...

0/0
29.11.2007 13:17

Krak

Re: HELLO

Předpokládám, že jste jedli rukama...

0/0
29.11.2007 16:47

smotitak

Nějak vás to žrádlo sjednotilo.

;-D;-DR^

0/0
29.11.2007 12:59

orinka3

jídelníček před 40 lety

Pokud si vzpomínám, tak se vařilo celkem dobře. Rajská, koprovka, buchtičky s krémem, sekaná s kaší, ale co jsme všichni bez rozdílu milovali, tak to byly (z dnešního hlediska nezdravé)ale strašně dobré kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou sypané perníkem a polité rozpuštěným máslem. Tohle nikdo nevracel, naopak, stávala fronta na přidání.

0/0
29.11.2007 12:38

opportunity

Re: jídelníček před 40 lety

A navíc jsme si to tehdy mohli dovolit. Teď to sníst, tak se neunesu. :-)

0/0
29.11.2007 12:47

orinka3

Re: Re: jídelníček před 40 lety

no jo, byli jsme ve vývinu, takže se to tenkrát dalo, i s přídavkem;-)

0/0
29.11.2007 12:56

captain cook

Re: jídelníček před 40 lety

Kynute knedliky zvane blbouny byly jedno z nejhorsich jidel v obou skolnich jidelnach, ktere jsem zazil:-©Rv Tlusta koule z testa, kousicek zavareniny uvnitr, moc posypani (obvykle strouhanka) navrchu nebylo a rozhodne zadna povidlova omacka nebo pernik s tim!!! Dalsim hroznym jidlem byly nudle s makem a den kdy se servirovala hrachova kase. Blbouny ale vedly a kdekdo je vracel, protoze to byl vpodstate jen tlusty zvanec uvareneho testa!:-©

0/0
29.11.2007 19:40

captain cook

Re: Re: jídelníček před 40 lety

Strouhanka byla na blbounech jen kdyz jim zbylo maslo, jinak vetsinou troska skorice a mouckovy cukr a polite nejakym tukem bez  blizsi identifikace.

0/0
29.11.2007 19:46

falda

Nevím jek kde,

ale tam, co jsem chodil (ZDŠ Křesomyslova, Praha-Nusle), rozhodně nevařili v 70. letech univerzální omáčky. Pochybuji, že dnes někde vaří lépe. Proč se do všeho hned motá politika, jen aby se ukázalo, jak se dnes máme "skvěle"? A děti určitě nebyly tak zmlsané, protože jim doma vařili podobná jídla a neodbývali je pouliční stravou, po níž děti dnes tolik šílí.

0/0
29.11.2007 12:28

TS_Garp

Re: Nevím jek kde,

Na tuto školu mám nesmazatelné zážitky ve formě drožďové polévky a zadělávaných fazolových lusků:-©

0/0
29.11.2007 12:49

orinka3

Re: Re: Nevím jek kde,

co máš proti tomu? Fazolové lusky na smetaně jsou skvělé a ta polévka, když se ovšem umí udělat, je taky dobrá

0/0
29.11.2007 12:55

inedible

Re: Re: Re: Nevím jek kde,

no ja se k nemu pridam :-© ne vsem chutna vsechno no

0/0
29.11.2007 13:46

John.Major

Re: Nevím jek kde,

Tak to jsi chodil do školy, která potvrzovala pravidlo vyjímkou. A že se mají děti teď mnohem líp je jasný každýmu, jen né zasranýmu bolševikovi:-©:-©:-©

0/0
29.11.2007 21:23

orinka3

skladba jídelníčku

Zelenina, pokud je dobře upravená, by mohla chutnat každému. Ale co s luštěninami? Možná, že by dětem docela chutnaly, ale kdo bude riskovat najíst se nadýmavého pokrmu když ví, že bude muset sedět ještě tři hodiny v lavici?:-/

0/0
29.11.2007 12:16

_Aleister_

Re: skladba jídelníčku

za 3h se plyny nevytvoří, a navíc takové mexické fazole v sladkokyselé omáčce...:-)

0/0
29.11.2007 12:26

orinka3

Re: Re: skladba jídelníčku

ale vytvoří!;-D 

0/0
29.11.2007 12:39

občan Zelig

a co

A co ty odporný tlustý kuchařky bez rukávů se smradlavým hadrem v ruce, ty sou tam furt? Jinak pokud se nedalo proklouznout s klustým masem přes dozor, tak se to dalo šoupnot do květináče nebo za topení. ;-D

0/0
29.11.2007 12:00

Mirco1

Re: a co

U nás to šlo i pod stoly. Měli jsme totiž jídelnu v takovém překližkovém hangáru, který byl označen za provizorní (a stál tam 30 let do první třetiny 90. let) a stoly byly ve čtyřech řadách po celé délce hangáru, takže zvlášť u prostředních řad pod ně nebylo příliš vidět. Co tam zůstalo věcí :)

0/0
29.11.2007 12:06

škopková

Re: a co

jojo, naši kluci lili např. omáčku s plíčkama do květináčů a jinak tu podešev z hovězího jsme schovávali pod kobzole ;-):-©

0/0
29.11.2007 12:15

richu_ch

Re: Re: a co

omacka s plickama - smarja, to bych nesezral ani po tydnu hladovky :-©:-©:-©:-©:-©

0/0
29.11.2007 13:23

škopková

Re: Re: Re: a co

od mojeho dědy určitě ano !!R^;-)

0/0
29.11.2007 13:45

Mirco1

HMV + HK + UHO...

... kouzelné zkratky.

Dále nenáviděné buchtičky s krémem (a to jsem strašlivě na sladké), stoletá slepice na paprice i s kůží, segedínský guláš s kostkami tuku a nikoli masa a samozřejmě polévka s krupicí.

A specialitou naší jídelny byly hranaté tácy, které kuchařka otřela uprostřed špinavým hadrem a zatlačila tak do rohů další vrstvu zbytků .. ty pak opravdu pěkně hnily :)

0/0
29.11.2007 10:54

Todd Berrttuzzi

Re: HMV + HK + UHO...

Slepice na paprice a guláš s tlustým masem souhlas.

Ale buchtičky ....hmmmmmmm

S rumem :-PR^R^R^R^R^

0/0
29.11.2007 10:57

Mirco1

Re: Re: HMV + HK + UHO...

Vy jste měli ve školní jídelně buchtičky s rumem?

0/0
29.11.2007 11:03

Axelroth

Re: Re: Re: HMV + HK + UHO...

...zrejme Stredni odporne uciliste - obor notor...

;-)

0/0
29.11.2007 11:07

škopková

Re: HMV + HK + UHO...

ano, smradlavý tác, ten si taky pamatuju :-) a co třeba špenát a karamelové mléko k tomu ? to jste neměli ? my ano :-) nejlepší byla krupice s tou posypkou,za kterou bych dneska dala milion,kdyby mi někdo řekl, co to bylo R^

0/0
29.11.2007 12:17

opportunity

Re: Re: HMV + HK + UHO...

Strouhaný perník. :-)

0/0
29.11.2007 12:48





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.