Diskuze

Hygienici varují před sýrem s nebezpečnou bakterií

Hygienici varují před sýrem Baladur. Našli v něm nebezpečnou bakterii listerii, zjistila MF DNES. Letos už v České republice zavinila tři úmrtí. Ohrožuje hlavně nemocné a těhotné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

marci007

16. 12. 2006 0:36
Mńam

Baladur jsem nejedla, ale hermelín...mňamky ten se zeleným pepřem a s paprikovým kořením....asi to není nejzdravější ale ....jdu si dat;-D

0 0
možnosti
MS

Martin Slovák

16. 12. 2006 1:20
Re: Mńam

to se pozná gurmán pfff...si ho radši pořádně nalož, doporučoval bych ale krémovější sýr..nebo si ho ugriluj..nebo spíš parmazán tipo regianno ;-D

0 0
možnosti
MS

Martin Slovák

15. 12. 2006 22:26
Baladur co to je

jedině Parmazán tipo Reggiano :-P

0 0
možnosti
MS

rebbe

15. 12. 2006 18:26
Baladur

a jiné smraˇdáky zrovna miluju, ty listérie si libují zrovna v tom lahodném hnědočerveném potahu, který jistě znáte i z Romaduru nebo francouzského Raclette.

Listérie ale sotva dorazily přímo z mlékárny, spíše se rozmnožily v dlouho nedesinfikovaném regálu a nalezou pak do pouze slabě chráněných sýrů.

Proto je třeba pravidelně vymývat regály opravdu horkou vodou s přídavkem antibakterielního desinfekčního prostředku. Sýry bych doporučil balit dvojitě, do pergamenu a potom ještě do fólie. Pokud najdu ty sýry (a třeba i v Kauflandu) v původní krabici, klidně si je zase koupím. Rozložené volně po regálu už mohou být nakažené.

V Německu jsem viděl vyprázdněné regály se syrečky, ty jsou na listérie také velmi náchylné. Takže volně balené olomoucké syrečky nebo tyčinky také raději nechat, v původním obalu jim nic nehrozí.

0 0
možnosti
_

_Aleister_

15. 12. 2006 18:47
Re: Baladur

já si myslím, že je to spíše kontaminace z mlékáren. vzhledem ke svému typickému biotopu v organicky bohatém prostředí se nemůžou na tom regálu dobře množit...

0 0
možnosti
TB

Todd Bertuzziii

15. 12. 2006 17:51
Topolánek nejí, Topolánek se stravuje

Smrtelná bakterie byla pojmenována ODS 007

0 0
možnosti
PP

Pimpil

15. 12. 2006 15:54
ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

dokonce uz zemreli 3 lidi za rok.... no to je fakt siiilene nebezpeci

proberte se, blbci, jen na silnici kazdy den zemre trojnasobek lidi, na infarkt totez..

fakt nechapu, jak na takovy humbuk muzete junge fronte heute skakat, nemcouri jedni po...

0 0
možnosti
JP

Zelenej Raul

15. 12. 2006 15:57
Re: ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

Máš pocit, že tu idnes někdo na něco skáče? Reakce hovoří o pravém opaku.

0 0
možnosti
MN

fel_low

15. 12. 2006 15:36
Mnoho povolaných...

Paní petrášová, prosím, važte slova. Veškeré mléko, které jde do distribuční sítě, se buď pasterizuje nebo ošetřuje metodou UHT. Varovat v souvislosti s listeriemi, které při metodě UHT hynou v řádech sekund, při pasterizaci v řádech desítek minut, je trestuhodné. Listerie mohou přežívat pouze v potravinách, které neprošly pasterizací nebo jsou znepasterovaných surovin.

0 0
možnosti
KE

Pan Navratil

15. 12. 2006 15:41
Re: Mnoho povolaných...

Celkem by mě zajímalo, co má společného majonéza s mlékem. Nebo uzenářské výrobky.

Baba prostě řekla "nežerte nic" ;-D

0 0
možnosti
JB

jakto

15. 12. 2006 15:33
ten

ten syr jsem mel pred tydnem :)8-o

0 0
možnosti
JP

Zelenej Raul

15. 12. 2006 15:22
...

Tak si občas říkám, jak lidstvo mohlo bez hygieniků přežít pravěk a středověk? ;-)

0 0
možnosti