Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Hygienici varují před sýrem s nebezpečnou bakterií

Hygienici varují před sýrem Baladur. Našli v něm nebezpečnou bakterii listerii, zjistila MF DNES. Letos už v České republice zavinila tři úmrtí. Ohrožuje hlavně nemocné a těhotné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

marci007

Mńam

Baladur jsem nejedla, ale hermelín...mňamky ten se zeleným pepřem a s paprikovým kořením....asi to není nejzdravější ale ....jdu si dat;-D

0/0
16.12.2006 0:36

Martin Slovák

Re: Mńam

to se pozná gurmán pfff...si ho radši pořádně nalož, doporučoval bych ale krémovější sýr..nebo si ho ugriluj..nebo spíš parmazán tipo regianno ;-D

0/0
16.12.2006 1:20

velky bratr

Re: Mńam

No, kdyz do nej nejaky ten pepr daji, ze? Co si tak pamatuju, tak poznat, ze tam vubec nejaky dali je tak dva mesice do roka, jinak je to jen normalni hermelin v drazsi krabici, jsou to podvodnici. Nejlepsi bejval, kdyz to byla novinka, to tam toho zelenyho pepre bylo opravdu hodne...

0/0
16.12.2006 21:26

Martin Slovák

Baladur co to je

jedině Parmazán tipo Reggiano :-P

0/0
15.12.2006 22:26

rebbe

Baladur

a jiné smraˇdáky zrovna miluju, ty listérie si libují zrovna v tom lahodném hnědočerveném potahu, který jistě znáte i z Romaduru nebo francouzského Raclette.

Listérie ale sotva dorazily přímo z mlékárny, spíše se rozmnožily v dlouho nedesinfikovaném regálu a nalezou pak do pouze slabě chráněných sýrů.

Proto je třeba pravidelně vymývat regály opravdu horkou vodou s přídavkem antibakterielního desinfekčního prostředku. Sýry bych doporučil balit dvojitě, do pergamenu a potom ještě do fólie. Pokud najdu ty sýry (a třeba i v Kauflandu) v původní krabici, klidně si je zase koupím. Rozložené volně po regálu už mohou být nakažené.

V Německu jsem viděl vyprázdněné regály se syrečky, ty jsou na listérie také velmi náchylné. Takže volně balené olomoucké syrečky nebo tyčinky také raději nechat, v původním obalu jim nic nehrozí.

0/0
15.12.2006 18:26

_Aleister_

Re: Baladur

já si myslím, že je to spíše kontaminace z mlékáren. vzhledem ke svému typickému biotopu v organicky bohatém prostředí se nemůžou na tom regálu dobře množit...

0/0
15.12.2006 18:47

rebbe

Re: Re: Baladur

dobře, ale v mlékárně je dnes vše pasteurizované, kde by se v tom Nepomuku ty listérie množily?

Samozřejmě počkáme na výsledek vyšetřování, ale Baladur si zase dám, s čerstvým máslem z Madety a křupavými houskami z Klatov......

0/0
15.12.2006 19:04

rebbe

Re: Re: Re: Baladur

teď mně zrovna napadlo, že v létě byly všechny vozíky Kauflandu, Penny, Lidla, Hypermarktu a Billy neskutečně ušmudlané, ještě nikdo nikdy ta držadla neumýval. Olepené zbytky zmrzliny, lízátek a potu byly ideálním semeništěm baktérií. Není možné, že se ty listérie rozmnožily tam a dotykem ušpiněných rukou se na ty sýry přenesly?

0/0
15.12.2006 19:09

Todd Bertuzziii

Topolánek nejí, Topolánek se stravuje

Smrtelná bakterie byla pojmenována ODS 007

0/0
15.12.2006 17:51

Pimpil

ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

dokonce uz zemreli 3 lidi za rok.... no to je fakt siiilene nebezpeci

proberte se, blbci, jen na silnici kazdy den zemre trojnasobek lidi, na infarkt totez..

fakt nechapu, jak na takovy humbuk muzete junge fronte heute skakat, nemcouri jedni po...

0/0
15.12.2006 15:54

Zelenej Raul

Re: ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

Máš pocit, že tu idnes někdo na něco skáče? Reakce hovoří o pravém opaku.

0/0
15.12.2006 15:57

pekelně masitý Higgsův boson

Re: ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

Jenom na blbou Candidu (kvasinku) zemře ročně řádově stokrát více oslabených pacientů :-)

Baladur mám rád, listérie tomu dodává šmrnc ;-D

0/0
15.12.2006 16:26

Pan Navratil

Re: Re: ja nevim, co vsichni nadelate z listeriozy

Fugu taky není bez rizika, ale ta chuť je prej neodolatelná...

0/0
15.12.2006 16:28

fel_low

Mnoho povolaných...

Paní petrášová, prosím, važte slova. Veškeré mléko, které jde do distribuční sítě, se buď pasterizuje nebo ošetřuje metodou UHT. Varovat v souvislosti s listeriemi, které při metodě UHT hynou v řádech sekund, při pasterizaci v řádech desítek minut, je trestuhodné. Listerie mohou přežívat pouze v potravinách, které neprošly pasterizací nebo jsou znepasterovaných surovin.

0/0
15.12.2006 15:36

Pan Navratil

Re: Mnoho povolaných...

Celkem by mě zajímalo, co má společného majonéza s mlékem. Nebo uzenářské výrobky.

Baba prostě řekla "nežerte nic" ;-D

0/0
15.12.2006 15:41

Hlíína

Re: Re: Mnoho povolaných...

V clanku je ale opravdu zmineno mleko. A to ze po pasterizaci nepripada bakterialni kontaminace v podstate v uvahu je taky pravda.

0/0
15.12.2006 15:48

jakto

ten

ten syr jsem mel pred tydnem :)8-o

0/0
15.12.2006 15:33

Zelenej Raul

Re: ten

Upřímnou soustrast... ;-)

0/0
15.12.2006 15:34

iuos

hmm

to bys měl napsat spíš jeho příbuznejm, ne? ;-D;-D;-D

0/0
15.12.2006 15:35

fel_low

Re: ten

To máte z toho, že jíte sejra, kterej se jmenuje jako bejvalej francouzskej předseda vlády...;-D Kdoví, z čeho to nedělaj:-P...

0/0
15.12.2006 15:56

michal.turek

Re: ten

ja vcera:-)

0/0
16.12.2006 19:52

useknutahlava

Re: Re: ten

doporucuji posilat uzivateli 'jakto' kazdy den maily, v okamziku, kdy prestane odpovidat, mas jeste tyden casu

0/0
16.12.2006 21:43

Zelenej Raul

...

Tak si občas říkám, jak lidstvo mohlo bez hygieniků přežít pravěk a středověk? ;-)

0/0
15.12.2006 15:22

iuos

hmm

šak mámeza sebou morový vlny...  ;-D;-D;-D  je-li někdo víc než hygienik nebo doktoři, pak je to Pan Popelář...   bez nich bysme tu vychípali...

0/0
15.12.2006 15:24

Steny007

Re: hmm

A co pan Kanál, na toho bys zapomel?;-D

0/0
15.12.2006 20:33





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.