Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Staré maso poznáte, říká znalec

Švindlováním získají nepoctiví obchodníci maximálně den navíc, kdy mohou prošlé maso dál prodávat. "Přebalovat maso či ho chemicky vylepšovat je hodně pracné, ale i neefektivní," říká Vladimír Pažout z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

BBarret

Jinak pro samostudenty více zde!
http://web.vscht.cz/pipekp/ppv.doc
0/0
6.10.2005 6:06

aaaaaa

Re: Jinak pro samostudenty více zde!
Super odkaz. díky moc. Přečetl jsem to celé a když si představím kde všude může při zpracování dojík k nějakému průse*ru... Neljepší věta ovšem je "základní surovinou pro výrobu masných výrobků je samozřejmě maso". Platí to stále???
0/0
6.10.2005 16:59

BBarret

Re: Re: Jinak pro samostudenty více zde!
U těch,co stojí kolem 35-50 Kč na pultě samozřejmě hlavní surovinou maso není .A taky není pravidlo úměry,řím dražžší,tím více masa.Je dobré si číst složení na etiketě.Tam se uvádí jednotlivé složky sestupně-čím víc dané suroviny,tím je uváděna dřív,i když to taky může být zavádějící.Prostě záleží na peněžence,chuti atd. atd.
0/0
7.10.2005 6:30

BBarret

Zrání masa
   kdy se postupně uvolňuje ztuhlost svalu, zlepšuje se vaznost, mírně roste pH a výrazně se zlepšují organoleptické vlastnosti. Uvolnění rigoru mortis, a tím zvýšení křehkosti masa, souvisí zejména s proteolýzou myofibrilárních bílkovin působením vlastních proteáz svalové tkáně. Hodnota pH se opět zvyšuje, nedosahuje však již původní hodnoty. Vaznost se během zrání rovněž zvyšuje. Odbouráváním bílkovin a nukleotidů a jejich další přeměnou se vytváří extraktivní látky, které zásadně ovlivňují chutnost masných výrobků. Současně se maso stává křehkým. Ke zkřehnutí přispívá částečně i disociace aktomyosinu anorganickými fosfáty (uvolněnými štěpením nukleotidů). Doba zrání má být dostatečná, aby maso dostatečně zkřehlo - u hovězího masa je tato doba při 0 °C asi 1-2 týdny. Vzhledem k možnosti mikrobiálního napadení probíhá zrání téměř výhradně v&
0/0
6.10.2005 6:01

BBarret

Re: Zrání masa
 v  chladírnách , takže doba úplného zrání je poměrně dlouhá a ekonomicky náročná. Také kapacita chladíren obvykle nedovoluje vyčkat plného uzrání, a tak se v praxi maso z chladíren vyskladňuje často dříve, což se negativně odráží na kvalitě.
0/0
6.10.2005 6:02

Josef II

Re: Zrání masa
Dekujem za odborne vysvetleni, Barret.Ja bych k tomu jen chtel dodat ze u teh jihoamerickych bycku je toho opravdu zapotrebi. Je to dobytek, ktery radu let pomalu dorustal na pampe, ziven vyhradne pastvou. Jeho maso je tedy jaksepatri tuhe, ale take take chutna  jako prave hovezi. Maso z dobytka z vykrmen je jiz krehke samo od sebe, zato ale postrada onu opravdovou hovezi chut, protoze jde o mlade kusy. Jeste vyrazneji toto srovnani vyzni u skopoveho. Mlade jehne je temer bez chuti. Dejte ale do trouby stareho berana a je citit na sto honu!
0/0
6.10.2005 7:09

rh2

Co vám to připomíná?
Přátelé, já vám vopravdu nevim. Já bych vám to neradil. Já totiž všecko sežeru. Já když du z práce, tak celou hodinu nakupuju, plnou tašku toho nesu, 10 deka salámu, 10 támdletoho, 15 deka selský tlačenky, 20 deka vobyčejný, trošku majonézy a kyselý ryby, ty já strašně rád. A já jak už to vidim za výkladem, tak na to dostanu tak strašnou chuť, že až z toho zeslábnu. A tak rychle nakoupim a du domu, ale to nejdu, to já utíkám a doma to všechno sežereme. Díváme se na televizi a já pak šahám. šahám a žeru, až na stole nezbyde nic. Tak sem to sežral povidám a dem spát. Ale vo půlnoci se hlady probudim a zápasim se svym svědomim. A pak si řeknu...HOVNO!!! Du do špajzky, uříznu půlku salámu a tu půlku žeru v posteli. Manželka ze spaní říká "jen ať mi neumastíš peřiny" a spí dál. A já taky usnu. Ale za hodinu se zase probudim a už to nevydržim, vstanu a du sežrat tu druhou půlku salámu. A tak to de až do rána. To pak snídám vepřovej bůček. Jak vam řikam přátelé, nevim, nevim...
0/0
5.10.2005 23:57

eloš

Re: Co vám to připomíná?
Jo. Zapoměls´ ještě na pivo, a jsem to já.    
0/0
6.10.2005 0:13

chroustík

Žijte v reálu, vážení !
Pro přispěvatele níže. Vžijte se do situace, kdy v rodině pracuje jeden za plat buď průměrný nebo spíš pod průměrem, žena je na mateřské dovolené, děti ve škole, školce, splácíte hypotéku na byt. Ještě nebudete chodit do hypermarketů vy chytrolíni ?
0/0
5.10.2005 15:40

Lanta2004

Re: Žijte v reálu, vážení !
Jo,tak když mluvíme o tom reálu,tak si zkuste také uvědomit,že hypermarkety nejsou nějaké charitativní dobročinné společnosti,ale firmy,které se snaží více či méně uspěšně vydělávat peníze.Pokud budou lidi obracet každou korunu a nebudou ochotni kupovat kvalitní zboží,tak se budou hypermarkety bud uchylovat k podvodům tohoto typu,nebo budou v lepším případě prodávat ač nezávadné,přesto podřadné zboží.A já se ptám : Stojíme jim o to? Odpovídám : Já nikoli ! a proto nakupuji jinde a vyžaduji kvalitu za kterou jsem ochoten zaplatit i nějakou tu korunu navíc !
0/0
5.10.2005 19:50

klv

Re: Žijte v reálu, vážení !
mimochodem , u řezníka je maso levnější než v ..............ketech
0/0
5.10.2005 21:00

pancho10

Kdysi
když jsem jel okolo nějakého marketu mě napadl takový příměr:Krmelce pro lidi
0/0
5.10.2005 15:28

miliga

Až nastane doba, kdy i průměrný Čech konečně pochopí,
že řetězce sem přišly vydělávat prachy pro sebe, a ne zlevňovat nákupy jemu, bude tu v tu ránu ráj. Vy si všichni na jiné debatě stěžujete, že máte nízké platy, ale na druhou stranu tlačíte cenu svých výrobků, a potažmo tedy své práce co nejvíce dolu. Zkuste změnit chování, jeden týden bez řetězců, a to budou salta.....
0/0
5.10.2005 14:13

miliga

"Nebudu přece denně v terénu"...povzdech hygienyčky.
Myslíte, že po aféře v Aholdu a Meinlu si čeští obchodníci dají pozor? Řekl bych, že se poučí. Záleží na tom, jestli na ně státní úřady vyvinou dostatečný tlak. Byla to trochu naše specifická česká záležitost.
To je přesně ono, kontroly by musely být pravidelné, namátkové a nestranné - nekorupční. Můžu vás ujistit, že to dopadne tak, vlk se nažral, ovce zůstala celá.
Nedávná aféra v Asijských restauracích? Vše se vrátilo do původních kolejí....
0/0
5.10.2005 13:56

Kleki Petra

Re: "Nebudu přece denně v terénu"...povzdech hygienyčky.
...myslíš, že dodali i původní špínu?
0/0
5.10.2005 13:58

miliga

Re: Re: "Nebudu přece denně v terénu"...povzdech hygienyčky.
Hlavně jí nikdy pořádně neodstranili, korupce zavře obě oči...
 Za hygienyčku  sorry, vím, že je správně hygienička,
ale jsou tak natvrdle arogantní, že mi tam ten ypsilon vlítl sám...
0/0
5.10.2005 14:01

Zwerg

Co říkáte na Steinhausera?
Znáte tento řeznický řetězec? Jaké máte zkušenosti s ním máte? Díky za info.
 
 
viz
0/0
5.10.2005 13:54

chroustík

Re: Co říkáte na Steinhausera?
To je brněnský region, neporadím.
0/0
5.10.2005 15:41

lemax

Jak to tak ctu pratele, tak jsme asi ti nejvetsi trikari na svete!
0/0
5.10.2005 13:51

miliga

Re: Jak to tak ctu pratele, tak jsme asi ti nejvetsi trikari na svete!
Spíš bllbečci, a hovvvnožrouti...
0/0
5.10.2005 13:58

jack_rupnick

zdravověda :))
I kdyby toto, co se v Americe o NutraSweetu píše, byla jen z poloviny pravda, rozhodně je NutraSweet dalece tomu, aby patřil do potravy lidí. Nezačalo to tak nějak podobně se Sacharinem? Neškodné sladidlo, u kterého se dnes požaduje na západě varování, že může zapříčinit nádory močového měchýře? Aspartam bude asi jen další smutnou kapitolou o úplatcích, zastírání pravd, podpláceni a klamání všech spotřebitelů mocnými potravinářskými lobby, které mají dost peněz na to podplatit i samotnou FDA, která je svým způsobem také zkorumpovaná... Co se týče našeho bílého zlata, (cukru) toto zlato je zlatem pro ty, kteří jej prodávají, nikoliv pro ty, co jej konzumují. Každý, kdo používá zdravý selský rozum si může uvědomit, že bílý cukr není nic jiného, než čistá sacharóza, která tělu nepřináší nic, jen bere vitamíny a minerály a narušuje hladinu: cukru v krvi. Jediné, co je na ní příjemné, je sladká chuť. Ovšem v porovnání s aspartamem je vlastně neškodný.
0/0
5.10.2005 13:51

Dawe79

Re: zdravověda :))
Ty umělý sladidla ještě konzumuješ? já ne - a poradil jsem to všem známým...Kdo si nechce nechat poradit, tak je to jeho problém...proti tomuto je trochu "jeté" maso ještě v pohodě...je to shit
0/0
6.10.2005 6:36

jack_rupnick

na druhou stranu
Potravinový JED ASPARTAM by podle MF DNES "měl být v pořádku"
0/0
5.10.2005 13:48

jack_rupnick

Re: na druhou stranu
 Roku 1993 FDA vydala nařízení, kde se muselo na etikety sladidla NutraSweet uvádět, že nesmí být vystaven teplotám nad 30 stupňů Celsia. (Jaká je tělesná teplota....). 0 tři roky později, 27. června roku 1996 bylo toto upozornění samotnou FDA zrušeno a aspartam se mohl používat do všech pokrmů, včetně zahřívaného zboží. Na tomto příkladu lze vidět, že za aférou aspartamu se skrývá obrovská korupce. FDA vydá 92 zdokumentovaných symptomů, které aspartam vyvolává a následně odstraní upozornění z aspartamu, že se nesmí tepelně zpracovat. Na zdůvodnění PROČ se naskýtá jediná odpověď: mocný koncern Monsanto Chemical, který má jistě dost prostředků na "umlčení".
0/0
5.10.2005 13:50

80E-seven

Re: Re: na druhou stranu
od kohohle uz jsem tohle pindani slysel.....? aha, uz vim, od "lesby "
0/0
5.10.2005 19:54

aaaaaa

Zrání masa
Může mi někdo vysvětlit, co se tím myslí??? Zejména Makro se clubí tím, že "maso jihoamerických býčků zraje během přepravy do evropy a stejky jsou pak ještě lahodnější...". Ironii prosím stranou, zřejmě to má nějakou zdůvodnitelnou pdstatu. Za vysvětlení dík.
0/0
5.10.2005 13:46

Kleki Petra

Re: Zrání masa
Už to tady proběhlo. To maso se nějak zchladí na teplotu blízkou nule, vakuově zabalí a následně se nějakou komplikovanou chemickou cestou samo konzervuje vznikající kyselinou mléčnou. Nemělo by údajně doznat úhony po dobu 120 dní!  Nojákoukámjakoblázen!
0/0
5.10.2005 13:51

zena_zdena

Re: Zrání masa
no někde se maso zakopává na dluhou dobu do země... proti gustu.....brrrr
0/0
5.10.2005 13:51

Nannius

Re: Zrání masa
Zitra se budu bavit s jednim "vekoreznikem" (clovek, ktery ma na starosti maso v jednom nejmenovanem retezci - neni to ani Ahold ani Meinl :), tak se zeptam
0/0
5.10.2005 13:53

zrzavej

trochu z jiného soudku
zkuste se také podívat co pijete.. říká vám něco aspartam?. že ne? látka dávající se do limonád (hlavně těch "light") jako ustalovač a regulátor. co na tom, že se již při 30 stupních Celsia rozkládá na formaldehyd a podobné nesmysly, takže pokud nepijete tekutý formaldehyd, rozkládá se vám bleskově v těle hned při požívání.. jsem si to tak kontroloval, nachází se dokonce i v minerálkách a ochucených vodách.. taky paráda.. způsobuje oslepnutí, epileptické záchvaty a mimo jiné je podepsán i u tzv. syndromu perského zálivu, kd vojáky tím napájeli..
0/0
5.10.2005 13:33

Nannius

Hadejte co to je...
Voda, oxid uhlicity,barvivo, karamel, kys.fosforecna, kys.citronova, sladidla cyklamat, acesulfam K a aspartam, aroma, kofein, konzervant benzoan sodny...
0/0
5.10.2005 13:36

zrzavej

Re: Hadejte co to je...
Kola
0/0
5.10.2005 13:38

zena_zdena

Re: Re: Hadejte co to je...
tak tu nepiju, ale ty limonády "bez cukru" občas jo
0/0
5.10.2005 13:40

zrzavej

Re: Re: Re: Hadejte co to je...
Jsem koukal, třeba v kofole není, ale v top topicu ano.. a i v nyní inzerované dobré vodě regenia (grapefruit, pomeranč)
0/0
5.10.2005 13:41

zena_zdena

Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
musím se podívat, co dávaj do aquily (čaje)
0/0
5.10.2005 13:43

jack_rupnick

Re: Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
a co dávaj do tequily
0/0
5.10.2005 13:44

zena_zdena

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
citron a sůl
0/0
5.10.2005 13:58

Kleki Petra

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
Asi budu barbar, ale já to nejradši jen tak bez doplňků.
0/0
5.10.2005 14:00

jack_rupnick

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
v mexiku se to tak pije, takže žádný barbar, ale znalec
0/0
5.10.2005 14:02

zena_zdena

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hadejte co to je...
nejseš barbar, já to nepiju vůbec
0/0
5.10.2005 14:03

Nannius

Re: Re: Hadejte co to je...
presne Coca Cola light :)
0/0
5.10.2005 13:50

miliga

Re: Hadejte co to je...
Máte chlastat rum, tam nic mimo lihu není, a cirhóza vyvolaná chlastem, se dá abstinencí zcela vyléčit...
0/0
5.10.2005 13:49

jack_rupnick

Re: trochu z jiného soudku
aspartam chránila tzv. americká demokracie několik desítek let prostřednictvím díky obrovským úplatkům pro DEA. je to jedna z forem státního terorismu, kdy stát umožnil při vědomí vysoké karcinogenity nadnárodní firmě vyrábět a prodávat tento jed lidem. Teprve nyní probíhají ve státech soudy, ale to už zemřely miliony lidí na raka. v čechách je to svinstvo taky skoro ve všem.
0/0
5.10.2005 13:40

zena_zdena

Re: Re: trochu z jiného soudku
zas ty amíci , ty potvory jsou všude
0/0
5.10.2005 13:42

jack_rupnick

Re: Re: Re: trochu z jiného soudku
ti to chudáci odnesli nejvíc, tam jim tu kolu lijou do hlavy nejdéle
0/0
5.10.2005 13:43

zena_zdena

Re: Re: Re: Re: trochu z jiného soudku
hlavně i dětem
0/0
5.10.2005 13:50

jack_rupnick

Re: Re: Re: Re: Re: trochu z jiného soudku
Americký úřad pro výživu a léčiva (Federální dietetická asociace FDA) obdržel více než 10.000 stížností od spotřebitelů na sladidlo NutraSweet. FDA na to bohužel nijak nereagoval. Přitom tato substance byla propagována pod sloganem - "bezpečná jako mateřské mléko". Na adresu FDA napsal OMNI Magazín následující: "51 % FDA schválených léčiv může zapříčinit vážné komplikace, které mohou vést až k úmrtí". (Květen 1994). Univerzita Johnse Hopkinse a Škola medicíny v New Jersey odhadují, že 80 – 120.000 Američanů zemře ročně na vedlejší účinky léků. Tato ukrutnost má co do činění s penězi a ne s tolik propagovanou zdravotní péčí. Koncern Monsanto vydělá ročně miliardu dolarů z prodeje toxického Aspartamu.
0/0
5.10.2005 13:56

zrzavej

Re: Re: trochu z jiného soudku
ano, a na tom v konkurenčním boji pohořela coca cola, která je již vidět mizivě.. a přitom v pepsi je to také.. ale američanům (a vůbec výrobcům nápojů) nyní velí rozum zatloukat, zatloukat, zatloukat, a dělat, že aspartam je neškodný... výzkumy ale mluví o něčem jiném
0/0
5.10.2005 13:44

jack_rupnick

Re: Re: Re: trochu z jiného soudku
to není o cole, aspartám patentovala jiná firma, teď nemám po ruce její název.
0/0
5.10.2005 13:45

zrzavej

Hmmm. maso
Kupuji jak u soukromníka, tak v Plusu u Procházky.. A musím konstatovat, že jelikož je tam daleko větší obrat, než u toho soukromníka, je tam i maso kvalitnější. Pokud se mi to maso nezdá, prostě ho nevezmu. Nebo si počkám, než bourají čerstvé a přijdu později. Nejde jen o to, že se tam s prodavačkami už znám, ale i o to, že maso kupuji od malička a poznám ho. Znám spoustu žen, které doma vaří a přitom nepoznají vepřové od hovězího a to nemluvím třeba o tom, že nepoznají zadní od předního..
0/0
5.10.2005 13:26





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.