Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Restaurace mají potíže s hygienou

Z českých restaurací, hospod, a bufetů se nedaří vymést špínu. S nepořádkem nic nesvedly ani přísné hygienické normy, které platí od začátku července. Poslední kontroly totiž ukazují, že v řadě podniků se pořád vaří ve špinavých kuchyních a že se potraviny skladují v nevyhovujících podmínkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Žrout

Nechci hájit špidíry...
ale, domnívám se, že při kontrole hygieniků by neobstála ani jedna z deseti českých domácností. Navíc, předpisy o tom, jak rychle musí být prodáno uvařené jídlo, jsou zcela jasně okopírovány z kuchyní velice rozdílných od kuchyně české. Není-li možno skladovat, nebo čekat s prodejem usmaženého hamburgra, je to velice dobře možné, z gurmánského hlediska dokoncežádoucí u gulášů a většiny českých dušených jídel. Doma dokonce záměrně pokrmy jako svíčkové a guláše všeho druhu připravujeme den před vlastní konzumací. Přesto jsem se u plném zdraví dožil požehnaného věku. Kupředu ke kuliářským požitkům prefabrikovaných "hambáčů" připravených ovšem velmi hygienicky podle norem EU. To jsem rád, že už je mi přes šedesát a tohoto kýženého stavu se už asi nedožiju.
0/0
25.7.2003 13:52

Muki

Re:
Ja vzdy slysel, ze gulas je nejlepsi az treti den.
0/0
25.7.2003 16:53

Zeus

Re: patriace kuchzně!
Sám si vářím již nějaký čas a dost se divím těm, co se nekontrolovaně oslabují "přemírou" hygieny. Přemíra uvozena, protože všeho moc škodí. Je to asi 15 min. co jsem reagoval na CzechTech a taky mi guláš nemusí utíkat po svých z lednice. Naše kuchyně počítá s naší mentalitou, dobře uležet a střeva si to přeberou. Čim to, že ti co "tvoří" normy, je sami nejsou schopni realizovat.
0/0
27.7.2003 12:38

sweetdreams

0/0
25.7.2003 12:23

igor

je to v lidech a ne v předpisech
Když kuchař jde na WC a pak si neumyje ruce-tomu nezabrání žádný hygienik ani jeho debilní předpis. V Rakousku např. na horách neexistuje teplá voda na WC, bezdotykové baterie nemají v 50% a cigarety mohou být dražší až o 10%.Jsme opět papežtější než papež...to už tady bylo!
0/0
25.7.2003 10:03

Jirka

Je to projev hlouposti.
Prudké zpřísnění norem znamená prudké zvýšení počtu jejich porušovatelů.
Z toho vyplývá větší náročnost kontrolní práce - v každém kontrolovaném objektu toho kontrolor najde více a déle se zdrží a déle sepisuje protokol.
Z toho vyplývá omezení počtu kontrol.
Z toho vyplývá nutnost zvýšení počtu kontrolních úředníků.
Z toho vyplývá nutnost zvýšení počtu výkonných úředníků, neboť více kontrolních úředníků zjistí více porušení norem a je třeba uložit více pokut a ty vymáhat, z čehož samozřejmě vyplývá i nutnost většího počtu různých účetních a podobně.
Výsledkem není větší čistota.
Pokud mírnější normu někdo nedodržoval, stačila mu menší péče a menší investice k sjednání nápravy.
Byl tedy ochotnější nápravu sjednat.
Je-li norma výrazně tvrdší, zdá se porušovateli, že námaha vynaložená k dodržení normy bude méně efektivní než předem počítat s rizikem kontroly a následné pokuty. 
A když už mám dostat pokutu, tak ať je aspoň důvod.
Tak začnu šetřit i na opatřeních k čistotě, na nichž jsem nešetřil, dokud jsem normu dodržoval nebo skoro dodržoval. Každý hospodský si je vědom toho, že k jeho porušování normy nedošlo proto, že by pracoval špatně, nebo že by liknavě něco zanedbával, ale proto, že si to tak vymysleli úředlníci. Až dosud jsem byl dobrej a včíl už ne? Kašlu na ně! Šak to nějak dopadne. A samozřejmě též roste korupční potenciál hospodského - je lépe vynaložit 100 tisíc na úplatek než 500 tisíc na pokutu a nebo než 5 milionů na investici. Protože ta norma toho chce příliš mnoho najednou. Kdyby stát chtěl opravdu zlepšit hygienu v provozovnách hromadného stravování, kulturu stolování, kvalitu stravy etc. etc., pak by normu zpřísňoval postupně. Pomalu by utahoval šroub, každé dva roky o závit. Tak by nikdy těch p
0/0
25.7.2003 9:51

Jirka

pokračování
Pomalým, postupným zpřísňováním norem by nikdy nenastala situace, kdy by porušovatelů normy bylo najednou příliš mnoho a kdy by u většiny jednotlivých porušovatelů bylo porušování příliš masivní.
Nenastala by situace, kdy by malý živnostníček, mnohy se už potápějící, byl nucen k nepřiměřeným investicím.
Tlak na hledání bočních cest a obchvatů by nebyl tak velký.
Ale Kobliha Součková a její suita toto nemůže akceptovat. Oni přece usilují o ideál. Idealisté nedělají kompromisy, to je pro ně moc cynické.
Idealisté očekávají, že se lidé budou chovat podle jejich přesvědčení.
Ale nebudou. Protože lidi jsou jenom lidi.
A každý má jiné přesvědčení.
A každý se musí nějak uživit.
 
0/0
25.7.2003 9:57

zvenku

hygiena v Californii
inspektori hygieny jsou i tady metlou. Proste musi bejt trochu cisto. Na strane druhy oproti cesku odpada cela rada dalsich zbytecnejch buzeraci. Napr. miry a gramaze. Na menu se to udavat nemusi a pokud ti lidi budou chodit do podniku a jist maly porce za velky penize - good for you. Pokud chces nalejvat malou miru - klidne, zadnej zakon na to neexistuje, ale ztratis lidi behem 48 hodin. Jinak ale jak rikam - na hygienika si kazdej da bacha
0/0
25.7.2003 9:01

Pilat

Re:
zapomel jsi dodat ty venkovane, ze neco jako zdravotni prukaz v cele americe pro cisniky, kuchare a servirky neexistuje. V kuchynich lezou kokorouci a ve spajzu jsou mysi. Muchy take vsude litaji a sednou si na co chcou. V podstate ani neumyte ruce nejsou az takovy problem pokud dotycny nema zloutenku, tuberu nebo uplavici. Radna tepelna uprava je nasnade. Jinak ti preji dobrou chut  na cerno pracujici mexukani a cesi prave postradaji vsechno co cesti inspektori hledaji *-))
0/0
25.7.2003 13:42

Muki

Re:
Hele Pilate, to jsem nenapsal ja,  ani o tom moc nevim, v tomto oboru jsem nikdy nepracoval. Jen si myslim, ze vetsinou v restauracich davaji prilis velike porce a tim sabotuji moji snahu zhubnout. Jinak vim, ze takova svickova, nebo segedynsky gulas, jsou nejlepsi druhy den. Jak ti ilegalni mexikani dodrzuji hygienu, to radeji nechci vedet, je lepsi v mylce ziti, nez hroznou pravdu obeviti. Byl jsem totiz poucovan jednou mexickou matkou, jak je dulezite nechat deti hrat ve spine a vystavit je vsen bakteriim, aby se otuzili a zjiskali imunitu na cely zivot.
0/0
25.7.2003 17:08

Ajchi

Re:
Tato mexikanka mela ale pravdu :-)) Druha vec je, jak docilit toho, aby to vse dite prezilo bez uhony :-))
0/0
26.7.2003 13:12

Mts

Ja jen tak :)
Nebudu jist neco co zije a ryje v hovnech..a to prasata delaj. Krysa mozna chutna jako jahody ale nikdy to vedet nebudu ptze ji nejim
0/0
25.7.2003 8:41

masorád

Re: co jíš
obilí roste z hoven, mnohdy i prasečích.
Doufám, že nejíš ani výrobky z mouky ....
0/0
25.7.2003 8:43

pinguin

no asi jsi jeste v zivote nikdy nemel poradny hlad...
takze.. nerikej nikdy ..
0/0
25.7.2003 8:56

VaSoft

Re:
Pánové.. vy neznáte Pulp Fiction?? :-)))
0/0
25.7.2003 10:37

Honza

Ostravsko?
To by mě zajímalo, proč děláte výzkum vždycky jen v jednom regionu a pak házíte všechny do jednoho pytle? Jak je na tom jenom Ostravsko mě nezajímá. A vy pitomci zmiňující Řecko, jeďte pár kiláků za hranice s Německem nebo Rakouskem, tam se dá žrát ze země a nepotřebujete ani nějaký kiosky, přežitek socialistický gastronomie.
0/0
25.7.2003 8:17

Killy

Domnívám se, že....
až afickým státům vnutějí podobné normy, celý kontinent vymře! Pár salmonelek v létě přispívá k ke zvýšení odolnosti organizmu, sterilita potravy je pro blbce! Mám rád tatarský biftek, uválené brambory z popela, tejden nakládané olomoucké, chlebíčky s vajíčkem z bufetu na slunci, ohřejvanej guláš a svíčkovou.... Podle norem ať žerou alergici a státní úředníci! Jen ty hajzlíky v hospodách..... to ještě zlepšíme!
0/0
25.7.2003 8:15

CNR

Může mi...
...někdo například vysvětlit (nejraději z pánů uředníků), jak lze bezdotykově udělat mixovanou vodu ??? Aby se dala bezdotykově regulovat teplota ?? Dle potřeby ???
Má tam týct jak studená, tak teplá....podle nových norem....bezdotykově.....Jenže to snad ani nejde....Když tam máš dvě trubky, tak z jedné horká z druhé studená....to nemá efekt....
By mně zajímalo jak to udělat...
A co se týká kvality v EU, třeba již ve zmiňovaném Řecku či Itálii.....tam jsem takovou vymoženost taky neviděl...Stav mnohdy horší jak u nás...
0/0
25.7.2003 7:58

Engels

Re: Mísící baterie - zázrak techniky!
Obi, Bauhaus,Baumax - tam je všude prodávají!
0/0
25.7.2003 8:34

pinguin

nejsem pan urednik,
ale co treba vzit pakovou baterii..?
0/0
25.7.2003 8:35

Jirka

Re: Tučňáku
já jako ouředlník Tě závazně upozorňuji, že páková není bezdotkyková.
Páky se musíš dotknout, aby voda tekla.
Bezdotyková je jen taková, které se dotknout nemusíš.
 
0/0
25.7.2003 9:35

pinguin

diky za pouceni
no ,ze bych cpal baterie na bunku , to me ve snu neprislo , ale a) pakovku otevru a zavru loktem ,aniz bych si musel spinit umytou ruku b) kombinace s pedalem na zeni ( reseni z nemeckych dalnic ) je pro mne velmi schudne reseni,ale co si magori v Bruselu vymysleli ,to nevim..
0/0
25.7.2003 10:10

Your Daddy

Re:
taky se vyrabeji baterie na fotobunku. Tady v Kalifornii jsou na kazdym druhym hajzlu, tak si to snad restaurace v cechach muze taky dovolit.
0/0
25.7.2003 9:36

Jirka

Ty jsi asi emigroval jako malé dítě.
Samozřejmě, že si i u nás může každý hospodský několik fotobuňkových a dobře mísících baterií dovolit. Zvlášť ty hospody na malých vsích a na městských periferích, kam chodí jen pár dědků chlastat pivo.
 
0/0
25.7.2003 9:59

pinguin

zapomel jsi napsat proc..
protoze tam mate malo vody a tak je lacinejsi dat fotobunku nez nechat tect vodu skrz, nebot hosi americti nejsou zroooovna moc zvykli setrit s cimkoliv..
0/0
25.7.2003 10:13

XYZ

EU
Po letošní dovolené v Řecku, které je již členem EU, jsem byl velmi překvapen příšernou hygienickou úrovní tamních restaurací, o toaletách snad lépe nemluvit.
Na Zlinsku jsem nic podobneho nevidel, rozhodne nemam strach z hygieny v mistnich restauracich a jsem presvedcen, ze jde jen o buzeraci statnich organu, jejimz cilem je perzekuce levnych provozoven.
0/0
25.7.2003 6:03

Tom

Re:
Přesně tak. Byl jsem tam 3x a musím jedině souhlasit. Takový bordel, jaký mají v i těch lepších restauracích, tady v lecjakém nádražním bufetu nenajdete. Omatlané nádobí, příbor nese stopy minulých jídel, na skleničkách otisky prstů několika posledních uživatelů. A ty toalety? S jejich systémem, že se použitý toaletní papír nesplachuje, ale odhazuje do koše ...??? V tom vedru ...? No příští rok mají olympiádu, jsem zvědavý co na to všelijací ti evropští komisaři a kancelářské krysy z Bruselu. I když všude je to stejné, ta skupina mocných úředníků mezi "prostý lid" stejně nesestoupí a bude se pohybovat na trase Hilton stadion ve voze s majákem. No a ta skupina obyčejných úředníků bez moci, bude radši mlčet, případně servilně pokyvovat  zvanění těch mocných o tom, že miliardy z fondů EU byly investovány správně.
0/0
25.7.2003 7:36

Karel Marx

Re: Nechápu
Nechápu proč si nevezmete radši za vzor Německo, Rakousko nebo Itálii?
Nejsme ještě dobří, jsme-li jen lepší než ti nejhorší!
0/0
25.7.2003 7:38

Tom

Re:
Jenže mi jsme nováčci a připadá mi krajně nefér, aby od nás bylo výžadováno něco, co dlouhodobý člen dodržovat nemusí. Jo bude to fajn, jsem taky pro kvalitu a super  čistotu, ale všechno je o penězích. Když se dozvím, že naši hoteliéři a hospodští musí jen v otázce hygieny nainvestovat během několika blízkých let více než 200 miliard Kč, ptám se kde na to vezmou? A to je jen hygiena, kolik bude stát administrativa, pracovní normy, společenské normy, životní prostředí  a kdo víco ještě se v Bruselu nebo Součkové v hlavě rodí? Německá hospoda taky nebyla hned tou jakou se zdá být dnes. Měli na to hezkých pár desítek let a nemylme se, ne všechny mohou být tím vychvalovaným vzorem.
0/0
25.7.2003 8:49

Engels

Re:
Nový zaměstnanec ve firmě také po zaučení musí podávat plný výkon. My se připravujeme na vstup do EU již několik let.
Kecy o nutných investiticích v hotelech a restauracích rozšiřují samozřejmě právě hospodští a hoteliéři a všemu ochotní čeští novináři. Automatická mísící baterie se dá pořídit za 4 500,- Kč. Šokový mrazící box za 60 000,- Kč. Pořádek a čistota v kuchyni a okolí je hlavně o dobré vůli.
0/0
25.7.2003 9:09

Jan Plhák

Re:
Tady promluvil někdo, kdo o tom nemá ani šajn. Mám vývařovnu a investice mě do teď stály již cca 200.000,-. Musíte mít samostatnou místnost na roztloukání vajec, samozřejmě bezdotyková baterie. Kvůli mně musí být dva záchody pro kuchyň, všude bezd. bat., nesmí se křížit cesty z přípraven masa a zeleniny (musíte někde najít další místnost, nebo jak já ji budu přistavovat). Teplota pokrmu nesmí celé tři hodiny od uvaření klesnout pod 70 stupňů (Už jste viděli brambory, nebo rýži co vám to udělá?). To všechno při ceně 32,- Kč za oběd. Slyšel jsem v rádiu debatu se zástupcem min. zdravotnictví a na dotaz, proč tato vyhláška překračuje požadavky EU, odpověděl, že je to sice pravda, ale EU připravuje nové předpisy a my na ně budeme již s předstihem připraveni !!!!!
0/0
31.7.2003 20:12

Mr. X

Re:
A co teprve v Thajsku ze? A jaky tam vari mnamky na ulici hezky spinavejma rukama . Nedelal bych z toho takovou vedu. Stare dobre prislovi rika: "cistota pul zdravi spina cely". Pokud budeme dodrzovat NEJPRISNEJSI hygienicka opatreni brzo se z nas stane sterilni, hygienicky nezavadna a neodolna civilizace. Tj. semeniste pro ruzne epidemie vseho mozneho. Uz ted je to na povazenou.
0/0
25.7.2003 7:39

Andula

Re: asijska hygiena
v asijskych zemich bych na ulici nikdy v zivote nejedla, uz ten pach je odpuzujici a hygiena veskera zadna, myslim ze takove slovo se v jejich slovniku snad ani nevyskytuje. jinak asijska kuchyn je velice dobra.  a vubec nejaka hygiena by se snad mela dodrzovat ne?
0/0
25.7.2003 8:39

Honzik

Re:
v Asii si clovek muze zkontrolovat hygienu pripravy jidla u poulicniho prodovace lepe nez v restauraci, tak nevim proc bys u nich nemela nakupovat.
0/0
25.7.2003 9:19

pinguin

Re:
a co kdyz ma zloutenku ?
0/0
25.7.2003 12:46

Jantar

problém je EU
Nemají problémy s hygienou ale s evropskou unií
0/0
25.7.2003 6:01

sweetdreams

hygiena
Pokud má dlouhá pamět sahá,tak vždy když někde vznikla epidemie salmonelozy nebo úplavice ,tak to vždy bylo v závodních a školních kuchyních,NEMOCNICÍCH,věznicích,kasárnách,tedy ve výhradně státních špeluňkách.Že by k tomu někdy došlo v soukromém stravovacím sektoru,to mi není známo.Spíše mi ta veškerá státní buzerace připadá jako pokračující třídní boj,kterému průměrná česká lopata ráda zatleská.
0/0
25.7.2003 4:10

Karel Marx

Re: Chce to trochu přemýšlet!
Hloupé! Epidemie salmonely ve školních a závodních jídelnách vznikají hlavně proto, že mnoho lidí konzumuje stejné jídlo. Pokud dojde k nákaze v restauraci jedná se většinou o jedince nebo maximálně desítky osob o čemž naši novináři nepíší! Dotazem na hygienické stanici si můžete ověřit kolik takovýchto drobných nákaz vzniká dnes a deně!
0/0
25.7.2003 7:36

Petr 1

Re: Pane Marx:
Chce to trochu přemýšlet. Epidemie nevznikají protože spousta lidí jí stejné jídlo, ale proto, že došlo k porušení určitých hygienických pravidel.
0/0
25.7.2003 8:06

Karel Marx

Re:
To je samozřejmé, to pochopil i můj sedmiletý syn! Mám na mysli rozsah epidemie!
0/0
25.7.2003 8:31

Engels

Re:
Pri poruseni hygieny muze dojit k zamoreni jidla bakteriemi. Kdyz to jedno jidlo sni 10 lidi (pr. hospoda), bude jich 10 infikovanych a urcita cast onemocni. Kdyz to jidlo sni ale 1000 lidi (zavodni jidelna, bude jich 1000 infikovanch a po onemocneni stejne velkecasti jako v te hospode jich furt bude nemocnych 100x vice. Psat o jednom nakazenem nema cenu, o stovce se to jiz vyplati
0/0
25.7.2003 8:34

Jerry

0/0
25.7.2003 3:53

hovnival {hovnival007@hotmail.

@@
To je jasny, ze se nepodarilo vymest spinu. Protoze spinava je vetsina zakazniku v techto podnicich. To by museli vymest zakazniky, aby tam bylo cisto. No a to pochopitelne nejde, protoze pak by nemeli komu prodavat....
 
 
0/0
25.7.2003 0:54

Andula

Re:
jo, pajzl vzdycky zustane pajzlem....ale stejne, neni nad krasne opeceny burt s chlebem a horciti
0/0
25.7.2003 2:26

Patrik

&&
Putiky,restaurace,vinárny,kavárny,kluby,hotely měly potíže s hygienou a nejen s ní vždycky.Jenom se na to nepoukazovalo.Radši.
0/0
25.7.2003 0:33





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.