Mozek (jazyk) v těstíčku
Mozek (jazyk) v těstíčku 180g mozku (jazyku), 20ml oleje, 5g másla, 10g mrkve a celeru, 8g mouky, 20g strouhanky, jedno vejce, 2g soli, 0,2g černého pepře + příloha.
Mozek vložíme do studené vody na dvě hodiny a pořádně propereme. Do horké osolené vody dáme ocet, černý pepř, bobkový list, na kousky nakrájený celer a mrkev. Vaříme 20 minut. Po 20 minutách přidáme očistěný mozek. Vaříme na mírném ohni 15 minut a potom se mozek ochladí a vytáhne. Při servírování krájíme na plátky. Jazyk se připravuje následovně:
Očistěný a umytý jazyk se uloží do studené vody na pět hodin. Po pěti hodinách jazyk vyjmeme, znovu zalijeme studenou vodou a vaříme. Jakmile začne voda vřít, sbíráme pěnu, snížíme teplotu a vaříme do polozměknutí. Přidáme cibuli, mrkev, celer nakrájený na kousky a pepř. Vaříme ještě 40 minut do změknutí. Posolíme a povaříme ještě několik minut. Vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Nakrájené plátky mozku nebo jazyka posypeme solí a černým pepřem. Obalíme v mouce, vejci a strouhance a bezprostředně před smažením znovu obalíme ve vejci. Smažíme ve větším množství tuku. Při servírování polijeme roztopeným máslem a jako přílohu použijeme brambory