Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Hygienik: Salát i kobliha jsou stejné riziko

Ministerstvo zdravotnictví by mělo v nejbližších dnech na tři měsíce pozastavit platnost hygienické vyhlášky. Norma zakazuje od 6. srpna v samoobsluhách volný prodej porcovaného chleba a plněného pečiva, například koblih.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sobi

Salát i kobliha jsou stejné riziko
Salát, kobliha i hygienik jsou stejné riziko.
0/0
9.11.2002 9:28

Honza

Stačila by pouze 2 nařízení
1. zakázat dopravcům a prodejcům skládání a vlečení přepravek s potravinami po zemi (v těchto případech dochází ke kontaminaci) 2. zakázat prodejcům (pod pokutou)směšování dnešního a včerejšího pečiva-to je jediný důvod, proč se v něm lidé hrabou! ad 1. v případě již vzniklé kontaminace (bláto,plivance,extrementy apod.)se budou mikroby pod igelitem krásně a nerušeně množit a výsledek bude horší než dosud.
0/0
8.10.2002 10:13

Bubák1

Re: Stačila by pouze 2 nařízení
Všechno co jste napsal asi zakázané je ale nedodržuje se to. U každého zákazu je také důležitá kontrola a v takovém případě je kontrola velmi obtížná.
0/0
8.10.2002 10:46

GhorX

A co pejsci ?
Nevím, kolik miliardtin promile obnáší pravděpodobnost přenesení nějaké nemoci "ošaháváním" pečiva a o kolik se sníží, když se MENŠÍ ČÁST sortimentu zabalí (a postupně přestane prodávat). Ovšem rád bych věděl, o kolik vyšší pravděpodobnost má onemocnění dětí z výkalů psů, beztrestně kálejících a močících v parcích a hlavně co na to hygiena. Řekl bych, že nic.
0/0
5.10.2002 22:05

Bubák1

Re: A co pejsci ?
Nevím jak Ty ale já většinou psí hovna, narozdíl od koblih, do ruky neberu.
0/0
7.10.2002 17:10

barbudo

Re: Re: A co pejsci ?
A do Vaší sámošky netahají přepravky s pečivem po chodníku? A Váš chodník není psím záchodem?
0/0
7.10.2002 21:39

taky občan

milí spoluobčané,
překvapilo mne, že tolik lidí ví, jak strana a vláda se zabývá takovými věcmi. Je přitom jasný, že strana a vláda takovýhle věci tak akorát bez čtení podepisuje, jinak by nedostaly tu adekvátní právní moc. Mohu ale souhlasit s tím, že takto dokazuje svoji potřebnost, užitečnost a nárok na odměnu poněkud jiná vrstva výkonné moci. Ovšem nedivte se - při čtení mnohých příspěvků jeden se nemůže vyhnout pocitu, že Češi jsou nevychovaní, nevzdělaní, málo se mejou a páchnou .... a neoplachují si koblihy, rohlíky a chleba před jídlem v proudu čisté dobré vody......
0/0
5.10.2002 5:06

Jereme

vse je lez
Kdybyste lidicky videli, kolik milionu lidi se denne prehrabuje v jidlech s otevrenym pultem v bufetech, cinskych, a dalsich bufetech, tak by jste neverili cim vas Vasi hygienici krmi v novinach a dalsich nesmyslnych vyhlaskach.
0/0
5.10.2002 0:53

Jiří Kolář, Pardubice

Ne hygienici, ne úředníci!
Dámy a pánové!
      Podle mého názoru zde zbytečně osočujeme hygienu, případně úředníky Ministerstva zdravotnictví. Problém je však mnohem zásadnejší. Tito ouřadové jenom naplňují představy a zadání Špidlovy kamarily. Tento pán a jemu podobní, přeci nejlépe vědí jak máme žít, hlasovat, jíst, pít a dýchat. Od jeho manželky přece víme, že bude (už je) nejlepší předseda vlády nejen u nás, ale pravděpodobně na celém světě. Vše za nás vymyslí, nařídí a také jistě zkontroluje. A pokud se nám to nebude líbit, tak nás potrestá nebo vymění, protože on a jenom on, nejlepe ví co nám prospívá a co škodí! Pokud tomu někdo nerozumí, nechť vzpomene Marvanové, zlevicovělého Pilipa a dalších. Dobrou chuť k zapařeným kobližkám!
 
0/0
4.10.2002 23:32

barbudo

Jak dlouho v tom igelitu vydrží?
Moudrá čtenářka emerických moudrostí by měla také udělat výzkum, za jak dlouho po zabalení do igelitu je možno zboží požít bez nebezpečí. Tu vyhlášku jsem neviděl, ale předpokládám, že každý balíček bude povinně označen datumem a časem balení. Týden starý nebalený chléb jsem poznal i já, zabalený asi neztvrdne a nebude-li plíseň zelená ....
0/0
4.10.2002 15:32

barbudo

A co bezinfekčnost personálu?
Mám velmi nepříjemný pocit, že doba, kdy personál prodejen musel mít potvrzení o bezinfekčnosti, dávno minula. Má někdo relevantní informace a může mě opravit?
0/0
4.10.2002 15:21

Lenka

Re: A co bezinfekčnost personálu?
Nooooooooooo........co si pamatuju z let brigadnickych, stale musis mit pravidelne zdravotni prohlidky a prukaz, ale netusim jestli nekdo tu pravidelnost dodrzuje...kdyz ti napise  doktor ze jsi zdrav a schopen  na dobu neurcitou...moc popom nikdo nevyzaduje kazdorocni vysetreni....
0/0
4.10.2002 19:11

navvy

Re: A co bezinfekčnost personálu?
Ale jo, Barbudo, to potvrzení je povinné pořád. Jenže ta nová vyhláška je skutečně trochu mimo. Já si myslím, že to ten hlavní hygienik udělal naschvál, protože nemá rád ty zlé kapitalisty co tady těmi svými super a hypermarkety nahradili staré reaálněsocialistické sámošky. A možná nějaký jeho strýček nebo tak někdo, vlastní malý krámek a tak se mu snaží pomoci tím, že dělá těm velkým problémy. Však oni to stejně zaplatí zase jenom zákazníci. Akorát zapomněl, že salátové bary a švédské stoly mají nadále povoleny restaurace,že balené pečivo rychleji plesniví a plíseň není dlouho vůbec vidět a prodej volně vážených suchých plodů byl vymyšlen proto, aby se zamezilo jejich plesnivění v sáčcích. Mimochodem, víš, že podle pana Víta se musí předem zabalit i kokosové ořechy?!
0/0
7.10.2002 17:01

Jan Hovorka Praha 5

Revoluční řešení.
Navrhuji zakázat prodej úplně všeho a prodejny potravin zapálit napalmem. Jen tak si bude státní ouřada jist, že mikrob je mrtev.
0/0
4.10.2002 13:09

Jan Hovorka Praha 5

Revoluční řešení.
0/0
4.10.2002 13:08

Mikrobiolog

Cukr a pečivo
Pokud vím, tak se koblihy navrchu cukrují. To není jenom proto, aby byly hezčí a lepší. Ta vrstva cukru působi také konzervačně. V přebytku cukru žádné mikroby žít nemohou díky osmotickému tlaku - ten cukr jim prostě z buňky vysaje vodu a tím ty mikroby eliminuje. Nebo snad už někdo viděl plesnivý cukr? Takže nová vyhláška je další útok nevzdělaných státních úředníků proti občanům. Prudit a prudit a prudit...
0/0
4.10.2002 12:04

Pavel

Taky by se měly zakázat...
...švédské stoly v hotelových restauracích. Aby si host sám nabíral brambory nebo rýži je podle mě stejně nehygienické jako když si bere koblihu. Nebo ne?
0/0
4.10.2002 11:19

0/0
4.10.2002 10:46

Martin

jsme rad
ze se me urednici MZ snazi tak chranit.
Mnohem radeji bych ovsem byl, kdyby:
mohla pro me prijet zachranka po zavolani 155 a ne se klepat hruzou, ze nema cim a za co jezdit (jako to hrozilo Ostrave)
me mohl v nemocnici osetrovat lekar, ktery neni zrovna po vice nez 50 hodinove sluzbe (zname doktorske vikendove sluzby od patku rana do pondeli vecera nonstop)
......
0/0
4.10.2002 10:35

Vít Simon

Už abychom měli referendum
Co kdyby si lidi sami mohli vybrat, jestli míra rizika nakažení se koblihou je pro ně únosná, zatímco vyhazování ztvrdlého či plesnivého chleba a pojídání zapařených ulepených koláčů nikoli. Co by pak ale mohl dělat chudák úředník? Počítat hlasy? :o)
0/0
4.10.2002 10:21

kfe

Ale je pravda, že s koblihama bude problém.
Prodavači v Čechách jsou dobytkové. Prodají zákazníkovi včerejší koblihy. Zákazník to zjistí až po rozbalení doma. Stane se mu dvakrát a už si je nikdy nekoupí. Odbyt koblih klesne.
0/0
4.10.2002 10:03

taky občan

lidi, máte myslet pozitivně,
když si saláty, pečivo a jiné poživatiny před požitím opláchnete v proudu čisté dobré vody, nemůže se vám nic mimořádného stát. Což jste se to neučili?
0/0
4.10.2002 9:46

Jakub

Jak je to v Nemecku
V kazdem supermarketu je samostatna prodejna peciva. A ma to obrovskou vyhodu - kdyz potrebujete jenom pecivo, tak aspon nemusite dovnitr. A ta vyhoda, ze se pred vami nikdo v pecivu neprehrabuje... Mozna, ze bychom si z toho meli vzit priklad.
0/0
4.10.2002 9:13

tomek

za co jsou asi placený?
asi ne za normální hodinovej plat,ale za počet nápadů-jakých koliv.a tak vymýšlej i takovýhle stupiditi.a já jim rád pomůžu:co takhle zakázat prodej čehokoliv v samoobsluze, vždyť tam je to samej výrobek i balenej na který si sáhne spousta lidí "nakaženejma" rukama a pak si to někdo koupí a sežere nebo vypije. A nejlepší by asi bylo,aby náš národ zůstal zdravej, zakázat jíst a pít a každej bude mít zavedenej katetr a bude napíchnutej na infuzi a bude pak zdravější než američan z vysočan :) p.s.:jestli můj nápad na min.zdr. použijete,tak doufám, že dostanu nějakej desátek
0/0
4.10.2002 8:51

BOSS

Tesco už aplikuje
Včera jsem byl na nákupu v supermarketu TESCO, jako obvykle. Chtěl jsem si koupit trochu chleba (pro změnu místo rohlíků-ty se k párkům nehoděj) a v tom jsem na to narazil. Regál, kde bylo vždycky nebalené pečivo jsem nalezl hromadu igelitových sáčků a v nich půlený chléb. To mě ještě tolik nerozhodilo, ale když jsem po delší chvíli přehrabování nenašel ani jednu čtvrtku, obrátil jsem se na pracovnici, která tam zrovna přidávala další balíčky. Řekl jsem jí, že chci čtvrku chleba, jako vždycky. Suše mi oznámila, že teď už platí nová vyhláška a že mám smůlu. Já teda nechápu, jakej je rozdíl mezi balenou půlkou a čtvrtkou. Možná, že čtvrtka je mnohem víc náchylná ke kažení - asi proto, že je menší a má slabší imunitní systém.
No nic, tak jsem si teda koupil tu půlku. Doma jsem snědl tři krajíce a zbytek vyhodil do koše. Děkuju všem hygienikům, kteří vymysleli tuhle blbost, že mě nutěj šeredit s jídlem a tím se chovat neekonomicky a neekologicky. Chleba si už asi kupovat nebudu, leda že bych pozval sousedy na chlebovej raut
0/0
4.10.2002 8:47

Naďa_K

Re: Tesco už aplikuje
No jo, taky jsem tam byla. Protože jsem momentálně doma sama, taky jsem chtěla čtvrtku chleba - a ono to nejde! To je taky ve vyhlášce, že chleba se smí půlit, ale ne čtvrtit? O tom bych teda pochybovala. Mám doma králíka a ten teda bude mít hody - musela jsem si taky koupit půlku. 
0/0
4.10.2002 9:22

kfe

Re: Tesco už aplikuje
K párku jedině rohlík. Máš divný chutě. A tý prodavačce nikdo nezakazuje ten chleba rozkrojit a dát ti ho do pytlíku. Akorát ty nesmíš sahat na chleba, který koupí někdo jinej. Není to fér?
0/0
4.10.2002 9:57

rýpal

po koblize ne....
, Tak zatimco po salatu, ktery mi byl podan pres pult jsem se uz posral, po koblize kterou jsem si ochmatal se mi to jeste nikdy nestalo.
0/0
4.10.2002 8:41

Rycloj

Re: po koblize ne....
Neboj, dočkáš se. Až budou zabalené v igelitu a krásně zapařené, tak si užiješ.
0/0
4.10.2002 10:12

budoucí pekařka

Vůně teplého chleba
Hrozná představa, že už si nikdy nekoupím čtvrtku nebo půlku dobroučkého (třeba ještě teplého chleba), ale budu nucena koupit před x hodinami zabalený rozkrojený chléb nebo budu čekat ve frontě u pultu, až mi prodavač/ka podá rozkrojený chléb, který třeba nebude ten nejčerstvější. Povede to snad k tomu, že přestaneme chodit do práce a ze sociálních dávek si budeme péct dobrý chléb doma? Na ten nám zaručeně nikdo cizí s neumytýma rukama nesáhne!
0/0
4.10.2002 8:38

Pietro69

Stupidita
Naši hygienici jsou banda debilů postižených stihomamem!! Vždycky se snažili být papežštější než papež, ale co je moc to je moc!! Táhněte do prdele kreténi. Dělá Vám akorát dobře šikanovat lidi, kteří se na rozdíl od Vás živí PRACÍ! Jenom vymýšlíte překážky pro živnostníky. Závidíte jim jejich OBROVSKÉ příjmy?! Vzroste Vám sebevědomí, když uvidíte v krámě olepené koblihy připláclé igelitem? Řeknete: "Podívej mámo, tuhle vyhlášku jsem vymyslel já. Jsem to ale DŮLEŽITÝ ÚŘEDNÍK". Jste banda méněcenných, zakomplexovaných byrokratů! Tyhle vyhláška, to je ta největší pičovina co jste mohli vymyslet!!! (přispěvek zrušek pro nevhodné výrazy).
 
0/0
4.10.2002 8:31

Elen

Re: Stupidita
Milý pane, nežijete ve středověku, kdy splašky a fekálie tekly nekontrolovaně po chodnících. Buďte rád, že díky hygieně a vývoji společnosti se nemusíte v tomto dnes pohybovat a buďte za tento posun vděčný....
0/0
4.10.2002 9:20

Fery

Re: Re: Stupidita
Milá Elen, až budou hygienické vyhlášky řešit tak zásadní věci, jako jsou fekálie tekoucí po ulicích, nebude v tomto fóru snad nikdo, kdo by se proti hygienikům postavil. Tam už jsme dospěli už dávno. Dnes se ale bavíme o vyhlášce, která posunuje pojetí hygieny do oblasti hysterie. Co budeme balit za rok? Budeme strkat do obalů lahve s nápoji, aby na nich neulpěly bakterie? Nebudeme nakonec chodit po ulicích ve skafandrech, aby z nás náhodou nepřeskočla bakterie rýmy na někoho jiného? Možná to tak ale dopadne nikoliv proto, že nám to přikáže VELKÝ MOUDRÝ ČISTÝ HYGIENIK, ale proto, že nám nic jiného nezbyde, protože náš imunitní systém nebude mít protilátky proti ničemu.
0/0
4.10.2002 10:02

goljas

Re: Re: Stupidita
ty jsi blbá.....nejsi prodejce igelitových sáčků???.....
0/0
4.10.2002 10:32

Pietro69

Re: Re: Stupidita
Milá Elen, fekálie na chodnících a koblihy v igelity jsou opravdu každé o něčem jiném.
0/0
4.10.2002 19:27

Michal

Jsou to debilové...
... ano, debilové.
0/0
4.10.2002 8:30

Torx

Ručičky nebojte se, však vy se umyjete
Jestli jsou v USA s hygienou na štíru, tak se hned nemusíme po nich opičit.
0/0
4.10.2002 8:05

Severka

Re: Ručičky nebojte se, však vy se umyjete
Američani jsou prasata a nemyjou si ruce!Už se těším na zapařený koblih nebo koláč to ať si pání hygienici narvou do prdele banda idiotů.
0/0
4.10.2002 8:37

CNR

V čem bude rozdíl
Cituji " ...více než třetina nákaz z potravin má původ právě v samoobsluhách z nechráněných zeleninových barů. Tam si lidé totiž k zelenině přidávají různé dresinky a majonézy..."
Ale pokud by si pan hygienik ráčil všimnout, tak kde byla možnost namíchat si zeleninu, tak dresinky si člověk přidával pomocí zásobníků s pumpičkou aniž by s dalším obsahem přišel do kontaktu. Takže jaký rozdíl bude v tom,  když tu pumpičku bude mačkat někdo s obsluhy... Vyšší náklady provozovatele, další pracovní síla.....
A nebo že by to byl spojený záměr ministerstva práce a soc.věcí na snížení nezaměstnanosti ???
0/0
4.10.2002 7:49

brml

Re: V čem bude rozdíl
No a taky se tam nemluvilo o tom, ze nakaza muze byt v te majoneze (treba prosle, spatne skladovane ... ) a tomu nepomuze ani obsluha - predpokladam, ze to byl pravy duvod vysledku "z Ameriky", ne to ze by nejaky american nakazil zasobnik s dresinkem tim ze sahne neumytou rukou na pumpicku.
 
0/0
4.10.2002 8:18

CNR

Ten člověk tam nemá...
...co dělat...do parlamentu s ním, vždyť odpovídá jako pravý politik. Neodpověděl ani v jednom případě přímo na to, na co se ho novinář ptal...Tak stupidní argumenty jsem už dlouho neslyšel...
0/0
4.10.2002 7:41

Fery

Jen tak dál
Za chvíli z nás uděláte sterilní obludy bez protilátek proti čemukoliv, vy hygieny!!!! Říkáte, že chráníte naše zdraví a přitom se už dnes ví, že většina alergií pochází z přehnané hygieny v dětství, kdy tělo má největší možnost vytvořit si protilátky. A mimochodem - není to tak dávno, co se tady řídilo lidské konání podle kolegů ze SSSR - dnes argumentujete poznatky kolegů z USA. Kolik onemocnění z potravin bylo způsobeno prodejem nebaleného pečiva u nás? Možná by tohle rádi věděli vaši kolegové v USA, poučte je, jestli to vůbec víte. 
0/0
4.10.2002 7:20

vetrelec

Re: Jen tak dál
Fery, ony to jsou hyjeny a neumely to poradne napsat, spletly se a napsaly hygieny. HYJENY MAJI NEJRADSI VNITRNOSTI.
0/0
4.10.2002 7:45

Pavel

Ať žijí alergie!
A toto opatření přijde v době, kdy je z několika studií jednoznačně prokázáno, že za prudký nárůst počtu alergií a astmatu v posledních desetiletích může přehnaná hygiena. No, asi záleží na vkusu, ale já osobně bych dal přednost tomu mít párkrát v roce průjem, než se celý život dusit astmatem.
0/0
4.10.2002 7:19

matlock

Ještě jsem neslyšel nesměšný argument pro:o)
Tohle jsem fakt nepochopil. A už se to začalo projevovat - jsem sám a na víkend jezdím pryč. Včera jsem si chtěl koupit čtvrtku chleba - půlku prostě nespotřebuju - a balenou čtvrtku neměli. Musel jsem si koupit balenou půlku, odkrojil jsem z ní tři krajíce a zbytek vyhodil, protože půlka chleba v kredenci má díky teplotě a vlhkosti ideální podmínky pro množení bakterií.
0/0
4.10.2002 7:08

Mary

Nerozumím
"Zdobené pečivo má díky cukru, vlhkosti a teplotě dobré podmínky pro množení bakterií. Musíme chránit zákazníky před rizikem nákazy."  Takže zákazníka ochráníme tím, že pečivo zabalíme do mikrotenu, aby se bakterie množili v ještě větším teploučku a vlhku rychleji... dobrá úvaha...
0/0
4.10.2002 6:37

Jakamarus

ehm
A to jako celej chleba problém není ?
0/0
4.10.2002 6:31

hloupý člověk

Re: ehm
Celej chleba problém není a ani rohlíky. Všechní bacili totož čekají až se chleba rozkrojí a pak vlezou pouze na rozřezanou část. Samozřejmě jen ti co se už nevlezli na sladké pečivo. Na rohlíky a povrch celého chleba zásadně nelezou.
0/0
4.10.2002 7:22

Jakamarus

Re: Re: ehm
Aha to sem věru netušil. Navíc rozkrojenej chleba nejde umejt horkou vodou
0/0
4.10.2002 8:10

Georg

Re: Re: ehm
to bylo dobré, moc dobré
0/0
4.10.2002 8:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.