Pavla Jakoubková ,Humpolec
17. 6. 2001 18:29
Jsem šílená kráva
Jak bylo minulý týden zjištěno a potvrzeno, nemoc šílených krav se v Dušejově u Jihlavy opravdu objevila. Ve zprávách se mluvilo o tom, jak jsou lidé šokovaní. Nikdo nechce kupovat hovězí. Není to ale trochu pozdě? Pokud byl podnik Kostelecké uzeniny jediný, který kontroly prováděl, mohlo se pochopitelně objevit více nezjištěných případů. Jinak řečeno, maso ze šílené krávy mohl v paštice nebo v salámu sníst každý. V deníku Právo jsem vyčetla, že inkubační doba nemoci může být až 30 let. Domnívám se tedy, že není nutné dělat kolem BSE takový rozruch a že není důvod nevěřit ujištění, že riziko nákazy je mizivé. V každém případě je tato událost varováním a také důkazem až lehkomyslnosti zpracovatelů masa, kteří testy na BSE patrně nepovažovali za nutné. Jak ukázal Dušejov, mýlili se. Také to poukázalo na skutečnost, že vlastně nevíme, co je v masných výrobcích obsaženo, informace o složení na obalech jsou mnohdy nepřesné a neúplné. Rozhodně jsem pro zavedení povinnosti uvádět ve složení hovězí separát. Zákazník by měl potom možnost vybrat si sice dražší, ale kvalitnější výrobek s obsahem opravdového masa a ne jen jeho levné náhražky získané oškrabáváním kostí.