Developer začal popírat své prohlášení o statisících pro Děti Země

Ekologické hnutí Děti Země zřejmě nikdy nedostalo peníze od developerské společnosti InterCora, se kterou se často střetává kvůli stavbě obchodních zařízení. Připouští to i prokurista developerské společnosti Pavel Pelc, jehož prohlášení přitom kauzu odstartovalo.

Ekologický aktivista Martin Hyťha

S nařčením, že InterCora Dětem Země poslala téměř dva miliony korun v souvislosti se stavbou obchodního centra Kaufland v Rokycanech, vyrukoval prokurista společnosti Pavel Pelc v pátek u plzeňského soudu (čtěte zde).

Pelc vypovídal v procesu, kde jsou souzeni bývalí policisté za to, že špehovali Martina Hyťhu z Dětí Země. Pelc tvrdil, že InterCora poslala Hyťhovu sdružení peníze, aby v roce 2006 přestalo bránit stavbě Kauflandu v Rokycanech. Advokátka souzených bývalých policistů Klára Slámová podala hned u soudu trestní oznámení na Hyťhu i Děti Země a mluvila o tom, že by se mohlo jednat o vydírání.

Pokud by se nařčení potvrdilo, pověst Dětí Země by značně utrpěla. Martin Hyťha tvrzení Pelce rezolutně popřel a podal trestní oznámení na Pelce pro křivou výpověď.

A Pelc svůj výrok odmítá opakovat. Už nechce mluvit o vydírání a připouští, že firma peníze Dětem Země nedala.

Půl druhého milionu mělo dostat město, nakonec šly nadaci

Co se tedy kolem Kauflandu v Rokycanech semlelo? Proti projektu se postavilo místní sdružení Zač Market, které upozorňovalo, že stavba bude mít negativní vliv na životní prostředí, protože přitáhne automobilový provoz. Martin Hyťha tehdy sdružení radil.

Rokycanská válka mezi InterCorou a Zač Market skončila na začátku roku 2006. Byla uzavřena dohoda, že InterCora bude negativní důsledky Kauflandu kompenzovat tím, že vyhotoví projektovou dokumentaci na stavbu podchodu pro pěší a cyklisty pod Pražskou ulicí. InterCora se navíc zavázala dát městu Rokycany 1,5 milionu jako kompenzační příspěvek.

Ač vedení města přijetí příspěvku schválilo, zastupitelé jej odmítli.

Peníze proto podle smlouvy nakonec putovaly do nadace Partnerství na budování cyklistických cest. Smlouvu za InterCoru v roce 2006 podepsal Ivan Hlaváček z vedení společnosti. Výrok Pelce komentovat nechtěl. "Je to předmětem vyšetřování. Teď nebudu říkat nic," uvedl Hlaváček.

Pavel Pelc zdůraznil, že u soudu o vydírání Dětmi Země nemluvil. "To řekla paní Slámová," prohlásil. Pelc navíc už připustil, že InterCora žádné peníze Hyťhově organizaci nedala. "Já neříkám, že jsme je posílali Dětem Země," uvedl Pelc.

Přitom prohlásil, že další podrobnosti k případu InterCora zveřejňovat nebude.

Martin Hyťha už v roce 2006 odmítl spekulace, že se aktivisté nechali od InterCory zkorumpovat. "Přijetí finančního daru od investora sdružením výměnou za souhlas se záměrem by opravdu bylo korupcí a těžce amorálním činem. Nevím však o žádném sdružení, které by takový dar přijalo či požadovalo," uvedl tehdy Hyťha.

Po stopách vrahů

Bývalý radní Libereckého kraje Martin Sepp.
Policie pátrá po Martinu Seppovi, bývalý radní je v databázi hledaných

Už týden hledají policisté Martina Seppa. Bývalý radní Libereckého kraje se ocitl v celostátní databázi lidí, po nichž je vyhlášeno pátrání. Soud mu totiž...  celý článek

Městský soud v Praze řeší případ loupežného přepadení luxusního obchodu s...
Za zmizením luxusních hodinek je sehraný gang, loupež za miliony řeší soud

Z milionové loupeže hodinek v luxusním klenotnictví na pražském Starém Městě, které se odehrálo loni na konci února, se dnes před senátem Městského soudu v...  celý článek

policie velikonoce řidič alkohol kontrola
Večer policisté zakázali řidiči pod vlivem jízdu, ráno jel zase opilý

Hned dvakrát v rozmezí jedenácti hodin narazil na policejní hlídku muž ze Zlínska, který se pokoušel odvézt od restaurace domů auto. Pokaždé byl značně pod...  celý článek

Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!