Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenáři o jídle v nemocnicích: Je to hnus

  14:00aktualizováno  29. června 12:00
Redakce MF DNES otestovala bez vědomí šéfů nemocnic, co u nich pacienti jedí. Čtenáři iDNES.cz píší, jaké mají zkušenosti s nemocničním jídlem.

Jaké máte zkušenosti s nemocničním jídlem? | foto: Jan ZátorskýMF DNES

jídlo Napište nám své zkušenosti:
Jaké je jídlo v nemocnicích?


Zde uveřejníme zajímavé názory čtenářů iDNES.cz:

Odporné - je smutné, že tohle jedno slovo vyjadřuje kvalitu jídla v nemocnicích úplně přesně
----------
Martin Placher

Kladno: nechutné jídlo (přesolené, blátivé), stereotypní a jen občas se podařilo něco "normálního". Předpokládám, že to bylo díky absenci nějakého "kuchaře". Tam by měli pacientům spíš připlácet nebo rozdávat zažívací sodu.
----------
Xenie

V ÚVN Střešovice bylo jídlo chutné, hezky vypadalo, bylo ho dost. Zelenina byla používána alespoň jako obloha. Ve VFN Karlovo náměstí bylo jídlo k nepozření. Dieta (redukční) spočívala v rozvařených bramborách a nelibovém vepřovém mase s mastnou hnědou omáčkou. O celozrnném pečivu si můžete nechat jenom zdát. Luxusem bylo jedno jablko denně, s jogurtem bohužel to samé. Sýr výhradně tavený, takže také víceméně nevhodný. Zelenina žádná. Stěžovala jsem si dietní sestře, ale prý nejsou peníze na lepší. Zajímalo by mě, kolik nemocnice dostává dotaci na jídlo/osobu. Ale z téhle stravy jsem si po 14ti dnech pobytu v nemocnici "odnesla" domů zácpu, i když se mě rodina snažila zásobovat zdravými potravinami, na které jsem zvyklá.
----------
Jarka

V ČR jde na jednoho občana ročně na léčení asi 700 Euro ( 200 mld Kč celkem), např. v Rakousku je to 2700 Euro, přičemž u nás je péče srovnatelná, v některých oblastech i lepší než na západě. U nás je taky nejmenší spoluúčast na léčení - asi 10%, v Rakousku je to 25%. Takže za 4x méně peněz má chtít náš pacient nejenom léčení,ale taky hotel - nemocnici, mytí, úklid, prádlo, a taky jídlo??, když denní paušál od tzv. pojišťoven je asi 800 - 1000 Kč???? Za málo peněz nelze mít moc muziky, jen ve zdravotnictví každý to očekává.
----------
pepe

Do nemocnice jsem měl nastoupit daný den do 9:00 na jednodušší operaci zubu na 3 dny. Nastoupil jsem. K obědu jsem dostal jen polívku. Myslel jsem si, že je to nějaká předoperační dieta a poslušně jsem trpěl hlady. Po čtyřech hodinách jsem se zeptal sestry, jestli si můžu sníst nějaké rohlíky, které jsem si dovezl. Řekla, že samozřejmě, že můžu jíst cokoliv. Polívku jsem dostal jen proto, že se mnou na oběd nepočítali. Přitom na daný den a hodinu jsem byl objednán víc jak měsíc dopředu. Pak jsem se dozvěděl, že je to běžná praxe. Někteří pacienti nepřijdou na smluvený termín a jídlo by propadlo. Ti co přijdou, pak musí být hlady. Nikdo je na to ale dopředu neupozorní. Další porce byly malé a z těch nejlevnějších surovin. Hlady bych neumřel, ale kdyby mně rodina nenosila nějaké jídlo, hodně bych zhubl. Na jídle se v nemocnicích dle mého názoru šetří příliš.
----------
Petr

Od 1.6. do 18.6.07 jsem byl hospitalizován na chirurgickém oddělení Nemocnice Kutná Hora s.r.o.. Jako diabetik jsem dostával dietní stravu a rád konstatuji, že byla chutná a pestrá. Za důležité pokládám i to, že byla předkládána s milým úsměvem a příjemnými lidmi. Byl jsem velmi spokojen.
----------
Ing. Václav Zvoníček

Zhruba před pěti lety byl tatínek s vážnou nemocí a přísnou dietou hospitalizován v Železniční nemocnici. Že bylo jídlo nepoživatelné je jedna věc, horší je však, že např. v neděli dostal k večeři rohlík a salám! Salám měl v té době již dávno zakázaný, jaterní dieta je jak známo neslaná a nemastná. Toto už je skutečně alarmující!
----------
Kamila

Dobrý den, naprosto souhlasím s výsledky vašich testů. Ne z vlastní vůle jsem pravidelnou pacientkou nemocnice v Ústí nad Labem. Strava, která je tam podávána se rozhodně nedá nazvat jídlem. Snídaně-většinou dvě housky s nechutným máslem a s něžně obarvenou vodou, které se říká káva. Oběd není o moc lepší a večeři dostanete už před 17hod. a to za jekéhokoliv počasí. Na obědech je nejlepší to, že když jste na vyšetření, tak ho máte na pokoji a než se vrátíte z vyšetření, tak je studený a nikdo vám ho ani neohřeje. Já osobně tam nic nesním a tak nevím, proč bych si měla připlácet 50Kč na stravu a den. Rodina mi nosí jídlo. Lituji všechny, co jsou odkázáni pouze na nemocniční stravu. Po té v naší nemocnici, rozhodně nepřiberete.
----------
Věra Z.

Dobrý den, ztrávil jsem asi týden v Nemocnici ve Španělsku, kde byl výběr každý den ze tří druhů jídel a dvou polévek a dvou salátů, co se týká kvality tak byla výborná. Poté jsem byl pouze dva dny v nemocnici v ČR a na výběr jsem nedostal a když přišel personál a nabídl mi polévku se slovy (Bejt Váma tak bych si ji nedával) rád jsem uposlechl, jelikož jsem měl hlad dal jsem si alespoň hlavní jídlo, což mělo být vepřové na paprice s těstovinami, opět jsem tvrdě narazil a když jsem uviděl to co bylo na talíři udělalo se mi zle. Na talíři byly těstoviny přelité jakousi vodou připomínající vrchní vrstvu vody ze dřezu po umytí několika talířů od vepřového na paprice. Maso bylo sice součástí omáčky ale po dloubnutí vidličkou se klepalo bezmála další minutu. No prostě humus.
----------
Marek

Dobrý den, před cca půl rokem jsem rodila v jihlavské nemocnici. S personálem jsem byla spokojena, zato jídlo naprosto neodpovídalo stravě pro těhotné a novorodičky. K snídani a večeři převažovala levná paštika ze separovaného masa, zbytek byl dotvářen bílým pečivem - na kterém nenajdeme nic hodnotnějšího než energii. Ovoce a zelenina nebyla podávána téměř vůbec, pominu-li nahnědlý banán či nahnilé jablko. Po prvním dnu pobytu v nemocnici jsem se domluvila s manželem, který mi nosil jídlo kromě oběda - tmavé pečivo, zeleninu, ovoce, dále stravu bohatou na mléko a mléčné výrobky.
----------
Jana

Jídlo v nemocnici je příšerný kulinářský zážitek, který má s jídlem společný pouze název. Nejsem vybíravý ale to co jsem jedl v brněnské nemocnici U svaté Anny bylo doslova a do písmene příšerné. Chápu že špitál není interhotel, nicméně jestli si do budoucna bodou pacienti v nemocnici připlácet na stravu, s čímž mimochodem naprosto souhlasím, vždyť všude jinde musíte za jídlo taky zaplatit, tak bych očekával, že jídlo aspoň zůstane jídlem a nebude nechutnou "šlichtou". Občas jsem měl pocit ,že místní kuchyni nevede šéfkuchař ale spíš hlavní chemik.
----------
Ing Jiří Dočekal

v říjnu 2006 jsem pobývala pár dnů v Pražské nemocnici v Podolí. Jídlo byl z celé nemocnice nejhorší zážitek. V podstatě nepoživatelné. Ve zkratce 2 obědy. Hovězí s dušenou mrkví a bramborem ..jak z hororu. Mrkev rozvařená do sladké kaše, maso neslané a vysušené, brambory rozvařené do podivné barvy a kozinstence. O "vůni" která se z pokrmu linula bych se ani nevyjdřovala. Další den těstoviny zapečené s masem a sýrem. Nemám ráda zapékaný sýr (ten klasický roztavený český Eidam nevalné barvy a chuti..opravdu žádná ňamka, ale to je již hodně individuální) těstoviny byly fajn na mleté maso s těstovinami jsem měla vyloženě chuť po několika dnech spíš půstu. Po ochutnání masové hmoty jsem se ihned vrátila do vrstvy těstovin pod sýr Sýr se dal totiž odlepit a pod ním byla uvařená "čistá" těstovina, což bylo jediná poživatelná součást pokrmu. Zachránila mne sousedka na posteli s banánem a sladký čaj v konvici. Pobyt v německu v roce 1995 v nemocnici byl o dost jiný. Jako pacient bez diety jsem si vybírala oběd ze 2 pokrmů, které byly jedním slovem dobré. Nicméně především bych vyzvedla snídaně..kde byl výběr téměř jako v hotelu. Bílé pečivo, celozrnné pečivo, sýr plátkový i tavený, více druhů salámu, sladké..na standardního pacienta v církevní nemocnici pro mne neuvěřitelné.
----------
Hanka K.

FTN Krč: snídaně: 2rohlíky, marmeláda svacina: jablko oběd:rýže (nepoživatelná), tofu vařené ve slané vodě. svacina: rádoby pudink od monopolního dodavatele (danone) večeře:2rohlíky, tavený sýr, rajče... s drobnými úpravami stejné menu každý den, s vyjímkou oběda, který je doplněn polévkou ( opět nepoživatelnou ) další obědová "perla" byla hnusná instantní bramborová kaše s dušenou mrkví a hráškem z konzervy.atd toto je vzorek jídelníčku v Thomayerově nemocnici. jednalo se o vegetarianske "menu" pro kojící matku tříměsíčního dítěte.... nejde ani tak o chut, jako o výživovou hodnotu. bohužel se stravou ve FTN se zrejme pacientum spise pritizi...také vzhledem k tomu ze vinou nevábné vůně i chuti zůstaly některá jídla téměř netknutá. pak nezbylo než přinášet z domova stravu vlastní. mno, nebyli jsme tam ovšem za účelem dobře se najíst, a vzhledem k tomu ze vse dobre dopadlo, jsou "dietní dny" téměř zapomenuty. nicméně se domnívám že lékařská péče i strava by měli být v souladu, a jistě by rekonvalescence pacientů probíhala úspěšněji...zatím jsme byli pouze v porodnici a na destkém oddeleni ve FTN a vždy jsme meli možnost priplaceni nadstandardu, toto se bohuzel netýká stravovani. to by se ale melo zlepsit nejen za priplatek, ale pro vsechny v ramci lepsi zdravotni pece, zvlast v dobe kdy jsou i media plna informaci kterak strava ovlivnuje zdravi...
----------
Al.

Dobrý den, před 4 lety jsem byl pacientem ortopedické kliniky nemocnice Bulovka, kde "řádí" jako monopolní dodavatel stravy Aramark. Kdo nejedl, neuvěří. Jeden čas se snažil i v naší "závodce", než ho absolutní nespokojenost zaměstnanců vyhnala.
----------
Petr Ovsík

Pobyla jsem v nemocnici Na Bulovce dva týdny. Já a mé spoluležící jsme měly zápal mozkových blan, takže nás několik dní ani nenapadlo cokoli z jejich nabídky pozřít. Když už ale hlad sílil, bylo jezení technicky nemožné. Pokud musíte ležet, asi polévky či omáčky příliš nesníte a krájení také není zrovna lehké. I přes to nám nosili tři jídla denně, aby je poté mohli vyhodit. Řekly jsme, že stačí pečivo k snídani, oni ale bezmyšlenkovitě plýtvali. Naštěstí nám rodiny nosily ovoce, zeleninu a jídla do ruky, jinak bychom tam zůstaly o hladu.
----------
Karina Fraňková

V nemocnici jsem byla pouze dvakrát. Dvakrát v porodnici. Olomoucká nemocnice byla ještě ucházející. Dokázala jsem identifikovat, co mám na talíři (např. kynuté knedlíky a gulášová polévka z prášku )ovšem netvrdím, že to bylo chutné. Ve Šternberské porodnici ( jinak naprosto fantastické velmi děkuji za péči!!!) bylo jídlo nepoživatelné! Doslova! Často jsem ani nedokázala definovat o jaký pokrm by se asi mělo jednat. Snídaně rohlík. Večeře rohlík. Svačina chléb s máslem. O.K. nebyla jsem tam kvůli stravě to je pravda.Ale při představě, že bych se takto měla stravovat třeba měsíc tak si raději dobrovolně pořídím mentální anorexii. Otázka je, jestli nemocnice skutečně nemají potřebné prostředky na alespoň trochu slušnou výživu nebo jestli by kvalita byla stejná i kdyby se jim prostředky třeba zdvojnásobily... Velmi lituji všechny, kterí musí v nemocnici pobývat dlouhodobě!
----------
Ivana Tomášková

Moje absolutní spokojenost a nadšenost byla z jídla v nemocnici ve Vysokém Mýtě- porodnice.. pravda, bylo to před 4 lety, ale naprosto super.. to hned pozvedne náladu.. švestkové knedlíky jak od babičky.. dodnes vzpomínám.. otřesné a nevyhovující bylo jídlo ve FN Hradec Králové - balené neustále se opakující salámy, žádná zelenina, ovoce.. pro tehdy kojící matku naprosto nevyhovující a to jsme tam museli strávit 2 měsíce... byla jsem tam na návštěvě a nic se nezměnilo.. neustále balené uzeniny - hrůza.. krom čaje, žádná jiná nabídka,(bílá káva, kakao..) mléčné výrobky vůbec.. ohodnotila bych to za 4. a to je komplex FN...
----------
Ivana, Česká Třebová

První večeře kterou jsem měl mít v nemocnici (HK) po operaci měla být zřejmě dietní. I taková jidla mohou dobře vypadat a chutnat. To co jsem však obdržel v hrnku vypadalo a bylo cítit jako zvratky paní kuchařky a odvahu na ochutnání či snědení jsem vážně nenašel.
----------
Tomas

Minuly rok jsem byl hospitalizován v nemocnici v Havířově a musím říct, že mi tam jídlo velice chutnalo. Byl jsem velmi pěkně překvapen. 
----------
Martin Kaduch

Nad nemocnicni stravou mi opravdu mnohokrat zustaval rozum stat... Nastesti jsem na ni byla naposledy odkazana cca pred 7 lety, ale byl to hnus. Mela jsem nekolikrat kasovitou dietu kvuli operacim v dutine ustni. K snidani suchy rohlik a kava: "No bud si z toho oloupejte kurku a nebo si to do toho kafe macejte, ale chleba vam dat nemuzu." Kolik z rohliku zbyde, kdyz oloupete opeceny povrch, necham kazdemu na vyzkouseni... a macet do kafe je blevajz neskutecnej. Tesite se na obed? 7 dni v tydnu bramborova kase z prasku a kase-hase. Kdyz nahodou zbyla troska omacky od normalnich stravniku, tak jsme ji dostali jako bonus. Dusledkem je, ze bramborovou kasi jsem mnoho let nesnasela, ted ji zacinam prichazet na chut, ale jenom velmi pozvolna... A hase uz mi na talir nesmi vubec. K svacine kafe, bez rohliku, ten pouze pro lidi s normalkou nebo diabetiky. Gurmansky zazitek zavrsuje vecere: krupicova kase, ryzova kase, ovesna kase, pudink, krupicova kase, ryzova kase, ovesna kase, pudink... Kase vzdy kreativne s kakaem a cukrem. Dobrou chut.
----------
Zirafka

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jiří Kučera jako první vyfotil divoké vlky na Šumavě.
První snímky divokých vlků ze Šumavy ulovil fotograf poblíž Modravy

Byli čtyři, před zimou vypadali v dobré kondici a s vlky, kteří před nedávnem utekli z výběhu v Bavorsku, neměli nic společného. Nedaleko Modravy se o víkendu...  celý článek

Pravicový extremista Jan Kopal na snímku z demonstrace v roce 2001
SPD se zbavila člena, na něhož prosákla extremistická minulost

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vyloučilo ze svých řad Jana Kopala, který byl v minulosti členem řady extremistických stran a jednu dokonce i...  celý článek

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek (vlevo) a mentor Realistů Petr Robejšek. (17....
Realista Hynek získal podporu 22 poslanců pro prezidentskou kandidaturu

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.