Snad sladíte svá slova a činy, reaguje Čína na návštěvu dalajlámy v ČR

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. V úterý to prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Čína si podle něj cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že nezůstane jen u slov, ale že se to projeví i v činech.

Tibetský duchovní vůdce dalajláma vystoupil před asi tisícovkou lidí na Hradčanském náměstí v Praze. (17. října 2016) | foto:  Dan Materna, MAFRA

„Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil Lu. Doplnil, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlámou“.

(Ne)ocenění Jiřího Bradyho. Podívejte se, jak se kauza vyvíjela

„Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky,“ pokračoval Lu (vyjádření mluvčího na tiskové konferenci najdete zde).

Dalajláma při návštěvě Prahy

„Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země sladí svá slova s činy, dodrží politiku jedné Číny, plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů,“ upozornil rovněž čínský mluvčí.

Lu na pravidelné tiskové konferenci reagoval na prohlášení českého prezidenta, předsedů obou komor parlamentu a premiéra, kteří se společně distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Česku (psali jsme zde). Konkrétně reagovali na dalajlámovo setkání s některými politiky, včetně členů vlády a parlamentu.

V Praze se dalajláma minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu.

Od dalajlámy se distancovalo i Slovensko

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko „při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Čína hrozí Slovensku odvetou. Vadí jí setkání Kisky s dalajlámou

Podobného ujištění se Číně dostalo i ze Slovenska, kde se s dalajlámou sešel tamější prezident Andrej Kiska.

Premiér Robert Fico za setkání s dalajlámou Kisku kritizoval. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák jménem slovenské vlády pak svého čínského kolegu mimo jiné ubezpečil, že slovenská vláda nikdy neměla a nebude mít oficiální kontakty s takzvanou tibetskou exilovou vládou či parlamentem.

Peking pokládá 80letého dalajlámu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

Autoři: ,

Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!