Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchaře uštkla useknutá hlava kobry. Než mu dali protijed, zemřel

  9:03aktualizováno  9:03
I mrtvý had může být smrtelně nebezpečný. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil čínský šéfkuchař, který připravoval speciální polévku z kobřího masa. Useknutá kobří hlava ho uštkla a nešťastník zemřel, než mu stačili podat protijed. Informoval o tom britský list Daily Mail.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař Pchen Fan z provincie Guang-tung v jižní Číně podle informací deníku připravoval jídlo z kobry siamské (Naja siamensis). Když chtěl vyhodit do odpadků hlavu jedovatého hada, kterou usekl asi před 20 minutami, uštkla ho. Pchen zemřel dřív, než mohl v nemocnici dostat protijed.

Odborník na hady Jang Chung-čchang, který se speciálně zaměřuje na kobry, novinářům řekl, že plazi mohou přežívat až hodinu poté, co přijdou o některou část těla. "Je rozhodně možné, že hlava zůstala naživu a uštkla Pchenga do ruky. Když had přijde o hlavu, je z hlediska základních tělesných funkcí mrtvý, ale stále ještě může být schopný reflektivních reakcí," dodal.

Kobra siamská může dorůst délky až 1,2 metru a v jedových váčcích má smrtící neurotoxin. Jak naznačuje její anglický název "indočínská plivající kobra", dokáže se také vztyčit a vystříknout jed do očí útočníka; to může vést k trvalé slepotě.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.