"Výsledky potvrdily, že v majonéze Hellmann´s nebylo sklo, ale zdravotně bezpečný a běžný vínan vápenatý," sdělil médiím výrobce tatarky, společnost Unilever.
Zatím však jde jen předběžnou informaci pozorovatelů, kteří byli přítomni měření v laboratoři. Oficiální protokol z testu ještě k dispozici není.
Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické analyzovali pět vzorků. "Měření bylo oficiálně ukončeno a naši pozorovatelé opustili pracoviště. Zde pokračovalo vyhotovování protokolu. Vzhledem k tomu, že jsme nebyli zadavatelé analýz, nevíme, zda nám bude doručen," uvedla firma.
Slováci tatarku z trhu stáhli minulý týden
Slovenská Státní veterinární a potravinová správa informovala o nálezu kousků skla v české tatarské omáčce minulý týden. Zároveň doporučila výrobek nejíst a vrátit ho prodejcům.
Sklo se údajně objevilo ve čtvrtlitrovém balení s datem spotřeby do 27. března. Přišla na řadu celoslovenská kontrola a stažení z prodeje.
Chemici: Krystalky vinanu neškodí
Společnost Unilever se od začátku bránila vlastními testy. O krystalcích vínanu vápenatého, který může sklo připomínat, mluvil už firemní technik kvality Jiří Bráta.
Slovenská strana ale namítala, že i to může být nebezpečné. "Je jedno, zda je to sklo, nebo mineralizovaný materiál. Nemá tam co dělat, protože při konzumaci může způsobit zranění," sdělil iDNES.cz šéf ŠVPS Jozef Bíreš.
Podle slov jednoho z odborníků školy ovšem vyplývá, že tatarka opravdu nemusí být nebezpečná.
Rozpuštěná kyselina může mírně krystalizovat ve chvíli, když se změní poměr v roztoku a její koncentrace přesáhne rozpustnost. Přebytek se tedy nerozplyne, ale naopak tuhne.
Je ale velmi nepravděpodobné, aby například poškodil zuby nebo poranil vnitřnosti. Někdy se stává, že je receptura nestabilní, například v případě jiného pořadí při dávkách ingrediencí nebo nedostatečném míchání. Pak stačí i sebemenší teplotní výkyv a dojde ke krystalizaci.
Naše výrobky jsou lepší, tvrdí Slováci
K analýze skla není na Slovensku certifikovaná laboratoř. "Požádali jsme tedy českou," vysvětlil Bireš, proč tatarka putuje právě do Prahy.
Na dotaz, podle čeho slovenští odborníci usoudili, že je v omáčce sklo, Bireš odpověděl, že analýzy v jejich možnostech to jednoznačně potvrdily. "Výrobce se ovšem ohradil a má na to právo, chceme objektivní výsledek," dodal.
Poznamenal také, že ze srovnání slovenských a dovážených potravin vycházejí mnohem lépe ty domácí. "Máme zkušenosti z kontrol. Nemyslím tím speciálně české výrobky, ale obecně ze zahraničí. Český model kontrol potravin považuji za dobrý, v jiných zemích to bývá mnohem problematičtější," upřesnil.