Republika se tak zařadila do první třetiny ze sledovaných zemí. Skončila devátá, první byly USA, vepředu je také Portugalsko, Španělsko či Řecko. Naopak Slováci jsou třetí od konce.
"Vyloženě obézních je deset až jedenáct procent dospívajících," potvrdil praktický lékař Bohuslav Procházka, který řídil domácí výzkum na toto téma. Podle něj je obézních dětí třikrát více než v roce 1991.
Tradičně se to zdůvodňuje tím, že děti propadly fastfoodu, ale není to
Málo možností"Zvláště ve městech je málo prostoru pro cvičení dětí, které nemají ambice závodně sportovat. Cest vhodných pro jízdu na kole je také nedostatek," říká Marie Kunešová, lékařka z Endokrinologického ústavu. |
"Zvláště ve městech je málo prostoru pro cvičení dětí, které nemají ambice závodně sportovat, nebo nedostatečné množství cest vhodných pro jízdu na kole," dodává Marie Kunešová, lékařka z Endokrinologického ústavu.
Tomu, že nevhodné jídlo za zdejší dětskou obezitu tak úplně nemůže, nasvědčuje podle lékaře Procházky i to, že dětem na rozdíl od váhy klesly hodnoty cholesterolu.
Dětí s problematickou váhou v Česku přibývá takřka ve všech věkových kategoriích, výjimkou jsou sedmiletí, kde jich o něco ubylo.
Když hubnout, tak s cigaretou
OECD se ve svých statistikách podrobněji zaměřila na patnáctileté dospívající a porovnala váhu chlapců a dívek. Zatímco počet obézních dívek v tomto věku klesá, chlapců je asi o třetinu více. "Holky to začínají řešit, klukům je to spíše jedno," soudí Bohuslav Procházka.
Dívky přitom štíhlost často spojují s cigaretami. "Výrobci cigaret to vědí a cílí na ně své reklamy," řekla lékařka Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření. Připomněla cigarety, které už přímo v názvu mají slovo "slim" čili "štíhlý", barevné krabičky, líbivé plakáty.
"Je to takové celé holčičí," dodala Králíková. A české dívky jsou v toto směru přebornicemi – jsou na druhém místě mezi zeměmi OECD, kouří jich 23 procent a předstihly je jen patnáctileté Rakušanky.
Bez cigarety se podle průzkumu neobejde také dvacet procent patnáctiletých chlapců. Jedním z důvodů je podle Králíkové i to, že cigarety jsou tu levné. "Prospělo by také, kdyby se nesmělo kouřit v restauracích, protože zapálit si poprvé v hospodě je mnohem snazší," dodala.