Česká kuchyně mizí z jídelníčků

Ostrava - Tradiční česká kuchyně v restauracích má na kahánku. Svíčková, vepřo-knedlo-zelo či guláš mizí z jídelních lístků. Hostinští z toho viní hygieniky. Ve skutečnosti je ale problém hlavně v cenách. Češi se sice vcelku smířili s hamburgery z fast-foodů a grilovanými specialitami, cizinci si ale stěžují, že v českých městech marně hledají lokály s domácí kuchyní.
"Hotová jídla prakticky nevaříme," potvrzuje Antonín Sikora z turistické chaty na Gírové a totéž opakuje řada jeho kolegů. Poslední ránu českým jídlům v restauracích prý zasadila březnová vyhláška, která zpřísnila hygienické normy pro hromadné stravování.

Největší poprask se strhl kvůli nařízení, jež zakazuje servírovat pokrmy, které leží v kuchyni déle než tři hodiny. To se týká klasických českých "hotovek", ale i polévek, omáčkových a gulášových základů. Za likvidační označil předpis i předseda Společnosti provozovatelů pohostinských zařízení Čeněk Rytina. Skutečnost je však jiná.

"Tento předpis platí už několik let, nejde o žádnou novinku," řekla ostravská hygienička Pavla Svrčinová, podle níž vyhláška zásadní vliv na skladbu jídelních lístků v restauracích mít nemůže. "Stáří pokrmu se stejně nedá kontrolovat. Jak dokážete, že omáčka je na plotně víc než tři hodiny?" krčí rameny hostinští.

"Problém je spíš v cenách," míní Josef Petr, někdejší dlouholetý místopředseda profesního svazu podnikatelů v pohostinství. "Aby se hotová jídla vyplatila, musela by se prodávat kolem 60 až 70 korun. Ale v takové relaci jsou pro zákazníka neatraktivní, i když za minutku totéž zaplatí," tvrdí Petr.

Další hostinští mu dávají za pravdu: Ostravská restaurace Baník hotová jídla nabízí hlavně jako součást takzvaných menu v cenách už za 49 korun, rozhodně na nich ale nevydělává: "Žijeme z nápojů, meníčky si spíš udržujeme klientelu," říká číšník Radek Vltavský. "Nevyplácejí se mi," přizvukuje Antonín Sikora.

"Hotovky? Jistě, míváme, už od 48 korun. Je o ně zájem. Ale máme je jen občas," řekla číšnice Petra Michálková z hostince V zátoce v Těrlicku, který rovněž nabízí jen minutkové speciality. Na hygienické předpisy o hotových jídlech si z oslovených restauratérů nepostěžoval nikdo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video