Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Česká kuchyně mizí z jídelníčků

  10:20aktualizováno  10:20
Ostrava - Tradiční česká kuchyně v restauracích má na kahánku. Svíčková, vepřo-knedlo-zelo či guláš mizí z jídelních lístků. Hostinští z toho viní hygieniky. Ve skutečnosti je ale problém hlavně v cenách. Češi se sice vcelku smířili s hamburgery z fast-foodů a grilovanými specialitami, cizinci si ale stěžují, že v českých městech marně hledají lokály s domácí kuchyní.
"Hotová jídla prakticky nevaříme," potvrzuje Antonín Sikora z turistické chaty na Gírové a totéž opakuje řada jeho kolegů. Poslední ránu českým jídlům v restauracích prý zasadila březnová vyhláška, která zpřísnila hygienické normy pro hromadné stravování.

Největší poprask se strhl kvůli nařízení, jež zakazuje servírovat pokrmy, které leží v kuchyni déle než tři hodiny. To se týká klasických českých "hotovek", ale i polévek, omáčkových a gulášových základů. Za likvidační označil předpis i předseda Společnosti provozovatelů pohostinských zařízení Čeněk Rytina. Skutečnost je však jiná.

"Tento předpis platí už několik let, nejde o žádnou novinku," řekla ostravská hygienička Pavla Svrčinová, podle níž vyhláška zásadní vliv na skladbu jídelních lístků v restauracích mít nemůže. "Stáří pokrmu se stejně nedá kontrolovat. Jak dokážete, že omáčka je na plotně víc než tři hodiny?" krčí rameny hostinští.

"Problém je spíš v cenách," míní Josef Petr, někdejší dlouholetý místopředseda profesního svazu podnikatelů v pohostinství. "Aby se hotová jídla vyplatila, musela by se prodávat kolem 60 až 70 korun. Ale v takové relaci jsou pro zákazníka neatraktivní, i když za minutku totéž zaplatí," tvrdí Petr.

Další hostinští mu dávají za pravdu: Ostravská restaurace Baník hotová jídla nabízí hlavně jako součást takzvaných menu v cenách už za 49 korun, rozhodně na nich ale nevydělává: "Žijeme z nápojů, meníčky si spíš udržujeme klientelu," říká číšník Radek Vltavský. "Nevyplácejí se mi," přizvukuje Antonín Sikora.

"Hotovky? Jistě, míváme, už od 48 korun. Je o ně zájem. Ale máme je jen občas," řekla číšnice Petra Michálková z hostince V zátoce v Těrlicku, který rovněž nabízí jen minutkové speciality. Na hygienické předpisy o hotových jídlech si z oslovených restauratérů nepostěžoval nikdo.
Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

O půlnoci vypršela aktivistům smlouva, podle které mohli centrum Klinika obývat...
Na Klinice zůstáváme i po lhůtě pro vystěhování, vzkázali aktivisté

Aktivisté z centra Klinika na pražském Žižkově oznámili, že v budově i nadále zůstanou. Tvrdí, že pokud by odešli, z domu by zůstala prázdná chátrající ruina,...  celý článek

Řetězový most v Budapešti
100 POHLEDŮ: Skladiště pod elegantním mostem v Budapešti

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Z tanečního parketu do basy. Když komunisté trestali mládež za rokenrol

Před šedesáti lety si komunistická moc v Praze došlápla na desítky mladých lidí, kteří se provinili pouze tím, že tančili rokenrol. V očích režimu propagovali...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.