Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Česká kuchyně mizí z jídelníčků

  10:20aktualizováno  10:20
Ostrava - Tradiční česká kuchyně v restauracích má na kahánku. Svíčková, vepřo-knedlo-zelo či guláš mizí z jídelních lístků. Hostinští z toho viní hygieniky. Ve skutečnosti je ale problém hlavně v cenách. Češi se sice vcelku smířili s hamburgery z fast-foodů a grilovanými specialitami, cizinci si ale stěžují, že v českých městech marně hledají lokály s domácí kuchyní.
"Hotová jídla prakticky nevaříme," potvrzuje Antonín Sikora z turistické chaty na Gírové a totéž opakuje řada jeho kolegů. Poslední ránu českým jídlům v restauracích prý zasadila březnová vyhláška, která zpřísnila hygienické normy pro hromadné stravování.

Největší poprask se strhl kvůli nařízení, jež zakazuje servírovat pokrmy, které leží v kuchyni déle než tři hodiny. To se týká klasických českých "hotovek", ale i polévek, omáčkových a gulášových základů. Za likvidační označil předpis i předseda Společnosti provozovatelů pohostinských zařízení Čeněk Rytina. Skutečnost je však jiná.

"Tento předpis platí už několik let, nejde o žádnou novinku," řekla ostravská hygienička Pavla Svrčinová, podle níž vyhláška zásadní vliv na skladbu jídelních lístků v restauracích mít nemůže. "Stáří pokrmu se stejně nedá kontrolovat. Jak dokážete, že omáčka je na plotně víc než tři hodiny?" krčí rameny hostinští.

"Problém je spíš v cenách," míní Josef Petr, někdejší dlouholetý místopředseda profesního svazu podnikatelů v pohostinství. "Aby se hotová jídla vyplatila, musela by se prodávat kolem 60 až 70 korun. Ale v takové relaci jsou pro zákazníka neatraktivní, i když za minutku totéž zaplatí," tvrdí Petr.

Další hostinští mu dávají za pravdu: Ostravská restaurace Baník hotová jídla nabízí hlavně jako součást takzvaných menu v cenách už za 49 korun, rozhodně na nich ale nevydělává: "Žijeme z nápojů, meníčky si spíš udržujeme klientelu," říká číšník Radek Vltavský. "Nevyplácejí se mi," přizvukuje Antonín Sikora.

"Hotovky? Jistě, míváme, už od 48 korun. Je o ně zájem. Ale máme je jen občas," řekla číšnice Petra Michálková z hostince V zátoce v Těrlicku, který rovněž nabízí jen minutkové speciality. Na hygienické předpisy o hotových jídlech si z oslovených restauratérů nepostěžoval nikdo.
Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Chřipka (ilustrační foto)
Neschopenek přibylo. Nejvíc marodů na pochůzkách kontrola načapala v Praze

Pražané stůňou v průměru o několik dní kratší dobu než lidé v jiných regionech. O to častěji se ale proviní tím, že tráví čas na neschopence venku místo na...  celý článek

Europoslanec za KSČM Vladimír Remek, první československý kosmonaut, sleduje
Remek na konci roku opustí funkci velvyslance v Rusku

Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek k závěru roku skončí ve své funkci. V pondělí to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle týdeníku Respekt Remek...  celý článek

Ostrý provoz na dálnici D11 u Hradce Králové (21.8.2017).
Na novém úseku dálnice u Hradce začal ostrý provoz, D11 teď měří 90 km

Silničáři otevřeli před patnáctou hodinou nový tříkilometrový úsek dálnice D11 u Hradce Králové. Stalo se tak 39 let poté, co celé dílo začalo růst od Prahy....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.