Lidé tu vyrábějí "švestkové kapky" pro sebe: a chtějí je mít dobré a kvalitní.
"Člověk nesmí pod kotlem s kvasem topit jako blázen, aby se metanol nedostal do trubek. A musí mít zařízení, které aspoň trochu odpovídá požadavkům na pálení," říká Miloslav P. ze Zlínska, který už několik sezon vyrábí slivovici doma v garáži.
A jak sám říká, zatím nemusí nosit brýle ani na čtení, přestože mu táhne na šedesátku. I když ví, že teoretické nebezpečí, že by se větší množství metanolu dostalo až do lahve s destilátem, při tomto způsobu pálení existuje.
Po prvním vypálení kvasu vzniká takzvaný lajtr, který obsahuje kolem 20 procent alkoholu. Ten se pak přepaluje ještě jednou. Při teplotě kolem 60 stupňů se z něho odpařuje metanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat etanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů, a na to páleničáři čekají.
"Metanol je ale v každé pálence, je to jeho přirozená součást. Nesmí ho tam být však moc," upozornil výrobní ředitel likérky Rudolf Jelínek Jiří Koňařík.
Kolik je ho v tekutině, která právě vzniká, ale nikdo neví. Prokázat to může pouze chemický rozbor. Proto všichni, kdo pálí slivovici, vycházejí ze zkušenosti.
"Otrava takto vyrobeným alkoholem nehrozí," tvrdí Josef Janča z firmy Kovoděl Janča, která se zabývá výrobou destilačního zařízení.
Viděl jsem alkohol pálit i s okapovou rourou, říká páleničář
Podle něj je špatné, když je kotel pozinkovaný. Ani tak by to však nemělo být zdraví nebezpečné. "Viděl jsem lidi, jak pálili v pozinkovaném kotli a místo chladicí spirály měli okap, přesto se jim nic nestalo," říká Janča. Rozlišuje slivovici dobrou, špatnou a nepitnou. V jeho škále jedovatá není. Myslí si, že alkohol, z něhož se v Česku lidé otrávili, byl vyroben z přípravku na mytí oken.
Přesto páleničáři z oficiálních pěstitelských pálenic vzkazují, že jen u nich lidé kvas přemění na destilát bezpečně. "Doma jistotu nikdo nemá," myslí si slavičínský páleničář Petr Vincour.
I tak Miloslav P. o víkendu vyrazí i s rodinou sbírat jablka (švestky se neurodily), a až ovoce vykvasí, vypálí ho v garáži. "Doufám, že se calvados podaří, když už nebude ta slivovice," přeje si.