Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pálit alkohol se musí umět, říkají zkušení výrobci domácích kořalek

  1:00aktualizováno  1:00
Domácích černých pálenic jsou po Zlínském kraji rozesety stovky. Nikdo tu ale ještě z alkoholu neoslepl. Lidé totiž vědí, jak v polních podmínkách alkohol pálit, aby nebyl nebezpečný.

Zkušení výrobci domácích pálenek vědí, jak se neotrávit. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Lidé tu vyrábějí "švestkové kapky" pro sebe: a chtějí je mít dobré a kvalitní.

"Člověk nesmí pod kotlem s kvasem topit jako blázen, aby se metanol nedostal do trubek. A musí mít zařízení, které aspoň trochu odpovídá požadavkům na pálení," říká Miloslav P. ze Zlínska, který už několik sezon vyrábí slivovici doma v garáži.

A jak sám říká, zatím nemusí nosit brýle ani na čtení, přestože mu táhne na šedesátku. I když ví, že teoretické nebezpečí, že by se větší množství metanolu dostalo až do lahve s destilátem, při tomto způsobu pálení existuje.

Po prvním vypálení kvasu vzniká takzvaný lajtr, který obsahuje kolem 20 procent alkoholu. Ten se pak přepaluje ještě jednou. Při teplotě kolem 60 stupňů se z něho odpařuje metanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat etanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů, a na to páleničáři čekají.

"Metanol je ale v každé pálence, je to jeho přirozená součást. Nesmí ho tam být však moc," upozornil výrobní ředitel likérky Rudolf Jelínek Jiří Koňařík.

Kolik je ho v tekutině, která právě vzniká, ale nikdo neví. Prokázat to může pouze chemický rozbor. Proto všichni, kdo pálí slivovici, vycházejí ze zkušenosti.

"Otrava takto vyrobeným alkoholem nehrozí," tvrdí Josef Janča z firmy Kovoděl Janča, která se zabývá výrobou destilačního zařízení.

Viděl jsem alkohol pálit i s okapovou rourou, říká páleničář

Podle něj je špatné, když je kotel pozinkovaný. Ani tak by to však nemělo být zdraví nebezpečné. "Viděl jsem lidi, jak pálili v pozinkovaném kotli a místo chladicí spirály měli okap, přesto se jim nic nestalo," říká Janča. Rozlišuje slivovici dobrou, špatnou a nepitnou. V jeho škále jedovatá není. Myslí si, že alkohol, z něhož se v Česku lidé otrávili, byl vyroben z přípravku na mytí oken.

Přesto páleničáři z oficiálních pěstitelských pálenic vzkazují, že jen u nich lidé kvas přemění na destilát bezpečně. "Doma jistotu nikdo nemá," myslí si slavičínský páleničář Petr Vincour.

I tak Miloslav P. o víkendu vyrazí i s rodinou sbírat jablka (švestky se neurodily), a až ovoce vykvasí, vypálí ho v garáži. "Doufám, že se calvados podaří, když už nebude ta slivovice," přeje si.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

čeština
Stát stopl kritizovanou výuku češtiny pro azylanty. Zakázku nikdo nechce

Cizinci, kteří v Česku získají azyl, mají nárok na 400 hodin češtiny zdarma. Ministerstvo školství ale bez udání důvodů ukončilo spolupráci s agenturou, která...  celý článek

ilustrační snímek
Ztráta času i peněz. Nikoho nám neposílejte, žádají firmy úřady práce

Hledat nové zaměstnance na úřadech práce je pro podniky v době rekordně nízké nezaměstnanosti ztráta času i peněz. V dlouhodobé evidenci úřadů zůstávají...  celý článek

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...
Miloše bych neodmítl, říká ke své kandidatuře František Ringo Čech

Vedení Strany práv občanů před dvěma týdny rozhodlo, že jejich superlídrem do podzimních voleb bude hudebník František Ringo Čech. O pomoc ho prý požádal...  celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.