Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Češi dvacet let po revoluci objevili kouzlo čaje a kávy

  6:20aktualizováno  6:20
Chraplavý zvuk automatického kafemlýnku v samoobsluze stejně jako chuť čaje stočeného z velkého plechového barelu ve školní jídelně ovlivnily vnímání těchto nápojů u celých generací. Češi po pádu komunismu však kouzlo těchto nápojů objevili. Snaží se vybírat kvalitní druhy a správně je připravovat.

Vodou zahřátou na 100 stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj. Pro zelený a bílý by měla mít jen osmdesát stupňů | foto: Nikola Hronková, MF DNES

V současné době dokonce Češi patří k čajovým velmocem. Spotřeba kávy sice poslední léta mírně klesá, ale raketově stoupá zájem o domácí přístroje na přípravu kávy.

"Čím dál tím víc se setkávám s tím, že lidé chodí na školení a učí se, jak vlastně přístroje nejlíp ovládat," říká Petra Veselá, dvojnásobná mistryně republiky v přípravě kávy. Fenoménem jsou pozvánky na návštěvu domů "na dobré kafe".

Češi objevili čajovny až nyní

Češi navyklí ze školních jídelen na přeslazenou světlou bryndu stáčenou z plechového barelu měli k čaji dost dlouho odpor. "To, že lidé nemohli za minulého režimu svobodně cestovat, že byla cenzurována literatura a západní zboží zde nebylo k dostání, způsobilo, že představy Čechů o čaji se omezily na nezáživný, bezejmenný černý prach v nálevovém sáčku.

Když však v roce 1989 sametová revoluce zbořila bariéry a my jsme mohli na Západ a Západ k nám, strhla se doslova lavina," popisuje Martin Pössl, autor knihy Čaj jako životní styl.

Skutečný boom však podle čajového odborníka a dovozce kvalitních čajů Daniela Kláska nastal až v posledních pěti letech. "Lidé zjistili, že čajovny nejsou jen pro vyhraněnou společnost, a také v kavárnách se začal připravovat kvalitní čaj," vysvětluje Klásek nárůst spotřeby.

Víte, že...?

Pokud nalijete horkou vodu do šálku, který není vyhřátý, poklesne okamžitě teplota vody až o 10 stupňů Celsia?

Klasický japonský čajový obřad může trvat až čtyři hodiny a čaj je při něm jen tak na okraj?

Padesátikilový člověk by musel vypít téměř 200 šálků espresa, aby zemřel na předávkování kofeinem?

Pro středně velkého psa může být smrtelný už 1 dcl silné kávy?

Turečtí ženichové dříve museli při svatbě slíbit, že pro svoje manželky zabezpečí vždy dostatek kávy?

   Zdroj: Čaj jako životní styl, Káva jako životní styl, vydavatelství Grada

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nová kniha vychází z cyklu iDNES.cz 100 pohledů na Česko.
Portál iDNES.cz má první publikaci. Projekt 100 pohledů vychází knižně

Server iDNES.cz má první knihu. Vznikla z unikátního projektu 100 pohledů na Česko, který si během dvou let, kdy je publikován na stránkách iDNES.cz, našel...  celý článek

Jiří Kučera jako první vyfotil divoké vlky na Šumavě.
První snímky divokých vlků ze Šumavy ulovil fotograf poblíž Modravy

Byli čtyři, před zimou vypadali v dobré kondici a s vlky, kteří před nedávnem utekli z výběhu v Bavorsku, neměli nic společného. Nedaleko Modravy se o víkendu...  celý článek

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek po jednání celostátního výboru KDU-ČSL (18....
Peníze, které necháme rodinám, nikdo nevytuneluje, říká Bělobrádek

Máme své návrhy na pomoc rodinám s dětmi spočítané na šedesát miliard, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Tyto peníze zůstanou v rodinách, nikdo je...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.