Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Černý kůň si už léta na nic nehraje

  11:57aktualizováno  11:57
Hospoda Černý kůň na Malém náměstí v Hradci Králové by mohla sloužit jako příklad historické stálosti. Je to jediná restaurace ve městě, která je na stejném místě a s malou obměnou pod stejným názvem téměř dvě stě let. První zmínka o hospodě je z roku 1807 - tehdy se ještě nazývala Černý koníček, dnešní název získala až později. V domě se však pivo vařilo od nepaměti, protože měl právovárečné právo. Největší rozkvět zažil dům zřejmě ve 30. letech.

Kvůli velkému zájmu o ubytování dal v roce 1939 tehdejší majitel domu Hynek Hanke přestavět dům ve dvoře a za několik měsíců vznikl moderní dvoupatrový hotel U Černého koně se čtyřiadvaceti pokoji. Fotografie z té doby, kdy před hotelem stály luxusní automobily, visí dnes v podloubí.

Komunistický převrat v roce 1948 však z pokojů vyhnal hosty a umístil tam učně nového státního podniku Restaurace a jídelny. Dnes jsou nad restaurací byty. Při vstupu do restaurace je jasné, že si na nic nehraje, že k Černému koni se chodí především na pivo.

"Je to klasická hospoda," říká vedoucí restaurace Jiří Přibyl. U širokých masivních stolů se dá dobře diskutovat, omšelá, ale čistá toaleta je nedaleko. Bytelný nábytek se od poslední velké rekonstrukce na začátku 70. let nijak nezměnil. Tehdy to byla jedna z mála stylových restaurací ve městě.

K povyražení jsou tu elektronické šipky. Výhodou je, že restaurace má samostatnou nekuřáckou jídelnu, kterou využívají zaměstnanci obchůdků a firem z okolí. Ta však už zcela potlačila rysy zájezdního hostince, architekti jí vtiskli neklamný styl rozvinutého socialismu připomínající spíše panelákové restaurace.

Restaurace Černý kůň
Malé náměstí 10 Hradec Králové
Otevřeno:
pondělí až čtvrtek 10.00 - 23.00,
pátek 10.00 - 24.00,
sobota 11.00 - 23.00,
neděle 11.00 - 22.00.
Celkem je v restauraci 80 míst.
Gambrinus světlý 12 (0,45 l) 17,40
Kozel černý 10 (0,45 l) 15,40
Řezané (0,45 l) 16,40
Celkový dojem: ***
(maximální počet hvězdiček je pět)
Návštěva 25. února,
autor si občerstvení platil sám.
VŠECHNY RECENZE
HRADECKÝCH HOSPOD

V jídelně se však dá levně najíst a strávníky neobtěžuje cigaretový kouř. Denní menu nabízí polévky kolem 15 korun a například vynikající svíčkovou s knedlíky a brusinkami za 52,80 korun. Ta v nabídce chybí málokdy. "Na tu se k nám chodí," potvrzuje vedoucí.

Většina jídel kromě poledního menu je za cenu mezi 80 a 100 korunami. Lze si však objednat i biftek s vejci či biftek po milánsku za 148 korun nebo vepřový steak s bramborem a hráškem za 120 korun. Vedoucí hospody pan Přibyl, který je vyučeným kuchařem, doporučuje hostům k pivu koňské koblížky, což jsou syrečky zapečené na bramboráku.

Speciální dětské jídlo v nabídce není, ale u většiny jídel připraví personál poloviční porci.

Hospoda U Černého koně nabízí světlý ležák Gambrinus, černou velkopopovickou desítku a také řezané pivo. Kromě toho si lze vybrat z několika druhů vín, dvě deci přijdou na 32 korun. Hospoda nabízí devět druhů nealkoholických nápojů a čtyři druhy kávy.

Jednou za rok se hospoda mění v bluesové doupě, to když "jde městem jazz". Do koutku se vklíní kapela a pak už si není kam stoupnout. Bluesové koncerty v hospodě během podzimního jazzového festivalu jsou mimořádně oblíbené.

Dalším prostorem restaurace je útulná Ďábelka - salonek pro menší společnost. Ještě před válkou tam bývala kuchyň, takže lidé, kteří procházeli podloubím, mohli vidět, co restaurace připravuje. Podloubí je nyní neprůchodné, protože na části přiléhající k restauraci v létě vyroste oblíbená zahrádka.

Hospoda Černý kůň na Malém náměstí v Hradci Králové

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Manželé Havlovi a Ondřej Kobza otevírají na týden veřejnosti částečně...
VIDEO: Střechu Lucerny zakryla dřevěná podlaha, připomíná palubu parníků

Nový výhled na Prahu po sedm dní nabídne terasa Paláce Lucerna, kterou má pronajatou kavárník Ondřej Kobza. Během rekonstrukce se proměnila celá střecha,...  celý článek

Budoucí podoba nového kulturního centra.
Šestiletý spor skončil, radnice v Lanškrouně zaplatí firmě čtyři miliony

Na dlouhých šest let se protáhl spor mezi městem Lanškroun a společností Gurman S, který se týkal plánovaného odkupu Společenského domu. Zastupitelstvo muselo...  celý článek

V Kletné u Oder se odehrálo vojenské cvičení záloh Safeguard 2016. Cílem...
Vojáci v záloze dostanou více peněz. Čunek litoval zrušení povinné vojny

Vojáci v aktivních zálohách se mohou těšit na vyšší odměny za účast na vojenském cvičení. Senát schválil změnu branného zákona. Ocenil ho lidovec Jiří Čunek,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.