Kvůli velkému zájmu o ubytování dal v roce 1939 tehdejší majitel domu Hynek Hanke přestavět dům ve dvoře a za několik měsíců vznikl moderní dvoupatrový hotel U Černého koně se čtyřiadvaceti pokoji. Fotografie z té doby, kdy před hotelem stály luxusní automobily, visí dnes v podloubí.
Komunistický převrat v roce 1948 však z pokojů vyhnal hosty a umístil tam učně nového státního podniku Restaurace a jídelny. Dnes jsou nad restaurací byty. Při vstupu do restaurace je jasné, že si na nic nehraje, že k Černému koni se chodí především na pivo.
"Je to klasická hospoda," říká vedoucí restaurace Jiří Přibyl. U širokých masivních stolů se dá dobře diskutovat, omšelá, ale čistá toaleta je nedaleko. Bytelný nábytek se od poslední velké rekonstrukce na začátku 70. let nijak nezměnil. Tehdy to byla jedna z mála stylových restaurací ve městě.
K povyražení jsou tu elektronické šipky. Výhodou je, že restaurace má samostatnou nekuřáckou jídelnu, kterou využívají zaměstnanci obchůdků a firem z okolí. Ta však už zcela potlačila rysy zájezdního hostince, architekti jí vtiskli neklamný styl rozvinutého socialismu připomínající spíše panelákové restaurace.
Restaurace Černý kůň Malé náměstí 10 Hradec Králové Otevřeno: pondělí až čtvrtek 10.00 - 23.00, pátek 10.00 - 24.00, sobota 11.00 - 23.00, neděle 11.00 - 22.00. Celkem je v restauraci 80 míst. Gambrinus světlý 12 (0,45 l) 17,40 Kozel černý 10 (0,45 l) 15,40 Řezané (0,45 l) 16,40 Celkový dojem: *** (maximální počet hvězdiček je pět) Návštěva 25. února, autor si občerstvení platil sám. |
VŠECHNY RECENZE HRADECKÝCH HOSPOD |
V jídelně se však dá levně najíst a strávníky neobtěžuje cigaretový kouř. Denní menu nabízí polévky kolem 15 korun a například vynikající svíčkovou s knedlíky a brusinkami za 52,80 korun. Ta v nabídce chybí málokdy. "Na tu se k nám chodí," potvrzuje vedoucí.
Většina jídel kromě poledního menu je za cenu mezi 80 a 100 korunami. Lze si však objednat i biftek s vejci či biftek po milánsku za 148 korun nebo vepřový steak s bramborem a hráškem za 120 korun. Vedoucí hospody pan Přibyl, který je vyučeným kuchařem, doporučuje hostům k pivu koňské koblížky, což jsou syrečky zapečené na bramboráku.
Speciální dětské jídlo v nabídce není, ale u většiny jídel připraví personál poloviční porci.
Hospoda U Černého koně nabízí světlý ležák Gambrinus, černou velkopopovickou desítku a také řezané pivo. Kromě toho si lze vybrat z několika druhů vín, dvě deci přijdou na 32 korun. Hospoda nabízí devět druhů nealkoholických nápojů a čtyři druhy kávy.
Jednou za rok se hospoda mění v bluesové doupě, to když "jde městem jazz". Do koutku se vklíní kapela a pak už si není kam stoupnout. Bluesové koncerty v hospodě během podzimního jazzového festivalu jsou mimořádně oblíbené.
Dalším prostorem restaurace je útulná Ďábelka - salonek pro menší společnost. Ještě před válkou tam bývala kuchyň, takže lidé, kteří procházeli podloubím, mohli vidět, co restaurace připravuje. Podloubí je nyní neprůchodné, protože na části přiléhající k restauraci v létě vyroste oblíbená zahrádka.
Hospoda Černý kůň na Malém náměstí v Hradci Králové |