Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Budou mít krávy rodné listy?

  10:09aktualizováno  10:09
Ostrava - Chovatelé ekologicky krmeného skotu se obávají, že strach z BSE dopadne tvrdě také na ně. Vytýkají zpracovatelům masa, že nejsou schopni označovat hovězí na pultech "rodnými listy" zvířat a dát tak zákazníkům jistotu, zda kupují maso z velkochovu nebo z ekologické farmy. "V Evropě je běžné, že na pultech prodejen jsou u hovězího označení, kde se kráva narodila, jak dlouho se kde pásla a kdo ji krmil. Na to zdejší zpracovatelé masa neslyší," říká chovatel Jan Hořák.
Ten spolupracuje s Výzkumným veterinárním ústavem v Rapotíně a má stádo sedmi set kusů ekologicky chovaného skotu v Janovicích na Bruntálsku. Zpracovatelé masa v zahraničí používají podle něho například čipy zavedené pod kůži zvířete.

"Taková kráva před porážkou projde snímačem a počítač ji zapíše do centrální evidence. Na pultech pak maso doprovázejí přesné údaje o jeho původu," říká Hořák. "Té anonymity výrobce se právě lidé bojí. Maso nekupují a nám, kteří skot živíme bez chemie a jen z vlastního, hrozí stejný zánik chovu jako tomu, kdo dobytek krmí bůh ví čím."

Označování masa by podle Hořáka také zpracovatele a prodejce přinutilo stáhnout z pultů veškeré maso, které není pro zákazníka důvěryhodné. "V Evropě neexistuje, aby šlo na pulty maso z dojné krávy nebo ze starého býka. To u nás zatím nikdo zákazníkovi nezaručí," tvrdí chovatel.

Mnozí prodejci na obavy z BSE už zareagovali. V některých prodejnách na Ostravsku se objevily u masa cedulky, že pochází například z býka mladšího tří let. Mluvčí ostravského Masokombinátu Martinov Eva Kijonková řekla, že například maso z jejich firmy jde na pulty označené mezinárodním certifikátem CZ 95, který zaručuje zákazníkům, že maso není starší třiceti měsíců a že je testováno na nemoc šílených krav.

"Pokud chovatelé chtějí maso označovat důkladněji, měli by si to sami dohodnout s prodejci, kterým dodávají," řekla. Chovatel Hořák však namítá, že takové značení je při hromadném způsobu zpracování hovězího spíš věcí masokombinátu. "On si to má hlídat," řekl chovatel.
Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Zřejmě nejkontrolovanější projekt. Multifunkční kongresový areál dostal v roce...
Babišovi blízcí si akcie Čapího hnízda účelově přeprodávali, píše policie

Rodinní příslušníci Andreje Babiše (ANO) si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby znepřehlednili vlastnickou strukturu firmy. Podle Českého rozhlasu to policie...  celý článek

Vlna dosahuje až téměř na úroveň sousedního chodníku.
Místo roviny je vlna, za miliony opravená silnice vydržela jen pár týdnů

Po necelém měsíci provozu se na opravené silnici mezi Vysokým Mýtem a Chrudimí v obci Stradouň vytvořila nebezpečná vyjetá vlna. Za rekonstrukci celkem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.