Metoda, která by odhalila použití nervové tkáně v hotových masných výrobcích, se ve světě objevila teprve nedávno.
Použil ji například německý spotřebitelský časopis Öko-Test, který spolu s televizní stanicí ARD testoval párky již na jaře minulého roku, tedy dříve než se v Německu objevil první případ BSE. Pomocí této metody se tehdy zjistilo, že konzervované párky obsahují stopy centrálního nervového systému, tedy mozku a míchy.
Podezření, že se v masných výrobcích může objevit i nervová tkáň, potvrdily později i další testy. Neznamená to však, že by výrobci přidávali rizikové části do masných výrobků záměrně. Do salámů a paštik se mohly dostat spolu s masem, které se strojově oškrabává z kostí. Pokud jsou mezi těmito kostmi části páteře, může se do masa dostat i mícha.
U nás je zatím možné z hotových výrobků pouze zjistit, jaký druh masa byl použit, není ale možné prokázat, z jaké části těla pochází. Test MF DNES i nedávná kontrola České zemědělské a potravinářské inspekce tak odhalily, že v některých uzeninách může být hovězí, ačkoli není uvedeno na obalech.
O zavedení podobné metody, jakou používají k testování v Německu, se uvažuje i u nás. "Problematikou se zatím zabývá Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně," uvádí Milan Malena ze Státní veterinární správy. "Metoda není zatím akreditována a záleží tedy na státní grantové politice, zda na rozvoj podobných metod budou peníze," říká Malena a dodává: "Náš dozor je spíš soustředěn na to, aby se rizikový materiál do výrobku nedostal. Všechna místa, kde se vyrábějí potraviny živočišného původu, jsou pod veterinárním dozorem."
O zavedení testovací metody uvažuje i Státní veterinární úsatv v Jihlavě.