„Borexit“ zaskočil britskou veřejnost. Johnson sklízí spílání i výsměch

Rozhodnutí Borise Johnsona neusilovat o post lídra Konzervativní strany a vést případně zemi během odchodu z Evropské unie zaskočilo mnohé z jeho kolegů i řadu občanů Spojeného království. Na výrazného propagátora brexitu se sesypala kritika a sociální sítě zaplavily posměšky, výčitky i nadávky na jeho adresu.

Johnson, bývalý starosta Londýna a spiritus agens britského odchodu z osmadvacítky, ve čtvrtek překvapivě oznámil, že nebude kandidovat na předsedu konzervativců. Nestane se tedy novým „kapitánem“, jenž by kormidloval zemi na nelehké cestě z Evropské unie, jak označil úlohu nadcházejícího premiéra odstupující David Cameron.

Senzační prohlášení zaskočilo nejen Johnsonovy přívržence, kteří se spolu s novináři shromáždili na tiskové konferenci, aby vyslechli první vystoupení v rámci předvolební kampaně. Všeobecné překvapení vystihl svým výrazem politický reportér listu The Times při odchodu z místnosti:

30.června 2016 v 13:19, příspěvek archivován: 30.června 2016 v 17:34

Wonderful broadcast-bomb reaction to news that #BorisJohnson isn't standing as party leader! #ConservativeLeadership pic.twitter.com/PrVhU397b8

Johnsonovu kapitulaci, na internetu obratem překřtěnou na „borexit“, vyvolal zřejmě ministr spravedlnosti Michael Gove, který spolu s Johnsonem agitoval za odchod Britů z EU a zároveň vedl jeho kampaň na předsedu strany.

Fotogalerie

Ve čtvrtek, kdy se uzavíral seznam kandidátů, totiž vyjádřil své pochyby o vůdčích schopnostech Johnsona a oznámil svou vlastní kandidaturu.

Johnsonovi blízcí a někteří kolegové z poslaneckého klubu jednání Gova obratem připodobnili k vražení dýky do zad Julia Caesara. „Já k tomu řeknu pouze tohle: ‚I ty, Brute?‘“ komentoval v rozhlasovém rozhovoru čtvrteční vývoj Johnsonův otec.

Boris jako Joker i děda Simpson

Nenadálý zvrat v politické kariéře Borise Johnsona strhl zároveň lavinu úšklebků a humorných memů na sociálních sítích. Mnozí se - ať ze škodolibosti či rozčarování - vysmívali jepičímu životu Johnsonova pobytu na politickém výslunní.

Jiní skrze příspěvky na sociálních sítích ventilovali frustraci vycházející z pocitu, že Johnson dostal celou zemi do maléru a následně odmítl převzít odpovědnost za řešení. Nejpeprněji se v tomto směru vyjádřil herec Ewan McGregor.

Tweet Ewana McGregora

„Borisi Johnsone, ty bezpáteřní k***o. Vedeš tuhle směšnou kampaň za odchod z EU, vyhraješ a teď se na to vys***š a necháš jiné, aby po tobě uklízeli bordel.“

„Ohlédnutí za posledním týdnem Borise Johnsona.“

„Kampaň Borise Johnsona na předsedu strany.“

„V případě, že jste nestihli dopolední projev Borise Johnsona, zde je shrnutí v podobě GIFu“.

Ruské letouny na základně Hmímím v Sýrii (22. října 2015)
Rusové hádají, kolik je stojí válka v Sýrii. Zbrojovky očekávají žně

Vojenské angažmá v Sýrii vyšlo ruskou státní kasu za jednadvacet měsíců na 108 až 140 miliard rublů (tedy 41 až 54 miliard korun). S takovým odhadem přišli...  celý článek

Vchod na pláž před hotelem Zahabia, kde došlo k útoku na turistky (14. července...