Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

BIZON

  15:08
- Bizon je zástupce skupiny přežvýkavých sudokopytníků, čeledě turovitých. Je to zvíře nerozlučně spojené se Severní Amerikou a dobou Divokého západu, kdy se po tehdy panenských, nerozoraných prériích toulala miliónová stáda. Na jejich pravidelných migracích do nových pastvišť byli závislé mnohé indiánské kmeny, pro které bizoni znamenali zdroj masa, kůže i kostí.

Bohužel nejen pro indiány, ale také pro bizony znamenal příchod Evropanů konec jejich spokojeného života. Tak zvaní sportovní lovci řádili naprosto nekontrolovaně, a tak již koncem 19. století byli bizoni téměř na pokraji vyhubení. Zatímco jich původně žilo v Severní Americe kolem 50 miliónů, v roce 1889 jich zbylo jen 549. Jen díky intenzivní ochraně a chovu v zajetí se podařilo tyto mohutné kopytníky zachovat.

Dospělý samec bizona je v kohoutku vysoký až 2m a dosahuje hmotnosti 1000 kg. Samice jsou o čtvrtinu menší a třikrát lehčí. Pro býky je typický vystouplý hrb a huňatá hříva na plecích, dlouhá bradka i čupřina na čele.
Jak už bylo řečeno, bizoni neobývají stálá teritoria, ale putují za pastvou i na velké vzdálenosti. Většina bizonů žije v otevřených travnatých oblastech, setkáme se s nimi však i v řidších lesích nebo ve vyšších polohách. Mimo dobu říje se celkem bez problémů snese i více dospělých samců v jednom stádě. Jakmile však začne doba námluv a samec se přidruží k některé ze samic, vytvoří dočasný pár. Pak začne býk odhánět případné soupeře. Jak tomu většinou v říši zvířat bývá, souboje podléhají určitým pravidlům a jde v nich hlavně o měření sil. Oba sokové se nejprve obcházejí, bručí a hrabou kopyty. Teprve po tomto ceremoniálu může dojít k vlastnímu střetnutí - přetlačování čelem a rohy. Huňatá hříva na přední části těla tlumí nárazy a zachytí případný úder rohy.

Samice je březí 9 až 10 měsíců a rodí většinou jedno mládě. Malý bizon váží asi 30 kg a je zpočátku rezavě hnědý. Dovede se sice během půl hodiny po narození postavit a záhy následovat samici, ale často odpočívá nehybně stočený do klubíčka ve vysoké trávě. Bizoní samice je velice pečlivá a ostražitá matka. Své mládě neustále hlídá a nesmlouvavě útočí na všechno, co by mohlo znamenat nebezpečí.

Správná odpověď z minulého kola byla stopa C. Výherci budou vylosováni 7. července.

Své odpovědi na následující otázku pište do 28. června na adresu: Pavla.Mateju@mafra.cz

Otázka: Do které skupiny savců patří bizon?
a) mezi nepřežvýkavé sudokopytníky
b) mezi přežvýkavé sudokopytníky
c) mezi lichokopytníky

Mláďata bizona se vyhřívají na slunci.

Samice bizona mívá oproti samci třetinovou hmotnost.

Na začátku léta vyměňuje bizon svojí zimní srst za letní.

Dospělý samec bizona bývá až dva metry vysoký a dosahuje hmotnosti až 1000 kilogramů.

Autor:


Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.