Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bitva o mnichovskou klobásu skončila, na patent nemá nárok

  3:24aktualizováno  3:24
Doslova o kus masa se přeli řezníci v Bavorsku. Několikaletý spor musel vyřešit Spolkový patentový soud, který rozhodl, že mnichovská bílá klobása patří všem. A takzvaný "Münchner Weisswurst" tedy nemůže být chráněnou značkou jednoho výrobku.
Mnichovská klobása s nezbytným preclíkem a sladkou hořčicí

Mnichovská klobása s nezbytným preclíkem a sladkou hořčicí | foto: Profimedia.cz

Pro jednu stranu úleva, pro druhou katastrofa. Proč však tolik povyku pro obyčejnou klobásu? Protože ta mnichovská není obyčejná.

Sepp Moser, který ji objevil, má v Mnichově svůj pomník. Přestože to byl vlastně učňovský moula, kterému při tvorbě klobás došla ovčí střívka. A protože hosté už čekali a byli značně netrpěliví, nacpal jemně namleté telecí maso do střívek vepřových. Bál se však, aby klobásy při pečení nepraskly, a raději je ohřál jen ve vodě.

Hosté od toho památného dne, 22. února 1857, začali chodit právě na tyto klobásky. Stejná receptura se zachovala dodnes. Jemně mleté telecí maso ve vepřovém střívku, koření – a nepéct! Jen ohřát.

Lehké není ani požívání klobásy. Jí se zpravidla ráno nebo dopoledne, a pokud si k ní zakousnete chléb, každý pozná, že jste v oboru klobás absolutním ignorantem. Jí se k ní totiž preclík, namáčí se do hořčice a zapíjí se světlým pivem. Důležité je také, jak ji nakrojíte. Správný způsob zkuste vylákat z rodilých Mnichovanů.

I přestože pro obyvatele Mnichova jsou klobásy takřka rodinným stříbrem, tamní soud odmítl požadavek Spolku na ochranu mnichovské klobásy, aby tento výrobek dostal stejný status, jako má například šampaňské, eidamský sýr nebo Hořické trubičky. Tedy aby získaly patent, podle nějž by se daly pod svým názvem vyrábět jen v Mnichově a ostatní řezníci v dalších oblastech by si své bílé klobásy museli přejmenovat.

"Třeba Parmská šunka by nikdy nedosáhla takové kvality, kdyby nebyla chráněná," zlobí se v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung Markus Brandl z ochranného spolku.

Podle soudu však nepatří tyto klobásy jen Mnichovanům, typické jsou totiž pro celé jižní Bavorsko. Pokud je ochutnávání klobás vaším koníčkem a chtěli byste okusit něco typického, můžete se zastavit v Norimberku. Tamní bílé párečky jsou totiž na rozdíl od těch mnichovských patentem chráněny.

Autor:


Okamura je nesmírně schopný populista, řekl Paroubek v Rozstřelu



Hlavní zprávy

Další z rubriky

Torontský starosta Rob Ford se přiznal, že v minulosti kouřil crack.
ZÁPISNÍK: Naše česká Kanada. Jak starosta řádil, lhal a měl podporu

Škromach oceňoval konspirační teorie. Srovnání: česká politika a starosta Toronta, který kouří crack, lže a pije. Boj proti drogám selhal. To jsou témata...  celý článek

Titulní strana přílohy MF DNES Kavárna v nové podobě. 7. září 2013.
Příloha MF DNES Kavárna se vrací, vychází ve velkém formátu

Po prázdninové přestávce se vrací tradiční příloha Kavárna do sobotního vydání deníku MF DNES. Příloha zabývající se společností a myšlením vychází nově na...  celý článek

Američtí váleční veteráni navštívili památník druhé světové války ve
ZÁPISNÍK: Také Američané nadávají na svoji politiku

Spojené státy se přirovnávají k banánové republice a k ­Itálii. Americká konzervativní Tea Party žije v bublině. V bublině žije i Václav Klaus. To jsou témata...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
Programátor PLC

Grafton Recruitment Praha
Plzeňský kraj
nabízený plat: 40 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.