Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Benedikt si přál štrúdl a hodně džusu

  12:13aktualizováno  12:13
Kuře na všechny způsoby, jablečný štrúdl a pomerančový džus. Hodně pomerančového džusu. Takové menu dávají právě dohromady tři šéfkuchaři, kteří cestují s papežem. A jeden místní šéfkuchař - majitel italské restaurace Aromi na pražských Vinohradech - Riccardo Lucque.

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

"K nám do restaurace chodí lidé z pražské nunciatury a nedávno mě požádali, abych spolupracoval na papežově návštěvě," popisuje Lucque, jak se dostal k zakázce pro Vatikán. Většina hlavních jídel čeká papeže právě na pražské nunciatuře ve Voršilské ulici.
Už teď tam Lucque má své číšníky, kteří prostírají sváteční tabuli.

Alkohol jen po obědě

Papež si přál lehké jídlo, takže Lucque připravuje například kuře s lanýžovou omáčkou, mořské ryby nebo třeba dýňové rizoto.

"Ale soustředíme se hlavně na dezerty. Ty má papež podle informací, které nám poslali z Vatikánu, nejradši," říká Lucque. Italský šéfkuchař si tak například bude muset dát záležet na tradiční středoevropské specialitě: jablečném štrúdlu, který papežovi původem z Německa chutná nejvíc. Ale připravuje také smetanový italský moučník panacotta.

S výběrem vína pro papeže si Lucque nemusí dělat starosti: papež ho nepije mnoho. Zato má rád hodně pomerančového džusu.

"Připravujeme skleničku čerstvě vymačkané šťávy ke každému chodu," říká Lucque. Alkohol pije papež jen po jídle: má rád sherry nebo portské.
Sám Lucque netuší, jakým způsobem Vatikán dbá na bezpečnost papežových pokrmů. On jídlo jen připraví a nechává na vatikánských zvyklostech, jestli ho bude někdo chtít ochutnat, než ho naservírují.

Kromě něj budou menu připravovat i lidé zvyklí na protokol. Třeba šéfkuchař, který před nástupem do Vatikánu pracoval pro pražský hotel Four Seasons. Tam teď bude mimochodem bydlet papežův doprovod.

Menu pro papeže

Hlavní jídlo
kuře s lanýžovou omáčkou; mořská ryba; dýňové rizoto

Pití
především pomerančový džus; sherry; portské víno

Moučníky
pravý středoevropský štrúdl; italská smetanová panacotta

Kdo mu bude vařit
tři kuchaři, které si přiveze z Vatikánu; italská restaurace Aromi na pražských Vinohradech





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Volební hlasování.
Pokažený zámek a kolaps členky komise. V Opavě se volilo až do 15 hodin

O zcela výjimečném kroku rozhodla okrsková volební komise v Opavě-Kylešovicích. Kvůli dvěma mimořádným událostem prodloužila hlasování o nových poslancích o...  celý článek

Předseda Zelených Matěj Stropnický hostem diskusního pořadu Rozstřel. (3. října...
Matěj Stropnický po neúspěchu Zelených okamžitě rezignoval

Matěj Stropnický oznámil, že okamžitě odstupuje z čela Strany zelených. Strana si nové vedení zvolí v lednu, kdy uspořádá sjezd. Po sečtení většiny hlasů je...  celý článek

Miroslav Kalousek ve volebním štábu TOP 09 v Praze. (21. října 2017)
PŘÍMÝ PŘENOS: TOP 09 do Sněmovny proklouzla na poslední chvíli

Členové TOP 09 si mohou oddechnout. Strana až v samém závěru sčítání hlasů jen těsně překonala potřebnou pětiprocentní hranici. Nervozita ve volebním štábu...  celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.