Bátora připravuje významné prohlášení. Zda odstoupí, tají

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora svolal na pátek novináře, aby učinil "významné prohlášení". Prohlásil, že chce shrnout své osmiměsíční působení v úřadu, případný odchod z funkce nepotvrdil ani nevyloučil.

Ladislav Bátora | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

"Bude to takové shrnující prohlášení," odpověděl Ladislav Bátora na dotaz, čeho se bude avizované vystoupení týkat. Jeho prohlášení prý bude souviset mimo jiné s téměř devítiměsíční "mediální kampaní" proti jeho osobě.

Na otázku, zda nechce oznámit konec svého působení na ministerstvu školství, Bátora nechtěl odpovědět. Po jeho odvolání přitom už od února volají nejen neziskové organizace, politici, ale i učitelé nebo vědecké kapacity.

"Vyzýváme vás, abyste konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody. Záleží-li vám na dobrém jménu ministerstva a koneckonců i na vaší pověsti, zajistěte prosím, aby pan Ladislav Bátora nebyl nadále jakkoli spojován sministerstvem školství," napsali ministru školství Josefu Dobešovi (VV) vědci z Učené společnosti ČR. Jak upozornila MF DNES, dopis ministrovi podepsaly mimo jiné dvě bývalé hlavy Akademie věd Helena Illnerová a Václav Pačes, současný šéf Jiří Drahoš, soudce Ústavního soudu Pavel Holländer či sociolog Ivo Možný.

Ladislav Bátora na ministerstvu školství pracuje jako zástupce šéfa kabinetu ministra. Od středy má nového nadřízeného, dosavadní ředitelku kabinetu Janu Machálkovou nahradil Martin Krejza.

O Bátorově práci pro ministerstvo se mluvilo od února, v dubnu jej ministr školství Josef Dobeš (VV) navzdory mnoha protestům zaměstnal jako svého ekonomického poradce a o prázdninách ho jmenoval šéfem personálního odboru. Bátora poté vyvolal roztržku mezi vládními stranami, když na sociální síti Facebook urazil předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Na nátlak TOP 09, jejíž ministři odmítli kvůli Bátorovi chodit na jednání vlády, pak Dobeš úředníka přesunul na pozici zástupce šéfky svého kabinetu.

Někdejší kandidát nacionalistické Národní strany Bátora je nyní předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T., která se postavila například proti sexuální výchově na školách nebo průvodu sexuálních menšin Prague Pride.

Bátora se mimo jiné před lety zúčastnil přednášky o českém protižidovství, pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou, a v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast pochválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů.

Josef Dobeš se Bátory několikrát zastal s tím, že dělá svou práci dobře a že je to svědomitý národovec a katolík. Bátoru hájil i Klaus a jeho spolupracovníci.

Autoři: ,

Karel Srp z Jazzové sekce a spisovatelka Lenka Procházková na tiskové...
Dva a půl milionu lidí jsou kádrováni, jestli jsou košer, řekl Srp

Senátoři nechtějí kohokoli z levice, já nechci senátory, kteří hajlují pro kohokoli, reagoval dlouholetý šéf Jazzové sekce Karel Srp na to, že ho senátoři...  celý článek