Během tříleté pouti na 128 milionů kilometrů vzdálenou rudou planetu a zpět si už kosmonauti s instantními potravinami nevystačí. Aby si ve svátek pochutnali tak, jako posádka ISS, museli by se o to výrazněji přičinit a vypěstovat si na palubě lodi salát, špenát, mrkev, rajčata, zelí, cibuli, jahody a bylinky.
Jestliže astronauti na Marsu stráví předpokládaný rok a půl, budou si navíc v hydroponních komorách bez půdy pěstovat brambory, sojové boby, pšenici, rýži či burské oříšky, upozorňují experti z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).
"Budeme muset pěstovat zeleninu tam, protože nebudeme mít jinou možnost, jak tam čerstvou, voňavou a křupavou zeleninu dostat a uchovat ji," říká gastroložka Michele Perchonoková z Johnsonova vesmírného střediska NASA.
Například z vypěstované pšenice si bude posádka vyrábět vlastní chléb či těsto. Sirup na sladkosti by se dal získávat ze sladkých brambor. Rýže se dá uvařit nebo použít pro výrobu nápojů. "Pokud budou chtít dresink do salátu, budou si muset vyrobit svůj dresink do salátu," vyložila Perchonoková.
Na tak dlouhé misi, jako je ta k Marsu, se bude muset všechno maximálně zužitkovat - i odpady. Uvažuje se o tom, že i pot a moč astronautů se budou znovu recyklovat na pitnou vodu.
Použitou vodu i záchodový odpad by prý mohly recyklovat ryby: Nejvhodnější k tomu účelu se jeví mořské tilapie. I když se dokážou živit lidskými výkaly, jejich maso je nezávadné, tvrdí Vickie Kloerisová z Johnsonova centra.